طامات تا به چند و خرافات تا به کی نویسنده: شادروان سترجنرال محمدنبی عظیمی باز تایپ و تدوین دیجیتال : رفیق قاسم آسمایی بازبخش: انتشارات راه پرچم

جای بسی مسرت است که از اثر سعی و تلاش خسته‌گی‌ناپذیر دوست فرزانه و گرانمایۀ ما جناب محمدقاسم آسمایی و انتشارات راه پرچم اثر دیگری از جمله آثار گران‌بهای شادروان سترجنرال محمدنبی عظیمی به شکل دیجیتال تدوین و از طریق شبکه جهانی انترنت و انتشارات راه پرچم به دسترس دوستداران تاریخ و فرهنگ کشور به گونه گسترده و مجانی گذاشته می‌شود. زحمات رفقای راه پرچم را همه دوستداران کتاب به دیده قدر می‌نگرند و همواره ستایش می‌کنند.

«طامات تا به چند و خرافات تا به کی»، نام اثری است که شادروان سترجنرال محمدنبی عظیمی به جواب رساله “دشنه‌های سرخ” نوشته محترم فقیر محمد ودان پرداخته است و همچنان نگاهی پیرامون “مقدمه بر کودتای ثور و پیآمدهای آن” از آقای محترم کاندید اکادمیسین اعظم سیستانی نیز داشته و آن را مورد بررسی قرار داده است.  هردو نقد برای نخستین بار در ماهنامه آزادی در دنمارک به نشر رسیده و سپس توسط مرکز نشراتی فضل در یک جلد چاپ و به دسترس علاقمندان قرار گرفته است.

آنچه عظیمی را واداشته است تا عرض حالی کند از یکطرف تداعی این شعر جاودان حضرت سعدی بود که:

چو کاری بی‌فضولی من برآید

مرا در وی سخن گفتن نشاید

و گر بینم که نابینا و چاه است

اگر خاموش بنشینم گناه است

و از طرف دیگر قلبش بخاطر آن پژوهنده‌گان جوانی می‌طپید که تشنگان و به عطش نشستگان صحرای حق و حقیقت اند و به چشمه سار ذلال حقیقت نمی‌توانند دسترسی پیدا کنند. وی حین نگاشتن به این باور بود که تاریخ، همان فرد مذکر مزوری است که رحمی نمی‌شناسد و با کژاندیشان و طامات بافان میانه ندارد و از طرف دیگر در برسی خود که سخت تنگ و فشرده است، همانطوری که گفته آمد، سعی نموده است که عقل نفیس بر نفس خسیس غالب آید و راز دوستان برون نیفتد و بخاطر … پوستین نسوزد. و حقا که وی با زبان سچه و پاک و به نمایش گذاشتن فرهنگ والای ادبی و منطق قوی، و همچنان استدلال محکم مبتنی بر واقعیت‌ها و اسناد، به این مسایل بسیار با اهمیت تاریخی، ماهرانه و صادقانه  پرداخته است.

خواننده می‌تواند با مروری به این رساله با اهمیت، پاسخ به پرسش‌های جان‌سوزی را که برای مسخ تاریخ و گمراه ساختن افکار و اذهان مردم، به ویژه جوانان تبلیغ شده و می شود را به درستی دریابد.

سخنی چند در مورد سترجنرال محمدنبی عظیمی:

عظیمی را از سال‌های نوجوانی و جوانی می‌شناختم و به استعداد بزرگ ادبی وی باور داشتم؛ ولی نمی‌دانستم که وی با  آن رویاهای شاعرانه و عشق به ادبیات، روزی یک افسر و نظامی برجسته می‌گردد. آن جوان شاعر پیشه با زحمت فراوان، تمام مدارج تحصیلی و آموزشی تا سطح دکتورا و ارکانحربی از معتبرترین دانشگاه نظامی اتحاد شوروی و برنامه‌های عالی و اختصاصی مدیریت نظامی جنرال ستاف را موفقانه به انجام رساند و در این راستا به پیروزی‌های بزرگی نایل آمد. وی با پشت کار و دسپلین قوی و آگاهانه به یک افسر نمونه مبدل گردید. از نخستین ماموریت‌ها تا بلندترین مقام‌ها که به همت و توانایی‌های شخصی خود به آن رسیده بود، اثر عمیقی بر جریان های تاریخی ـــــ نظامی و تحولات سیاسی کشور بجا گذاشت. همان افسر بلند قامت، منزه و مهذب از نخستین ماموریت‌ها، وظیفه افسری در قطعه انظباط شهری تا فرماندهی فرقه چهارده غزنی، فرقه هفده هرات، فرماندهی زون غرب، معاونیت اول وزارت دفاع و فرمانده عمومی گارنیزن کابل درخشید و بیشتر درخشید و عضویت کمیته مرکزی حزب دموکراتیک خلق افغنستان را نیز بدست آورد.

نبی عظیمی در کودتای بیست و ششم سرطان و برپایی نخستین جمهوریت به زعامت محمد داوود نقش بسیار برجسته بازی کرد و در تحکیم نظام بر پایه اندیشه‌های ترقی‌خواهانه و وطن‌دوستانه آن بر بنیاد برنامه «خطاب به مردم» از جان مایه گذاشت. تغییر مسیر پذیرفته شده از جانب رهبری و متمرکز شدن قدرت بار دیگر به دست خانواده و کنار زدن عناصر ترقی خواه، وی را از نظام دور ساخت و به جناح پرچم حزب دموکراتیک خلق افغانستان پیوست.

نبی عظیمی در قیام ثور به گفته خودش هیچکاره بود و نقشی نداشت و از دفتر اوپراسیون قوماندانی قوای مرکز رویدادها را نظاره می‌کرد. به زودی پس از قیام ثور و تشنج در رهبری حزب دموکراتیک خلق، بنابر توطئه‌های حفیظ‌الله امین و ایجاد فضای رعب و وهشت در کشور به حاشیه رانده شد.

جنرال نبی عظیمی پس از تحول ششم جدی به تدریج مدارج ترقی و تعالی را پیمود و به یک افسر بزرگ نظامی و شخصیت بسیار اثرگذار حزبی و سیاسی مبدل گردید. کارنامه های پرافتخار وی در این برهه از تاریخ کشور بسیار برجسته بوده و به گونه گسترده در رسانه‌های ملی، بین‌المللی و شبکه‌های اجتماعی بازتاب یافته است. در این مختصر ضرورت نیست تا به این همه کارنامه ها پرداخته شود.

جا دارد تا به گونه بسیار فشرده نقش بسیار اثر گذار وی را در چند رویداد تاریخی کشور برجسته سازم.

نخست: در میدان‌های جنگ با نیروهای مسلح مخالف رژیم که از حمایت، تسلیح، تجهیز، تمویل و پشتی‌بانی لوژستیکی کشورهای غربی در راس ایالات متحده امریکا، کشورهای اروپایی و کشورهای وابسته به آنها، و از همه مهمتر دو کشور همسایه پاکستان و ایران که برای آنها اضافه بر آنچه گفته شد، پناهگاه‌های امن، تأمین کرده بودند، فعالانه سهم داشت.

