بازپخش اسناد اشد محرم کمیته مرکزی حزب کمونست اتحاد شوروی در مورد خروج قوای آن کشور از افغانستان

رفیق قاسم آسمایی

بمناسبت سی امین سالگرد خروج قوای شوروی از افغانستان

 

بتاریخ ۲۶ دلو ۱۳۶۷ (15فبروری۱۹۸۹)، ساعت ۱۱:۵۵ دقیقه به وقت  افغانستان، آخرین جزوتام قوای اتحاد شوروی از پل دوستی حیرتان گذشت؛ از آن روز تا اکنون این روز بنام های گوناگون یاد شده و تبصره های متفاوتی در بارۀ خروج قوای اتحادشوروی و انگیزه های آن صورت گرفته و خواهد گرفت.

تنظیمهای ساخت پاکستان و ایران تحت حمایت سیاسی، استخباراتی و تسلیحاتی امریکا و کمک های پولی عربستان سعودی و ارتجاع عرب، آنرا روز پیروزی مجاهدین و شکست شوروی میدانند و دولت جمهوری افغانستان بعد از گذشت سه سال (25 جدی ۱۳۷۰) آنرا “روز نجات ملی” دانست. دولت دست نشاندۀ کنونی افغانستان که توسط قوای خارجی نگهداری میگردد نیز وقتاً فوقتاً آنرا  برجسته  و از آن بهرۀ تبلیغاتی می برد. اما اسناد افشا شدۀ اشد محرم مقامات رهبری شوروی (بیروی سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست اتحاد شوروی) بیانگر این واقعیت است که علت اساسی عقب کشیدن قوای شوروی از افغانستان، به قدرت رسیدن میخاییل گرباچف بود که طی پروژه مرموزی با عنوان” بازسازی و علنیت” نتنها قوای شوروی را از افغانستان فراخواند و از حمایت دولت افغانستان خودداری کرد، بلکه عامل سقوط دولت شوروی نیز شد. یقیناً روزی اسناد معامله و خیانت گرباچف مانند همین اسناد، از ردۀ  محرمیت خارج و در اختیار همگان قرار خواهد گرفت.

باید گفت که بیرون کشیدن قوای شوروی از افغانستان بر اساس پلان طویل مدت دولت شوروی در تفاهم کلی با دولت جمهوری افغانستان طی بیش از یکسال عملی گردید. این عقب نشینی، برعکس شکست و عقب نشینی قوای اشغالگر در تاریخ کشور (شکست مفتضحانه اردوی انگلیس در سال 1842 و یا شکست امریکا در جنگ ویتنام (۳۰ اپریل ۱۹۷۵)، بصورت منظم و طی مراسم خاص با اشتراک رهبری دولت جمهوری افغانستان از جمله داکتر نجیب الله صورت گرفت.

با تأسف و تأثر زیاد، خارج شدن قوای شوروی از افغانستان نتنها سبب تأمین صلح در کشور نگردید بلکه با گذشت سی سال از خروج آن، جنگ با شدت و وحشت بیشتری ادامه دارد و اکنون نیز آتش جنگ خانمانسوز با موجودیت قوای بیشمار و بی حساب منظم و غیرمنظم امریکایی، کشورهای عضو ناتو و سایر همپیمانان آن هست و بود وطن را میسوزاند  و بیچاره ترین و بینوا ترین افغانها را قربانی آن میسازند.

منظور از بازپخش این اسناد و همگانی ساختن بیشتر آن، این است تا داوری در مورد حوادث تاریخی بر اساس واقعیت ها و مدارک مدار اعتبار صورت گیرد و نه براساس تمایلات، احساسات و برداشت های شخصی و علاقه فردی به این شخص و یا آن تنظیم و منبع قدرت بین المللی.

بنوبۀ خویش باردیگر نسبت ترجمۀ این اسناد از محترم داکتر خلیل وداد تشکر مینمایم و موفقیت های بیشتری در این عرصه برایش خواهانم.

 

 

بازپخش اسناد اشد محرم کمیته مرکزی حزب کمونست اتحاد شوروی

در مورد

خروج قوای آن کشور از افغانستان

(بخش اول)

 

نقل ها: از  جلسات بیروی سیاسی ک.م.ح.ک.ا.ش.

ترجمه: داکتر خلیل وداد

تدوین و بازپخش: رفیق قاسم آسمایی

***

 

کارگران جهان متحد شوید.

در جریان ۳ روز قابل برگشت به کمیته مرکزی ح. ک. ا. ش.

(شعبه اسناد و ارتباط سكتور ۳) است .

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

 

بشکل ریز در پهلوی سند درج شده: رفقا کسانی که اسناد اشد محرم کمیته مرکزی ح. ک .ا . ش. را بدست می آورند،

نباید آنرا به هیچ شخص دیگری از هر مقامی که باشند بدون اجازۀ ویژۀ ک. م. بدهند.

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

کاپی برداری از اسناد نامبرده و یا یادداشت نمودن از آنها جداً ممنوع است. رفقایی که سند مذکور برای شان گسیل شده پس از آشنایی شخصاً با درج تاریخ آنرا امضا نمایند.

 

کمیته مرکزی حزب کمونیست اتحاد شوروی

اشد محرم

پرونده ویژه

شماره پ. ۱۴۶/او 1

 

به رفقا گرباچف، ریژکوف، سليونكوف، چیبریکوف، شواردنادزه، یاکوولف، ماسليوكوف، یازوف موراخوفسکی، کریوچكوف، بولدين و فالین – همه متن؛ ولكوف- بند ۵ و کاتوشيف- بند۲ / ۶ به گوستيف – بند ۶

نقل از پروتوکول شماره ۱۴۶ جلسه بیروی سیاسی ک.م.ح.ک.ا.ش.

مؤرخ ۲۴ جنوری ۱۹۸۶

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

پیرامون اقدامات مربوط به خروج آینده قطعات شوروی از افغانستان

  1. با نظرات ارائه شده در یادداشت رفقا شواردنادزه.اِ. آ.، چیبریکوف و.م.، یاکوولف، آ. آن.، یازوف د.ف.، موراخوفسکی و.اس.،  و كريوچكوف و.آ. مورخ ۲۳ جنوری ۱۹۸۶ ( ضمیمه است) موافقه می شود. ۲
  2. . باید لزوم تأمین جریان فعال نگهداشتن شاهراه حیرتان – کابل و ارائه کمک همه جانبه به رفقای افغانی جهت تأمین امنیت توسط قطعات خودشان تا حدی که مطلوب ما باشد، بمدت معین، در نظر گرفته شود . کمیته دولتی برنامه ریزی (پلان) اتحاد شوروی، وزارت دارایی (مالیه) اتحاد شوروی یکجا با وزارت امور خارجه اتحاد شوروی، وزارت دفاع اتحاد شوروی و کمیته امنیت دولتی (کا.گ.ب.) اتحاد شوروی مؤظف اند، تا پیشنهاد مربوطه شان را تا یکم فبروری ۱۹۸۹ پیشکش نمایند.
  3.  بخاطر ارزیابی بیشتر اوضاع آینده نظامی و ارائه کمک عملی به جانب افغانی در حل مشکلات منجمله امنیت شاهراه کابل – حیرتان، به رفيق یازوف  د. س. [ دیمیتری یازوف وزیر دفاع اتحاد شوروی در آن زمان بود (مترجم)] وظیفه داده می شود تا به کابل سفر کند.
  4. وزارت دفاع اتحاد شوروی باید به رئیس جمهور افغانستان در امر ترتیب چندین طرح اعلام حالت نظامی در افغانستان همکاری نماید.
  5. وزارت دفاع اتحاد شوروی و وزارت هوانوردی ملکی اتحاد شوروی باید مسئله امکان استفاده پیلوتهای شوروی بر مبنای اصل داوطلبانه و با در نظر داشت تقدیر شایسته مالی شان، در هواپیماهای ترانسپورتی افغانی و یا طیارات ترانسپورتی شوروی را که امکان دادن اجاره شان به جانب افغانی موجود است، بررسی نماید.
  6. کمیته دولتی برنامه ریزی اتحاد شوروی، وزارت مالیه اتحاد شوروی و وزارت روابط خارجی اقتصادی اتحاد شوروی نظریات شانرا پیرامون کمک اضافی اقتصادی به افغانستان طبق مقررات معمول تا ۱۰ فبروری ۱۹۸۹ پیشکش نمایند.

در این مورد سفر رفقا ماسليوكوف يو. د.، گوستيف ب. ای. و کاتوشيف ك. اف. پیشبینی شود.

  1. مطابق پروتوکول. کمیسیون بیروی سیاسی ک.م.ح.ک.ا.ش. در مورد افغانستان با شرکت شعبه اداره امور ک.م.                  پیشنهادی را با در نظر داشت مواد مقدماتی و استنادی پیرامون مراحل همگانی انکشاف اوضاع در افغانستان، از تصمیم مربوط به خروج قوای شوروی از این کشور و برداشتهای مربوط به گزینه ها(واریانتهای) ممکن انکشاف بعدی حوادث در افغانستان تا عواقب معینه آنان بما، به کمیته مرکزی ح. ک.ا.ش. ارائه نمایند.

منشی کمیته مرکزی

۱۸- ت. و .

ز.پ.

 

***

ضمیمه بند ۴ پروتوکول شماره ۱۴۶

اشد محرم

پرونده ویژه

 

ک.م. ح. ک.ا.ش.

پیرامون اقدامات مربوط به خروج آینده واحد های نظامی شوروی از افغانستان

در شرایط بغرنج ویژهء افغانستان، دشواریهای درونی ناشی از خروج آینده قطعات باقیمانده شوروی روزبروز بیشتر میشوند. توجه رژیم و نیروهای اپوزیسیون همه به تاریخ ۱۵ فبروری زمانیکه مطابق توافقات ژنیو مدت استقرار قطعات نظامی ما باید پایان یابد، متمرکز شده است. این زمان برای کابل خیلی تنگ است، چونکه آخرین قطعات شوروی باید پایتخت افغانستان را در آغاز فبروری ترک گویند.

عملاً در سراسر کشور برخوردهای نظامی میان نیروهای حکومتی و اپوزیسیون جریان دارد که طی آنها حکومت [ مقصد از حکومت کابل تحت رهبری دکتور نجیب الله است، (مترجم)  ] توانسته مواضعش را البته با پشتیبانی قوای هوایی شوروی نگهدارد. مخالفان نتوانستند، جلال آباد، قندز و قندهار را متصرف شوند. اما همه میدانند که نبرد اصلی در پیشرو ست. اپوزیسیون اکنون تا حدی حتی از فعالیتش کاسته، تا نیروهایش را برای دور بعدی متمرکز کند. رفيق نجیب الله میپندارد، آنها [ اپوزیسیون، (مترجم) ] تصميم دارند، پس از خروج قطعات شوروی دفعتاً به چندین استقامت کلیدی حمله کنند.

لازم به تذکر است، که رفقای افغانی شدیداً نگران انکشاف بعدی حوادث اند. بصورت كل عزم آنها برای مقابله با دشمن، جزم می شود، چنانچه اقدامات فوق العاده یی را رویدست گرفته و میخواهند با تعقل بیشتر از نیروهای دست داشته کار بگیرند. آنها روی ارتباطات خویش با تعداد کثیر قوماندانهای جداگانه دسته های مسلح مخالف، اختلافات شدیدی که هنوز هم در میان اپوزیسیون جریان دارد و روی عدم همکاری گروههای برجسته سیاسی منجمله ميان «جمعیت اسلامی افغانستان» (ربانی)، و «حزب اسلامی افغانستان» (حکمتیار) حساب میکنند. برخوردهای مسلحانه میان دسته های اینها و دیگر گروی های اپوزیسیون نه تنها که قطع نشده بلکه بیشتر از پیش گسترش مییابد.

رئیس جمهور همچنان دقیقا روی این امکان که اعلام حالت نظامی و یا اضطراری برای اتخاذ و عملی نمودن سریع امور دشواری های خواهد رساند، میاندیشد. در آغاز او تمایل داشت حالت نظامی را در موجودیت ما اعلام نماید، مگر در جریان گفتگوها با وی به این نتیجه رسیدیم که بهتر است به این امر پس از رفتن قطعات شوروی از افغانستان دست یازد.

رفقای افغانی تصمیم مبنی بر خروج نظامیان ما را درک کرده و از آن پشتیبانی می کنند، مگر همزمان با آن با درک سلیم اوضاع خاطر نشان میسازند که بدون کمک نظامی ما آنها نمیتوانند، بصورت كل از عهده وظایف شان برآیند. این کمکها به نظر آنان به اشکال دیگری بغیر از آنچه که تا کنون جریان دارد، ولو که بطور محدود باید صورت پذیرند، بازهم نقش کمکی مثبت و جدی را از نگاه عملی و روانی خواهند داشت. رفقای افغانی فکر می کنند، اگر اپوزیسیون نتواند با یورش مراکز عمده را پس از خروج قطعات شوروی بگیرد، پس «اتحاد هفت گانه» پشاور و «اتحاد هشت گانه» تهران باید به مذاکره با کابل در مورد ساختار آینده دولتی افغانستان آغاز کنند، امری که در لحظه کنونی از آن جداً پرهیز می کنند. طوریکه دوستان افغانی تأکید میکنند، مهمترین امر مقاومت در سه – چهار هفته نخستین پس از خروج نیروهای شوروی بوده و پس از آن اوضاع میتواند بتدریج به سود آنان دگرگون شود. این گونه نظریات از لابلای بیاناتی که نمایندگان اپوزیسیون در جریان تماسها با نمایندگان شوروی در اسلام آباد انجام داده اند، نیز هویدا شده است. چنانچه از این اظهارات بر می آید، که اگر حکومت نجیب الله پایداری کند، در آنصورت آنها موضع کنونی خود را در رابطه به آن بمثابه همتای مذاکرات بازبینی خواهند کرد.

در اوضاع کنونی برای ما چندین نکته پیچیده مطرح میشوند. از یکسو عدول ما از تصامیم اتخاذ شده و اعلامیه های بیان شده در خصوص پایان خروج نیروهای ما تا ۱۵ فبروی میتواند برای ما چالشهای پیچیده یی را در عرصه بین المللی بمیان آورد. از سوی دیگر اطمینانی وجود ندارد که بزودی پس از خروج ما خطرات جدی برای رژیمی که در عرصه جهانی با ما همکاری دارد، بمیان نیآید. برعلاوه اپوزیسیون در مقطع سرنوشت ساز کنونی میتواند، مدتی عملیات خود را هماهنگ سازد، امری که محافل جنگی امریکایی و پاکستانی آنها را به آن وامیدارند. همچنان خطرات معینی از این ناحیه وجود دارد که در ح.د.خ.ا. كماكان وحدت کامل بمیان نیاید چون اختلافات جناحی، قبیله یی و پدیده های دیگر در آن هنوز وجود دارد. در نظریات يكعده از رهبران افغانی احساساتی بودن و یادآوری «بیعدالتیهای» گذشته حس میشود. همچنان نمی توان پوشیده داشت که صدراعظم م. ح. شرق[ محمد حسن شرق (مترجم) ] و يكعده وزرایش ضعیف کار می کنند.

مهمترین فاکتور دیگر اینست که نقض توافقات ژنیو توسط اسلام آباد نه تنها بی پرده صورت میگیرد بلکه شکل نمایشی را هم بخود گرفته است. مرزبانان پاکستانی مستقیماً  در عملیات جنگی در خاک افغانستان سهم دارند. از پاکستان بالای نواحی مرزی افغانستان شلیک شده و مقدار بیشمار اسلحه به باندهای مسلح گسیل می شود . در پشاور و شهرهای دیگر دفاتر، مراکز آموزشی و قرارگاه های احزاب اپوزیسیون افغانی مانند گذشته و بدون مانع فعال اند.

همه اینها مطابق نسخه ضیا الحق صورت میپذیرد. ب. بوتو [ بینظیر بھوتو نخست وزیر آنزمان پاکستان (مترجم)] نشاید که در آینده نزدیک این وضع را دگرگون کند.

میان ما و جانب افغانی منظماً، بشکل قاطع و با تذکر واقعیتهای مشخص چنین اعمال زمامداران پاکستانی مورد بحث قرار میگیرد. این مشی را میتوان در آینده منجمله در شورای امنیت ملل متحد و همچنان در تماسها با خود پاکستانیها پیش برد.

  1. مهمترین چالش که انکشاف آینده حوادث به آن وابسته میباشد، عبارت است از: آیا حکومت در کابل و غيره شهرهای بزرگ کشور بویژه پایتخت میتواند، پایداری کند؟ اوضاع در کابل خیلی بغرنج است، بویژه که عرصه نظامی نه بلکه اقتصادی در این مورد برجستگی دارد. باید برنامه اپوزیسیون مبنی بر محاصره اقتصادی کابل و قطع ورود مواد خوراکی و سوخت را که هدف آن ایجاد نارضایتی و خیزش مردم است دقيقاً بررسی کرد. این محاصره عملا در رابطه به اموالی که توسط ترانسپورت زمینی افغانی به پایتخت انتقال مییابد، به غارت، تهدید و تطمیع رانندگان از جانب اپوزیسیون صورت میگیرد. باید خاطر نشان گردد که دشواریهای کنونی در رابطه به آرد و بصورت عموم پیرامون مواد خوراکی در کابل بیشتر به عدم تطبيق بموقع دستور مبنی بر ضربه وارد نمودن به احمد شاه مسعود که دسته های وی خطر جدی برای راه کابل – حیرتان بشمار میروند، مرتبط اند.

در حال کنونی ضرورت روزانه آرد کابل در حدود ۱۵ هزار تن است. در این پسانها چندین هزار تن آرد توسط ترانسپورت زمینی و هوایی شوروی انتقال داده شده اند. مگر باید ذخایر ثابت حد اقل برای یک ماه وجود داشته باشد، که رئیس جمهور صلاحیت توزیع آن را داشته و دوستان افغانی بتوانند خود را در این مورد مطمئن احساس کنند.

از آنجایی که ایجاد چنین ذخایر بزرگ فقط با ترانسپورت موتری ممکن است، پس مرام ما نیز انتقال آرد و دیگر موادی خوراکی از طریق شاهراه حیرتان – کابل میباشد. بقول رفيق نجیب الله اگر فعالیت شاهراه تا ماه می تأمین شود، پس حفظ رژیم تضمین (گرانتی) شده است. تأمین فعالیت عادی این شاهراه بدون کمک ما توسط دوستان افغانی ظاهراً ناممکن است. باید در نظر داشته باشیم که قطع فعالیت شاهراه حیرتان – کابل ناممکن است. همزمان توجه ویژه را به قسمت مشکل شاهراه که همانا گذرگاه سالنگ با تونل بیش از سه کیلومترش است، مبذول نمود.

جهت آمادگی به چنین کمکی لازم است از همه راهها اعمال اپوزیسیون را که رسیدن مواد خوراکی به کابل و شهر بزرگ دیگر افغانستان را مانع میشود، زیر نظر داشته و ضمناً نه به سرنوشت رژیم کنونی بلکه به وضعیت باشندگان این شهر ها که شدیداً از این اعمال وحشیانه رنج میبرند، تأكيد نمود.

اصولاً میتوان گزینش های آتی را پیش بینی کرد:

گزینه (واریانت) يكم: با اتکا به وضعیت و خیمی که اهالی ملکی به آن درگیر اند، یک فرقه متشکل از حدود ۱۲ هزار نفر را در شاهراه حیرتان- کابل تشکیل داد. این گزینش شاید مطلوب نباشد، زیرا میتواند باعث طرح مسئله در سازمان ملل متحد که گویا ما قطعات خود را کاملاً نکشیده ایم، شود. گرچه پاکستان هم تعهدات مربوط به توافقات ژنیو را عملی نمیکند، مگر بازهم بیشترین کشور های عضو ملل متحد از ما پشتیبانی نخواهند کرد، زیرا مسئله قوای (ما) مشکل محوری برای اکثریت میباشد.

گزینه (واریانت) دوم: با پذیرفتن قحطی در کابل و شهرهای دیگر، از سازمان ملل خواسته شود، تا بطور عاجل برای تأمین مواد خوراکی و نفتی در شهرها قطعات ملل متحد را برای تأمین فعالیت شاهراه گسیل کند. تا آمدن نیروهای سازمان ملل در این مواضع قطعات نظامی خویش را فقط برای اهداف بشری چون تأمین مواد خوراکی و نفتی به اهالی نگهداشت. همزمان کار خروج قطعات شوروی را باید تثبیت کرد. باید اعلام کرد که پس از آمدن نیروهای ملل متحد قطعات ما بدون تأخیر به اتحاد شوروی بر میگردند.

مگر این گزینش عملاً قابل تطبيق نمیباشد، زیرا برای گسیل نیروی سازمان ملل فيصلۀ شورای امنیت لازم است که نمیشود رویش حساب کرد.

گزینه (واریانت) سوم: تمام قطعات را همان سان که برنامه شده تا ۱۵ فبروری بیرون کرده و در عرصه بین المللی این را با اعلامیه های دولت اتحاد شوروی و جمهوری افغانستان تثبیت باید کرد. سپس نظر به درخواست حکومت افغانستان که طی آن از کشورهای جهان خواسته شود، برای بدرقهء قطارهای حامل این اموال غیر نظامی قطعات شوروی تخصیص داده شوند. بدرقه و حمایت این قطارها می توانند تقریبا دو هفته پس از خروج قطعات شوروی آغاز شوند. تا این زمان شرایط لازمی دیدگاه پهناور اجتماعی مبنی بر محکوم نمودن اپوزیسیون که فقط به قحطی و نابودی ساکن شهرهای افغانستان اتکاء می کند، پدید می آید. بر مبنای چنین دیدگاه اجتماعی بدرقه قطارها با شرکت ما به گامی بشر دوستانه خواهد ماند. همزمان در چنین گزینه هایی لازم خواهد بود تا گاهگاه بخشهایی از راهها را با جنگ آزاد نماییم.

گزینه (واریانت) چهارم: تمام قطعات شوروی را تا ۱۵ فبروری خارج باید کرد. خروج قطعات نظامی شوروی را با اعلامیه یی تثبیت باید نمود. مگر به بهانه تحویلدهی پستهای شاهراه حیرتان – کابل به جانب افغانی بعضی واحدهای شوروی را بویژه در کوتل سالنگ حفظ نمود. به ابتکار ما به این اقدام نباید سرو صدا داده شود، فقط تأكيد شود که هدف تعداد کوچک نظامیان شوروی است که کمی معطل شده اند، چون جانب افغانی تا کنون پستهای مورد نظر را نتوانسته تحویل بگیرد. پس از زمانی همانند گزینه سوم، می توان به بدرقه کاروانها با محافظان نظامی ما پرداخت.