جنرال نبی عظیمی در تمام جبهه‌های جنگ به گونه مستقیم و یا غیرمستقیم قومانده و رهبری جنگ را به عهده داشت و با سرسپرده گی و همیاری افسران نامدار و سربازان دلیر به پیروزی های بزرگی نایل گردید. یکی از پرافتخارترین آن‌ها جنگ جلال آباد است که در آن نقش مستقیم اردو و استخبارات پاکستان بسیار برجسته بود و آنها برای باداران شان وعده داده بودند که در ظرف چند روز به پیروزی می‌رسند و کابل را فتح می‌کنند. آنها به همت و قهرمانی افسران و سربازان وطن دوست اردو به شکست بزرگ و تلفات بسیار سنگین مواجه شدند که مایه شرمسای و سرافگندی رهبران سیاسی و نظامی آنها گردید.

دوم: در توطئه‌های داخلی و شکست فجیع کودتای شهنواز تنی به همراهی حزب اسلامی گلبدین حکمتیار که در آن از حمایت قوای هوایی کشور نیز برخوردار بودند. شکست افتضاح امیز این کودتای ننگین و این نورچشمی‌های دشمنان وطن به مثابه لکه سیاه ننگ برای آن‌ها و افتخار بزرگ برای افسران و سربازان دلیر و وطن‌دوست کشور ثبت تاریخ گردیده است. نقش جنرال عظیمی در سازماندهی، مدیرت و رهبری قوت‌ها بر علیه کودتاچیان، انکار ناپذیر است. تحلیلگران نظامی ــــ سیاسی نهادهای پژوهشی بین‌المللی نیز در ارتباط به این قهرمانی‌ها، مطالب زیادی نگاشته اند که به نشر رسیده و مایه سر افرازی است.

سوم: خنثی و ناکام ساختن توطئه پاکستان توسط حزب اسلامی در آستانه سقوط حاکمیت که با همکاری و همیاری بخشی از نیروهای دولتی به ویژه در ارگان های پولیس سازمان یافته بود و ساختمان‌های کلیدی دولتی به شمول وزارت امور داخله، مقر کمیته مرکزی حزب و شماری از قرارگاه های پلیس را اشغال کرده بودند. در برابر تشویش مردم و جهان از قتل عام ناشی از همچو کودتاها، باری حکمتیار با صراحت بیان داشته بود که تلفات سنگین نخواهد بود، صرف برای پاک سازی شهر کابل تا سی هزار نفر به گمان وی از “کمونیستان” کارمندان دولت و روشنفکران “سکولار” کشته خواهند شد. حکمتیار و آمرانش می‌خواستند با استفاده از نسخه قتل عام مردم در کودتای اندونیزیا، آن برنامه را در کابل عملی سازند. به همت افسران دلیر و وطن‌دوست کشور به شمول جنرال نبی عظیمی و با درایت سیاسی و سوق و اداره قوت‌های در دست داشته، جلوی این قتل عام گرفته شد. فیصله حزب و دولت در ارتباط به انتقال مسالمت آمیز قدرت به ممثل دولت اسلامی به گونه رسمی و با اشتراک معاون رییس جمهور، رییس ولسی جرگه، قاضی‌القضات و شخصیت‌های بلندپایه دولتی و حزبی در تالار وزارت خارجه به عمل آمد. با دریغ، بنابر مداخله های خارجی‌ها، نبود دید استراتژیک، ناپخت‌گی، وابسته‌گی، غلیان و غلبه احساسات بر عقل، تعصب و تکبر در بخشی از رهبران وفرماندهان جهادی، و همچنان پخش شایعه‌ها و تبلیغات خصمانه از جانب حزب اسلامی و دیگر گروه ها، فضای همکاری و همدیگر پذیری بوجود آمده میان نیروهای دولتی و برخی از مجاهدان که در اکثر ولایت ها بوجود آمده بود، برهم خورد و جای آن را بی‌اعتمادی و خصومت پُر کرد. در چنین فضایی و در نتیجه آنچه گفته آمد، آتش جنگ داخلی برافروخته شد و هست و بود مردم را در شهر کابل و دیگر شهرها برباد داد و در نتیجه صدها هزار نفر کشته، زخمی و آواره گردیدند که عواقب بسیار بد ناشی از آن تا امروز همچنان به گونه یی ادامه دارد.

سقوط حاکمیت جمهوری افغانستان و دور شدن از عرصه نظامی و زنده‌گی در غربت، و نظاره گر بودن حوادث خونبار کشور و مشاهدۀ آن همه بربادی‌های که دامن مادر وطن را گرفته بود، این سترجنرال سرافراز ما را بار دیگر به اصل اش که همانا عرصه فرهنگ و ادبیات بود برگشتاند. آن استعداد بزرگ ادبی که در وی وجود داشت، سربلند کرد، شگفت و شگوفان گردید. با سخت کوشی و تلاش خستگی‌ناپذیر و با جمع آوری اسناد و مدارک فراوان از منابع داخلی و خارجی و همچنان برخوردار از حافظه بسیار نیرومند خویش کتاب بی همتای «اردو و سیاست ـ در سه دهه اخیر افغانستان» را در دو جلد نگاشت و در غربت به نشر رسانید. وی در نوشتن این کتاب به بنیادهای اصیل تاریخ نویسی پابند ماند. چنانچه در پیشگفتار کتابش آمده است: «می گویند، دروغ گویی، شایعه پردازی و افسانه سرایی هنگامی در تاریخ جاگزین واقعیت و حقیقت می‌گردد که کسانی که در کوران حوادث و وقایع سهم داشته اند، لب فروبندند و نظر به علل و عواملی سکوت را ترجیح دهند. از زمانی که جمهوری افغانستان سقوط کرد و اردوی نیرومند آن مضمحل گردید، سالیان درازی می‌گذرد. در طول این سال‌ها به گونه عبثی سکوت کرده و به این باور بودم که روزی قلم بدست وارسته‌یی حقایق آن «سقوط بزرگ و این اضمحلال کبیر» را از زبان شاهدان عینی بیرون بکشد و راز های سربسته و نهفته را که مردم ما تشنه ء فهمیدن و دانستن ان هستند، افشاء و برملا سازد. کتاب های زیادی بدستم رسید اما آن عطش، انتظار و آرزو هرگز بر آورده نشد؛ زیرا که عده یی حوادث نظامی و سیاسی سه دهه اخیر کشور را فقط از یک زاویه و یک طرز دید نگاه کرده و به تحلیل گرفته بودند؛ از زاویه بغض، کینه و دشمنی با کمونیست‌ها و روس‌ها… بعضی‌ها منافع شخصی، خانواده‌گی، گروهی، سمتی، لسانی و تنظیمی خویش را ارجحیت داده و از همان چند سطر اول، سخن شان بارگران تعصب را بر دوش می‌کشد و به دل نمی‌نشیند. نویسندگان بی خیالی هم بدون هیچگونه ترس، قصه های “سرچوک” کابل را شاخ پنجه داده اند و تاریخ نوشته اند که خواه نا خواه در پیشانی آثار شان چلیپا گذاشته اند. در این اواخر نوشتن خاطرات مُد شده است، بعضی‌ها با چشمان بسته می نویسند و بعضی‌ها با وجدان خفته دروغ‌های شاخدار می‌گویند و از کاه کوه می‌سازند، به امید آنکه «مجاهدین سابق» از آنها راضی گردند و یا «طالبان امروز» از آنها خشنود. این عده از مداحی باکی ندارند و از دشنام پراگنی خوفی نه، مایهء خجلت و شرمساری «قلم» و «آدم ها» می‌گردند. ولی بدون تردید به آثاری نیز برخورده ام که اگر چه انگشت شمار و اندک اند ولی سرشار از راست‌گویی و حقیقت‌جویی.

من، معتقدم که نوشتن تاریخ کار ساده‌‌یی نیست و دانش و حرفهء مشکلی است و هر کس نمی‌تواند تاریخ بنویسد و مورخ گردد، زیرا که تاریخ نباید بر مبنای شایعات و آوازه‌های کوچه و بازار تحریر گردد. مورخ باید با صدر وسیع، وجدان بیدار و ضمیر تهی از ریا و تذویر به نقل حوادث بپردازد. او باید انگشتان پاکیزه، بی‌طرفی کامل و بی‌تعلقی ناب و راستین داشته باشد. تاریخ نویس امروز با مورخ دیروز که وقایع و حوادث را از ترس شاهان، امرا و سرداران جنگی وارونه جلوه می‌داد، فرق دارد. او باید با شهامت، جرئت و بصیرت بنویسد و با ارائه اسناد و دلایل معتبر و غیر قابل انکار به مردم پیشکش نماید.»

جنرال نبی عظیمی کتاب «اردو و سیاست در سه دهه» اخیر خود را با شهامت، جرئت و بصیرت نوشت و با ارایه اسناد و دلایل معتبر و غیر قابل انکار به مردم پیشکش کرد. این کتاب مستطاب در یک فضای بسیار تاریک و مملو از بزرگ‌نمایی و دروغ‌های شاخدار نگاشته شده که در میان علاقمندان کتاب غوغا برپا کرد. دوستان و بیشترینه دشمنان کتاب، هر کدام به نحوی غوغای بزرگی را بر علیه این کتاب برپا کردند. شماری به اصطلاح چیزفهمان حتی نمی پذیرفتند که این کتاب را عظیمی نوشته باشد! شاید این کتاب بیشترین تبصره و نقد در تاریخ نشر کتاب در افغانستان را در بر داشته بوده باشد. عظیمی با حوصله مندی، متانت و تعقل، با زبان سچه و مودبانه پاسخ هر یک را نوشت و آن همه انتقاد‌ها و پاسخ به آن‌ها را به صفت یک کتاب مستقل زیر عنوان «مناظره ها محاضره ها در پیرامون اردو و سیاست» به نشر رسانید و صادقانه تمام دیدگاه‌های مخالفان خود را در آن بازتاب داده است.

نبی عظیمی در سال‌های غربت و مهجوری از وطن، آثار ارزشمند و در خور تأملی دیگری در عرصه‌های سیاسی، تحلیلی و ادبی به نگارش در آورده است. در میان آثار وی در کنار ده‌ها مقاله پژوهشی ادبی، سیاسی و نظامی سه رومان زیر عنوان های «سایه‌های هول»، «واهمه‌های زمینی»، «لعبتکان فلک» و کتاب های دیگری زیر عنوان‌های «روزهای دشوار»، «من و آن مرد موقر»، «یادواره هایی از جنگ جلال آباد»، «فرار» و «درست نویسی واژه‌ها املایی در زبان فارسی ـ دری» را به نشر رسانید.

رومان‌های وی ماجراهای تلخ و دردناک رویارویی‌های ناخواسته لایه‌های درونی یک جامعه سنتی را در داخل و خارج از کشور به نمایش می‌گذارد که بازگو کننده قصه‌های سقوط ارزش‌ها و انحطاط اخلاقی یک جامعه است؛ حکایت از فوران عقده‌ها و خشونت‌های فروخفته در یک جامعه زیر ستم می‌نماید، و برشی از یک برهه تاریخ معاصر کشور ماست که دو سه نسلی از آن شاهدان زنده این حوادث بوده اند. وی در محافل و حلقه های روشنفکری کشور و برون مرزی به مثابه نویسنده پُرکار و ادیب فرزانه مورد توجه زیاد قرار گرفت. آثار وی دست به دست گشت و با شور و شوق فراوان به خوانش گرفته شد. به این وسیله وی از خود یک چهره بسیار متمایز دیگری به نمایش گذاشت.

حالا به همین سلسله، اثر دیگری از سترجنرال نبی عظیمی به نام «طامات تا به چند و خرافات تا به کی» به دسترس خواننده گان عزیز گذاشته می‌شود که بخش دیگری از خرافه‌گویی‌ها و مسخ تاریخ را برملا می‌سازد و برای شناخت واقعیت های داغ یک برهه بسیار با اهمیت تاریخی در افغانستان خواننده را یاری می‌رساند. و به گفته حافظ:

حالی درون پرده بسی فتنه می‌رود

تا آن زمان که پرده برافتد چه‌ها کنند؟

                                                                     دستگیر صادقی

 

 

کتاب یادمانده‌های جنگ جلال‌آباد نویسنده:سترجنرال نبی عظیمی باز تایپ و تدوین دیجیتال : رفیق قاسم آسمایی بازبخش: انتشارات راه پرچم Jalalabad war memorial book

  پاکستان به حیث دولت شریر و اشرارپرور از ابتدای ایجاد آن عامل بی‌ثباتی و جنگ در منطقه بوده و با خصومت خاص و جداگانه در صدد انتقام‌گیری شکست‌های تاریخی ایجاد کنندهء آن انگریز، در مقابل مردم و وطن ما عمل نموده است. ادارات اطلاعاتی پاکستان با زمینه‌سازی برای فعالیت شبکه‌های تروریستی به نام تنظیم‌های اطلاعت بیشتر دربارهکتاب یادمانده‌های جنگ جلال‌آباد نویسنده:سترجنرال نبی عظیمی باز تایپ و تدوین دیجیتال : رفیق قاسم آسمایی بازبخش: انتشارات راه پرچم Jalalabad war memorial book[…]

کتاب روزهای دشوار نویسنده:سترجنرال نبی عظیمی مدون و ویراستار : رفیق انجینر عمر فیض ناشر پخش دیجیتال: انتشارات راه پرچم جنوری2023

   روز های دشوار: … و روز های آخر شاه جهان ( دکتور نجیب الله ) به سختی گذشت: نویسنده : رفیق محمد نبی عظیمی نوشته شده در تاریخ نوامبر 27, 2020   درآستانه سقوط : … نتیجه خشم و عصبانیت رییس جمهور و زورگویی های بی موقع وبالاتر از توان وی و دستگاه رهبری اطلاعت بیشتر دربارهکتاب روزهای دشوار نویسنده:سترجنرال نبی عظیمی مدون و ویراستار : رفیق انجینر عمر فیض ناشر پخش دیجیتال: انتشارات راه پرچم جنوری2023[…]

کتاب فــرار نویسنده : روانشاد سترجنرال نبی عظیمی بازتایپ و تدوین دیجیتال : رفیق انجینر عمر فیض The book of escape and views

جهت مطالعۀ کتاب آغاز بدون انجام بروی تصویر آن کلیک شود. · کتاب عبور از آتش برای دسترسی و مطالعه کتاب روی عکس کلیک کنید                                                       فرار-ـ-محمد-نبی-عظیمی(1)