در همه این گزینه ها باید در نظر داشت که در عملیات مذکور قطعات منظم ما سهم میگیرند، مگر آنها بر مبنای داوطلبانه و بصورت عموم از حساب نظامیانی که شامل خدمت در افغانستان هستند و یا ترخیص شده در اتحاد شوروی میباشند، تشکیل میگردند. در چنین حالتی حقوق ماهانه یک سرباز را در حدود ۸۰۰ – ۱۰۰۰ روبل که بخشی از آن به پول افغانی پرداخته شود و معاش افسران را نظر به رتبه آنها که بطور صعودی باید تعیین کرد، پرداخت.

همچنان به ناظران بین المللی و این را باید طور گسترده تبلیغ کرد باید حق داده شود، ببینند که ما واقعاً کالاهای مورد نیاز مردم را بدرقه میکنیم. در زمانهای نزدیک میشود با هماهنگ کننده برنامه ویژه ملل متحد در امور کمکهای بشری و اقتصادی به افغانستان و با آغاخان با هدف استفاده از این برنامه و میکانیزمها برای عکس العمل بر پلانهای افراطيون مبنی بر خفه نمودن کابل و محاصره اقتصادی دیگر شهرهای بزرگ به مذاکره پرداخت.

در مذاکرات با آغاخان میشود، پیشنهاد کرد که قطارهای ملل متحد با مواد خوراکی، نفتی و دارو نه فقط از راه پاکستان بلکه بصورت عمده از راه اتحاد شوروی نیز تردد کنند.

در تمام چهار گزینه نامبرده ماندن حد ناچیز ممکن قطعات شوروی تا پس از ۱۵ فبروری ۱۹۸۹ در نظر گرفته شده است.

میشود یک گزینه پنجم را نیز مطرح کرد تمام قطعات شوروی تا۱۵ فبروری خارج میشوند و ما به جانب افغانی کمک اضافی منجمله مالی و در تأمین امنیت شاهراه حیرتان – کابل با نیروی خودشان تا تحویلگیری این پستها توسط جزوتامهای افغانی مطابق رضایت ما، در مدت معین با در نظرداشت اینکه این کار و بویژه بدرقه قطارها بی مشکلات نخواهد بود، انجام خواهیم داد.

آنچه مربوط به میدان هوایی کابل است، میتوان اهمیت آنرا درک کرد، بناً باید در آنجا گروه خدمات راهنمایی (دسپیچری) ملکی خویش را با حدود ۱۰۰ نفر تشكيل با عقد قرارداد مربوطه در این مورد با جانب افغانی، در نظر داشت.

۲. جانب افغانی خواستی را مبنی بر ادامه حملات و بمباردمانهای هوایی از خاک ما بر اهداف نظامی اپوزیسیون پس از خروج نیروهای شوروی مطرح می کند. به رفقای افغانی بغرنجی این مسئله توضیح داده شده و استفاده از نیروی هوایی خودشان توصیه می شود. بصورت كل توضیحات ما با درک پذیرفته میشود، اما آنها میگویند که در حالات فوق العاده بحرانی استفاده از نیروی هوایی شوروی شاید لازم باشد. ما فکر میکنیم که این مسئله نمیتواند جدا از مجموعه كل فاکتورهای درونی و بیرونی بررسی گردد.

٣. جانب افغانی به داشتن اسلحه نیرومند چون راکتهای ار. ۳۰۰، و دستگاه پرتاب ضربتی راکت «اوراگان» علاقمندی جدی دارد. در این مسایل بهتر است برخورد متفاوت نظر به هر سلاح داشته باشیم مگر تأمين حد اکثر ضروریات دوستان افغانی باید اصل کار ما باشد. باید این واقعیت را در نظرداشت که دسترسی به چنين سلاحها تأثیر بزرگ روانی به دوستان ما داشته و به آنها اطمینان به نیروی خود را میدهد. با در نظرداشت این موضوع در گارد خاص و اردوی افغانستان قطعات دستگاه اوراگان تشكيل شده اند. همچنان دستگاههای ار-۳۰۰ که اکنون در قطعات شوروی مستقر اند، به جانب افغانی پس از آمادگی به بهره برداری و پرورش پرسونل افغانی برای استفاده از این دستگاهها را ، که باید طور عاجل از جانب ما صورت گیرد، باید به آنان داد.

۴. معقول خواهد بود، مسایل مربوط به استفاده از قطعات مرزی اتحاد شوروی را در نواحی سرحدی افغانی با در نظر داشت اینکه وجود گروپهای موتور دار مانور کننده دیگر ممکن نیستند، بصورت مثبت حل کرد.

۵. در این اواخر ما کارهای زیادی را در امر کمک اقتصادی، عمدتاً در آن عرصه هایی که افغانستان ضرورت دارد، به دوستان افغانی انجام دادیم. این کمکها با وجود مشکلات گوناگونی که هم ما و هم جانب افغانی در هنگام انتقال و توزیع آن با آنها مواجه شدیم، مطمئنا از بروز چرخشهای نا مناسب جلوگیری کردند.

با اینهم با درنظر داشت شرایط دشوار افغانستان و پروسه های اقتصادی که ارزش قطعی برای انکشاف اوضاع سیاسی کشور دارند، ما باید این روندها را دقيقاً ارزیابی نماییم. باید مشخص کرد، چه کاری را می شود طور اضافی برای اقتصاد افغانستان که در حالت بحرانی و در واقعیت در حال سقوط قرار دارد، انجام داده و کمک عاجل را در حل معضلات شدید منجمله در کابل، ولایات گونه گون و منجمله بدخشان عملی کرد. من ه ست

۶. موازی به اقدامات نامبرده همانند گذشته به جانب افغانی در امر مناسبات با اپوزیسیون مستقر در پاکستان، ایران و اروپای غربی کمک نمود. ما باید متوجه همه تمایلات و دگرگونیهای اپوزیسیون بوده و از امکانات مناسب برای تأثیر گذاری و انشعاب در آن و جدایی «میانه روها» از افراطيون استفاده بریم. اکنون مهم است که منجمله از هيأت سرمنشی سازمان ملل متحد ب. سیوان که به تطبيق طرح ایجاد شورای مشورتی برای مشخص نمودن ساختار آینده دولتی افغانستان آغاز کرده، پشتیبانی نماییم.

۷. ما باید گامهای بعدی را در جهت کار با همه کشورهایی که به نحوی با بحران افغانستان رابطه دارند، از راههای دیپلماتیک انجام دهیم.

توجه ویژه باید به داشتن ارتباطات با جانب پاکستانی مبذول گردد، که برای این امر سفر آینده وزیر امور خارجه اتحاد شوروی به اسلام آباد فرصت مناسب است.

۸. لازم است بیشتر از پیش کار تبلیغاتی پر محتوا را که برای آن از قبل باید انواع گزینه های رشد اوضاع پیرامون افغانستان را مورد بررسی قرار داد، پیش برد. بویژه پوشش تبلیغاتی پیرامون اعلام حالت نظامی که از جانب رئيس جمهور نجیب الله تصویب شود، مهم خواهد بود.

ا. شواردنادزه، و. چیبریکوف، آ. یاکوولف، د. یازوف، و. موراخوفسکی، و. کریوچكوف

۲۳جنوری ۱۹۸۹

شماره ۶۵/ او. اس.

۲۰ نسخه

 

 

بازپخش اسناد اشد محرم کمیته مرکزی حزب کمونست اتحاد شوروی

در مورد

خروج قوای آن کشور از افغانستان

(بخش دوم)

 

نقل ها: از  جلسات بیروی سیاسی ک.م.ح.ک.ا.ش.

ترجمه: داکتر خلیل وداد

تدوین و بازپخش: قاسم آسمایی

 

کارگران جهان متحد شوید!

در جریان ۳ روز قابل برگشت به کمیته مرکزی

ح. ک. ا. ش. (شعبه اسناد و ارتباط سكتور ۳) است.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

قابل توجه: رفقا یی که اسناد اشد محرم کمیته مرکزی ح. ک.ا.ش. را دریافت

می کنند، حق ندارند آنرا به کسی بدون اجازۀ کمیته مرکزی بدهند.                                           کاپی نمودن این اسناد و یا یادداشت از آنان قطعاً مجاز نیست.                                                                                                                          رفقایی که این اسناد را مطالعه می کنند، باید آنرا امضأ نموده تاریخ آنرا قید نمایند.

 

کمیته مرکزی حزب کمونیست اتحاد شوروی

اشد محرم

پرونده ویژه

شماره پ. ۱۴۶ / ۹۴

 

به رفقا، گرباچف، ریژکوف، چیبریکوف، شواردنادزه، یاکوولف، یازوف، موراخوفسکی و

کریوچكوف.

نقل از پروتوکول شماره ۱۴۶

جلسه بیروی سیاسی کمیته مرکزی مؤرخ ۲۴ جنوری ۱۹۸۹

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

پرسش وزارت امورخارجه اتحاد شوروی، وزارت دفاع و کمیته امنیت دولتی اتحاد شوروی.

با پندارهای ارائه شده در یادداشت رفقا شواردنادزه ای. آ.، یازوف د.ت، کریوچكوف و.آ. مؤرخ ۲۳ جنوری ۱۹۸۹ موافقت می شود (ضمیمه است).

منشی کمیته مرکزی

۱۴-ای                                                                     ز. پ.

۲۵۷۸

 

 

ضمیمه بند ۹۴ پروتوکول شماره ۱۴۶

اشد محرم

پرونده ویژه

 

کمیته مرکزی ح. ک.ا.ش. پیرامون استفاده از قطعات مرزی کا. گ. ب. اتحاد شوروی برای

کمک به جمهوری افغانستان پس از خروج قطعات محدود ارتش شوروی

 

بنا به درخواست جمهوری افغانستان و در مطابقت با مصوبه کمیته مرکزی ح. ک. ا. ش. مؤرخ ۲۲ اکتوبر ۱۹۸۱ (پروتوکول 32/  82) بخاطر تأمین امنیت مرزهای دولتی اتحاد شوروی و ثبات در ولایات شمالی افغانستان به آنجاها واحدهای مرزبانی کا.گ.ب اتحاد شوروی با کمیت ۸ هزار نفر تا عمق ۱۰۰ کیلومتر سوی شهرهای هرات، قندز و فیض آباد داخل شدند.

مرزبانان شوروی با گرفتن رابطه با حکام محلی و با اتکا به پشتیبانی مردم، فعالانه در عملیات ضد باندهای آشتی ناپذیر مسلح مخالف، در امر توزیع کمکهای رایگان شوروی و حل یک سلسله مشکلات اقتصادی و جلوگیری از تفتینها در مرز افغانستان – شوروی سهم فعال گرفتند.

پس از پایان خروج قطعات شوروی نباید وخامت شدید اوضاع در کشور، بویژه در ولایات شمالی آنرا که ناشی از فعالیت اپوزیسیون مسلح خواهد بود، مردود دانست.

در این رابطه رئيس جمهور نجیب الله از ما در خواست نموده تا در صورت لزوم استفاده نیروهای مرزبان از خاک اتحاد شوروی را جهت کمک به نیروهای دولتی مد نظر داشته باشیم. جانب افغانی همچنان میپندارد که نیروهای مرزی کا.گ.ب. اتحاد شوروی بخشی از وسایل جنگی و اسلحه گروههای موتوردار و مانوری شان را به آنان واگذاشته، به مردم محلی در حالات فوق العاده یاری نموده و در امر فعالیت اقتصادی شان در خاک اتحاد شوروی کمک مینمایند.

نگرانی رفيق نجیب الله پیرامون آینده اوضاع در ولایات با اهمیت شمالی افغانستان بجاست. برعلاوه اوضاع اینجا رابطه مستقیم با امنیت مرزهای طولانی ۲۳۸۰ کیلومتری اتحاد شوروی ـ افغانستان دارد. گذارش هایی در دست است که نشان میدهد، يكعده باندهای آشتی ناپذیر به تفتین های مسلحانه و غیره اقدامات از راه سرحدات دولتی آمادگی میگیرند.

با در نظر داشت نکات بالا معقول خواهد بود:

در صورت بروز حالات فوق العاده تهدید کننده مرزهای ما و همچنان در صورت درخواست رهبری افغانستان به نیروهای مرزبان کا.گ.ب. اتحاد شوروی اجازه داده شود، تا عملیات جداگانه یی را در ولایات شمالی افغانستان انجام دهند. تصمیم مربوط به این مسئله در هر صورت توسط مرکز گرفته خواهد شد؛ پس

در هنگام خروج نیروهای مرزبان کا.گ.ب. باید تخنیک محاربوی، سلاح، مهمات جنگی و اموال دیگر را بطور رایگان در اختیار نیروهای دولتی افغانستان و تشکلات کمک کننده آنها در چوکات وجوه داده شده خویش قرار دهند. کمیته امنیت دولتی اتحاد شوروی باید در آینده نیز اموال و دارایی های فوق الذکر را از حساب قطعات مرزی و همچنان بطور جداگانه از شمار کمیته امنیت دولتی اتحاد شوروی در اختیار جانب افغانی مطابق درخواست آن قرار دهد؛

در صورت لزوم میشود نیروهای مرزبان کا.گ.ب. اتحاد شوروی را در انتقال کالاهای دارای ارزش اقتصادی ـ ملی و غیره که از اتحاد شوروی به مناطق سرحدی افغانستان مطابق روابط مستقیم و همچنان در چوکات همکاریهای اقتصادی افغانستان – اتحاد شوروی گسیل میشوند، نیز استفاده کرد؛

نیروهای مرزبان کا.گ.ب. اتحاد شوروی باید در امر کمکهای بهداشتی وغیره به باشندگان نواحی مرزی افغانستان در صورت بروز آفات طبیعی، در حالات فوق العاده دیگر و منجمله در امر پذیرش افراد جداگانه از نواحی مرزی به خاک اتحاد شوروی کمک نمایند؛

به کمیته دولتی کشاورزی وظیفه سپرده می شود، تا یکجا با شورای وزیران ترکمنستان اتحاد شوروی مسئله در اختیار قراردادن چراگاه ها در نزدیکی سرحد در خاک اتحاد شوروی را با در نظر داشت آن که نیروهای مرزبانی کا. گ. ب. اتحاد شوروی امور کنترول و اقدامات مربوطه را در نواحی مورد استفاده اقتصادی افغانها انجام خواهد داد، بررسی نماید.

از اخذ تصمیم مربوطه رفيق نجيب الله در آگاهی قرار گیرد.

ای. شواردنادزه        د. یازوف                     و. کریچکوف

۲۳ جنوری ۱۹۸۹

شماره ۱۳۵- ک

۱۵- ای.آ.، آ.گ.

ز. پ.

۲۵۷۸

 

 

 

 

کارگران جهان متحد شوید!

در جریان ۳ روز قابل برگشت به کمیته مرکزی

ح. ک.ا. ش. (شعبه اسناد و ارتباط سكتور ۱) است.

کمیته مرکزی حزب کمونیست اتحاد شوروی

اشد محرم

پرونده ویژه

شماره پ.  147 / 5

به رفقا، گرباچوف، ریژکوف، کریوچكوف، – بدون ضمیمه

به سميرتيوكوف- همه اسناد

 

نقل از پروتوکول شماره ۱۴۷ جلسه بیروی سیاسی کمیته مرکزی

مؤرخ ۲۵ جنوری سال ۱۹۸۹

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

پرسش کمیته امنیت دولتی اتحاد شوروی.

(پیرامون تحویلی رایگان تجهیزات جنگی ، وسایل ویژه، مهمات و دیگر اموال حربی و اجناس عام المنفعه به ارگانهای حاکمیت ملی و نیروهای امنیتی آن در ولایات شمالی جمهوری افغانستان).

به پیشنویس دستور شورای وزیران اتحاد شوروی پیرامون این مسئله تصویب است.

منشی کمیته مرکزی

 

تذکر:

رفقا، سند حاضر اشد محرم کمیته مرکزی ح. ک. ا. ش نباید بدون اجازۀ خاص کمیته مرکزی داده شود. کاپی برداری از اینچنین اسناد و بازنویسی آن بطور قطعی ممنوع است. رفقایی ارسال گردیده باید آنرا پس از مطالعه با درج تاریخ امضا نمایند.

به کسان دیگر که برایشان سند

۹- آ.گ.        ال.د.

 

کارگران جهان متحد شوید!

در جریان ۳ روز قابل برگشت به کمیته

مرکزی ح. ک. ا. ش. (شعبه اسناد و ارتباط سكتور ۱) است

کمیته مرکزی حزب کمونیست اتحاد شوروی

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

اشد محرم

پرونده ویژه

شماره پ. 147 / 103

به رفقا، گرباچوف، ریژکوف، چیبریکوف، شواردنادزه، یاکووليف و یازوف.

نقل از پروتوکول شماره ۱۴۷ جلسه بیروی سیاسی کمیته مرکزی

مؤرخ ۹ فبروری سال ۱۹۸۹

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

پیرامون سفر وزیر دفاع اتحاد شوروی رفيق یازوف د. ف. به جمهوری افغانستان.

نتایج سفر وزیر دفاع اتحاد شوروی رفيق يازوف به جمهوری افغانستان، مذاکراتش و ملاقاتهایش با رئیس جمهور نجيب الله و فرماندهی نیروهای مسلح جمهوری افغانستان تأييد است.

منشی کمیته مرکزی

 

* (بشکل ریز و ناخوان چاپ شده)

رفقا، سند حاضر اشد محرم کمیته مرکزی ح. کاش نباید بدون اجازۀ خاص کمیته مرکزی به کسان دیگر داده شود. کاپی برداری از اینچنین اسناد و بازنویسی آن بطور قطعی ممنوع است. رفقایی که برایشان سند ارسال گردیده باید آنرا پس از مطالعه با درج تاریخ امضا نمایند.

۱۲-د.ام.

و.ک.

۲۵۷۸

مربوط بند ۱۰۳ پروتوکول شماره ۱۴۷

اشد محرم

پرونده ویژه

کمیته مرکزی ح. ک…ش

پیرامون سفر وزیر دفاع اتحاد شوروی به جمهوری افغانستان

من مطابق به دستور کمیته مرکزی مؤرخ ۲۴ جنوری سال ۱۹۸۹ (پ. 146 /5) ح. ک.ا.ش. در جریان روزهای ۲۷ و ۲۸ جنوری ۱۹۸۹ با سفر کاری در کابل بودم.

در جریان بودنم در کابل توجه اصلی به حالات به ميان آینده نظامی در افغانستان و دادن کمک به جانب افغانی در حل مسائل دفاعی و پیشتر از همه حمایت شاهراه ستراتیژیک حیرتان – کابل و ساحات پیرامون پایتخت و میدان هوایی آن معطوف شد.

با این مرام نخست گزارشهای وزارت دفاع، سرمشاور نظامی در جمهوری افغانستان، قوماندانی اردوی ۴۰ و همچنان رهبری ادارات دیگر دولتی شنیده شد. از گزارشها چنین بر میآمد که رهبری نظامی – سیاسی افغانستان صرفنظر از وخامت معین اوضاع در بعضی نواحی که با فعالیت جدی شورشیان و همچنان با آغاز روند پایانی خروج واحدهای شوروی همراه است، کنترول امور را طوری جدی در دست دارد. نیروهای مسلح جمهوری (افغانستان) عموماً طور پیروزمندانه به عملیات جنگی عليه اپوزیسیون ادامه می دهند. اکنون بیشتر از نیم سال از بیرون شدن قوای ما از گارنیزیون های جلال آباد، گردیز، غزنی، قندهار، لشگرگاه، قندز و فیض آباد میگذرد، مگر شورشیان هنوز هم نتوانسته اند برنامه های شان مبنی بر تسخیر آنجاها را عملی نمایند. نیروهای دولتی این گارنیزیون ها را قاطعانه دفاع نموده و میدانهای هوایی را در دست دارند. همه اینها گواه آنند که قطعات و جزوتامهای وزارت های دفاع، امنیت دولتی و داخله جمهوری که در تركيب خویش کادرهای آماده، تجهیزات و تسلیحات عصری و ذخایر گونه گون دارند، می توانند در وجود یک رهبری متحد و جدی، مستقلانه وظایف شان را در امر دفاع مطمئنا نه از حاکمیت مردمی ادا نمایند. برعلاوه ذخیره مطمئن دیگر برای حل این مسایل دسته های مسلح ح. د. خ. ا. و گروههای ملیشه قومی میتوانند باشند. مگر برای مبارزه جدی در امر حفظ حاکمیت در شرایط جدیدی که پس از خروج واحدهای شوروی از کشور بمیان خواهد آمد، جانب افغانی باید دقیقاً آمادگی گرفته و جهات اساسی تمرکز فعالیتهایش را انتخاب کند.

من درستی و اساسی بودن این انتخاب را در مورد اوضاع کشور با پیگیری به رهبران سیاسی و نظامی افغانستان توضیح دادم.

در جریان سفرم ملاقاتهایی با رئیس جمهور نجيب الله، معاون رئیس جمهور رفیع، وزیر دفاع تنی، وزیر امنیت دولتی یعقوبی، امور داخله وطنجار و بعضی سپه سالاران افغانی داشتم. در جریان این ملاقاتها از تصمیم قطعی رهبری اتحاد شوروی برای خروج از افغانستان آگاهی داده شد. همچنان توجه آنان به اتحاد مردم افغانستان و ایجاد دولت ائتلافی مبذول گردید. من نمونه های هویدایی از حجم کمکهای نظامی و اقتصادی شوروی را در زمانهای اخیر نشان دادم. من تأكيد نمودم که اتحاد شوروی در آینده نیز مشی پشتیبانی همه جانبه از دوستان افغانی را ادامه خواهد داد. در حال کنونی حکومت جمهوری افغانستان همه امکانات لازم را برای دفع ضد انقلاب دارد که توازن نظامی نیروها به نفع حاکمیت دولتی گواه آنست.

رفيق یعقوبی گفت، که به اطلاعاتی مبنی بر اقدامات فعال و جدی شورشیان دسترسی دارد. کار تخریبی ایدیولوژیکی در میان مردم، افراد قوای مسلح و همچنان در جهت انشعاب در صفوف ح.د.خ.ا. شدت گرفته است. مگر او گفت، ما میتوانیم مقاومت نماییم، شورشیان نمیتوانند حاکمیت مردمی را با جنگ شکست بدهند، «مگر اینکه از درون ما چیزی بروز نکند.»

در این رابطه به این گفته های رفيق یعقوبی و همه شرکت کنندگان مذاکرات واضحاً خاطر نشان گردید که اتحاد شوروی فقط از رژیمی که در رأس آن نجيب الله است دفاع می کند. هر نوع دگرگونی در حاکمیت موجود برسمیت شناخته نشده و همچنان هیچ نوع کمک و پشتیبانی از آن صورت نخواهد گرفت.