از میعاد تا هرگز ( مجموعه شعر ) ازواصف باختری باز تایپ و تدوین دیجیتال : رفیق قاسم آسمایی بازبخش: انتشارات راه پرچم

من اورا دیده بودم* «من اورا دیده بودم نگاهی مهربان داشت غمی دردیده گانش موج می زد که ازبخت پریشانش نشان داشت»                                      نادر نادر پور   آری، من اورا دیده بودم. واصف باختری را می‌گویم که در آن سال‌های حلال، یعنی چهل سال پیش از امروز. محمد شاه نام داشت و در لیسه حبیبیه اطلاعت بیشتر دربارهاز میعاد تا هرگز ( مجموعه شعر ) ازواصف باختری باز تایپ و تدوین دیجیتال : رفیق قاسم آسمایی بازبخش: انتشارات راه پرچم[…]

کتاب من و آن مرد مؤقر نویسنده : روانشاد سترجنرال نبی عظیمی تدوین و صفحه آرا : دیپلوم انجینر عمر فیض پخش دیجیتال: نشرات راه پرچم

  بازگويي و بازنويسي خاطرات يک دوره اندوهبار تاريخ کشور که به گفته در آن دوره “سگها رها و سنگ ها بسته بودند” به خامه زيباي محترم نبي عظيمي سرمشق شد، تا قلم هاي زيادي از صفوف حزب بر روي کاغذ بلغزند، و براي ياد آوري آن شب ها و روزها و لحظات دشوار حافظه اطلاعت بیشتر دربارهکتاب من و آن مرد مؤقر نویسنده : روانشاد سترجنرال نبی عظیمی تدوین و صفحه آرا : دیپلوم انجینر عمر فیض پخش دیجیتال: نشرات راه پرچم[…]

فصل های از کتاب اردو و سیاست نویسنده : رفیق سترجنرال نبی عظیمی بازتایپ و تدوین دیجیتال : رفیق قاسم آسمایی

دربارهء بازپخش چند فصلی از کتاب «اردو و سیاست در سه دههء اخیر» کتاب «اردو و سیاست» کتاب نسبتاً حجیم است که بار نخست در سال 1377 و بار سوم سال بعد از آن تجدید چاپ شد و مجموعاً تیراژ رسمی آن به بیش از 12000 جلد رسیده است که بیانگر علاقمندی هموطنان به محتویات اطلاعت بیشتر دربارهفصل های از کتاب اردو و سیاست نویسنده : رفیق سترجنرال نبی عظیمی بازتایپ و تدوین دیجیتال : رفیق قاسم آسمایی[…]

مجموعهء پیامها و یادواره ها بمناسبت «چهلمین روز» درگذشت سترجنرال نبی عظیمی تهيه و و یرایش: رفیق دستگیر صادقی و رفیق داکتر حیدر عدل تدوین دیجیتال : رفیق قاسم آسمایی

رفیق داکتر حیدرعدل  رفیق دستگیر صادقی  رفیق قاسم آسمایی پیشگفتار: عظیمی نامیست بزرگ، ماندگار و جاودان در تاریخ افغانستان. این نام چه در بخش نظامی، چه در بخش مبارزه آزادی‌بخش در راه تأمین حقوق زحمتکشان و تأمین عدالت اجتماعی و همچنان در بخش فرهنگی از درخشش ویژه‌یی برخوردار بوده و همواره پرتو افگنی نموده است. اطلاعت بیشتر دربارهمجموعهء پیامها و یادواره ها بمناسبت «چهلمین روز» درگذشت سترجنرال نبی عظیمی تهيه و و یرایش: رفیق دستگیر صادقی و رفیق داکتر حیدر عدل تدوین دیجیتال : رفیق قاسم آسمایی[…]

نامه های دو دوست رفقا تورن ‌جنرال آصف الم و سترجنرال نبی عظیمی

بمناسبت «چهلمین» روز درگذشت رفیق نبی عظیمی نامه‌های دو دوست رفقا تورن‌جنرال آصف الم و سترجنرال نبی عظیمی دو یار دیرینه و رفقای شفیق و یاران گرمابه و گلستان بوده که اولی بیش از چهار دهه از موضع حقوق و قانون در تأمین حق و عدالت، قلم زده و دیگری در  همان برهه در جبههء اطلاعت بیشتر دربارهنامه های دو دوست رفقا تورن ‌جنرال آصف الم و سترجنرال نبی عظیمی[…]

طرح تازه‌ء دیجیتال کتاب «اردو و سیاست در سه دهه‌ء اخیر افغانستان» بازتایپ و تدوین دیجیتال : رفیق قاسم آسمایی

دربارهء طرح تازه‌ء دیجیتال کتاب «اردو و سیاست در سه دهه‌ء اخیر افغانستان» کتاب «اردود و سیاست» بار نخست در سال 1377  و  بار سوم سال بعد از آن تجدید چاپ شد و مجموعاً تیراژ  رسمی آن به بیش از 12000 جلد رسید که بیانگر علاقمندی هموطنان به محتویات کتاب است. این کتاب طی دو اطلاعت بیشتر دربارهطرح تازه‌ء دیجیتال کتاب «اردو و سیاست در سه دهه‌ء اخیر افغانستان» بازتایپ و تدوین دیجیتال : رفیق قاسم آسمایی[…]

کتاب مناظره ها و محاضره ها در پیرامون اردو و سیاست ( پاسخ به نقد ها وتقریض ها ) نویسنده : رفیق سترجنرال نبی عظیمی

دوستان عزیز و رفقای گرامی ، کتاب مناظره ها و محاضره ها که در پاسخ به نقد ها وتقریض های دوستان پس از نشر فراز های آن در جریده امید چاپ امریکا نوشته شده بود، اینک در انترنت گذاشته شده ودوستان می توانند با دانلود کردن آن این کتاب را به خوانش بگیرند. قابل یاد اطلاعت بیشتر دربارهکتاب مناظره ها و محاضره ها در پیرامون اردو و سیاست ( پاسخ به نقد ها وتقریض ها ) نویسنده : رفیق سترجنرال نبی عظیمی[…]

کتاب : گلنار و آیینه نویسنده : اعظم رهنورد زریاب بازتایپ و تدوین دیجیتال : رفیق قاسم آسمایی بازپخش : انتشارات راه پرچم

  تقریظ گونه یی بر گلنار و آیینه : جلوه هایی از ریالیزم جادویی دررمان ” گلنار و آ یینه “ مدت ها پیش بود که رمان ” صدسال تنهایی ” گابریل گارسیا مارکز” را باید می خواندم، به توصیهء دوست عزیزم رهنوردزریاب . زریاب می گفت : در کابل که بودم هروقتی که ملول اطلاعت بیشتر دربارهکتاب : گلنار و آیینه نویسنده : اعظم رهنورد زریاب بازتایپ و تدوین دیجیتال : رفیق قاسم آسمایی بازپخش : انتشارات راه پرچم[…]

زنده گی ، مبارزه و کار ببرک کارمل در گذرگاه تاریخ مستند Babrak Karmal’s life, struggle and work in the passage of documentary history

, 2021 زمان هر قدر میگذرد، گرد های ریخته شده بر آیینه تاریخ پاکتر شده و صداقت و شهامت و آگاهی زنده یاد ببرک کارمل عزیز بر همه جهانیان به اثبات میرسد. او نه تنها یک رهبر شایسته برای زحمتکشان افغانستان بود که، یک انترناسیونالیست وفادار به اندیشه های انسانی پرولتاریا و معتقد به جهان اطلاعت بیشتر دربارهزنده گی ، مبارزه و کار ببرک کارمل در گذرگاه تاریخ مستند Babrak Karmal’s life, struggle and work in the passage of documentary history[…]

خاطرات روز های دشوار: … و روز های آخر شاه جهان ( دکتور نجیب الله ) به سختی گذشت: نویسنده : رفیق محمد نبی عظیمی

  درآستانه سقوط : … نتیجه خشم و عصبانیت رییس جمهور و زورگویی های بی موقع وبالاتر از توان وی و دستگاه رهبری سیاسی که از اثرچند دسته گی ها به پایین ترین سطح ممکن رسیده بود، در درازنای دو سه روز وشب آینده روشن و روشن ترمی شود. شمال با پیوستن به اپوزسیون هرگونه اطلاعت بیشتر دربارهخاطرات روز های دشوار: … و روز های آخر شاه جهان ( دکتور نجیب الله ) به سختی گذشت: نویسنده : رفیق محمد نبی عظیمی[…]

فهرست کتاب ها در کتابخانه راه پرچم (کلکسیون های جراید و کتا ب های سیاسی،تاریخی، پژوهشی ،ادبی و … ) هر روز با کتاب جدید

  ببرک کارمل « تحکیم حزب و پیوند آن با خلق » جزوه بیانیه رفیق ببرک کارمل در محفل برافراشتن بیرق گزارش های رفیق ببرک کارمل به پلینوم های حزب دموکراتیک خلق افغانستان ببرک کارمل دولت حزب و مردم ببرک کارمل «به سوی جامعۀ نوین» یا سوسیالیسم یا توحش؛ تاریخ‌نگاری به مدد نشریات چپ افغانستان اطلاعت بیشتر دربارهفهرست کتاب ها در کتابخانه راه پرچم (کلکسیون های جراید و کتا ب های سیاسی،تاریخی، پژوهشی ،ادبی و … ) هر روز با کتاب جدید[…]

کتاب سایه های هول نویسنده : رفیق محمد نبی عظیمی تدوین دیجیتال: رفیق قاسم آسمایی

در کتاب «سایه های هول» زندگی پر از فراز و فرود مهاجران افغان در اروپا به تصویر کشیده شده و از زبان رحمت که خودرا “پیرمرد” می‌نامد حوادث و رویدادهای یک برهه از وطن حکایت میگردد. او میگوید: … او یک آواره بود، یک پناهند بود، یک مهاجر بود، در سرزمین بیگانه. آدمی که نه اطلاعت بیشتر دربارهکتاب سایه های هول نویسنده : رفیق محمد نبی عظیمی تدوین دیجیتال: رفیق قاسم آسمایی[…]

یاد مانده های برخی از رفقا به ارتباط اختناق دوران تره کی – امین(یادبود از جاوید نام رفیق محمدمحفوظ افندی پوپل و جاویدنام رفیق صبورخوژمن) نویسنده: رفیق نبی عظیمی

  یادبود از دورفیق از جمع صدها ، یادبود از دو انسان از جمع هزارها قربانی امین خون آشام وباند جنایتکار اش! جاوید نام رفیق محمدمحفوظ افندی پوپل و جاویدنام رفیق صبورخوژمن آری، آنان قهرمانان حزب مان بودند. هرکدام چون کوهی ، هریک همچون فولادی و همچون خسرو روزبهی . سرود حزب برلب وجان برکف. اطلاعت بیشتر دربارهیاد مانده های برخی از رفقا به ارتباط اختناق دوران تره کی – امین(یادبود از جاوید نام رفیق محمدمحفوظ افندی پوپل و جاویدنام رفیق صبورخوژمن) نویسنده: رفیق نبی عظیمی[…]

من ســردار داوود را نکشـته ام نویسنده و تهیه کننده : داکتر صبورالله سياه سنگ (منع تارنمای وزین کابل نتهـ) و درباره انقلاب ۷ ثور بازتایپ و تدوین: رفیق قاسم آسمایی

  دســتگير پنجشـيري (بنيادگـذار و عضــو بيوروي سـياسـي حـزب دمـوکراتيک خلق افغانسـتان/ وزيـر آمــوزش و پـرورش، ســرودپـرداز، نويســنده و پژوهشــگــر) در پيرامــون گفته هاي بالا ســخنان دگرگونه يي دارد: در شـب گـرفتاري رهــبري جمعيت دمـوکراتيک خلـق افغانسـتان، سـليمان لايـق، بـارق شـفيعي، نـور احمــد نور و کــريم ميثاق مصـروف ثبت و تکثير کســت مـراســم تشــييع و اطلاعت بیشتر دربارهمن ســردار داوود را نکشـته ام نویسنده و تهیه کننده : داکتر صبورالله سياه سنگ (منع تارنمای وزین کابل نتهـ) و درباره انقلاب ۷ ثور بازتایپ و تدوین: رفیق قاسم آسمایی[…]

کتاب اردو و سیاست نویسنده : رفیق سترجنرال نبی عظیمی

کتاب « اردو و سیاست » در باره حوادث و وقایع نیم سدۀ اخیر کشور کتاب های زیادی توسط نویسندگان و تحلیلگران داخلی و خارجی نگاشته شده و از زوایای گوناگون رویدادهای این برهۀ تاریخ کشور تحلیل و ارزیابی گردیده است؛ کتاب اردو و سیاست از جمله کتاب های در همین عرصه است که توسط اطلاعت بیشتر دربارهکتاب اردو و سیاست نویسنده : رفیق سترجنرال نبی عظیمی[…]

کتاب فرار و دیدگاه های مستندشاهدین عینی حوادث و… در شبکه ی اجتماعی فیسبوک در رابطه به فرار نافرجام دکتور نجیب الله

کتاب فرار و دیدگاه ها نویسنده: رفیق نبی عظیمی نخست هزاران سال است در زیر آسمان لاژوردی کشور ما که نبرد دایم وعظیم و پراز رنج ودرد بین ستمگران و عدالت جویان ، خرافه پروران وحقیقت پرستان ، زاهدان مرگ اندیش ورندان جهان پرست ، اسارتگران و آزادی طلبان ، ٍثروتمندان وتهی دستان، بیگانه گان اطلاعت بیشتر دربارهکتاب فرار و دیدگاه های مستندشاهدین عینی حوادث و… در شبکه ی اجتماعی فیسبوک در رابطه به فرار نافرجام دکتور نجیب الله[…]

رزمنده گان راه پرچم سرود سپاهیان انقلاب

سرود ماندگار سپاهیان انقلاب اهدا به آنهایی که پرچم مبارزه را به زمین نگذاشته اند. درود آتشین به راهیان انقلاب ! درود برشما ! سپاهیان انقلاب ! شما که با درفش سرخ حزب تان به جنگ بی امان می روید…. درود بر شما فدائیان انقلاب شما زگرمی فضای دوستان زناز شوخ دختران شهر تان بریده اطلاعت بیشتر دربارهرزمنده گان راه پرچم سرود سپاهیان انقلاب[…]