در پاسخ به این گفته مذاکره کنندگان به وفاداری خویش به رئیس جمهور نجيب الله با تذکر اینکه وحدت و همبستگی ح.د.خ.ا. و رهبری آن ضامن یگانه ثبات حاکمیت دولتی در افغانستان است، تأكيد نمودند.

رفقا رفیع، تنی و وطنجار خاطر نشان ساختند که شیوه های نظامی مبارزه برای حاکمیت چندان نتیجه یی را برای ضدانقلاب ببار نیاورد. بناءً در حال حاضر آنها تمرکز عمده خویش را به محاصره اقتصادی شهرهای بزرگ و در گام نخست به کابل متمرکز میسازند. شورشیان میکوشند، قحطی و نارضایتی مردم را ممکن ساخته و زمینه شورش آنها را در برابر حکومت و ح.د.خ.ا. مساعد کرده و بالاخره به مرام خویش – یعنی غصب قدرت دست یازند.

به قول آنان در این شرایط انتقال محموله ها از اتحاد شوروی از اهمیت ویژه برخوردار میشود. بنابراین، آنها میدانند که یکی از وظایف عمده برای حفظ حاکمیت مردمی، فعالیت مطمئن شاهراه حیرتان – کابل و سازماندهی انتقالات منظم اموال وارده از اتحاد شوروی از طریق این شاهراه میباشد.

به گفته آنان برای عملی نمودن امنیت شاهراه و پایپ لاین حیرتان – کابل، حفاظت و مدافعه کابل و میدان هوایی آن بنا به فيصلۀ رئيس جمهور کشور به اقداماتی جهت تعویض بموقع واحدهای شوروی و اجرای درست وظایف آنها توسل شده است. بدین منظور نیروها و امکانات این سه وزارت خانه: دفاع، امنیت دولتی و داخله بسیج گردیده اند.

من اعلام کردم که اتحاد شوروی آماده است کمک همه جانبه را برای چنین دفاعی در امر تحویلی پسته های امنیتی و نقاط کنترولی که توسط قطعات ما ساخته شده اند با اسلحه مربوطه، سیستم مخابراتی، ذخایر کلی لازمی و اموال آنها انجام دهد. همچنان آمادگی ما برای دادن اسلحه اضافی و وسایل رزمی مربوط به اردوی ۴۰ را جهت نیرومندی سیستم دفاعی آنها ابراز نمودم.

در صحبتها با رفيق رفیع بحيث نماینده کمیسیون فوق العاده دولتی برای رساندن اموال به کابل روی سازماندهی و اجرای چنین انتقالات صحبت شد.

رفيق رفیع گفت، که انتقال اموال به کابل بصورت عموم توسط ترانسپورت نظامی صورت میگیرد. امکانات وزارت ترانسپورت (۱۲۰۰ عراده موتر) و مؤسسات دیگر و همچنان سکتور خصوصی کمتر استفاده میشود. کمیسیون اطلاعات مؤجزی در مورد امکانات آنها و سهم شان در انتقالات را در دسترس ندارد. او خواهش رفيق نجيب الله را در مورد ایجاد و استفاده از قطارهای ترانسپورتی مشترک افغان – شوروی تأکید کرد.

من به مسئولیت ویژه رفيق رفیع و لزوم ارتقای مؤثریت کار کمیسیون در امر انتقال عملی محموله های گوناگون، داشتن آمار ترانسپورتی و افزایش علاقمندی مادی رانندگان تأکید کردم.

در پایان گفتگوها معاون رئیس جمهور و وزرا را به اقدامات هماهنگ شده و همکاری متقابل سه وزارتخانه (دفاع، امنیت دولتی و داخله) در حل وظایف همگانی در امر حفاظت و دفاع از راههای مواصلاتی، شهرهای بزرگ، فرودگاه های اساسی و همچنان تأمینات همه مایحتاج کابل خواستم.

در صحبتها با جنرالان اعظم، لودین، بیگی، انوری و دگروال شرف الدین و فرماندهان و قوماندانان قطعاتی که برای محافظت شاهراه و پایپ لاین حیرتان – کابل گماشته شده اند، مسایل عملی مربوط به تحقق وظایف محوله مطرح شدند.

در گفتگوها معلومات مربوط به امکانات وزارت های دفاعی امنیت دولتی و وزارت داخله برای سازماندهی محافظت شاهراه و پیشبرد خدمات اضطراری در ساحات کابل، بگرام و حیرتان بررسی و مشخص شدند. نواحی و سکتورهای مسئولیت قطعات و جزوتامها نیز معین شده و وظایف محاربوی واضح همزمان با این واضح شد که قطعات مؤظف شده برای پسته ها و نقاط کنترولی بجای واحد های شوروی که تازه بکار آغاز کرده اند، هنوز از نگاه افراد مکمل نبوده (بين ۴- ۵ هزار نفر کمبود دارند)، با چالشهای معینی در عرصه اجرای وظایف جنگی و داشتن انواع معین اسلحه مواجه هستند.

در رابطه به این توصیه شد، در هنگام ایجاد سیستم محافظت و مدافعه توجه ویژه به کار کشف، سوق و اداره، مخابرات و همچنان تأمینات دیگر حربی معطوف گردد. باید گروپهای مانوری (واحدهای دارای وسایط زرهی ب. م.پ. و ب.ت.ار. ) در هر قطعه، جزوتام و زون ایجاد گردد. همچنان سیستم نظارت (نوکریوالی) وسایط ضربتی چون توپخانه و هلیکوپترهای جنگی را نیز پیشبین باید بود. باید در میان اهالی روستاهای نزدیک به شاهراه ) بخاطر جلب شان در تأمین امنیت کار نموده و بدین منظور برای شان اسلحه مورد ضرورت و آذوقۀ مجانی و مواد ضرورت اولیه داده شود.

پیرامون درخواستهای مربوط به تحویلی اسلحه اضافی خاطرنشان گردید که آنها طور مکمل عملی خواهند شد.

در جریان گفتگو ها احساس شد که شرکت کنندگان از پیش معلومات کسب نموده و وظیفه داشتند، خواهشات معینی را پیرامون مسائل گونه گون طرح نمایند. در این مورد جالب بود که تقاضای مربوط به اسلحه و تجهیزات حربی نه برای افراد رده های پایین بلکه برای ضروریات پرسونل و حتی بالاتر از آن مطرح شده بود.

بتاریخ ۲۸ جنوری ۱۹۸۹ مذاکرات نهایی با رئیس جمهور نجيب الله دایر شد. در جریان گفتگوها باهم اهمیت شاهراه حیرتان- کابل و دفاع پایتخت را مطرح نمودم. من بطور ویژه خاطر نشان نمودم که از سوی ما به این امر کمک همه جانبه مبذول گردیده و جداً تأکید کردم که دوستان افغانی از عهده این مسئولیت میتوانند برآیند. توجه ویژه رئیس جمهور را به لزوم کار در میان مردم و تشکیل واحدهای جدید قوای مسلح جمهوری (افغانستان) خواهان شدم..

با ابراز سپاس از توجه دایمی، کمک و پشتیبانی رهبری اتحاد شوروی رفيق نجيب الله موافقت کرد، تاکتیک عملیات محاربوی را تغيير داده و از مدافعه به فعالیت جدی گذار کند، گرچه برای این کار طوریکه تذکر داده شد، ۴- ۵ هزار سرباز کمبود است. برای این اهداف بقول رئيس جمهور میتوان بعضی واحدها را از قندهار و جلال آباد بیرون کرد، ولی این حتمی نیست زیرا در آنصورت این شهر ها بیدفاع خواهند شد.

در پاسخ گفتم که کابل ۲ میلیون باشنده دارد و برای اکمال کمبود تعداد افراد مورد ضرورت میشود حالت فوق العاده را اعلام نموده و به قوای مسلح کسانی را که قبلاً از خدمت ترخیص گرفته اند، جلب کرده و قسماً ترانسپورت موتری را هم فعال ساخت

رئيس جمهور گفت که در این راستا آنها کار خواهند کرد. در ادامه او با تفصیل روی معضلات اقتصادی در کابل مکث کرد. به نظر وی، برای رفع آنها حداقل دوبار در ماه قطار اکمالاتی با تعداد ۱۵۰۰ موتر با مواد خوراکه گسیل شود.

من از سوی خود از کمکهای ما برای ارسال آرد به کابل و مهمات به قندهار گفته و اذعان کردم که بدین منظور تا ۲۵ فروند ایل ۷۶ و آن ۱۲ تخصیص داده شده است.

در جریان همه این مذاکرات رفيق نجيب الله كماكان روی اندیشه مربوط به این که مسئولیت حفظ حاکمیت را نمیتواند بدون کمک جانب شوروی در امر گسیل مهمات و اجرای عملیات ضربتی و بمباردمانهای هوایی دشمن از خاک اتحاد جماهیر شوروی بگیرد، تأکید میکرد.

در این رابطه من در نمونه های مشخص نشان دادم که جمهوری (افغانستان) به نیروها و امکانات لازمی جهت مبارزه با اپوزیسیون دسترسی داشته و توانایی ایستادگی را دارد و ح. د. خ. ا. همچون حزب حاکم پس از خروج قطعات شوروی از افغانستان نیز باقی خواهد ماند، مگر برای این منظور حاکمیت مستحکم و اتحاد رهبری لازمی است.

در پایان صحبتها رفيق نجيب الله با پافشاری خواهشش مبنی بر ایجاد گروپ مشاوران شوروی در جنب قرارگاه ستردرستير سرقوماندانى اعلى جمهوری افغانستان را مطرح کرد. پیشنهاد وزارت دفاع در این مورد به شورای وزیران اتحاد شوروی طور جداگانه پیشکش خواهد شد.

پس از ملاقاتها با رفقای افغانی و با هیأت رهبری نمایندگی سیاسی اتحاد شوروی در جمهوری افغانستان و فرماندهی ارتش شماره ۴۰ نیز دیدار شد. من توجه آنان را نیز به بغرنجی وضع نظامی – سیاسی مرحله کنونی و بویژه به پشتیبانی همه جانبه از رژیم موجود در افغانستان و شخص رفيق نجيب الله خواستار شدم. همچنان در نمونه های مشخص به امکانات رژیم موجود و در امر پیشبرد مستقلانه مبارزه با اپوزیسیون اشاره شد. همزمان تأکید کردم که نحوه کار نمایندگی های شوروی بصورت عام وابسته به شیوه کار هر وزارتخانه، اداره و مؤسسه دولتی در امر کمک به پایداری دولت (موجود) پس از خروج نیروهای شوروی خواهد بود.

در ادامه من مسائل عمده یی را که باید برای حل آنها نمایندگی های سیاسی شوروی و اردوی ۴۰ کار شان را متمرکز ساخته و مشوره بدهند، مشخص ساختم. نخستین کار حل وظایف بهم مربوط در امر محافظت شاهراه و پایپ لاین حیرتان – کابل، پایتخت و میدانهای هوایی میباشد.

من توجه مؤظفین را برای مکلفیتهای آتی خواستار شدم:

– در امر آمادگی برای انتقال منظم مسئولیت پسته ها، نقاط کنترولی، تحویلدهی اسلحه، وسایل جنگی و همچنان وسایل ترانسپورت اردوی ۴۰ به جانب افغانی، با درنظرداشت خواستهای اضافی آنان؛

– در امر تجهیز بیشتر قطعات و جزوتامهای افغانی که مسئولیت امنیت شاهراه حیرتان – کابل را دارند، در امر رساندن آذوقه، موادی سوخت، پوشاک وغيره ضروریات مادی در محل، با وسایل ترانسپورتی ارتش ۴۰ تا پایان خروج قطعات شوروی؛

– کمک عملی به جانب افغانی در امر ایجاد و انکشاف سیستم دفاعی و حفاظتی کابل – حیرتان و پایتخت با بازدید سرمشاور نظامی شوروی از قطعات و جزوتامهای محلی پس از خروج واحدهای شوروی از افغانستان؛

– در امر استفاده آینده توسط جانب افغانی از ۴۷ دستگاه پرتاب راکتهای اوپراتیفی- تاکتیکی ار -۱۷ و پرورش کارشناسان افغانی برای استفاده از آنها.

با رسیدن به مسکو با هیأت رهبری وزارت دفاع پیرامون سفرم به افغانستان مذاکره نمودم. برای حل مسائل مطروحۀ جانب افغانی در جریان این سفرم با رفقا ماسليوكوف ی.د. بتاریخ ۲۹ جنوری ۱۹۸۹ (در باره ۱۵۰۰ عراده موتر باربری و ۱۰ عراده ترمیم گاه سیار از حساب اردوی شماره ۴۰، پیرامون ۵ هزار تن لیتر موادی سوخت هواپیما برای شرکت آریانا، پرزه های فالتو و تایر طیارات و انتقال بیشتر از ۱۲ هزار تن آرد بوسیله هواپیماهای نظامی – ترانسپورتی به کابل) دیدار نمودم.

در پایان فکر میکنم که در جریان مذاکرات توانستیم در وجود رفيق نجيب الله و غيره رهبران افغانی نسبت به توانایی ادامه رژیم موجود در حاکمیت، بویژه اینکه آنها میتوانند از عهده تأمین امنیت و مدافعه شاهراه و پایپ لاین کابل- حیرتان، دفاع پایتخت و همچنان رساندن منظم محموله ها به کابل برآیند، حس خوشبینی و اطمینان را ارتقا دهیم.

د. يازوف

30 جنوری 1989

شماره  312 / 0 010                                                                                             13 ـ اف یو . ک

2578

 

یادداشت مترجم:

سند زیرین یکی از گذارشات دقیق وزارت دفاع اتحاد شوروی پیرامون اوضاع در آستانهء خروج واحدهای شوروی از افغانستان جالبترین موضوع در این سند پیشگویی است، که جوانب گونه گون مسائل اعم از نظامی – سیاسی و اقتصادی را در بر میگیرد. مرحوم يعقوبی وزیر امنیت دولتی آنزمان است که به وزیر دفاع وقت شوروی بازوف گفته بود که به اطلاعاتی مبنی بر اقدامات فعال و جدی شورشیان دسترسی دارد. کار تخریبی ایدیولوژیکی در میان مردم، افراد قوای مسلح و همچنان در جهت انشعاب در صفوف ح. د. خ. ا. شدت گرفته است. یعقوبی گفته بود، «ما می توانیم مقاومت نماییم، شورشیان نمیتوانند حاکمیت مردمی را با جنگ شکست بدهند، مگر اینکه از درون ما چیزی بروز نکند.» و پیشبینی روانشاد يعقوبی جامه عمل پوشید: حدود یکسال از خروج شورويها نگذشته بود که انشعاب در درون ح. د. خ. ا. رخ داده و شهنواز تنی به آرمانهای حزب و دولت پشت پازده، با راه اندازی کودتای ناکام برعلیه دکتور نجیب الله رئیس جمهور جانب پاکستانیها و حزب اسلامی حکمتیار را برگزید.

خليل وداد ۱۳ جنوری سال ۲۰۱۱ ډن هاگ (لاهه) هالند.

بازپخش اسناد اشد محرم کمیته مرکزی حزب کمونست اتحاد شوروی

در دوره پس از خروج نیروهای شوروی

(بخش سوم)

(1989 رـ 1991)

نقل ها: از  جلسات بیروی سیاسی ک.م.ح.ک.ا.ش.

ترجمه: داکتر خلیل وداد

تدوین و بازپخش: قاسم آسمایی

 

کارگران جهان متحد شوید!

کمیته مرکزی حزب کمونیست اتحاد شوروی

اشد محرم

پرونده ویژه

شماره پ. 1439/ 11

 

به رفقا، گرباچف، ریژکوف، شواردنادزه، یاکووليف، یازوف، باکلانوف، بيله اوسوف،

کریوچكوف، بيلياكوف، فالين و سميرتيوكوف.

 

نقل از پروتوکول شماره ۱۴۹ جلسه بیروی سیاسی کمیته مرکزی مورخ ۷ مارچ ۱۹۸۹

پرسش وزارت دفاع و کمیسیون دولتی شورای وزیران اتحاد شوروی در امور صنعتی – نظامی.

پیشنویس دستور شورای وزیران تصویب است.(ضمیمه است).

۱۶-ان. و.

گ. د.

 

ضميمه ماده ۱۱ پروتوکول شماره ۱۴۹

اشد محرم

پیشنویس

 

دستور شورای وزیران اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی

مارچ ۱۹۸۹                                                                                               مسکو، کرملين

  1. به درخواست حکومت جمهوری افغانستان مبنی بر تحویلدهی کالاهای ذخایر وزارت دفاع اتحاد شوروی، مطابق ضمیمه موافقه می گردد.
  2. وزارت امور خارجه اتحاد شوروی وظیفه دارد، جانب افغانی را از فیصله مصوب در ماده ۱ دستور هذا آگاه سازد.
  3. وزارت روابط اقتصادی خارجی اتحاد شوروی و وزارت دفاع اتحاد شوروی مؤظف اند، مطابق به ماده ۱ این دستور با جانب افغانی مذاکره نمایند.

در صورت تدویر مذاکرات، وزارت روابط اقتصادی خارجی اتحاد شوروی باید موافقتنامه مربوطه را امضا نماید. جهت تدویر مذاکرات و امضای موافقتنامه هیأت افغانی به اتحاد شوروی دعوت شود. مخارج مربوط جانب افغانی از سوی وزارت روابط بازرگانی خارجی اتحاد شوروی پرداخته میشود.

  1. وزارت دفاع اتحاد شوروی مؤظف است در ماههای مارچ ـ اپریل ۱۹۸۹ از حساب ذخایرش کالاهای ویژه را مطابق ماده ۱ دستور هذا و برمبنای بارنامه های وزارت روابط بازرگانی خارجی اتحاد شوروی که شامل اسناد محرم صدور اند، به افغانستان تحویل دهد.
  2. وزارت ترانسپورت اتحاد شوروی مؤظف میگردد تا به فرمایش وزارت دفاع اتحادشوروی بصورت عاجل وسایل ترانسپورتی برای انتقال کالاهایی که در دستور هذا به افغانستان اختصاص داده شده اند، در اختیار قرار دهد.

رئیس شورای وزیران اتحاد شوروی      ن. ریژکوف

 

اشد محرم

ضمیمه دستور شورای وزیران اتحاد شوروی

مارچ ۱۹۸۹ شماره…

 

فهرست

کالاهای ویژه یی که از حساب ذخایر وزارت دفاع اتحاد شوروی در سال ۱۹۸۹ به

جمهوری افغانستان تحویل داده میشوند

 

 

– مرمی آتشزای پارچه شونده ۱۲۲ میلیمتری نوع ۳۰ اف ۷ (۳۰ اف ۸) با منفجرکننده رادیویی آر. ۳۰ با خول بزرگ برای توپهای دی. ۳۰.                       1000عدد

ـ مرمی آتشزای پارچه شونده ۱۲۲ میلیمتری نوع ۳۰ اف ۷ (۳۰ اف ۸) با منفجرکننده رادیویی آر. ۳۰ با خول کوچک برای | توپهای دی. ۳۰                    1000عدد

– مرمیهای ۱۲۲ میلیمتری ریاكتيف وام ۲۲ اس. برای دستگاههای ریاكتيف ب.ام.۲۱ – مرمیهای ۲۲۰ میلیمتری ریاكتيف ۹ ام. ۲۷ اس برای دستگاههای ریاكتيف ۹ پ ۱۴۰                                    1000عدد

– مرمیهای ۲۲۰ میلیمتری ریاكتيف و ام. ۵۱ برای دستگاههای ریاكتيف ۹ پ ۱۴۰                         1000عدد

ـ ار.ت. ۲٫۵ آ. او. پوشش یکبار مصرف بم نوع ار. ب. ک. ۵۰۰

ـ بم های هوایی او. د. آب. – ۵۰۰ پ.                                    300

– بم های هوایی او. ف. آب ۱۰۰-۱۲۰                       300

ـ بم های هوایی او. ف. آب- ۲۵۰-۲۷۰                      500

ـ منفجر کننده های آ. و. پ. ز.، آ. و. پ.ز.پ. ام.           1000عدد

 

رئیس اداره امور شورای وزیران اتحاد شوروی (ام. سميرتيوكوف)

 

 

اشد محرم

کابل

 

به سفير شوروی

یکجا با سرمشاور نظامی با رفيق نجيب الله دیدار کرده با اتکا به دستور ما به آگاهی اش برسانید که خواست جانب افغانی در مورد گسیل رایگان کالاهای ویژه با دقت بررسی شده است.

حکومت اتحاد شوروی امکان آن را دارد تا بطور اضافی بمقدار ۲ هزار فیر مرمی با انفجاردهنده رادیویی برای توپهای دی- ۳۰، ۶ هزار تا مهمات احتراقی برای سیستمهای ریاکتیفی “گراد”، ۵۰۰ گلوله با “او. د. سی” برای سیستمهای ریاکتیف “اوراگان”، ۳۰۰ دانه پوشش (کَست) پارچه شونده هوایی، ۳۵۰ تا بم هوایی با “او. د. اس.”، ۱۰۰۰ عدد بم هوایی پارچه شونده آتشزا و ۱۰۰۰ تا منفجر کننده تدریجی برای اینهمه بم ها را مجاناً به جمهوری افغانستان در ماههای مارچ ـ اپریل ۱۹۸۹ تحویل دهد.

بهتر خواهد بود مذاکرات و عقد موافقتنامه های مربوطه در مسکو و در زمانی که برای هردو جانب مناسب باشد، صورت گیرد.

مسئولیت عقد موافقتنامه ها از سوی اتحاد شوروی به وزارت روابط اقتصادی خارجی اتحاد شوروی محول شده است.

از کار کردهای خویش تلگرافی اطلاع دهید.

۱۷ نسخه

 

کارگران جهان متحد شوید !

کمیته مرکزی حزب کمونیست اتحاد شوروی

اشد محرم

پرونده ویژه

شماره پ ۱۴۹/ ۲

به رفقا، گرباچف، ریژکوف، زایکوف، شواردنادزه، یاکوليف، ماسليوكوف، يازوف، باکلانوف، بیلواوسوف ای، ورونين، موراخوفسکی، بیلواوسوف ب. گوستيف، كاتوښف، کریوچكوف، سیستسوف، فينوگینوف، کوروچکین، بیلیاکوف، فالين و سميرتيوكوف.

نقل از پروتوکول شماره ۱۴۹ جلسه بیروی سیاسی ک.م.ح.ک.ا.ش. یا

مؤرخ ۱۲ مارچ ۱۹۸۹

 

پیرامون اقدامات اضافی برای کمک عاجل به جمهوری افغانستان

  1. با پندارهای رفقا زايكوف ل.ای.، شواردنادزه ای. آ.، يازوف د.ت.، باکلانوف او. د.، کوبلوف ول.، و کریوچكوف و… که در یادداشت مؤرخ ۱۲ مارچ ۱۹۸۹ پیرامون این مسئله پیشکش شده موافقت می شود (ضمیمه).
  2. وزارت دفاع اتحاد شوروی، وزارت روابط اقتصادی خارجی اتحاد شوروی و وزارت صنایع هوایی اتحاد شوروی مکلف اند، مشوره بیشتر نموده و زمینه تحویلدهی ۲۲ فروند طیاره سو- ۲۲ و میگ- ۲۱ صادراتی آنها را با جانب افغانی در مواعد آتی مساعد نمایند: ۸- فروند – بتاریخ ۱۴ مارچ، ۸ فروند – بتاریخ ۱۶ مارچ و ۸ فروند بتاريخ 18 مارچ سال جاری.
  3. وزارت دفاع اتحاد شوروی، وزارت روابط اقتصادی خارجی اتحاد شوروی، وزارت صنایع دفاعی اتحاد شوروی و وزارت صنایع رادیویی اتحاد شوروی باید زمینه تجهیز و تغيير ۸ دستگاه پرتاب راکت آر-۱۷ را به نوع صادراتی آن در مواعد آتی مساعد سازند: ۴- عدد پ. او. تا ۲۵ مارچ و ۴ عدد پ. او. تا ۵ اپریل سال جاری.
  4. وزارت های دفاع و وزارت صنایع ماشینی اتحاد شوروی باید زمینه تهیه ۲۵ وسیله حربی آتشزا را برای راکتهای ار- ۱۷ مساعد نموده و وزارت دفاع اتحاد شوروی در امر گسیل آنها در مواعد آتی عمل کند: ۷- عدد بتاريخ ۱۴ مارچ، ۵ عدد – بروز ۱۸ مارچ، ۵ عدد- بتاریخ ۲۱ مارچ و ۸ عدد بتاریخ ۲۵ مارچ سال روان.
  5. به افزایش صندوق (فوند) معاشات مدافعان جلال آباد تا ۱۵ میلیون روبل موافقت می شود. وزارت مالیه اتحاد شوروی وجوه لازمی را از حساب فوند شورای وزیران اتحاد شوروی تهیه نماید.
  6. وزارت صنایع دفاعی اتحاد شوروی، وزارت صنایع ماشینی اتحاد شوروی، وزارت صنایع رادیویی اتحاد شوروی و وزارت دفاع اتحاد شوروی در مدتی ۱۰ روزه گرافیک تهیه ۲۰۰ عدد راکت ار. ۱۷ در سال ۱۹۸۹ را برای استفاده آنها در کلاهکها (سر گلوله ها) غیراتمی و تهيۀ ۲۰۰ تا وسیلۀ آتشزای حربی (ب. پ.) را آماده نموده و کمیسیون دولتی امور صنایع نظامی شورای وزیران آنرا تصویب کند. همچنان تولید ۴۰۰ تا راکت آتشزای ب.پ دار را در سال ۱۹۹۰ بررسی باید کرد.

وزارت پلان اتحاد شوروی، کمیته دولتی تأمینات اتحاد شوروی و وزارت مالیه اتحاد شوروی منابع اضافی مادی مطابق درخواستهای وزارت دفاع، وزارت صنایع ماشینی اتحاد شوروی و وزارت صنایع رادیویی اتحاد شوروی را بصورت فوق العاده مساعد سازند. ۷. وزارت دفاع اتحاد شوروی زمینه استقرار دو دستگاه پرتاب راکت آر-۱۷ در کابل را تا ۱۶ مارچ سال روان مساعد سازد.

  1. وزارت دفاع اتحاد شوروی و کمیته امنیت دولتی اتحاد شوروی (کا.گ.ب) با موافقه جانب افغانی، دو دستگاه پرتاب راکت ار ـ 17 در کابل را تا 16 مارچ سال روان مساعد سازد. [دستگاههای راکت موسوم به سکاد است. (مترجم)]
  2. وزارت دفاع اتحاد شوروی و کمیته امنیت دولتی اتحاد شوروی (کا.گ.ب) با موافقه جانب افغانی، آمادگی اضافی را برای قسمتهای محاسبوی کمپلکس های راکتی ار – ۱۷ در مرکز شماره ۷۲۰ حوزه نظامی ترکستان (تورک وو.) مد نظر داشته باشند.
  3. وزارت دفاع اتحاد شوروی، وزارت روابط اقتصادی خارجی اتحاد شوروی و کا.گ.ب. شوروی یکجا با جانب افغانی مسایل مربوط به تحویلدهی عاجل تانکها، تجهیزات و تخنیک های حربی دیگر را بررسی کنند.
  4. وزارت های روابط اقتصادی خارجی و دفاع اتحاد شوروی مذاکرات لازمی را با جانب افغانی تدویر نموده و موافقتنامه هایی را پیرامون شرایط موجود پرداخت ها ترتیب نمایند.
  5. وزارت امور خارجه اتحاد شوروی به رفيق نجيب الله در مورد تصامیم اتخاذ شده اطلاع دهد.
  6. وزارت های دفاع، خارجه و کا.گ.ب. شوروی در موعد ده روزه گزینه های احتمالی انکشاف اوضاع در جمهوری افغانستان را بررسی نموده و مطابق آنها نظریات شان را پیرامون گامها در عرصه نظامی مطرح نمایند.

منشی کمیته مرکزی

۲۷-و.ت.

آن. ب.

مربوط بند ۲۳ پروتوکول شماره ۱۴۹

اشد محرم

ک.م. ح. ک.ا.ش

در مورد اقدامات اضافی برای کمک عاجل به جمهوری افغانستان

بنابر وخامت اوضاع در افغانستان بعلت حمله پیشروانه اپوزیسیون مسلح در شهر جلال آباد که از حمایت جانب پاکستان برخوردار است، ضرورت عاجل به اقدامات اضافی جهت کمک نظامی به دوستان افغانی مطرح می گردد.

گام هایی عملی در جهت برآورده نمودن بعضی خواسته های رئیس جمهور نجيب الله در این مورد اتخاذ میشود.

همزمان اوضاع بميان آمدهء نظامی- سیاسی در افغانستان و دورنمای انکشاف آنها از ما اقدامات اضافی عاجل را جهت کمک فوری به جانب افغانی میطلبد.

کمیسیون ایجاد شده در جنب بیروی سیاسی ح. ک.ا.ش. در مورد مذاکرات و گروپ کاری را برای حل اوپراتیفی مسایل نظامی- سیاسی و تخنیکي کمک به جمهوری افغانستان، این اقدامات که در گام نخست مربوط به تحویلدهی هواپیماهای سو- ۲۲ و میگ-۱ ، تغيير، تجهیز و تحویلدهی سریع دستگاههای پرتاب ار- ۱۷ و کلاهکها سرگلوله های این راکتها می شود، بررسی می کند.

ال. زایکوف، ای. شواردنادزه، د. يازوف، او. باکلانوف، و. کریوچكوف، و. کوبلوف

۱۲ مارچ ۱۹۸۹

۲۸- ت.و.

ن.ب.

 

کارگران جهان متحد شوید!

کمیته مرکزی حزب کمونیست اتحاد شوروی

اشد محرم

پرونده ویژه

 

شماره پ ۱۴۹/ ۲۴

برفقا، گرباچف، ریژکوف، زایکوف، شواردنادزه، یاکولیف، يازوف، باکلانوف، مورا خوفسکی، بیلواوسوف ب.، کاتوشف، کریوچكوف، سوخين، فينوگینوف، کوروچكين، بيلياكوف، فالين و سميرتيوكوف.

نقل از پروتوکول شماره ۱۴۹ جلسه بیروی سیاسی ک.م. ح. ک.ابش

 

مؤرخ ۱۲ مارچ ۱۹۸۹

پیرامون کمک های عاجل به جمهوری افغانستان مطابق دساتیر گذشته.

  1. با پندارهای ارائه شده در یادداشت رفقا زايكوف ال. ان.، شواردنادزه ای. آ.، یازوف د.ت.، باکلانوف او. د. و کریوچكوف و.آ. مؤرخ ۱۲ مارچ موافقت می گردد (ضميمه).
  2. وزارت های امور خارجه و دفاع اتحاد شوروی به رفيق نجيب الله در مورد تصاميم اتخاذ شده در سند حاضر اطلاع دهند.

منشی کمیته مرکزی

۲۳- د.ام.

آن. ب.

 

مربوط بند ۲۴ پروتوکول شماره ۱۴۹

اشد محرم

ک.م. ح. ک.ا.ش.

پیرامون تعجیل کمک ها به جمهوری افغانستان مطابق دساتیر گذشته

با در نظر داشت اهمیت فاکتور زمانی در حل مسئله ثبات در افغانستان، ضرور است تا خواستهای رفيق نجيب الله بطور اعظمی عملی گردند. بنابراین میتوان بعضی اقدامات قید شده در فیصله های قبلاً تصویب شده را سریعاً و در وقت کم انجام داد.

در این رابطه معقول خواهد بود تا اقدامات اساسی آتی را در زودترین فرصت ممکن عملی کرد:

وزارت دفاع باید “پل هوایی” با کابل را از ۱۲ مارچ ۱۹۸۹ فعال نگهدارد. با نخستین پرواز آرد و همچنان کارشناسان برای خدمات مطمئن دسپیچری میدان هوایی کابل انتقال یابند؛

در مدت ۱۳ تا ۱۷ مارچ ۱۵۰ دستگاه آتش افگن “شميل” را تحویل باید داد. موعد اجرای مصوبه مورخ ۷ مارچ ۱۹۸۹ (پ ۱۱/ ۱۴۹ ) کمیته مرکزی ح. ک. ا. ش. ” پیرامون تحویلدهی کالاهای ویژه به جمهوری افغانستان را در سال ۱۹۸۹” از مارچ ـ اپریل به مارچ ۱۹۸۹ تغيير باید داد. منجمله ۱۰۰ مرمی ریاكتيف نوع او. د. اس. ار.ث. ۳۰” اوراگان”، ۵۰۰ تا مهمات احتراقی برای دستگاههای ب.ام. ۲۱ و ۱۰۰ عدد بم دیتونی هوایی را بتاریخ ۱۴-۱۶ مارچ ۱۹۸۹ از طریق هوایی به ج.ا. انتقال باید داد. بقیهء مهمات اینوع دستگاهها را باید بتاريخ 18 مارچ به ج.ا. تحویل کرد.

وزارت صنایع دفاعی اتحاد شوروی، وزارت صنایع ماشینی اتحاد شوروی و وزارت دفاع اتحاد شوروی تا ۱۴ جنوری سال جاری ۷ عدد کلاهک (سرگلوله) را برای دستگاههای ار-۱۷ تهیه نموده و تا ۱۴ مارچ آنها را به شهر ترمز برسانند. در همین مدت در ترمز راکتهای ناقل و ضروریات سوخت راکتیف را نیز باید تحویل ۱ داد.

وزارت ترانسپورت موتری فدراسیون روسیه، وزارت دفاع اتحاد شوروی و وزارت روابط اقتصادی خارجی اتحاد شوروی کار ایجاد قطارهای موتری مشترک افغان – شوروی را با در نظر داشت اینکه نگهبانی آنان در قلمرو افغانستان بعهده جانب افغانیست، تسریع بخشند. قطارهای نامبرده را باید با شهروندان ملکی تکمیل کرد.

به اکمال قطارها بتاريخ 13 مارچ شروع نموده و به انتقالات از بندر حیرتان به کابل با قطار مشترک افغان – شوروی بتاريخ 18 مارچ آغاز باید کرد. در نخستین نوبت با قطارهای مشترک برای هواپیماهای مستقر در میدان هوایی بگرام و گارد خاص و.ا. د ج.ا. در کابل مهمات و سوخت را باید رساند.

وزارت دفاع اتحاد شوروی مؤظف است، تا ۱۶ مارچ ۱۹۸۹، ۱۰ نفر کارشناس – ترمیم کار را با پرزه های فالتو برای کمک و ترمیم تخنیک محاربوی و همچنان تجهیز گارد خاص و…د. ج.. به کابل گسیل نماید.

زایکوف ال.، شواردنادزه ای. آ.، د. يازوف، او. باکلانوف، و. کریوچكوف

 

۱۲ مارچ ۱۹۸۹

۲۴ نسخه

 

کارگران جهان متحد شوید!

در جریان ۳ روز قابل برگشت به کمیته مرکزی

ح. ک.ا. ش. (شعبۀ اسناد و ارتباط سكتور…)

کمیته مرکزی حزب کمونیست اتحاد شوروی

اشد محرم

پرونده ویژه

شماره پ. ۴۷ / ۱۵۲

 

به رفقا، گرباچوف، ریژکوف، چبریکوف، شواردنادزه، یا کوولف، یازوف، باکلانوف، بيله اوسوف ای.، کاتوشوف،

کریوچكوف، بیلیاکوف، پاولوف أ. فالین و سميرتيوكوف.

نقل از پروتوکول شماره ۱۵۲ جلسه بیروی سیاسی کمیته مرکزی

مؤرخ ۱۰ اپریل سال ۱۹۸۹

پیرامون کمک اضافی به جمهوری افغانستان در ماههای اپریل – می ۱۹۸۹*

با پندارهای ارائه شده در یادداشت مؤرخ 1 اپریل ۱۹۸۹ رفقا زايكوف ال.ای، چبریکوف و. ام.، شواردنادزه ای. آ.، یاکوولف آ.ان.، یازوف د.ت. و کریوچكوف و.آ. موافقت می شود. ( ضمیمه است).

منشی کمیته مرکزی

 

(بشكل ریز و ناخوان چاپ شده)

تذکر:

رفقا، سند حاضر اشد محرم کمیته مرکزی ح. ک.ا.ش. نباید بدون اجازه خاص کمیته مرکزی به کسان دیگر داده شود. کاپی برداری از اینچنین اسناد و بازنویسی آن بطور قطعی ممنوع است. رفقایی که برایشان سند ارسال گردیده باید آنرا پس از مطالعه با درج تاریخ امضا نمایند.

 

۲۱-ای. ی. ان. د.

مربوط بند ۴۷ پروتوکول شماره ۱۵۲

اشد محرم

ک.م. ح. ک. ا. ش.

پیرامون کمک اضافی به جمهوری افغانستان در ماههای اپریل – می ۱۹۸۹

 

اوضاع سیاسی نظامی در افغانستان كماكان بغرنج است. فاکتور اصلی مؤثر در این امر در حال کنونی جنگهای حومه جلال آباد است. از ۶ مارچ ۱۹۸۹ باینسو نیروهای مسلح جمهوری افغانستان نبردهای شدیدی را در اینجا پیش میبرند. تلاش اپوزیسیون برای اشغال جلال آباد و استقرار سریع “حکومت انتقالی” در آنجا به شکست انجامید. به مواضع و امکانات شورشیان ضربات هوایی و توپچی وارد می شود . ضربات راکتی و استفاده از دستگاههای سیار – ریاکتیف و آتشزای نوع “شميل” در برابر اشرار تأثیر بسزایی دارند. همچنان در مناطق دیگر کشور در برابر اپوزیسیون بطور مؤفقانه آمادگی گرفته می شود. فشارهای فزاینده مسلح بالای رژیم از سوی اپوزیسیون و کمک مداوم پاکستان و ایالات متحده به ضد انقلاب، اتحاد شوروی را وامیدارد تا به جمهوری افغانستان کمک گسترده تر نماید.

کمک بموقع و اضافی اتحاد شوروی که مطابق مصوبات ک.م. ح. ک.ا.ش. مؤرخ ۱۲ مارچ ۱۹۸۹ (پ ۲۳/ ۱۴۹ وپ ۲۴ / ۱۴۹ ) صورت گرفتند، نقش مؤثری را در امر ایجاد شرایط برای تحکیم موضع حاکمیت دولتی بازی نمودند.

برای جمهوری افغانستان از طريق “پل هوایی” مطمئن بوسیله نیروهای ترانسپورت نظامی هوایی به کابل تخنیک حربی، اسلحه، مهمات و مواد لازمی دیگر انتقال یافته و منجمله در ماه مارچ ۱۹۸۹، ۴ دستگاه پرتاب راکتهای اوپراتیفی- تاکتیکی ار -۱۷، ۲۱۵۰تا دستگاه سیار – ریاکتیف و آتشزای نوع “شميل”، مهمات هوایی و توپچی آتشزا و حجیم شونده، ۴۴ عدد راکت اوپراتیفی- تاکتیکی و وسایل احتراقی مربوطۀ آنان، بیش از ۶۰۰ تن موادی سوخت طيارات، وسایل انجنیری و مواد لازمی برای ساختمان کمربند دفاعی اطراف کابل و بیش از ۲ هزار تن آرد تحویل داده شدند.

بنا به درخواست رهبری جمهوری افغانستان ۲۴ فروند هواپیما به آنان داده شده است. برعلاوه در قسمت ترمیم تسلیحات و وسایط حربی گارد خاص، بهبود و جابجایی وسایل رادیوتخنیکی در میدان هوایی کابل و در امر ایجاد سیستم دفاعی کابل نیز کمک صورت گرفته است. بتاریخ ۱۶ مارچ ۱۹۸۹ قطارهای مشترک موتری افغان ـ شوروی ایجاد گردیدند که تا پایان مارچ ۱۹۸۹ توانستند سه بار از حیرتان به پلخمری بروند. راننده های شوروی – داوطلب توانستند ۱۲۰۰ تن مواد مورد ضرورت مردم را انتقال دهند.

مگر اوضاع بميان آمده در افغانستان گسترش کمکهای نظامی و اقتصادی را میطلبد. پیش بینی می گردد که تا ماههای اپریل – می ۱۹۸۹ میتوان با چنین مرامی به کمکها ادامه داد. از جمله:

به انتقال تخنیک حربی، اسلحه، مهمات و مواد دیگر را به کابل از راه “پل هوایی” تا ۱ می ۱۹۸۹ عملی نموده، بدین منظور باید از نیروی ترانسپورت هوایی وزارت دفاع و از می ۱۹۸۹ بعد از هواپیماهای وزارت ترانسپورت هوایی ملکی اتحاد شوروی استفاده کرد.

به جانب افغانی توصیه گردد تا در اسرع زمان امنیت تردد قطارهای موتری در شاهراه حیرتان- پلخمری را با محموله های مورد ضرورت عامه و اردو تأمین نماید. با درنظر داشت تقاضای رئیس جمهور نجیب الله و نادرست بودن طرح انتقال محموله ها توسط راننده های شوروی از طریق سالنگ به طرف افغانی پیشنهاد گردد به مؤسسه افسوتر بسپارد تا ۵۰۰ عراده موتر را که به قطارهای مختلط افغان – شوروی اختصاص یافته با راننده های افغانی تکمیل نموده و آنها را در انتقال محموله ها از حیرتان به کابل استفاده نماید. در ضمن حقوق راننده های شرکت مختلط افسوتر را باید ۲۰ هزار افغانی در ماه تعیین کرد. در هنگام انتقال مهمات مقدار تنخواه را دو برابر باید کرد. معقول خواهد بود، حقوق این راننده ها از حساب جانب شوروی پرداخته شود. برعلاوه به جانب افغانی توصیه گردد که برای انتقال اموال تجار و محموله های مورد ضرورت مردم فعالانه از مالكان ترانسپورت خصوصی استفاده کنند. همچنان تولید کلاهک های عادی به راکتهای ار-۱۷ را باید ادامه داد. در ماه اپریل ۱۹۸۹ به تولید ۴ کلاهک در روز توسط صنایع مربوطه باید دست یازید. تولید دوباره راکتهای انتقال دهنده برای دستگاههای ار- ۱۷ از نگاه اقتصادی معقول نیست، چون امکان تحویلدهی آنها با در نظر داشت تغيير آنان بشكل صادراتی توسط صنایع مربوطه از حساب ذخایر وزارت دفاع اتحاد شوروی ممکن است.

مطابق فیصله های اتخاذ شده باید در ماههای اپریل – می ۱۹۸۹ به تحویلدهی بموقع کالاهای ویژه به سوی افغانی ادامه داد. وزارت دفاع اتحاد شوروی باید پیرامون مواعد تحویلدهی تانکها، تربیه عمله آنها در مرکز آموزشی ۷۲۰ حوزه نظامی ترکستان و رساندن آنها به محلات مربوطه توافقات لازمی را انجام دهد. در جریان هفت روز مسئله خواسته های اضافی جانب افغانی را باید بررسی کرد.

در این مورد به تجهیزات مدافعه هوایی، کشف و باید استفاده مؤثر از مهمات توجه ویژه را مبذول داشت. وزارت روابط اقتصادی خارجی اتحاد شوروی باید گسیل کالاهای ویژه را که بطور اضافی خارج از فیصله های اتخاذ شده تحویل داده میشوند، تنظیم نماید.

کمک به نیروهای مسلح جمهوری افغانستان در امر پرورش کادرها را باید ادامه داد. تا ماه می ۱۹۸۹ در مرکز آموزشی ۷۲۰ حوزه نظامی ترکستان پرورش نخستین دسته اداره کننده راکتهای ار- ۱۷ (بتعداد ۱۶۳ نفر) پایان مییابد. از تاریخ ۳ اپریل ۱۹۸۹ در این مرکز پرورش دسته اداره کننده دوم راکتهای ار-۱۷ (بتعداد ۲۶۰ نفر)، قوماندانان غندها، تولي ها و عمله تانکها (بتعداد ۴۴۰ نفر) و متخصصان امور ترمیم (بتعداد ۲۰۰ تن) آغاز میشود. همچنان کمک به تربیه پیلوتهای ماهر و باز آموزشی پیلوتهای هواپیماهای سو- ۷ به سو- ۲۲ پیشبینی می شود.

همچنان به جمهوری افغانستان در امر ترمیم تخنیک محاربوی، در سازماندهی ترافیک هوایی در میدان هوایی کابل، در آموزش تخنیک حربی و اسلحه جدید و ایجاد سیستم دفاع از محلات مهم کمک مستقیم صورت میگیرد. عملی نمودن این امور با سفرهای کاری اضافی کارشناسان نظامی شوروی به افغانستان مرتبط اند. در زمان کنونی ۱۰۲ تن متخصص اتحاد شوروی در افغانستان هستند. مگر جانب افغانی به درخواست هایش پیرامون گسیل مشاوران در عرصه های گونه گون ادامه میدهد. با درنظر داشت این درخواستها معقول خواهد بود به وزارت دفاع اتحاد شوروی اجازه داده شود تا مطابق اوضاع بمیان آمده کارشناسان نظامی شوروی را به جمهوری افغانستان طور خدمتی و تعویضی بفرستد. در این خصوص باید خاطر نشان گردد که در یک نوبت نباید بیش از ۱۱۰ تن در افغانستان مشغول کار باشند .

در نهایت اقدامات برنامه ریزی شده برای کمک اضافی به جمهوری افغانستان در ماههای اپریل – می ۱۹۸۹ باید به تحكيم مواضع حاکمیت دولتی در افغانستان بیانجامد.