کتاب افغانستان، اسلام ونوگرایی سیاسی،نویسنده : اولیویه روآ تهیه و ترتیب : رفیق قاسم آسمایی

        رفیق نبی «عظیمی»   نگاهی به کتاب : افغانستان، اسلام ونوگرایی سیاسی، نوشته اولیویه روآ   این کتاب مستطاب وارزنده را دوست ورفیق فرهیخته ام جناب ًقاسم آسمایی که یکی از دوستداران و عاشقان کتاب هستند از طریق انترنت برایم فرستادند که قلبا از ایشان ممنون وسپاسگزارم .  من با نام اطلاعت بیشتر دربارهکتاب افغانستان، اسلام ونوگرایی سیاسی،نویسنده : اولیویه روآ تهیه و ترتیب : رفیق قاسم آسمایی[…]

ببرک کارمل Babrak Karmal

زنده یاد ببرک کارمل سی سال قبل دسایس و برنامه های امریکا و شرکا را برای ما بیان کرده بودند.امروز اینهمه را به چشم و سر میبینیم. چشم طبقات حاکم جبار پاکستانی به طرف هندوکش میباشد. راجع به هژمونیزم چین هم ما به خوبی آگاه استیم که آنهم به طرف قطعات سرزمین ما چشم دوخته اطلاعت بیشتر دربارهببرک کارمل Babrak Karmal[…]

ببرک کارمل Babrak Karmal

  به نزدیکی سحر ایمان بیاور، فقط ایمان بیاور وباور کن به سحر. درآن صورت هیچ دستی راه فردای ترا مسدود نخواهد کرد. ببرک کارمل در عکس زنده یاد ببرک کارمل فقید هنگام افتتاح موزیم حربی پوهنتون دیده می شوند: عظیمی معاون اول وزارت دفاع ، نظرمحمد لوی درستیز، تورنجنرال میر طهماس رؤوف قوماندان حربی اطلاعت بیشتر دربارهببرک کارمل Babrak Karmal[…]

درباره جمع و جمع الجمع در زبان فارسی

   نبی عظیمیدرباره جمع و جمع الجمع در زبان فارسیاین بحث جمع الجمع را بنا بر خواهش برخی از دوستان پیشتر از بحث پسوند های واژه ساز می گذارم :جمع : علامت جمع در زبان فارسی« آن » یا « ها » است که به آخر واژه ها افزوده می شوند. همچنان برخی واژه ها تنها اطلاعت بیشتر دربارهدرباره جمع و جمع الجمع در زبان فارسی[…]

واژه ملی وارتش :

 نبی «عظیمی»واژه ملی وارتش :پس از کنفرانس بن که واژهء ” ملی ” به مثابه پسوندی به کلمهء اردو چسپانیده شد، درست ازهمان لحظه بنیاد این اردو زیر شعاع جناح بندی های سیاسی قرار گرفته وتهداب ساختار ارتش به اساس مشارکت اقوام درآن گذاشته شد. ازدیگاه آگاهان عرصه سیاسی ، دراین نشست حضور اقوام در اطلاعت بیشتر دربارهواژه ملی وارتش :[…]

درباره اهمیت نشانه گذاری در املای زبان فارسی :

 محمد نبی « عظیمی »درباره اهمیت نشانه گذاری در املای زبان فارسی :اگرچه یکی دو تن با کنایه ونوشتن کومنت های طنز آلود درباره این سلسله نوشته ها دادگری کردند ؛ ولی هنگامی که خود معنای عنوانی را که برای صفحه خویش انتخاب کرده اند، نمی دانند ، بهتر است به این گفته شاعر عمل اطلاعت بیشتر دربارهدرباره اهمیت نشانه گذاری در املای زبان فارسی :[…]

کتاب من و آن مرد مؤقر !

 براي دسترسی به pdf کتاب روي عکس بالایی  کليک کنيد. مقدمه [بازگويي و بازنويسي خاطرات يک دوره اندوهبار تاريخ کشور که به گفته در آن دوره “سگها رها و سنگ ها بسته بودند” به خامه زيباي محترم نبي عظيمي سرمشق شد، تا قلم هاي زيادي از صفوف حزب بر روي کاغذ بلغزند، و براي ياد اطلاعت بیشتر دربارهکتاب من و آن مرد مؤقر ![…]

قتل نورمحمد تره کی

قتل نورمحمد تره کی محمد نبی عظیمی من و آن مـرد مـؤقــر!!! شام نهم اکتوبر 1979 از رادیو و بامداد دهم اکتوبر در رسانه های چاپی پایتخت گزارش بسیار کوتاه مرگ نور محمد ترکی بازتاب کمرنگ داشت. پاراگراف زیرین در گوشه پایانی پایان ستون دوم برگ چهارم Kabul Times (دهم اکتوبر 1979) به چشم میخورد: اطلاعت بیشتر دربارهقتل نورمحمد تره کی[…]

به مناسبت شش جدی روز رهایی و نجات مردم افغانستان

  نبی « عظیمی » دوستان گرامی !  چند روز بعد شش جدی است. روز رهایی و نجات مردم افغانستان از زیر ساطور تیز امین و باند طراز فاشیستی وی و به دنبال آن یازده جدی یا پنجاه ویکمین سالروز تاسیس ح . د . خ . افغانسنان .بنابراین، هم از همین خامه وهم از اطلاعت بیشتر دربارهبه مناسبت شش جدی روز رهایی و نجات مردم افغانستان[…]

نگاهی به اوپراسیون تعرضی در ولسوالی مارجه ولایت هلمند

نبی عظیمینگاهی به اوپراسیون تعرضی در ولسوالی مارجه ولایت هلمندچندی پیش عملیات تعرضی وسیعی برای تصرف وبازپس گیری و لسوالی مارجه از نزد مخالفین دولت ( طالبان ) به راه افتید که سروصدا و واکنش های مثبت ومنفی فراوانی را در میان مردم ما به ویژه درمیان حلقه های آگاه درمسایل سیاسی ونظامی کشور برانگیخت اطلاعت بیشتر دربارهنگاهی به اوپراسیون تعرضی در ولسوالی مارجه ولایت هلمند[…]

“روزگار غريبي اسـت، نازنين”: نامه يي پس ازمرگ

 “روزگار غريبي اسـت، نازنين“:   نامه يي پس ازمرگ   نويسنده: محمدنبي « عظيمي» بامداد يکي از روزهاي داغ تابستان سال گذشته بود، هفت يا هشت ماه پيش؛ که آقاي عبيدي مدير مسؤول مجله آسمايي برايم تلفون نموده وپس از تعارفات دوستانه فرمود : نامه يي از مرحوم داکترنجيب الله، انتشار يافته که در آن اطلاعت بیشتر درباره“روزگار غريبي اسـت، نازنين”: نامه يي پس ازمرگ[…]

روز های دشوار ( قسمت ۹۰ ) کودتای شهنواز تنی – ګلبدین حکمتیار

روز های دشوار ( قسمت ۹۰ ) کودتای شهنواز تنی – ګلبدین حکمتیاردید ګاه ویاد واره رفیق ګرانقدرم فرید احمد مزدک معاون پیشین حزب وطن ( ح. د. ځ. ا. ) در مورد کودتای تنی – ګلبدین: آنچه تنی انجام داد چیزی غیر از کودتا یا بیشتراز ان بود . کودتا در خفا وبا سختگیرانه اطلاعت بیشتر دربارهروز های دشوار ( قسمت ۹۰ ) کودتای شهنواز تنی – ګلبدین حکمتیار[…]