ال. زایکوف، و. چبریکوف، ای. شواردنادزه، آ. یاکوولف، د. يازوف، و. کریوچكوف ۲۲ ای. آ.، ز. ام. ن.د.، و. ک.

بازپخش اسناد اشد محرم کمیته مرکزی حزب کمونست اتحاد شوروی

در دوره پس از خروج نیروهای شوروی

(بخش چهارم)

(1989 ـ 1991)

نقل ها: از  جلسات بیروی سیاسی ک.م.ح.ک.ا.ش.

ترجمه: داکتر خلیل وداد

تدوین و بازپخش: قاسم آسمایی

 

کارگران جهان متحد شوید!

کمیته مرکزی حزب کمونیست اتحاد شوروی

اشد محرم

پرونده ویژه

 

شماره ۱۵۴/۱۰

 

به رفقا، گرباچف، ریژکوف، چبریکوف، شواردنادزه، یاکوولف، یازوف، باکلانوف، بيله اوسوف ای.، گوستيف، کریوچكوف، بيلياكوف، پاولوف آ. وفالين.

نقل از پروتوکولشماره ۱۵۴ جلسه بیروی سیاسی کمیته مرکزی مؤرخ ۱۵ اپریل سال 1989

پرشس وزارتهای امور خارجه، دفاع و کمیته امنیت دولتی اتحاد شوروی.

  1. با پندارهای ارائه شده در یادداشت مؤرخ ۱۵ اپریل ۱۹۸۹ رفقا شواردنادزه ای. آ.، يازوف د.ت. و کریوچكوف و… موافقت می شود. ( ضمیمه است).
  2. به وزارت دفاع اتحاد شوروی سپارش میشود تا یکجا با وزارت خارجه اتحاد شوروی، کمیته امنیت دولتی اتحاد شوروی و وزارت مالیه اتحاد شوروی پیشنهادی پیرامون تعيين امتیازات و مکافات اضافی برای کارشناسان و نمایندگان وزارتهای گونه گون شوروی، افراد مسئول که جهت کار و کمک به افغانستان میروند، برای عمله هواپیماهای نظامی و ملکی و رانندگان موترها در جمهوری افغانستان را مد نظر گرفته، طرح نموده و به شورای وزیران اتحاد شوروی جهت تصویب پیشکش نمایند.

منشی کمیته مرکزی

 

 

 

مربوط بند ۱۰ پروتوکول شماره ۱۵۴

اشد محرم

ک. م. ح. ک. ا. ش.

پیرامون گزینه ها (واریانتهای) انکشاف بعدی حوادث در جمهوری افغانستان و گامهای ما در عرصه جنگی

خروج قطعات محدود نظامی شوروی از افغانستان از نگاه محتوا شرایط جدید نظامی- سیاسی را ببار آورد.

رژیم موجود در جمهوری افغانستان نشان داد که توانایی مستقلانه اتخاذ تصاميم معقول و اجرای آنان در زندگی در حالات فوق العاده (مانند بیسج حزب و ایجاد دفاع خودی مسلحانه، اقداماتی برای کنترول مواصلات عمده، اعلام حالت اضطراری تحكيم بیسابقه وحدت و يكپارچگی حزبی حتی در حلقات بالایی آن، رفع اختلافات درون حزبی، ازدیاد مذاکرات با گروههای مختلف اپوزیسیون داخلی و خارجی و گامهای پیشرونده در عرصه بین المللی را دارد.

همچنان ارتقای مورال رزمی نیروهای مسلح و صفوف حزبی محسوس است. از سوی دیگر نیروهای مخالف دولت نتوانستند، “حكومت انتقالی” گسترده که منافع اکثریت اعضای اپوزیسیون را انعکاس دهد، ایجاد نمایند.

در زمان کنونی هیچکسی، حتی محافل مخالف رژیم کنونی کابل جرأت نمیکنند، پاسخهای مشخص و يكجانبه را در مورد انکشاف قریب الوقت حوادث در افغانستان و اینکه در کدام راستاها ضدانقلاب دستاورد و موفقیت داشته و در کجا مبارزه تشدید خواهد شد، ارائه کند.

چنين احتياط در پیشبینیها ناشی از آنست که برعلاوه تصاميم قاطع رهبری افغانستان برای دفاع از مواضعش، اعلامیه های رهبران ضد انقلاب برای تسخیر شهرهای جلال آباد، قندهار و غیره در روزهای نخستین پس از خروج قطعات شوروی نیز جامه عمل نپوشید . قابل یادآوریست تا از اختلافات در صفوف نیروهای مخالف حکومت در موارد ستراتیژی و تاکتیک مبارزه و همچنان تشكيل ارگانهای جانشین حاکمیت دولتی نیز تذکر رود.

از سوی دیگر اگر از توانایی های رزمی نیروهای مسلح افغانستان بگوییم، میتوان اذعان کرد که آنها همه چیزهای لازم منجمله اسلحه و تخنیک حربی مدرن، ذخایر مهمات و وسایل مادی را برای دفاع از حاکمیت دارند.

با اینهمه بعضی موارد منفی هم هستند که نمیتوان در ارزیابی عمومی اوضاع افغانستان آنها را بیاد نیاورد.

از آنجمله- از گسترش مداخله در امور داخلی افغانستان از سوی پاکستان و ایالات متحده و ازدیاد وظایف محوله قوای مسلح جمهوری افغانستان با محدود بودن جلب و حظار به خدمت زير بيرق، میتوان یاد کرد.

بصورت کل در وضعیت نظامی – ستراتیژیک بعضی مشکلات دیگر نیز افزوده شده اند که از آنجمله از تمركز نیروهای دولتی در چند منطقه، عدم ارتباط مطمئن با یکدیگر، آسیب پذیری بیش از حد ارتباطات زمینی و هوایی، پیشبرد اجباری عمدتاً عملیات دفاعی توسط اکثریت قطعات و عدم سیستم آمادگی دفاعی کابل و يكعده شهرهای بزرگ دیگر، میتوان تذکر داد.

همچنان باید از ناتوانی موضع نظامی – اقتصادی (تشدید بحران عمومی اقتصادی کشور، محدودیت ذخایر، لزوم اكمال منظم آنها بحساب واردات از اتحاد شوروی، تهديد فزاینده محاصره کابل و دیگر مراکز مهم سیاسی- اداری جمهوری) نیز یاد آوری کرد.

در ارزیابی اقدامات آینده اپوزیسیون میتوان پیشبینی کرد که با پایان تشکیل “حکومت مؤقت” آنها تلاش خواهند کرد جلال آباد را که در نزدیکی پاکستان قرار دارد، بگیرند. در صورتی که این برنامه کامياب نشود، آنها پس از تجدید قوا، تلاش خواهند کرد قندهار و یا یک شهر دیگر را در جنوب افغانستان (مانند خوست) برای ایجاد مقر “حكومت” خویش اشغال کنند. بدون این و همچنان بدون برقراری نوعی از همکاری با “اتحاد هشتگانه”، “کابینه” مجددی نمی تواند به شناسایی گسترده بین المللی امیدوار باشد.

همزمان با اینها تلاشها برای محاصره کابل و مراکز ولایات دیگر منجمله هرات تشدید خواهند یافت. اپوزیسیون توجه اصلی اش را به قطع شاهراههای حیرتان- کابل، کابل – جلال آباد و از کار انداختن میدانهای هوایی کابل، بگرام، جلال آباد، خوست، قندهار و شیندند همچنان فلج نمودن منابع تأمین انرژی دولت متمرکز خواهد کرد.

همینطور باید انتظار تشدید فعالیت سردسته های محلی اپوزیسیون را در سطح ولایات، ولسواليها و علاقه داریها، با وجود اینکه آنها عمدتاً برای گسترش ساحۀ نفوذ خویش خواهند رزمید، داشت. این فعالیتها میتوانند خطر جدی را بویژه در ولایاتی مانند بدخشان، لغمان، لوگر، وردک، زابل، ارزگان، غور، نیمروز، فراه، بادغيس، فاریاب و جوزجان که در آنها نیروهای دولتی کم اند، بار بیاورند. برعلاوه مبارزه برای ساحه نفوذ بخودی خود میتواند منبع برخوردهای ذات البيني جديد باشد.

در آینده اپوزیسیون همچنان کار فعالی را در جهت تخریب موضع حاکمیت دولتی از درون ( تقویه عناصر مخفی ضد انقلاب، شکست دستگاه حزبی – دولتی و ارتش، کار اجنتوری، سازماندهی شورشها، خرابکاریهای گسترده و سبوتاژ) راه اندازی خواهد کرد.

در صورت تسخير جلال آباد و یا یک شهر بزرگ دیگر در جنوب کشور و استقرار “حکومت مؤقت” در آن، گام بعدی اپوزیسیون ظاهراً اشغال کابل خواهد بود . برای آمادگی جدی چنین عملیات زمانی از چند هفته تا چندین ماه لازم است.

از سوی پاکستان فشار بالاي “اتحاد هفتگانه” برای تحریک شان بخاطر انجام عمليات قاطعتر تشدید خواهد شد. همچنان تشدید مداخلات مستقیم پاکستان در امور داخلی افغانستان خارج از امکان نیست. آنچه مربوط به ایران است، هویداست که آن کشور تاحد زیادی تاکتیک انتظاری داشته و تلاش خواهد کرد در گام نخست نفوذش را در آن نواحی که در آنجاها گروههای مسلح هوادار ایران مستقر اند، قایم کند.

هم زمان تضادها در صفوف اپوزیسیون تشدید میابند. اپوزیسیون در آینده نیز در امر سازماندهی عملیات گسترده، منسجم و با مرام یگانه مشکل خواهد داشت.

از سوی ما به افغانستان کمک های همه جانبه انجام می گردد. فيصله های مصوب ۱۲ مارچ ۱۹۸۹ ک.م. ح. ک.ا. ش. پیرامون اقدامات اضافی برای کمک عاجل به جمهوری افغانستان در خصوص مصوبات قبلا اتخاذ شده (پ ۱۴۹/  ۲۳ و ۱۴۹/ ۲۴) اجرا میشوند. در چوکات “پل هوایی روزانه به کابل از ۲۰ تا ۳۰ پرواز توسط هواپیماهای نظامی – ترانسپورتی حامل تخنیک محاربوی، اسلحه، مهمات و مواد دیگر انجام مییابند.

همچنان قطارهای موتری مختلط افغان – شوروی به انجام وظایفشان برای رساندن آذوقه به افغانستان آغاز کرده اند. برای وارد نمودن ضربات به مخالفان در منطقه جلال آباد از بطریه پایگاه ار- ۳۰۰ پرتاب راکتی هوایی کابل استفاده می گردد. مهمات پارچه شونده، حجیم شونده و آتشزا و سلاح آتش افگن “شميل” طور گسترده در افغانستان استعمال میشود. همچنان تحویلدهی وسایل ماین فرش کن از دور آغاز شده است. اقدامات مربوط به کمک فوق العاده نظامی به حکام افغانستان امکان شکست برنامه های اولیه مخالفان در جلال آباد را مساعد ساخته و روحیه اطمینان را در میان رهبری کشور به نیرو و امکانات خود مستحکم ساخته و بصورت عموم باعث ارتقای روحیه سیاسی قوای مسلح جمهوری و مردم کشور شده است. با در نظر داشت گزینه ها (واریانتهای گونه گون انکشاف حوادث در افغانستان شامل عدم کمک مستقيم از جانب اتحاد شوروی، اقدامات ما در عرصه نظامی باید متوجه همکاری به رهبری جمهوری افغانستان در ارتقای رزمندگی نیروهای مسلح آن و در گام نخست در بخشهای هوایی و گارد خاص و ایجاد شرایط برای کار مطمئن رژیم موجود باید بود. پیشنهاد میگردد به دوستان افغانی در عرصه های آتی همکاری شود:

  1. دوام گسیل فوق العاده اسلحه، تخنیک حربی و غیره لوازم مطابق به تعهدات قبلاً انجام شده و درخواستهای اضافی به طرف افغانی.
  2. پرورش مستعجل کارشناسان افغانی در بخشهایی کمیاب چون متخصصان راکت در مرکز تعلیمی ۷۲۰ حوزه نظامی ترکستان.
  3. کمک به ترمیم تخنیک محاربوی و اسلحه توسط ترمیمکاران شوروی در خاک افغانستان.
  4. بادرنظرداشت شيوه عمل اپوزیسیون و وضعیت نظامی- ستراتیژیک قوای دولتی و حالت عمومی قوای مسلح آن به رهبری افغانستان مشورهای لازمی را داده و به آنها باید در تهيه پلان عملیات نظامی برضد اپوزیسیون و فعالیت امن شاهراه حیرتان- کابل کمک نمود. در این برنامه (پلان) ایجاد گروپهای قطعات مسلح در محلات ممكن، با بسیج نیروهای احتياط (در سه استقامت و در مرکز، منجمله تشکیل ۲-۳ فرقه در 3- 4 ماه نزدیک در کابل)، ایجاد سیستم دفاعی در مراکز عمده اداری وپستهای نگهبانی در استقامتهای مهم، در نظر گرفته شود.

این آمادگیها مطابق خواسته های انجنیری بوده و در آنها سیستم آتش و بکارگیری قطعات برای انجام وظایف را باید در نظر گرفت. همچنان به اداره کلی تأمیناتی قطعات توجه ویژه کرد. توجه ویژه باید به حفاظت و نگهبانی کابل، جلال آباد، قندهار، خوست، هرات، میدانهای هوایی بگرام، شاهراه حیرتان- کابل و بيز حیرتان مبذول شود. اقداماتی برای تحکيم دفاع هوایی مؤسسات مهم اداری و نظامی پیشبینی شود. برنامه های دفاع کابل و شاهراه کابل – جلال آباد بکمک نمایندگان وزارت دفاع افغانستان در افغانستان از ۱۴ تا۱۶ مارچ ۱۹۸۹ طرح شده است. این پلانها از سوی رئيس جمهور نجیب الله پذیرفته شده اند. برای تحقق اینها کمک عملی با اسلحه و تخنیک محاربوی ارائه میگردد. کار مربوط به سیستم دفاعی کابل با جدیت با شرکت نظامیان شوروی در جمهوری افغانستان پیشبرده میشود.

  1. همزمان با استحکام (سیستم) مدافعه به جانب افغانی توصیه گردد تا عملیات تعرضی جنگی، ضربات بمباردمانی، حملات راکتی و توپچی را به محلات بروز شورشیان در تمام کشور با هدف بیرون آوردن ابتکار از دست آنان و مجبور ساختن شان به تن دادن به مذاکرات با دولت تشدید بخشد. در چوکات حالت اضطرار در کشور به اجرای اقدامات به منظور خنثی نمودن فعالیتهای گروههای تخریبکار- تروریست و ضد انقلاب مخفی ادامه باید داد.
  2. سازماندهی کار جمع آوری، تحلیل و ارزیابی اطلاعات جاسوسی پیرامون مسائل مربوط به اشتراک پاکستان و متحدانش در عملیات جنگی در خاک افغانستان. برمبنای اطلاعات بدست آمده طرحهایی را در مورد عکس العمل ممكن ما آماده ساخت.

ای. شواردنادزه : د. يازوف، و. کریوچكوف

۲۹ مارچ ۱۹۸۹

شماره ۳۱۲/۰۲۸

۲۰- آ. آن.

 

 

 

 

 

 

 

 

کارگران جهان متحد شوید؟

کمیته مرکزی حزب کمونیست اتحاد شوروی

اشد محرم

پرونده ویژه

شماره  ۱۵۸/۶

 

به رفقا، گرباچف، ریژکوف، چبریکوف، شواردنادزه،

یاکوولف، يازوف، باکلانوف، بيله اوسوف کریوچكوف، بیلیاکوف، پاولوف أ. و فالين.

 

نقل از پروتوکول شماره ۱۵۸ جلسه بیروی سیاسی کمیته مرکزی

مورخ ۱۳ می سال ۱۹۸۹

 پیرامون اقدامات اضافی برای تأثیر بر اوضاع افغانستان

 

  1. با پندارهای ارائه شده در یادداشت مؤرخ ۱۲ می ۱۹۸۹ رفقا زایکوف ال. ن.، شواردنادزه ای. آ.، يازوف د.ت. و کریوچكوف و… موافقت می شود. ( ضمیمه است).
  2. به وزارت دفاع اتحاد شوروی، کمیته امنیت دولتی اتحاد شوروی و وزارت خارجه اتحاد شوروی سپارش می شود، به اقدامات مقتضی جهت تطبيق پیشنهادات پیشکش شده در یادداشت دست یازند.
  3. کمیسیون دولتی شورای وزیران اتحاد شوروی در امور صنایع نظامی و وزارت دفاع اتحاد شوروی یکجا با وزارتخانه ها و موسسات مربوطه مؤظف میگردند تا بطور عاجل امکانات تحویلدهی اضافی راکتهای ار-۱۷ و بخشهای لازمی آنها را تا ۱۰ و ۱۲ واحد در شبانه روز به افغانستان بررسی نموده و در این راستا به اقدامات لازمی متوسل شوند.

منشی کمیته مرکزی

۱۰-ارای   آن.ش.

 

 

مربوط بند ۶ پروتوکول شماره ۱۵۸

اشد محرم

ک. م. ح. ک. ا. ش.

پیرامون اقدامات اضافی برای تأثیر بر اوضاع افغانستان

 

در درازنای تقریباً سه ماه گذشته پس از خروج قطعات شوروی از افغانستان، نیروهای مسلح جمهوری افغانستان توانستند جلو اپوزیسیون را که توسط پاکستان، ایالات متحده و عربستان سعودی حمایت میشوند، بگیرند. مگر دشمن که درک نموده پلانهایش برای سقوط حکومت نجيب الله می توانند نقش بر آب شوند، به همه چیز متوسل میشود، تا فشار نظامی اش را تشدید نماید. آنها تلاش اساسی شان را کماکان برای اشغال جلال آباد متمرکز نموده اند تا در آنجا “حكومت مؤقت ” خویش را مستقر نموده و پس از آن کابل را از پا درآورند.

بخاطر آمادگی به حمله بزرگ جلال آباد با اشتراک بیشتر پاکستانيها منجمله با افراد زیادی از قطعات بحرى شان که زیر نام “ملیشه” صورت میگیرد، وزارت امور خارجه اتحاد شوروی اعلامیایی را صادر کرده و همچنان به اقدامات پیشگیرنده دیگر منجمله از کانالهای مخفی توسل شده است.

با درنظر داشت اوضاع جاری، باید به یک سلسله اقدامات معقول جهت دوام پشتیبانی از حکومت جمهوری افغانستان و تأثیر ممکن به اپوزیسیون افغانی و پاکستان متوسل شد.

  1. در اوضاع کنونی استفاده مداوم از سلاحهای دارای آتش نیرومند برضد دشمن و بکارگیری و استعمال اسلحۀ مؤثر از اهمیت ویژه برخوردار اند. در این رابطه لازم است، امکانات اضافی برای تحویلدهی اسلحه و مهمات بویژه سلاحهایی مانند راکتهای ار- ۱۷، وسایط مدافعه هوایی و غیره را به جمهوری افغانستان جستجو کرد.
  2. موضوع حملات و بمباردمانهای گسترده هوایی از قلمرو اتحاد شوروی به دقت و بررسی اضافی نیاز دارد.
  3. ضرور است تا در میدانهای هوایی نزدیک به مرز افغانستان طور نمایشی به جابجایی نیروهای هوایی ما علناً دست زد تا آنها از سوی پاکستانیها و اپوزیسیون مشاهد گردند. به پروازهای طيارات جاسوسی شوروی بالای حریم هوایی افغانستان بخصوص در نواحی جلال آباد و خوست در صورت ممکن با ارتفاع خیلی پایین با هدف عکاسی از تمرکز نیروی دشمن، ادامه داد.
  4.  در رابطه به اندیشه ارائه شده رفيق نجيب الله پیرامون جلب داوطلبان خارجی در امر کمک به حکومت جمهوری افغانستان در دفع تجاوزات خارجی میشود به کار دوستان افغانی با بعضی کشورها بویژه ممالک اسلامی موافقت کرد.
  5.  پنداشته میشود که کار منظم سیاسی – دیپلماتیک در مورد مسئله افغانستان، بمنظور فشار بالای ایالات متحده، پاکستان، ایران، عربستان سعودی و همچنان استفاده از امکانات هند و جنبش عدم انسلاک ادامه داده شود. از جمله موضوع افغانستان در تماسهای بعدی شوروی امریکا جای اساسی را خواهد داشت. معقول خواهد بود، پیشنهاد مبنی بر میانجیگری عربستان سعودی در امر وساطت میان ما و اپوزیسیون افغانی را بپذیریم. مگر مشی ضد افغانی پاکستان را در رابطه به گسترش مناسبات دوجانبه اش با این کشور نیز نباید از نظر دور انداخت.

 

ای. زایکوف، ای. شواردنادزه، د. يازوف، و. کریوچكوف

۱۲ می ۱۹۸۹

شماره ۳۹۰/ او. اس.

20 ـ د. ام

 

 

کارگران جهان متحد شوید!

کمیته مرکزی حزب کمونیست اتحاد شوروی

اشد محرم

پرونده ویژه

شماره پ۲۰ / ۱۵۹

به رفقا، گرباچف، ریژکوف، زایکوف، چبریکوف، شواردنادزهی یا کوولف، يازوف، باکلانوف، بيله اوسوف ای.، کریوچكوف، كاتوشف، بیلیاکوف و سميرتيكيوف.

نقل از پروتوکول شماره ۱۵۹ جلسه بیروی سیاسی کمیته مرکزی حک… ش. مؤرخ ۱۹ می سال ۱۹۸۹

پیرامون کمک اضافی به جمهوری افغانستان

 

  1. با پندارهای ارائه شده در یادداشت مؤرخ ۱۲ می ۱۹۸۹ رفقا زایکوف ال. ن.، باکلانوف او. د.، بيله اوسوف ای. اس. و مویی سییف ام. آ. موافقت می شود. ( ضمیمه است).
  2. برنامه اقدامات شورای وزیران اتحاد شوروی در این مورد تصویب است ( ضمیمه است.)

منشی کمیته مرکزی

۱۸- ای. ا

ز.پ.

ضم. ۶ ص.

 

مربوط بند ۲۰ پروتوکول

شماره ۱۵۹

اشد محرم

پرونده ویژه

 

ک. م. ح. ک. ا. ش

پیرامون کمک اضافی به جمهوری افغانستان

 

اوضاع جنگی- سیاسی افغانستان كمكان بغرنج است. فاکتور اصلی مؤثر در این امر در حال کنونی جنگهای حومه جلال آباد است. در جریان تقریباً سه ماه گذشته پس از خروج نیروهای شوروی از جمهوری افغانستان قوای دولتی میتوانند جلو اپوزیسیون را که از حمایت پاکستان، ایالات متحده و عربستان سعودی برخوردار است، بگیرند. مگر مخالفان به همه چیز متوسل میشوند تا حکومت افغانستان را سقوط دهند.

در این رابطه رئیس جمهور نجيب الله درخواست کمک مؤثر در جهت دفع مخالفان و پاکستان از جمله: حمله مؤثر تر آتشی بالای دشمن و توزیع و استفادۀ بیشتر انواع سلاحهای مؤثر را نمود. باید امکانات اضافی را برای گسیل سريع اسلحه و مهمات بویژه راکتهای ار- ۳۰۰، مهمات مربوطه ار. اس. ۳۰ “اوراگان” و اجرای بمباردمانهای ضربتی نیروی هوایی از خاک اتحاد شوروی و همچنان جابجایی نمایشی قوای هوایی ما در میدانهای هوایی شوروی در نزدیکی مرزهای افغانستان و ادامه پروازهای هواپیماهای کشف نظامی بالای افغانستان بویژه در نواحی جلال آباد و خوست، جستجو نمود. در رابطه به درخواست تازه رفيق نجيب الله معقول است که:

  1. . به جابجایی نمایشی نیروهای هوایی در میدانهای هوایی نزدیک به مرزهای افغانستان بنحوی که وانمود شود، این کار بدون هرنوع پنهانکاری صورت گرفته و به پاکستانیها و اپوزیسیون ملموس باشد، دست یازید. همچنان در آینده نیز باید به پروازهای طیارات کشاف شوروی بالای افغانستان بویژه در نواحی جلال آباد و خوست با هدف بدست آوری عکسهای هوایی پیرامون تمرکز نیروهای مخالفان ادامه داد.
  2. انجام حملات و بمباردمانها توسط نیروی هوایی شوروی از خاک اتحاد شوروی در حال کنونی نا معقول و پیش از وقت است.
  3. انتقال اموال توسط هواپیماهای شوروی به فرودگاه بگرام و قندهار بیجا خواهد بود، چون طيارات از امنیت پرواز برخوردار نخواهند بود. در قندهار مرکز اداره و فرماندهی (دیسپچری) پروازها نابود شده و وسایط کمکی فرود آمدن و مخابره از بين رفته اند. در اینحالت باید به انتقال محموله های نظامی و کمکهای بشری توسط هواپیماهای نظامی وزارت دفاع و وزارت هوایی ملکی اتحاد شوروی از مسير “پل هوایی” اتحاد شوروی- کابل ادامه داد.

همزمان به رهبری افغانستان باید توصيه نمود، تا به اقدامات لازمی جهت فعالیت مطمئن شاهراه حیرتان کابل و کابل – جلال آباد و همچنان انتقال موتری اموال به ولایات دیگر دست يازد.

  1. به کمک در مورد ترمیم تخنیک زرهی واحدهای گارد خاص باید ادامه داد. در این مورد باید در نظر داشت که بر مبنای تقاضاهای بیشتر جانب افغانی امکان سفرهای کاری بیشتر حدود ۴۰ کارشناس ترمیم کار بمیان خواهد آمد.
  2. در مورد تحویلدهی ۱۰ – ۱۲ راکت ار- ۳۰۰ باید گفت که از تاریخ ۱۰ می ۱۹۸۹ روزانه ۸ راکت با بخشهای حربی آنها تحویل داده میشود. از ۲۰ می ۱۹۸۹ باید ۱۲ راکت را با بخشهای انتقال دهنده آنها تحویل داد. در این مورد به وزارت دفاع شوروی اجازه داده میشود که راکتهایی را که مطابق پلان “ت” ذخيره شده اند، استفاده کند. به کمیسیون دولتی شورای وزیران در امور صنایع نظامی و وزارت دفاع سپارش میشود تا مسائل تمویل راکتها از طریق کمپلکسهای دیگر را بررسی کند.
  3. به تحویل دهی مهمات و سلاحهای آتی به قوای مسلح افغانستان در ماههای میجون موافقه می شود:

یک و نیم هزار مهمات و مرمی ۲۰۰ مليمتری پارچه شونده، آتشزا و حجیم شونده و کتی برای دستگاههای ار. اس. 30″اوراگان”، ۱۰۰۰ عدد مهمات ۱۰۰ مليمتری و ۱۱۵ مليمتری مرمیهای کالیبر کوچک و کومولاتيف برای توپهای تانکها، ۱۰۰ کمپلکس میکانیزم پرتاب کننده و ۵۰۰ راکت انتقالی سیار ضد تانک نوع “ميتيس” و یکهزار کامپلیت پاراشوت – دیسانتی سیستم تس. د. اس.- ۵۰۰

وزارت دفاع اتحاد شوروی یکجا با وزارتخانه ها و مؤسسات علاقمند نتایج استفاده از مهمات ویژه را برای دستگاههای ار. اس. ۳۰ “اوراگان” برررسی نماید. در نتیجه ارزیابی میشود پیشنهادی را در مورد استفاده بعدي آنها در افغانستان طرح نمود.

  • . وزارت دفاع وظیفه دارد از ماه جون ۱۹۸۹ در مرکز شماره ۷۲۰ ک وو مخفف حوزه نظامی ترکستان، مترجم) زمینه آموزش افغانها را منحیث متخصص کامپلکس سیار مدافعه هوایی “ستريلا- ۲ برای بهره برداری جنگی آنها مساعد سازد . باید به کابل کامپلکسهای “ستريلا-۲” را تحویل داده و کارشناسان شوروی را جهت آموزش افغانها در محل گسیل نمود.
  • . آنچه مربوط به تقاضای دیگر افغانها در مورد ارسال کالاهای ویژه میشود، پیشنهادهای مربوطه مطابق روال معمول پس از بررسی آنها با درنظر داشت امکانات ما ارائه خواهند شد.

ای. زایکوف،، او. باکلانوف، ای. بیله اوسوف، ام. مو پی سييف

۱۲ می ۱۹۸۹

شماره ۳۱۲/ او. او .

 

 

 

مربوط بند ۲۰ پروتوکول شماره ۱۵۹

شورای وزیران اتحاد شوروی

دستور ماه می سال ۱۹۸۹                                                                                                مسکو ، کرملین

  1. در رابطه به در خواست حکومت جمهوری افغانستان پیرامون گسیل مواد آتی در ماههای می-جون ۱۹۸۹ موافقت میشود:

از ۲۰ می۱۹۸۹ تا ۱۲ فير راکت – انتقال دهنده ار- ۳۰۰ با بخشهای لازمی حربی آن به وزارت دفاع اتحاد شوروی اجازه داده میشود، راکتهایی را که مطابق پلان “ت” حفظ میشوند، تملک (مصادره) نماید. کمیسیون دولتی شورای وزیران در امور صنایع دفاعی يکجا با وزارت دفاع اتحاد شوروی مسئله جبران راکتهای مصادره شده از حساب کامپلکسهای دیگر را بررسی نماید.

یک و نیم هزار مهمات راکتی ۲۲۰ مليمتری ریاكتيف آتشزای پارچه شونده، سوزنده، حجیم شونده با اثرات دیتونی و مهمات کاستی (تجهیزات عادی) برای دستگاههای ار. اس. ۳۰ “اوراگان”، ۱ هزار مرمی ۱۱۵ مليمتري مهمات کارتوسی و کومولاتيف برای توپهای تانکها، ۱۰۰ کامپلیت دستگاه پرتاب کننده و ۵۰۰ راکت حمل شونده ضد تانک کمپلکسهای “میتیس” و یک هزار کامپلیت سیستم پراشوتی- دیسانتی سیستم های پ.د.ا س.۵۰۰.

وزارت دفاع اتحاد شوروی باید از جون ۱۹۸۹ در مرکز آموزشی تورک ؤؤ آموزش افغانهای متخصص در قسمت کامپلکسهای راکتهای “ستريلا-۲” و چگونی بهره برداری و استفاده جنگی از آنها را تنظیم نموده همچنان تحویلدهی کامپلکسهای “ستريلا- ۲” را انجام داده و کارشناسان نظامی شوروی را برای آموزش متخصصان افغان این راکتها در محل گسیل دارد.

  1. وزارت روابط اقتصادی خارجی ازبکستان شوروی و وزارت دفاع اتحاد شوروی با جانب افغانی مطابق بند ۱ دستور کنونی به منظور عقد موافقتنامه لازمی از جانب وزارت روابط اقتصادی خارجی ازبکستان شوروی، مذاکره نمایند.

مخارج پیشبرد مربوط به مذاکرات با جانب افغانی و اعزام هیأتهای شوروی را از حساب بودجه وزارت روابط اقتصادی خارجی اتحاد شوروی باید پرداخت.

  1. تحویلدهی اموال ویژه و انجام همکاری اقتصادی در سال ۱۹۸۹ را از حساب امکانات همکاریها با کشورهای خارجی مطابق فیصله شماره ۲۰۱- ۷۳ شورای وزیران اتحاد شوروی مؤرخ ۷ فبروی ۱۹۸۹ باید انجام داد.
  2. وزارت امور خارجه اتحاد شوروی و وزارت دفاع اتحاد شوروی باید از تصاميم اتخاذ شده به رهبری جمهوری افغانستان از طريق سفارت شوروی در کابل اطلاع دهند .
  3. مصارف مربوط به کمکهای بلاعوض را باید مطابق معاهده کنونی به روبل شوروی از حساب هزینه ها در بودجه دولتی اتحاد شوروی در بخش کمکهای بلاعوض به دول خارجی و به اسعار خارجی از حساب هزینه های وزارت روابط اقتصادی خارجی اتحاد شوروی در حدود نصاب پرداختهای معین شده توسط وزارت روابط اقتصادی خارجی اتحاد شوروی برای حسابات ادارات شوروی، پرداخت.

رئیس شورای وزیران اتحاد شوروی     ن. ریژکوف

۱۹ نسخه

 

فيصله ۱۲۳ شماره پ. ۱۶۳/ ۶   کمیته مرکزی ح. ک… ش. مؤرخ ۱۹۸۹/  07  / 20   پیرامون دستور شماره ۱۲۳۲   شورای وزیران اتحاد شوروی مؤرخ ۱۹۸۰/ ۰۷ / 15

 

 

اشد محرم

نسخه شماره ۷

مؤرخ ۱۰. ۷. .۸۹ شماره ۱۴۲۵

 

ک.. م. ح. ک.ا.ش.

پیرامون تحویلدهی کامپلکس راکتهای تاکتیکی و کا.۵۲( “لونا-ام. “) به جمهوری افغانستان

 

رئیس جمهور افغانستان رفيق نجيب الله درخواست کرده تا به افغانستان کامپلکس راکتهای تاکتیکی و کا.۵۲ (“لونا-ام. “) برای تقویه مدافعه شهر کابل گسیل شده و در بخش پرسونل قطعه مربوطه کامپلکسهای مذکور کمک صورت گیرد.

به نظر ما، درخواست رفيق نجيب الله را میتوان برآورده کرد. بدین منظور امکان آن است که بخش مادی دستگاه (۲ پرتاب کننده و وسایل لازمی دیگر) وهمچنین ۳۰۰ راکت با بخشهای کاستی حربی آنها را از داشته های وزارت دفاع اتحاد شوروی آماده کرده و به جانب افغانی تحویل داد.

برای اجرای تحویلدهی وسایل ویژه نامبرده از وزارتهای صنایع نظامی، صنایع ثقيل، محصولات رادیویی یکجا با وزارت دفاع اتحاد شوروی خواسته میشود تا یکم اگست ۱۹۸۹ کار تکمیلی را برای واریانت صادراتی شش دستگاه پرتاب کننده و پ ۱۱۳، تجهیزات زمینی و تهیه مدارک آنها را انجام دهند. کار تکمیلی خود راکتهای ۹پ ۱۱۳ بشكل صادراتی آنها ضرور نیست.

تربیه پرسونل مربوطه این قطعه را میتوان از تاریخ ۱۵ جولای تا ۱۵ اگست ۱۹۸۹ در مرکز تعلیمی شماره ۷۲۰ تورک وو (شهر ترمز) انجام داد. با تکمیل آمادگی بخش مادی و پرسونل قطعة راکت می توان آنها را بوسيلة هواپیماهای ترانسپورت نظامی به کابل انتقال داد.

مسئله استفاده بعدی از کامپلکس “لونا اِم” و یا تعویض آنها پس از مصرف بخشهای کاستی- حربی موجود بررسی خواهد شد. همزمان پیشبینی می شود تولید مهمات مربوط به سیستمهای آتش ضربتی “سمیر چ” و آماده نمودن کارشناسان افغان برای تعویض این سیستم با سیستمهای کامپلکس ریاکتيفي “لونا” را پیش برد.

شماره/  ۱۱/ ۱۷۱۴  طرح مصوبه کمیته مرکزی ح. ک.ا.ش. در این مورد ضميمه است.

امضأها ال. زايكوف ای. شواردنادزه (بدون امضأ) د. يازوف او. باکلانوف، ان. بيله اوسوف، ک. کاتوشيف

“10” جولای ۱۹۸۹

شماره ۰۶۹ / ۳۱۲ . موافقه رفيق شواردنادزه ای. آ. وجود دارد . بيله اوسوف.  امضا

۳ ،۷ ،۸۹                                                             ای. ایوانوف

 

بازپخش اسناد اشد محرم کمیته مرکزی حزب کمونست اتحاد شوروی

در دوره پس از خروج نیروهای شوروی

(بخش پنجم)

(1989 ـ 1991)

نقل ها: از  جلسات بیروی سیاسی ک.م.ح.ک.ا.ش.

ترجمه: داکتر خلیل وداد

تدوین و بازپخش: قاسم آسمایی

 

اشد محرم

۷ نسخه

پیشنویس

مصوبه ک.م. ح. ک.ا.ش.

پیرامون تحویلدهی کامپلکس راکتهای تاکتیکی

9 کا ۵۲( “لونا-ام. “) به جمهوری افغانستان

 

با اندیشه های درج شده در یادداشت رفقا زايكوف ل. ن.، شواردنادزه ای. آ.، یازوف د. ت.، باکلانوف او. د.، بيله اوسوف. ای . س.، کریوچكوف و… و کاتوشيف ک. ف. مؤرخ ۱۰ جولای ۱۹۸۹ پیرامون این موضوع (ضمیمه) موافقه شده و برای برررسی به شورای وزیران اتحاد شوروی ارائه می گردد.

منشی کمیته مرکزی

9 نسخه ۳۳۵ به گ. او. او

شماره ۱۱ / ۱۷۱۵ ، ۸۹،۷ ۱۰،

امضاها کاتوشيف، شیرباشين، بيله اوسوف

 

 

کارگران جهان متحد شوید.

در جریان ۳ روز قابل برگشت به کمیته مرکزی ح. ک… ش. (شعبه اسناد و ارتباط سكتور ۱) است.

 

کمیته مرکزی حزب کمونیست اتحاد شوروی

اشد محرم

پرونده ویژه

شماره پ. 163 / 44

شخصاً به رفقا گرباچوف، ریژکوف، زایکوف، شواردنادزه، یاکووليف، يازوف، باکلانوف، بيله، اوسوف ای، کریوچكوف، كاتوشیف، باکاتین، بليلياكوف و شکاباردنيا.

نقل از پروتوکول شماره ۱۶۳ جلسه بیروی سیاسی کمیته مرکزی مؤرخ ۲۲ جولای 1989*

پرشس وزارت امور خارجه اتحاد شوروی، وزارت دفاع و کمیته امنیت دولتی اتحاد شوروی.

با پندارهای ارائه شده در یادداشت رفقا زایکوف ال. ن.، شواردنادزه ای. آ.، یازوف د.ت.، بيله اوسوف ای. اس.، با کاتین و. و.، کاتوشیف ک. اف. و کریوچكوف و… مؤرخ ۲۰ جولای ۱۹۸۹ موافقت می شود ( ضمیمه است).

منشی کمیته مرکزی

19 -ای

ان.ب.

ضمیمه ۲۷ برگ

 

دستور شورای وزیران اتحاد شوروی

شماره ۱۲۳۶۴ مورخ ۲۲-۰۷-۸۹

* قابل توجه: رفقایی که اسناد اشد محرم کمیته مرکزی ح. ک.ا. ش. را دریافت می کنند، حق ندارند آنرا به کسی بدون اجازۀ کمیته مرکزی بدهند. کاپی نمودن این اسناد و یا یادداشت از آنان قطعاً مجاز نیست. رفقایی که این اسناد را مطالعه می کنند باید آنرا با درج تاریخ امضأ نمایند.

 

 

مربوط به بند ۴۴ پروتوکول شماره ۱۶۳

اشد محرم

پرونده ویژه

ک.م. ح. ک.ا.ش.

پیرامون تحویلدهی بیشتر کالاهای ویژه به جمهوری افغانستان

 

در رابطه به بغرنجی وضع جنگی – سیاسی در جمهوری افغانستان و بخاطر تحقق مشی ما مبنی بر کمک همه جانبه و پشتیبانی از رهبری افغانستان در امر دفع تهاجم اپوزیسیون آشتی ناپذیر و بنابه درخواست حکومت افغانستان تصمیم گرفته شد تا در سال    به این کشور تسلیحات، مهمات، تخنیک حربی و وسایل دیگر به ارزش کلی ۲، ۶ میلیارد روبل تحویل داده شود. تاکنون کالاهای ویژه به ارزش تقریبا ۱، ۵ میلیارد روبل تحویل داده شده اند.

تحویلدهی بموقع و ثابت اسلحه و مهمات و همچنان استفاده فزاینده و مؤثر آنها توسط نیروهای مسلح افغانستان و در قدم نخست بکارگیری راکتهای ار. ۱۷- ای و ضربات تهاجمی بمباردی نیروهای هوایی همراه با تقويۀ وحدت و ارتقای مورال در کشور و قوای مسلح آن نقش مفیدی را در ثبات نسبی اوضاع و تقویت جایگاه رئيس جمهور نجیب الله بازی کردند.

همزمان با آن، فشار متداوم اپوزیسیون آشتی ناپذیر و کمک بلاانقطاع پاکستان، ایالات متحده، عربستان سعودی و کشورهای دیگر به آنان، ضرورت پشتیبانی منظم از حکومت جمهوری افغانستان جهت دفع تلاشهای مخالفان برای بقدرت رسیدن از راه جنگ را میطلبد. در این رابطه درخواستهای تازه رهبری افغانستان مبنی بر تحویلدهی بیشتر کالاهای ویژه در سال ۱۹۸۹ که سفارت ما در افغانستان دریافت نموده، مدنظر گرفته شده اند.

این درخواستها قبلاً در جلسه مشترک بين المؤسسات گروه کاری وابسته به بیروی سیاسی ک.م. ح. ک.ا.ش. در خصوص مذاکرات همکاری نظامی – تخنیکی با جمهوری افغانستان در مورد کاهش تسلیحات که با اشتراک وزارتها و مؤسسات علاقمند دایر شده بود، بررسی شده است. جانب افغانی بصورت كل تقاضاهای آتی را برای سال 1989 نموده: تحویلدهی ۲ دستگاه پرتاب کمپلکس راکتی ار ۱۷- ای، با ۱۰۸۰ راکت آن، ۳۰۵ عراده تانک، ۲۸۳ عراده ماشین محاربوی زرهدار پیاده، ۷۰۵ عراده زرهپوش (ب.ت.ار.)، ۱۶ عراده دستگاه آتش تهاجمی “اوراگان”، ۱۴۰۵ دستگاه توپ و هاوان، ۱۴۲۵ ميل راکت انداز، ۵۰۶ دستگاه دافع هوا، تقریبا ۴۰ هزار میل ماشین دار، ۵۹ فروند هواپیما، ۱۵ فروند هلی کوپتر، مقدار زیاد مهمات، وسایل کشف، مخابرات، تخنیکی – انجنیری و استحکامی برای عقب جبهه و کالاهای مورد استفاده عامه به ارزش کلی ۱۱۰۰ میلیون روبل.

بخاطر تكميل ضایعات جنگی نیروهای مسلح افغانستان، ارتقای توانمندی آنها برای دفع تجاوز اپوزیسیون آشتی ناپذیر ، با در نظر داشت تصامیم پیشتر اتخاذ شده در مورد تحویلده اسلحه، مهمات و تخنیک حربی در سال جاری برای افغانستان، پیشنهاد تحویلدهی کمک اضافی کالاهای ویژه به ارزش تقریبا ۹۹۰ میلیون روبل/ از جمله ۲۰۰ میلیون روبل از حساب تنقیض های یکجانبه و تانکها، دستگاهها و هواپیماهایی که باید نابود شوند، منجمله کالاهای زیر در سال ۱۹۸۹ چنین تحویل داده خواهند شد:

به وزارت دفاع افغانستان) ۲ دستگاه کمپلکس پرتاب راکت ار- ۱۷- ای، ۳۵۰ راکت مربوطه آن، ۳۰ عراده تانک، ۴ عراده زرهپوش (ب.ت.ار.)، ۱۶ دستگاه آتش تهاجمی” اوراگان”، ۳۰ دستگاه هاوان، ۶۱۵ میل راکت انداز، ۵۰۰ ميل هلو انداز، ۱۵ دستگاه دافع هوا، حدود 11 هزار تفنگ خودکار، ۲۴ فروند هواپیما، وسایل کشف، مخابرات، تخنیک انجنیری و استحکامی برای عقب جبهه و کالاهای مورد استفاده عامه به ارزش کلی ۵۹۰ میلیون روبل.

برای وزارت امنیت دولتی – ۳۵۰ دستگاه کمپلکس راکت ار- ۱۷- ای، ۲۴۰ عراده تانک، ۶۰ عراده ماشین محاربوی، ۹۲ عراده زرهپوش (ب.ت.ار.)، ۱۸۰ عراده توپ، ۴۸۰ میل راکت انداز، ۲۵۴ ميل ماشيندار ثقيل و وسایل مخابرات و کالاهای دیگر به ارزش کلی ۳۱۰ میلیون روبل.

برای وزارت امور داخله – ۳۵ عراده تانک، ۱۵۰ عراده زرهپوش، ۱۰ عراده توپ، ۲۰ دستگاه دافع هوا، ۲۰ میل راکت انداز، ۱۴ هزار میل ماشین دار، مهمات و کالاهای دیگر به ارزش کلی ۹۰ میلیون روبل.

تحویلدهی کالاهای ویژه را مطابق شرایط پیشین یعنی با پرداخت ۲۵ درصد ارزش آن بشكل كریدت باید انجام داد.

وزارت دفاع اتحاد شوروي تربيه عاجل کارشناسان افغانی راکت و عمله مربوطه را مطابق به ارسال اضافی تسلیحات و تخنیک محاربوی انجام خواهد داد.