دمی بادستیاررییس جمهورپیشین جناب محمد اسحاق توخی :

 نبی « عظیمی » اگر گفتنی یی باشد وهمه عالم از ریش من در آویزند که مگرنگویم ، بعد از هزار سال بدان کس رسد که من خواسته باشم.شمس تبریزیدمی بادستیاررییس جمهورپیشین جناب محمد اسحاق توخی :این نوشته به سال ها پیش ارتباط دارد. اسحاق توخی که همصنف من درلیسه حبیبیه کابل و حربی پوهنتون اطلاعت بیشتر دربارهدمی بادستیاررییس جمهورپیشین جناب محمد اسحاق توخی :[…]

مجموع نقدي بر کتاب : مثلث بي عيب

کنزالمهملات والاکاذيب نقدي بر کتاب : مثلث بي عيبصداي زنگ تلفون که برخاست ، شب شده بود. از بس تمام روز نوشته بودم ، چشمانم پت مي شدند. دلم نمي خواست مطلبي را که شروع کرده بودم ، نيمه کاره رها کنم؛ اما اين ذهن بهانه جوي من دنبال بهانه مي گرديد تا کابوس هاي اطلاعت بیشتر دربارهمجموع نقدي بر کتاب : مثلث بي عيب[…]

امر فیر را بالای محصلین در سوم عقرب چه کسی داده بود ؟

نبی «عظیمی»امر فیر را بالای محصلین در سوم عقرب چه کسی داده بود ؟به یاد بود خیزش بزرګ وتاریخی ۳ عقرب ، واقعه نګاران و تاریخ نویسان حقایق زیادی را نوشته اند. اما من یاد مانده خود را از آن روز خونین خدمت خواننده گان عزیز تقدیم می کنم. گفتنی است که چون من تا اطلاعت بیشتر دربارهامر فیر را بالای محصلین در سوم عقرب چه کسی داده بود ؟[…]

یادداشت استاد لطیف ناظمی به ارتباط : برخی نادرستی های مشهور املایی …

یادداشت استاد لطیف ناظمی  به ارتباط : برخی نادرستی های مشهور املایی … آقای عظیمی ،نوشته های تان را آقای رشاد به من فرستاد. نشر و پخش چنین مطالبِ راهگشا، برای دور افتادگان از میهن ، ضروری والزامی است. درباب درست نویسی در زبان فارسی دری بایسته است تا کارهای بنیادی صورت پذیرد و برپایهء دانش اطلاعت بیشتر دربارهیادداشت استاد لطیف ناظمی به ارتباط : برخی نادرستی های مشهور املایی …[…]

من اورا دیده بودم : واصف باختری

نبی « عظیمی »من اورا دیده بودم : واصف باختریمن اورا دیده بودمنگاهی مهربان داشتغمی دردیده گانش موج می زدکه ازبخت پریشانش نشان داشت” نادر نادر پور”من اورا دیده بودم آری ، من اورا دیده بودم : واصف باختری را می گویم که در آن سالهای حلال ، یعنی چهل سال پیش از امروزمحمد شاه اطلاعت بیشتر دربارهمن اورا دیده بودم : واصف باختری[…]

درباره برگشت به سیستم سنتی جلب و احضار به خاطر توانایی بیشتر ارتش وارتشیان :

نبی « عظیمی » درباره برگشت به سیستم سنتی جلب و احضار به خاطر توانایی بیشتر ارتش وارتشیان : پس از فاجعه دردناک و استخوان سوز قندوز و دست به دست شدن این شهر معمور و درخاک و آتش و خون خفتن قندوزیان نگونبخت مان ، دیګر همه می دانند که عواملی مانند حکومت ناتوان اطلاعت بیشتر دربارهدرباره برگشت به سیستم سنتی جلب و احضار به خاطر توانایی بیشتر ارتش وارتشیان :[…]

برخی از نادرستی های مشهورو رايج در املای زبان فارسی

نبی « عظیمی »   برخی از نادرستی های مشهورو رايج در املای   زبان فارسی   ( چهار بخش )برای آموختن یک زبان تا حدی که بتوان به آن زبان گفت و خواند ونوشـت، تلاش بسـیار ضرورت اسـت، از گهواره تا گور. به ویـژه برای جوانانی که ازبد حادثه از وطن مألوف شـان دور اطلاعت بیشتر دربارهبرخی از نادرستی های مشهورو رايج در املای زبان فارسی[…]

واندر باب بی برنامه گی وابهام ساختاری جنگ کنونی :

 نبی «عظیمی»واندر باب بی برنامه گی وابهام ساختاری جنگ کنونی :با جرأت می توان ګفت که جنگ افغانستان دارای ابعاد وابهام فراونی است. ازجمله ابهام ساختاری جنگ یعنی ناشناس ماندن ریشه های اساسی آن ؛ زیرا تا همین اکنون نیز تعریف وتحلیل دقیقی از سوی دولت دست نشانده و جامعه جهانی درمورد چگونه گی ، اطلاعت بیشتر دربارهواندر باب بی برنامه گی وابهام ساختاری جنگ کنونی :[…]

کتاب یادمانده هایی از جنگ جلال آباد

  کتاب یادمانده هایی از جنگ جلال آباد سترجنرال رفیق نبی عظیمی به جای مقدمه : روزگاری جنگی درگرفت ” روزگاری جنگی درگرفت ” کتابی است حاوی گزارش های جنگ دوم جهانی از جان اشتاین بک که از خطوط مقدم جبهه برای روزنامه های پرتیراژ ” دیلی اکسپرس ” ، ” نیویارک تریبون ” ودیگر اطلاعت بیشتر دربارهکتاب یادمانده هایی از جنگ جلال آباد[…]

جنگ جلال آباد باغ شاهی جلال آباد

 محمدنبی عظیمیجنگ جلال آباد باغ شاهی جلال آباد یادمانده هایی از یک سفر: نمی دانم آخرین باری که پیش از این به جلال آباد رفته بودم چه وقت بود؟ یادم رفته است، آخردراین زمان وزمنی که تمام تأسیسات انسانی نه تنها دروطن ما؛ بل درتمام جهان نابود شده اند و روز وروزگار مان درکینه ورزی و اطلاعت بیشتر دربارهجنگ جلال آباد باغ شاهی جلال آباد[…]

کاش ” کوچهء ما” را نمی خواندم , تکرارهای دلآزار در ” کوچه ما ” : بخش ششم

محمدنبی عظیمی   بخش ششم   تکرارهای دلآزار در ” کوچه ما ” :  اگر چه زبان ” کوچه ما ” سخت فخیم وشیرین است و نویسنده برای بیان مطالبش با مهارت زیاد و درخور تحسین خامه زنی کرده و توسط شعر وامثال وحکم وگهگاهی سخنان طنز گونه آن را ویرایش وپیرایش کرده است ؛ ولی اطلاعت بیشتر دربارهکاش ” کوچهء ما” را نمی خواندم , تکرارهای دلآزار در ” کوچه ما ” : بخش ششم[…]