عملی نمودن بیشتر درخواست جانب افغانی در مورد کمک نظامی مطابق اوضاع بمیان آمده و با درنظر داشت امکانات ما انجام خواهد شد. بدین منظور معقول خواهد بود به کمیسیون دولتی شورای وزیران در امور صنایع نظامی، کمیته دولتی پلان اتحاد شوروی، وزارت دفاع اتحاد شوروی، کا.گ.ب. شوروی، وزارت امور داخله اتحاد شوروی و وزارت روابط خارجی اقتصادی اتحاد شوروی سپارش شود، تا امکانات تولید بیشتر کالاهای ویژه برای رفع مایحتاج نیروهای مسلح افغانستان در گام نخست در عرصه هوایی و مرمی های ۱۲۲ مليمتری را برای توپهای دِ سی، بررسی کنند.

آنچه مربوط به آماده نمودن کندک تانک برای استفاده نهایی آن در استقامت قندهار میشود، می توان گفت که امکان تربيه عمله آن در فرصت دوماهه در مرکز تعلیمی ترک وو/ ترمز موجود است که پس از آموزش آنها میتوانند به کُشک گسیل شوند چون همزمان تانکهای درخواست شده نیز آماده میباشند.

معقول خواهد بود به جانب افغانی در امر ایجاد مرکز کشف در قوماندانی گارنیزون کابل از طریق کمک میتودیکی و تحویلدهی کالاهای ویژه کمک شود.

با وزارتخانه ها و مؤسسات ذیعلاقه توافق شده است.

امضا ها ال. زايكوف ای. شواردنادزه د. يازوف ای. بیله اوسوف و. باکاتین، ک. کاتوشيف و. کریوچكوف

۲۰ جولای ۱۹۸۹

شماره ۳۱۸ / ۲/ ۰۱۰۸۶ 0

۱۹ نسخه

یادداشت مترجم37

ضمیمه – 37

– سند مربوط به بند ۴۴ پروتوکول شماره ۱۶۳ ماه جولای ۱۹۸۹ (دستور شورای وزیران اتحاد شوروی) با ۴ بخاطر تکرار محتویات و بعلت فهرست طويل وسائل نظامی – تخنیکی (با جزئیات آنها) ترجمه نشد. خليل وداد

 

اشد محرم

کابل

به سفير شوروی ۹۰۸، ۸۳۱ يکجا با رفقا گارييف ام. آ. ، زایتسف و. پ. و الكسييف گ. آ. رفيق نجيب الله را ملاقات کرده و با اتکا به دستور (ما)، به آگاهی اش برسانید که درخواست رهبری افغانستان مبنی بر گسیل کالاهای اضافی ویژه به جمهوری افغانستان در سال ۱۹۸۹ به وزارتهای دفاع، وزارت امنیت دولتی و وزارت داخله جمهوری افغانستان بررسی شد.

حکومت اتحاد شوروی برعلاوه کالاهای ویژه تخصیص داده شده برای سال ۱۹۸۹ به ارزش ۶۷۲ ملیارد روبل امکانات گسیل کالاهای ویژه بیشتر به ارزش ۹۹،0 مليارد روبل را چنین بررسی کرد:

برای وزارت دفاع ۲ دستگاه کمپلکس پرتاب راکت ار- ۱۷ ای، با ۳۵۰ راکت، ۳۰ عراده تانک، ۴ عراده زرهپوش، ۱۶ واسطه راکتی آتش زای “اوراگان”، ۳۰ هاوان، ۶۱۵ راکت انداز، ۵۰۰ هلو انداز، ۱۵ واسطه مدافعه هوایی، حدود ۱۱ هزار میل ماشین دار، ۲۴ فروند هواپیما، مهمات و وسایل مخابراتی، ضروریات قطعات انجنیری، استحکام و لوژستیک و غيره کالاها به ارزش کلی تقریبا ۵۹۰ میلیون روبل؛

برای وزارت امنیت دولتی- ۳۵۰ راکت برای کمپلکسهای ار- ۱۷ ای، ۲۴۰ عراده تانک، ۶۰ عراده ماشین محاربوی زرهدار، ۹۲ عراده زرهپوش، ۱۸۰ عراده توپ، ۴۸۰ میل راکت انداز، ۲۵۴ میل ماشیندار ثقيل، مهمات و وسایل مخابراتی و غیره کالاها به ارزش کلی تقریبا ۳۱۰ میلیون روبل؛

برای وزارت داخله ۳۵ عراده تانک، ۱۵۰ زرهپوش، ۱۰ عراده توپ، ۳۰ دستگاه مدافع هوایی، ۲۰ راکت انداز، ۱۴ هزار ماشین دار، مهمات و کالاهای دیگر به ارزش کلی ۹۰ میلیون روبل.

تحویلدهی کالاهای ویژه مطابق شرایط پیشین پرداخت یعنی با بیست و پنج درصد پیش پرداخت (کریدت) و بقيه در طول ده سال با سود (بهره) ۲ درصد سالانه صورت میگیرد.

تدوير مذاکرات، موعد آن و امضای توافقات در این مورد را میشود با توافق طرفين در کابل و یا مسکو انجام داد. از جانب شوروی مسئولیت پیشبرد مذاکرات به وزیر روابط اقتصادی خارجی شوروی، وزارت دفاع اتحاد شوروی، کمیته امنیت دولتی اتحاد شوروی و وزارت امور داخله اتحاد شوروی واگذار شده است.

به آگاهی برسانید که جانب شوروی متخصصان، عمله و پرسونل مربوطه تجهیزات و تخنیک حربی اضافی را به جمهوری افغانستان منجمله برای کندک تانک قندهار که برای امنیت آن سمت در نظر گرفته شده ،بعهده گرفته ودر صورت انتخاب بموقع کاندیدان و گسیل آنها به اتحاد شوروی جهت آموزش، آنان را تعلیم داده و همچنان در امر ایجاد مرکز کشف در گارنیزون کابل کمک خواهد کرد.

آگهی دهید که ۱۵۳۰ هلو انداز “شميل” / که مطابق تصامیم پیشین تحویل داده میشوند/ بار شده و در ماه جولای سال روان به حیرتان رسیده و ۵۰۰ هلو انداز “شميل” مطابق این فیصله – تا پایان سال روان تحویل داده خواهند شد.

توجه رفيق نجيب الله به این امر را که یکمقدار کالاهای ویژه خواسته شده جانب افغانی بویژه مهمات مدت طولانی در بندرهای حیرتان و تورغوندی انباشته گردیده وانتقال نمییابند، معطوف کنید؛ چونکه این امر باعث اشکالات در کار تجهيز بموقع نیروهای مسلح ج. ا. در امر رفع ضروریات شان و باعث وخامت اوضاع در بندرهای نامبرده می شود.

همزمان اتحاد شوروی میپندارد که دوستان افغانی اقدامات لازمی را برای انتقال کالاهای ویژه از حيرتان و تورغندی و همچنان فعالیت عادی و منظم راههای عمده مواصلات زمینی برای جاگزینی انتقال تدریجی مقدار بیشتر مهمات و تخنیک حربی از طريق زمین بجای ترانسپورت هوایی، انجام خواهند داد.

برای آگاهی شخص تان تذکر میدهیم. در آینده توجه لازم را به تناسب درخواستهای جانب افغانی به موجودیت کارشناسان ، عمله، متخصصان مهمات و تخنیک حربی و امکانات استفاده از کالاهای ویژه موجود در دبپوها، گدامها، انتقال وسایل مادی از بیز حیرتان، تورغوندی و رساندن آن به مصرف کنندگان و همچنان محاسبه واقعی مقدار مورد مصرف وسایل مادی معطوف نمایید.

در رابطه به ازدياد مقدار راکتهای روزانه تحویل یابنده، پرزه های مربوطه و موادی سوخت آنها و همچنان ذخایر محدود نیروی هوایی و ضروریات موسمی محموله های مواد مورد احتیاج مردم، لازم است کار را طوری انجام داد، تا درخواستها به انتقالات از راه “پل هوایی” طور اعظمی کاهش یابد. محاسبات طوری باید انجام یابند که روزانه به کابل نباید بیشتر از ۲۰-۲۵ پرواز هواپیما صورت گیرد.

از اجراآت خویش تلگرافی اطلاع دهید.

۱۹ نسخه

 

کارگران جهان متحد شوید؟

در جریان ۷ روز قابل برگشت به کمیته مرکزی ح. ک.ا. ش. (شعبهاسناد و ارتباط سكتور ۱) است.

کمیته مرکزی حزب کمونیست اتحاد شوروی

اشد محرم

پرونده ویژه

شماره پ.

۱۶۳ / ۷۴

 

به رفقا، گرباچوف، ریژکوف، سليونكوف، شواردنادزه، یاکوولیف، یازوف، كاتوشيف کریوچكوف، پاولوف و.اس.، موخين، فالین و شکاباردنيا.

نقل از پروتوکول شماره ۱۶۳ جلسه بیروی سیاسی کمیته مرکزی

مؤرخ ۲۸ جولای ۱۹۸۹

پیرامون کمک اضافی اقتصادی و مالی به جمهوری افغانستان

  1. با پندارهای ارائه شده در یادداشت وزارت امور خارجه مؤرخ 11 جولای ۱۹۸۹ موافقت می شود ( ضمیمه است).
  2. مسائل مربوط به کمک مشخص به جمهوری افغانستان، برای بررسی به شورای وزیران اتحاد شوروی پیشکش شود.
  3. وزارت خارجه اتحاد شوروی باید به جانب افغانی از تصمیم مربوط به این مسئله اطلاع دهد.

منشی کمیته مرکزی

۲۱-ان. و و . ک.

مربوط به بند ۷۴ پروتوکول شماره ۱۶۳

ک.م. ح. ک.ا.ش.

پیرامون کمک اضافی مالی و اقتصادی به جمهوری افغانستان

نظر به اطلاع سفير شوروی در کابل، رئیس جمهور افغانستان نجيب الله يكسلسله درخواستها پیرامون ارائه کمک اضافی مالی و اقتصادی در سال ۱۹۸۹ را ارائه نموده است.

جانب افغانی درخواست میکند انتقال مواد خوراکی به ولایت بدخشان تسریع یافته، در سال ۱۹۸۹ طور بلاعوض برای باشندگان کابل ۵ هزار تن روغن غذایی، ۵ هزار تن برنج، ۲ هزار تن مرغ، ۲، ۵ هزار تن کنسرو گوشت، ۱۵ میلیون پارچه گوشت مرغ، ۵ هزار تن صابون، ۱۵۰۰ عراده موتر کاماز (۱۰۰۰ لارى و ۵۰۰ عراده برای تانکرهای نفت)، رسانده شده و همچنان برابر به ۱۵ میلیون روبل کمک مالی به مدافعان جلال آباد به دالر کلیرنگ تهیه شده و همچنان درحل بعضی معضلات ترانسپورتی مساعدت صورت گیرد.

در باره موضوعات فوق طرح شده خاطر نشان میسازیم:

مطابق دستور مؤرخ ۲۳ جنوری ۱۹۸۹ شورای وزیران، شماره ۷۰- ان.ار. وزارت روابط اقتصادی خارجی اتحاد شوروی و وزارت ترانسپورت ملکی اتحاد شوروی، کمیته امنیت دولتی اتحاد شوروی و شورای وزیران جمهوری شوروی تاجیکستان طور بلاعوض به ولایت بدخشان آرد، شکر، نمک، روغن، صابون، گوگرد، تکه و تیل خاک انتقال یافته که مطابق پلان تا اخير جولای ۱۹۸۹ ادامه خواهد یافت.

در حالت کنونی بنابر سازماندهی ناکافی جانب افغانی در امر انتقال کالاها از بیز انتقالی بندر حیرتان در آنجا بیش از ۴۰ هزار تن مواد خوراکی و همچنان مقدار زیاد صابون انباشته شده اند که به دلیل دیرماندن ارزش کالایی و کیفی خود را از دست می دهند. این امر بویژه در مورد ۴، ۱۰ تن روغن غذایی که از پارسال مانده اند، صدق می کند. مطابق اسناد امضا شده، برنامه شده که از آغاز جولای ۱۹۸۹ تا پایان سال بازهم ۱۴۷۹ هزار تن روغن غذایی، ۱۰ هزار تن برنج، 6،۱۱ میلیون دانه تخم مرغ و ۶، ۱۷ هزار تن صابون انتقال یابد.

با توجه به مراتب گفته شده، معقول میپنداریم در مرحله فعلی تلاشها را برای اجرأ نمودن مسئولیتهای جاری و در گام نخست به صدور کالاها در عمق افغانستان و بویژه کابل متمرکز نماییم. در خصوص تقاضای مبنی بر تحویلدهی تخنیک موتری امکانات اضافی ارسال رایگان ۱۹۶ کامیون کاماز مودل ک. آ.م. آ.ز. – ۵۴۱۱۲ در سال روان جستجو شده است. با در نظر داشت اینکه به جانب افغانی مقداری تخنیک موتری شامل ۴۵۰۰ عراده موتر در فبروری سال ۱۹۸۹ در جریان خروج نیروهای شوروی داده شده، مطابق دستور شماره ۷۲۳ شورای وزیران اتحاد شوروی مؤرخ ۲۶ اپریل ۱۹۸۹، ۵۰۰ عراده کاماز دیگر برای مؤسسه مشترک ترانسپورتی شوروی – افغانی “افسوتر” و همچنان با در نظر داشت شرایط عینی انتقال این مقدار در مرحله کنونی باید زمینه ساز انتقالات کالاهای ویژه ازحیرتان به داخل افغانستان از راه زمینی باشد.

قبلاً جانب افغانی تقاضای گسيل تخنیک و اموال مورد استفاده عامه و منجمله موتر و تخنیک هوایی برای وزارت های دفاع، داخله و امنیت دولتی جمهوری افغانستان را کرده بود، که بر مبنای کریدت تجارتی و با شرایط قرضه دولتی اجرا شود. وزارت مالیه اتحاد شوروی با در نظر داشت این نکته که در حین اجرای آن با چنین شرایطی، الزاماً تخصيصهای اضافی از حساب بودجه دولتی پیش میآید، عملی شدن آنرا ناممکن میداند.

با درنظر داشت وضعیت دشوار اسعاری- مالی جمهوری افغانستان و همچنان اینکه تخنیک و اموال ویژه نامبرده برای پیشبرد عملیات جنگی و یا تأمينات آنها بکار میرود، معقول خواهد بود، تا وزارت مالیه اتحاد شوروی طور اضافی این مسئله را بررسی کرده و آنرا طور جداگانه در سر موعد پیشکش نماید.

با در نظر داشت اینکه در پرداختهای میان دو کشور هنوز به اتحاد شوروی کریدتی به مبلغ ۱۶۰ میلیون دالر پرداخت نشده و همچنان نظر به ارزش بزرگ سیاسی این مسائل معقول خواهد بود تا به اعطای کمک اضافی مالی بطور بلاعوض به مدافعان جلال آباد از طریق انتقال ۱۵ میلیون روبل بشكل دالر کلیرنگ موافقت شود.

در رابطه به همکاری در حل یکسلسله مشکلات ترانسپورتی (مانند تسريع انتقال محموله های افغانی از بندر حیرتان، اجرای کار تعميق سطح رودخانه در شیرخان بندر وغيره)، خاطر نشان می گردد که طبق برنامه اقدامات اوپراتیفی اجرا خواهد شد که به جانب افغانی در زمان آن اطلاع داده می شود.

وزیر روابط اقتصادی خارجی اتحاد شوروی ک. کاتوشيف

۱ جولای ۱۹۸۹

شماره ۲ – ۱/ ۳۷

 

کارگران جهان متحد شوید!

در جریان ۷ روز قابل برگشت به کمیته مرکزی ح. ک.ا. ش. (شعبه اسناد و ارتباط سكتور ۱) است.

 

کمیته مرکزی حزب کمونیست اتحاد شوروی

اشد محرم

شماره پ. ۱۶۳ /  ۷۴

 

به رفقا، گرباچوف، ریژکوف، سليونيكوف، شواردنادزه، یاکووليف، يازوف، کاتوشيف،کریوچكوف، پاولوف و س. موژین، فالین و شکاباردنيا.

نقل از پروتوکول شماره ۱۶۳ جلسه بیروی سیاسی کمیته مرکزی مؤرخ ۲۸ جولای

۱۹۸۹

پیرامون کمکهای اضافی اقتصادی و مالی به جمهوری افغانستان

  1. با پندارهای ارائه شده در یادداشت وزارت روابط اقتصادی خارجی اتحاد شوروی مؤرخ ۱۱ جولای ۱۹۸۹ موافقت می شود ( ضمیمه است).
  2. مسائل مربوط به اعطای کمک مشخص به جمهوری افغانستان برای بررسی به شورای وزیران پیشکش شود.
  3. وزارت امور خارجه اتحاد شوروی به جانب افغانی در مورد فیصله شورای وزیران اتحاد شوروی آگاهی دهد.

منشی کمیته مرکزی

 

۲۱-ان. و.

و. ک.

 

مربوط به بند ۷۴ پروتوکول شماره ۱۶۳

محرم

ک. م. ح. ک. ا. ش.

پیرامون کمکهای اضافی اقتصادی و مالی به جمهوری افغانستان

نظر به اطلاع سفير شوروی در کابل رئیس جمهور نجيب الله درخواست یک سلسله كمهای اضافی اقتصادی و مالی را در سال ۱۹۸۹ کرده است.

جانب افغانی تقاضای کمکهای خوراکی و اموال دیگر را بولایت بدخشان و گسیل ۵ هزار تن روغن غذایی، ۵ هزار تن برنج، ۲ هزار تن گوشت مرغ، ۲ ونیم هزار تن کنسرو گوشتی، ۱۵ میلیون دانه تخم مرغ، ۵ هزار دانه صابون را بر اساس کمکهای رایگان به باشندگان کابل نموده و همچنان تحویلدهی ۱۵۰۰ عراده موتر کاماز ( ۱۰۰۰ عراده لارى و ۵۰۰ عراده با شاسی برای تانکرهای نفتکش) براساس پرداخت دالر کلیرنگ و مبلغ حدود ۱۵ میلیون روبل کمک مالی را برای مدافعان شهر جلال آباد و کمک به حل معضلات ترانسپورتی کرده است.

در رابطه به مطالب ارائه شده گذارش میدهیم.

مطابق دستور شماره ۷۰- ان.ار. شورای وزیران اتحاد شوروی مؤرخ ۲۳ جنوری ۱۹۸۹ وزارت روابط اقتصادی – خارجی، وزارت هوانوردی ملکی اتحاد شوروی، کمیته امنیت دولتی اتحاد شوروی و شورای وزیران جمهوری تاجکستان اتحاد شوروی به ولایت بدخشان تحویل دهی مجانی آرد، شکر، نمک، روغن، صابون، گوگرد، تکه و تیل خاک آغاز شده و تا اخير جولاي ادامه خواهد یافت.

در حال کنونی به دلیل سازماندهی غيرقناعت بخش جانب افغانی در امر انتقال بارها و اموال در بندر و ذخیره گاههای حیرتان بیش از ۴۰ هزار تن خوراکه و همچنان مقدار زیاد صابون وجود دارند که به دلیل انباشت دراز مدت كیفیت خودرا از دست داده در شرف نابودی اند. این نگرانی بویژه در مورد  10،4 هزارتن روغن غذایی که از پار سال در آنجا مانده، صدق می کند.

مطلبق اسناد امضا شده قرار است از ماه جولای ۱۹۸۹ تا پایان سال ۱۹۸۹ بازهم  ۱۴، 9 هزار تن روغن غذایی، ۱۰ هزار تن برنج  ۶ ، ۱۱میلیون دانه تخم مرغ و ۶، ۱۷ هزار تن صابون به حیرتان رسانده شود.

با در نظر داشت نکات ارائه شده، در حال کنونی منطقی خواهد بود تا توجه را به امر انتقال کالاها مطابق تعهدات موجوده از اتحاد شوروی به عمق افغانستان و در گام نخست به کابل متمرکز نماییم. در مورد تحویلدهی اضافی مواد خوراکی میتوان در اخير اکتوبر ۱۹۸۹ پس از ارزیابی نتایج تسليمدهی کالاها به افغانستان در جریان ۹ ماه سال روان دوباره آنرا به بررسی گرفت. همزمان باید در نظر داشت که تحویلدهی اضافی کنسروهای گوشتی و مرغ بعلت نبود ذخایر عملی نیست.

در رابطه به تحویلدهی تخنیک موتری امکان گسیل اضافی رایگان ۱۹۶ عراده لاری کامیون کاماز -۵۴۱۱۲ است.

با در نظر داشت توان تخنیک موتری موجود جانب افغانی، اینکه در جریان خروج نیروهای شوروی ۴۵۰۰ عراده موتر به آنها تحویل داده شده، مطابق دستور شماره ۷۲۳ شورای وزیران اتحاد شوروی مؤرخ ۲۶ اپریل ۱۹۸۹، ۵۰۰ عراده موتر کاماز برای مؤسسه مختلط افغان – شوروی “افسوتر” تحویل داده می شود و همچنان با در نظر گیری شرایط عینی انتقال بارها، این مقدار تخنیک (ترانسپورتی) در مرحله کنونی باید از عهده امور انتقالات زمینی کالاهای ویژه از حیرتان به درون افغانستان بدرآید.

پیش از این جانب افغانی در خواست تغيير پرداختهای مربوط به تخنیک و کالاهای ویژه مورد ضرورت عامه به وزارتهای دفاع ، داخله و امنیت دولتی را از شکل کریدت تجارتی به کریدت دولتی کرده بود. وزارت مالیه اتحاد شوروی این امر را با در نظر داشت اینکه در چنین شرایطی تخصیص وجوه بیشتر از بودجه دولتی لازم است، ممکن میداند .

با در نظر داشت بیلانس مثبت معاملات تجارتی با افغانستان که به نفع اتحادشوری است ( ۱۶۰ میلیون دالر) و همچنان ارزش مهم سیاسی این مسئله بهتر خواهد بود به اعطای کمک اضافی بلاعوض مالی به مدافعان جلال آباد از طریق انتقال دالر کلیرنگ به ارزش ۱۵ میلیون روبل نیز موافقه شود.

آنچه مربوط به سهمگیری در حل يكسلسله معضلات ترانسپورتی (تسريع انتقال محموله های افغانستان از بندر حیرتان، انجام تعميق سطح رودخانه در شیرخان بندر وغيره) می شود، میتوان خاطر نشان کرد که مطابق برنامه اقداماتی در این راستا عملی خواهند شد که در مورد به جانب افغانی آگاهی داده شده است.

وزیر روابط اقتصادی خارجي اتحاد شوروی

ک. کاتوشيف

۱۱ جولای ۱۹۸۹

 

شماره۲ -۱/ ۳۷

۲۵-ای.ای. آ.گ.

ز. پ.

 

کارگران جهان متحد شوید!

در جریان ۳ روز قابل برگشت به کمیته مرکزی

ح. ک.ا. ش. (شعبة اسناد و ارتباط سكتور ۱ ) است .