کاش ” کوچهء ما” را نمی خواندم , بخش پنجم:

محمدنبی عظیمی کاش ” کوچهء ما” را نمی خواندم بخش پنجم:    بخش پنجم:   حالا اگربه تاریخ نشر این مقاله نگاه کنیم متوجه می شویم که آقای وحید مژده سه سال واندی پیش پرده از رازاین قتل برداشته است و کتاب رمان گونهء آقای عثمان مدت ها پس از آن اقبال چاپ یافته است. بنابراین می بینیم اطلاعت بیشتر دربارهکاش ” کوچهء ما” را نمی خواندم , بخش پنجم:[…]

رجال سیاسی در” کوچهء ما ” : بخش چهارم

محمدنبی عظیمی   بخش چهارم  رجال سیاسی در” کوچهء ما ” :  جناب حسین فخری ، نویسنده و منتقد ادبیات داستانی درکشور، دررابطه با شخصیت های سیاسی و حادثه های تاریخی در کتاب ” کوچهء ما ” چنین می نویسد:    ” .. نویسنده از بخش های 100 تا 158 و .. کوشیده که نظرمساعد یا اطلاعت بیشتر دربارهرجال سیاسی در” کوچهء ما ” : بخش چهارم[…]

شخصیت ها وپرسناژ های عمده : بخش سوم

محمدنبی عظیمی      شخصیت ها وپرسناژ های عمده :    امین ازجملهء شخصیت های کلیدی داستان به شمار می رود ، به طوری که حضور ملموس وی را دربسی اتفاق ها و حادثه هایی که درکوچه ما رخ می دهند ، حس می کنیم. اما این امین هرکسی که باشد مخلوق نویسنده ء داستان است . اطلاعت بیشتر دربارهشخصیت ها وپرسناژ های عمده : بخش سوم[…]

کاش ” کوچهء ما” را نمی خواندم بخش دوم

محمدنبی عظیمی     درنگی بر رمان ” کوچهء ما ” : کاش ” کوچهء ما” را نمی خواندم  بخش دوم    سوژه و مضمون داستان:     به نظر می رسد که کاندید اکادمیسین اکرم عثمان داستان ” کوچهء ما ” را از خاطرات دوران کودکی و نوجوانی خویش آغاز کرده باشد. زیرا کسانی که اورا ازنزدیک اطلاعت بیشتر دربارهکاش ” کوچهء ما” را نمی خواندم بخش دوم[…]

کاش ” کوچهء ما” را نمی خواندم

 محمدنبی عظیمی                               درنگی بر رمان ” کوچهء ما ” : کاش ” کوچهء ما” را نمی خواندم   هروقت که گذرم به بلخ بامی ، زادگاه مولانای بزرگ می افتد ، یکی از نخستین فرایضم هم سرزدن به کتابفروشی        ” بیهقی” است که درست در قلب شهر و در مقابل روضهء مبارک حضرت علی کرم الله اطلاعت بیشتر دربارهکاش ” کوچهء ما” را نمی خواندم[…]

امروزه دیگر مانند آفتاب درخشان این حقیقت درخشش دارد

امروزه دیگر مانند آفتاب درخشان این حقیقت درخشش دارد که اعضای حزب د.خ.ا. پاکترین ، باتقوی ترین و مؤمن ترین افراد جامعه را تشکیل می دادند ومی دهند. اتهامات دیگر براعضای حزب د.خ.ا در”کوچهء ما” :   امروزه دیگر مانند آفتاب درخشان این حقیقت درخشش دارد که اعضای حزب د.خ.ا. پاکترین ، باتقوی ترین و مؤمن اطلاعت بیشتر دربارهامروزه دیگر مانند آفتاب درخشان این حقیقت درخشش دارد[…]

نا همگونی های املایی وسردرگمی های چند در نوشتن واژه های زبان فارسی

  نا همگونی های املایی وسردرگمی های چند در نوشتن واژه های زبان فارسی   محمدنبي عظيميبه یاد آموزگار زبان فارسی دختر دخترم ازهنگامی که رسالهءارزشمند” روش املای زبان دری ” پذيرفته انجمن نويسنده گان افغانستان به کوشش جناب پويا فاريابی به نشر رسيد، درست بيست سال می گذرد. بيست سالی که بسياری از درس اطلاعت بیشتر دربارهنا همگونی های املایی وسردرگمی های چند در نوشتن واژه های زبان فارسی[…]

روز هاي دشوار(سقوط مزار شريف )

  احسان « واصل » نبی «عظیمی » روز هاي دشوار- سقوط مزار شريف درود هاي صميمانه ام نثار دوستان ! امشب ياد وارهء رفيق احسان واصل منشي پيشين کميته ولايتي بغلان حزب وطن ( ح د خ ا ) را به نشر مي رسانم. نياز به ګفتن نيست که رفيق احسان واصل يکي ازکادرهاي اطلاعت بیشتر دربارهروز هاي دشوار(سقوط مزار شريف )[…]

در اين آشفته بازار ادبيات سياسي

داکتر واسع عظیمی  در اين آشفته بازار ادبيات سياسي درنگي بر بخشي از كتاب تاريخ مسخ نمي شود  «كنش و واكنش در ادبيات سياسي شرق گذار به مدرنيته احتساب مي گردد. مگر آيا ميتوان، در اين نوسانات ذهني و درك التقاطي، به واسطه واقعي دست يافت، آيا ميتوان به اين آشفته بازار سياسي، به تشابه اطلاعت بیشتر دربارهدر اين آشفته بازار ادبيات سياسي[…]

شادروان مختارگل ځدران قهرمان قومندان غند شكارى ٣٢٢ بگرام قهرمان جان باخته در راه دفاع از وطن و مردم

  خپل ریښتیني اتلان وپیژنئ(قهرمانان واقعی خودرا بشناسید) ! شادروان مختارگل ځدران قهرمان قومندان غند شكارى ٣٢٢ بگرام قهرمان جان باخته در راه دفاع از وطن و مردم   در تباط جنگ تحميلى جلال آباد كه با سازمان دادن مستقيم أداره آى اس آى پاكستان عليه حاكميت دولتى صورت گرفته بود واقعأ نيروهـاى قواى مسلح اطلاعت بیشتر دربارهشادروان مختارگل ځدران قهرمان قومندان غند شكارى ٣٢٢ بگرام قهرمان جان باخته در راه دفاع از وطن و مردم[…]

دو نامه از پسر وعروس زنده یاد احمد الدین شهید

“حقیقت انقلاب ثور” – ارگان کمیته مرکزی حزب دموکراتیک خلق افغانستان (شماره ۲۵۳ سال پنجم، شنبه ۸ سرطان ۱۳۶۴/ بیست‌ونهم جون 1985) میخوانیم: «شهادت قهرمانانه: رفیق بریدجنرال احمدالدین رییس ارکان قول اردوی نمبر یک اردوی جمهوری دموکراتیک افغانستان در جریان یک نبرد قهرمانانه و رویارویی با ضد انقلاب مسلح صادر شده از پاکستان که به اطلاعت بیشتر دربارهدو نامه از پسر وعروس زنده یاد احمد الدین شهید[…]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

طامات-تا-به-چند-و-خرافات-تا-به-کی-ـ-محمد-نبی-عظیمی