 

کمیته مرکزی حزب کمونیست اتحاد شوروی اشد

محرم

پرونده ویژه

شماره پ. ۱۶۴/ ۳۷

 

به رفقا، گرباچوف، ریژکوف، زايكوف، شواردنادزه، ماسليوكوف، یازوف، کاتوشیف،

لا بيلياكوف و شکاباردین.

نقل از پروتوکول شماره ۱۶۴ جلسه بیروی سیاسی کمیته مرکزی مؤرخ ۵ اگست

سال ۱۹۸

پیرامون کمک اضافی نظامی به جمهوری افغانستان *.

  1. .. با پندارهای ارائه شده رفقا شواردنادزه. ای. ا. و یازوف د. ت. مؤرخ ۳ اگست سال ۱۹۸۹ در این مورد موافقه میشود. (ضمیمه است).
  2. به وزارت دفاع اتحاد شوروی، وزارت روابط مالی خارجی اتحاد شوروی يکجا با وزارت برنامه ریزی اتحاد شوروی سپارش می شود در فرصت ۱۰ روزه به شورای وزیران اتحاد شوروی پیشنهادات مربوطه را ارائه نمایند.

منشی کمیته مرکزی

(مترجم: بشكل ریز و ناخوان چاپ شده) تذکر:

رفقا، سن حاضرا شیر محرم کمیته مرکزی ح. ک.ا.ش نباید بدون اجازة خاص کمیته مرکزی به کسان دیگر داده شود. کاپی برداری از اینچنین اسناد و بازنویسی آن بطور قطعی ممنوع است. رفقایی که برایشان سند ارسال گردیده باید آنرا پس از مطالعه با درج تاریخ امضا نمایند.

۱۴-د.ام.

او . ال. ضمیمه ۳ برگ

 

مربوط بند ۳۷پروتوکول شماره ۱۶۴

اشد محرم

پرونده (ویژه)

ک. م. ح. ک. ا. ش.

پیرامون کمک اضافی نظامی به جمهوری افغانستان

مطابق درخواست رئیس جمهور نجیب الله که در پیام شخصی اش به م. س. گرباف گسیل شده بود، در مدت ۲۴ تا ۳۰ جولای سال روان گروهی از جنرالها و افسران وزارت دفاع اتحاد شوروی در افغانستان مشغول کار بودند.

با ارزیابی وضعیت نظامی – سیاسی در افغانستان، میتوان نتیجه گیری کرد که تا پایان سال ۱۹۸۹ امکان گزینه دیگری نیست، بجز از اینکه به اپوزیسیون باید از راه نظامی نشان داد که محاسبه شان روی تداوم جنگ بی نتیجه است. رهبری جمهوری افغانستان بکمک مشاوران شوروی کار معینی را در جهت تحکیم نیروهای مسلح ج. ا. و ارتقای سطح رزمندگی شان انجام داده که در نتیجه در درازنای پنج ماه پس از خروج نیروهای شوروی میتوانند مستقلانه وظایف شان را در امر مبارزه با ضد انقلاب مسلح انجام دهند.

در جریان ملاقاتها با رفيق نجيب الله، رهبری جمهوری و نیروهای مسلح افغانستان، رفقای افغانی مراتب سپاس شان را به اتحاد شوروی بخاطر کمک صادقانه ابراز کرده و روی حفظ آنها در سطح کنونی تأکید نموده خاطر نشان نمودند که در مرحله کنونی ببرکت این کمک میتوان بطور مؤثر با اپوزیسیون مسلح مقابله کرد.

گروه جنرالها و افسران وزارت دفاع اتحاد شوروی وضعیت حفاظت و مدافعه کابل و بگرام را ارزیابی کرده و مسئله ایجاد پایگاه ریزرف مدافعه هوایی در ناحیه قطعه راکتی ار- ۱۷ ای در مزار شریف، بررسی مسائل پیرامون کمک به جمهوری افغانستان در حل مسائل ترانسپورتی، بویژه انتقال ذخایر مادی از حيرتان، انکشاف شیوههای استخبارات و بهبود ترمیم اسلحه و تخنیک حربی مطرح نمودند.

ن.ث. ک. – ۱۳۲۴

اکثر مسائل بررسی شده و بمیان آمده در جریان (سفر) کاری درجا حل شده و یا در جریان انجام شدن قرار دارند.

مگر چالشهایی وجود دارند که جانب افغانی بدون کمک اضافی مادی از سوی اتحاد شوروی قادر به حل آنها نیست.

در این رابطه رئیس جمهور نجیب الله با تأكيد تقاضای تحویلدهی یک قطعه مكمل (کمپلکس) راکت ار- ۱۷ ای برای استفاده از ناحیه مزارشریف و نواحی ریزرفی در پلخمری و دوشی، ۱۰۰۰ عراده موتر باربری برای انتقالات به مرکز افغانستان، در گام نخست به کابل، گسیل محموله های نظامی و غیره، خوراک و نفت از اتحاد شوروی؛ همکاری در امر بهبود حفاظت و مدافعه كابل بوسیله گسیل دستگاههای کشفی برای وسایل زرهی، همکاری در انتخاب سلاحهای مؤثر برای سرکوب دشمنان که در غارها پنهان اند و گسترش ذخیره گاههای نفت و مواد سوختی در مزارشریف تا ۱۰-۱۲ هزار تن (ظرفيت کنونی آنها تا ۵ هزار تن است) را نمود.

برای عملی نمودن این درخواستها وزارت دفاع اتحاد شوروی امکانات تحویلدهی اموال از ذخایر موجود خویش به افغانستان را مطابق شرایط قبلی یعنی با پرداخت ۲۵ درصد ارزش آن بطور پیشکی (کریدت) و تحویلدهی اضافی ۴ دستگاه اوپراتیفی- تاکتیکی پرتاب راکتهای ار- ۱۷ای، ۱۰۰۰ عراده موتر باربری منجمله ۲۰۰ عراده موتر تانکر، ۲۰ دستگاه ماشین محاربوی، قوماندانی- کشفى ب.ار.ام.- ۱ ک.، ۲۰۰ راکت هدایتی “شتورم” با مخلوط حجیم شونده و دیتونی (که قبلا شامل صادرات نبوده) و ذخیره گاههای ۵-۷ هزار تنی برای مواد سوختی را در سال ۱۹۸۹ جستجو نموده است. همزمان در نظر است در برنامه های ۱۹۹۰-۱۹۹۱ مسئلۀ تغيير مقدار نامبرده موترهای باربری منجمله ۲۰۰ عراده نفتکش، ۲۰ دستگاه ماشین محاربوی، قوماندانی کشفى ب.ار. ام. – 1 ک.، ۲۰۰ راکت هدایتی “شتورم” با مخلوط حجیم شونده و دیتونی (که قبلا شامل صادرات نبوده) و ذخیره گاههای ۵-۷ هزار تنی برای مواد سوختی توسط وزارت دفاع بررسی گردد. همزمان در نظر است در برنامه های ۱۹۹۰-۱۹۹۱ مقدار موترهای باربری و نفتکش توسط وزارت دفاع تغيير يابد.

در رابطه به تحویل گیرندگان اجناس و تخنیک نامبرده معقول خواهد بود که رهبری افغانستان مسئلۀ تقسيم آن میان وزارتخانه ها و ادارات را نظر به اهداف عملی و وظایف محوله شان اجرا نماید.

ای. شواردنادزه      د. يازوف

۳ اگست ۱۹۸۹

شماره

۰۱۱۶ / ۲ / ۳۱۸ . ۱۴ نسخه

 

 

کارگران جهان متحد شوید!

در جریان ۳ روز قابل برگشت به کمیته مرکزی ح. کا. ش. (شعبه اسناد و ارتباط سكتور ۱) است.

کمیته مرکزی حزب کمونیست اتحاد شوروی

اشد محرم

پرونده ویژه

شماره پ. ۱۶۴/ ۱۱۷

شخصاً

به رفقا، گرباچوف، ریژکوف، زایکوف، شواردنادزه، یاکوفليف، يازوف، باکلانوف، بيله اوسوف، ای.، کاتوشیف، کریوچكوف و بلياكوف.

نقل از پروتوکول شماره ۱۶۴ جلسه بیروی سیاسی کمیته مرکزی مورخ ۱۶ اگست

از سال ۱۹۸۹

پیرامون مذاکرات در کابل و گامهای ممكن بعدی ما در راستای افغانستان *

  1. با پندارهای ارائه شدهء رفقا شواردنادزه ای. ا. و کریوچكوف و … مؤرخ ۱۱ اگست سال ۱۹۸۹ در این مورد موافقه میشود. ( ضمیمه است).
  2. به وزارت دفاع اتحاد شوروی، کمیسیون دولتی شورای وزیران اتحاد شوروی در امور صنایع نظامی، وزارت روابط مالی خارجی اتحاد شوروی و کمیته امنیت دولتی اتحاد شوروی یکجا با وزارت امور خارجه اتحاد شوروی و شعبه دفاعی ک. م. ح. ک. ا. ش. سپارش می شود تا فهرست درخواستهای مؤرخ ۶ اگست رفيق نجيب الله پیرامون همکاری نظامی را با پیشنهادات خویش مطابق پروسه معمول ارائه نمایند.

منشی کمیته مرکزی

* (بشكل ریز و ناخوان چاپ شده، مترجم) تذکر:

رفقا، سن حاضرا شیر محرم کمیته مرکزی ح. کاش نباید بدون اجازة خاص کمیته مرکزی به کسان دیگر داده شود. کاپی برداری از اینچنین اسناد و بازنویسی آن بطور قطعی ممنوع است. رفقایی که برایشان سند ارسال گردیده باید آنرا پس از مطالعه با درج تاریخ امضا نمایند.

۱۶-ل.ز.

و.و. ضمیمه ۱۴ برگ

 

مربوط بند ۱۱۷ پروتوکول شماره ۱۶۴

اشد محرم

پرونده ویژه

ک. م. ح. ک. ا. ش.

پیرامون مذاکرات در کابل و گامهای ممكن بعدی ما

در راستای افغانستان

مطابق به سپارش ۶ اگست 1989 ما با سفر کاری به افغانستان رفتیم که در آنجا با رئیس جمهور نجیب الله، رئیس شورای وزیران س. ع. کشتنمد، وزیر امور خارجه ع. وكيل، وزیر دفاع ش. تنی، وزیر امنیت دولتی غ. ف. يعقوبی و وزیر امور داخله م. ا. وطنجار ملاقات کردیم. مذاکرات با رفيق نجيب الله خیلی مبسوط بوده و عملاً در تمام روز با وقفه هایی چند ادامه داشت.

  1. ما در مذاکرات اصولاً با اتکا به اطلاعات کافی پیرامون اوضاع افغانستان در جریان تقریبا شش ماه پس از خروج قطعات شوروی، خواستیم در گام نخست در مذاکرات شخصی با رهبری افغانستان حالت [روحی- مزاجي مترجم.] آنان را درک نموده و ارزیابی دست اول را از وضعیت کنونی کشور و دورنمای آن در آینده حاصل کنیم. برداشت عام ما چنین است که، در شش ماه گذشته در رفتار و کردار دوستان افغانی ما چیزهای نو زیادی بمیان آمده است. بدون شک، آنها هنوز هم مانند گذشته به کمک بزرگ ما بویژه پشتیبانی مادی ما که بدون آن دفاع (مستقلانه) در این مدت دراز ناممکن بود، ضرورت دارند. همزمان رشد استقلال عمل و حس اطمينان در خود، توانایی ارزیابی درست از اوضاع یعنی هر آنچه را که تا کنون در زمان حضور نظامی ما در افغانستان نداشتند، در وجود شان پیدا کرده اند.

البته پروسه جاری به سادگی انکشاف نمییابد؛ لازم است دشواریهای معینی که با عدم تجربه کافی و عادت به گرفتن نسخه های آماده از مشاوران ما در زمان دراز مربوط اند، زدوده شوند. مگر مدت فوق العاده بحرانی در این رابطه زمانی که گذار از یکی به دیگری بوقوع میضميمه، سپری شده و اکنون دوستان افغانی بمثابه کسانی که خود پاسخگوی اوضاع اند، عمل مینمایند.

  1. مجموعۀ اطلاعات دست داشته ما و منجمله نظر و ارزیابی رهبری افغانستان تأييد میدارند که این فاکتورها به نفع رژیم میباشد. در جریان حضور نیروهای شوروی در افغانستان این عوامل به نحوی در درجۀ دوم قرار داشتند. از جمله مهترین آنها ارتقای رشد حس میهنپرستی و خودشناسی ملی افغانها ست که با لبۀ تيز آن هرچه بیشتر عليه مداخلات پاکستان، ایالات متحده و عربستان سعودی در امور داخلی افغانستان قرار میگیرد. در گذشته این احساسات تا حدی توسط مشاوران شوروی و با تبلیغات دشمنان ما که آنرا سمتی دیگر میدادند، سرکوب میگردید. برعلاوه ارتقای حس مسئولیت حکومت در برابر اوضاع در بعضی موارد مشخص بالآخره به اخذ تصاميم مستقلانه منجمله در موارد کلیدی میانجامد. ح. د. خ.ا. در وجودش توانایی آن را پیدا کرده تا “مخالفتهای شاخه یی” را در مقامهای بالایی عقب زده و کار را تحت رهبری رفيق نجيب الله پیش ببرد. در نتیجه با وجود اینکه قطعات نظامی افغانی مشکلات جدی در اكمال صفوف خویش داشته و از فرار سپاهیان رنج میبرند، حکومت جمهوری در ماهیت امر نه تنها از مواضعش عقب ننشسته بلکه در مواردی آنها را نیز مستحکمتر نموده است.

در پهلوی استحکام قطعات گارد و غیره واحدهای نظامی یکی از فاکتورهای اصلی استفاده منظم از کامپلکس راکتهای ار-۱۷- ای و “اوراگان”، بمباردمانهای گسترده هوایی است که فقط ببرکت گسیل وسیع راکتها، بم و غيره سلاحها به افغانستان از طريق “پل هوایی” به کابل که باعث ارتقای توانمندی آن شده، ممکن میباشد.

در عرصه اقتصادی رهبری افغانستان توانسته به کمک ما معضلات حیاتی کابل و نواحی نزدیک به آن را حل نموده، از محاصره پایتخت توسط دسته های اپوزیسیون جلوگیری نماید، مگر این خطر بکلی از میان نرفته است.

  1. فشار بالای ضعفهای درونی رژیم و امکان پیروزی نظامی که اپوزیسیون و حلقات معین پاکستان، ایالات متحده و يكعده کشورهای دیگر رویش حساب میکردند، نتیجه نداده؛ بعباره دیگر از اوضاع کنونی چنین بر می آید. که نیروهای دولتی تلاش مینمایند ، تاجلو پیشروی دشمن را گرفته، در جهات اساسی پیروزی داشته، مدافعه مستحکم را سازماندهی کرده و کار عادی شاهراههای حیاتی چون کابل – حيرتان، کابل – جلال آباد، تورغندی- هرات- لشکرگاه، مزارشریف میمنه را ممکن سازند. حوادث حومه جلال آباد نشان دادند که دوستان افغانی ما نه تنها می توانند از خود دفاع کنند، بلکه توانایی اجرای یکسلسله عمليات تهاجمی را نیز دارند. از سوی دیگر، هویدا گردیده که در امر توانایی جنگی اپوزیسون همانند خودشان در پاکستان و غرب طور ساخته گی گزافه گویی شده است. مخالفتهای جدی میان اپوزیسیون تشدید یافته و ازهم پاشیدگی میان آنها پس از خروج قطعات شوروی حاد گردیده است. بصورت عموم فشار نظامی توسط جناح افراطی “آشتی ناپذير” اپوزسیون افغانی که از حمایت نظامی و مشورتی ایالات متحده، پاکستان، عربستان سعودی وهمچنان دسته های مزدور کشورهای عربی برخوردار است، پیش برده می شود. فعالیت جنگی این جناح عمدتا در نواحی مرزی افغانستان پاکستان پیش برده می شود. دسته های شورشی دیگر که بر 3بر 4 حصه خاک افغانستان فعالیت دارند، تا کنون حالت انتظار را پیشه کرده اند.
  2. در اوضاع کنونی اهمیت توافقات ژنيو که نقش مهمی داشته، خواهد داشت و راه بیرون آمدن قطعات شوروی را باز کردند، تأیید میشود. در باره “فرار” ارتش شوروی کسی چیزی نمیگوید. ببرکت ژنیو و اقدامات بعدی سیاسی خارجی حکومت افغانستان که با تأیید ما صورت گرفتند، ایالات متحده و پاکستان در انظار جامعه جهانی در موضع منفی قرار گرفته اند، چون مسئولیت ادامه جنگ بعهده آنان است. بویژه این امر در جریان اجلاس شورای امنیت ملل متحد در مورد افغانستان در اپریل ۱۹۸۹ هویدا شد. اعتبار (اتوریته بین المللی ج.ا. واضح ارتقا کرده که این امر بنوبه خود از شناخت گسترده باصطلاح “حکومت انتقالی” توسط کشورهای دیگر جلوگیری کرد.

فاکتور مهم موضع ویژه ایران است که در این پسانها موقف سازنده تری را نسبت به مسائل افغانستان اتخاذ نموده است. این امر تا حد زیادی نتیجه انکشاف روابط شوروی – ایران است. چنانچه از نتایج مذاکرات م. س. گرباچوف و ع. ا. هاشمی رفسنجانی در مسکو و مذاکرات پسین در تهران بر می آید که ایرانیها به اندیشه سهم دادن رژیم جمهوری کنونی افغانستان، مترجم در حل مسئله افغانستان نزدیک میشوند.

  1. همزمان باید خاطرنشان گردد که مواضع حکومت افغانستان هنوز محکم نبوده و چند ماه آینده از اهمیت جدی برخوردار اند. دوستان افغانی باید انبوه چالشهای مادی، سیاسی و نظامی را حل کنند. اپوزیسیون باوجود تعقل نسبی که پس از شکستهای نظامی برای شکست رژیم عایدش شده، هنوز از خواستش مبنی بر تسخیر بزور حکومت و سقوط حکومت و رئیس جمهور افغانستان دست برنداشته.، هويدا ست که رهبران آنها و حامیان امریکایی، پاکستانی و سعودی شان با دقت دلیل شکست برنامه های مبنی بر تسخیر کابل را بررسی خواهند کرد تا راههای جدیدی را برای افزایش فشار نظامی جستجو نمایند. چنانچه اطلاعاتی مبنی بر تمرکز دسته های اپوزیسیون بر راههای دور و نزدیک مشرف به کابل میرسند. تسليمدهی سلاحهای پیشرفته تر امریکایی به “اتحاد هفتگانه” آغاز شده و مداخله فعال سیاسی و نظامی پاکستانیها در جنگ جاری افغانستان ادامه دارد .

در عرصه دیپلماتیک و تبلیغاتی میکوشند، ما را معتقد سازند، تا از کمک به رئیس جمهور نجیب الله خودداری نموده، او را از عرصه سیاسی دور ساخته و بخاطر ایجاد حکومت با پایه های وسیع با شرکت “مسلمانان از کابل” همکاری نماییم.

  1. در چنین شرایطی مهم است که حکومت افغانستان به امر دسترسی به حل سیاسی معضله افغانستان ادامه داده و هرچه بیشتر ابتكاراتی را برای قطع آتش جنگ و دیالوگ میان افغانی طرح مینماید. مگر تا کنون این پیشنهادات تقريباً “بلادرنگ” از سوی اپوزیسیون رد میشوند. ولی نشانه هایی وجود دارند دال بر اینکه در صورت پایایی مستحکم حکومت در کابل در برابر فشارهای اپوزیسیون و با ادامه آهنگ تهاجمی اقدامات سیاسی کنونی، مناسبات اپوزیسیون تدریجاً دگرگون خواهد شد. اطمینان پیشین در پیروزی نظامی جناح متقابل دیگر وجود ندارد. بقول رسانه های غربی در میان بعضی حلقات امریکایی و پاکستانی ارزیابیهای معقولترى بميان آمده اند. البته برای ارتقای این نوع احساسات به مشی مستحکم که به اندیشه معقول بدل شوند و اینکه دیالوگها نه از موضع زور بلکه از موقف آشتی مدبرانه صورت گیرد، زمان لازم است.
  2. اصولاً اوضاع در افغانستان میتوانند، در چند راستای عمده انکشاف یابند:

ـ رژیم موجود حاکم در افغانستان بکمک ما در آینده در رأس قدرت باقیمانده و حتی ممکن است که مواضعش را استحکام ببخشد. در اینصورت امکان تغییر آن به ساختار ائتلافی با پایه های وسیع بمیان می آید که در آن ح. د. خ.ا. بمثابه یکی از نیروهای عمده که توانایی تعیین سیاست داخلی و خارجی را خواهد داشت ،باقی میماند.

ـ اگر دوستان افغانی ما بنحوی نتوانند استحکام پابند، در آنصورت یکی از واریانتهای بیشتر ممكن – بقدرت رسیدن بنیادگراهای اسلامی است که در عین حال امكان “گزینه های فرعی” بمیان خواهد آمد بویژه اگر عامل مخالفتهای موجود میان خود بنیادگراها مد نظر گرفته شود. شاید لحظه فوق العاده بغرنج پیش آید: اگر امور چنین نکشاف یابند، با احتمال زیاد در مرحله معینی منافع ایران که اکنون تاحدی کنار کشیده زده شده، با منافع پاکستان همسویی کند. البته فاکتورهایی اند که در راستای دیگر عمل خواهند کرد که همانا هراس حلقات معینی در ایالات متحده از پیدایش دولت نو بنیاد گرا در منطقه و موقف ب. بهوتو که هوادار بنیادگرا ها نیست، میباشد.

ـ اصولاً نمی شود امکان آنرا که در صحنه گروه باصطلاح “میانه رو در رأس پادشاه پیشین ظاهر شاه عرض اندام کند، در نظر نگرفت. مگر این گزینه امروز بسیار ناممكن بنظر می آید چون با درنظر داشت تناسب کنونی نیروهای اپوزیسیون و ناپیگیری ظاهر شاه که به نسبت کبرسن هرچه بیشتر سست عنصر شده و با موقف کنونی خویش که با کمک و هزينه سعودی در روم زندگی می کند، ریسک کند.

به اینترتیب در صورت ناکامی دوستان افغانی امکان بیشتر بقدرت رسیدن بنیادگراهای اسلامی وجود دارد.

  1. چرخش اینچنین حوادث با همه عواقب آن، که برای دوستان افغانی ما و موقف ما در افغانستان بار خواهد آورده و طور منفی به اوضاع آسیای میانه شوروی که هم اکنون جریانهای بنیادگرای اسلامی قوت مییابند، تأثیر خواهد نمود. استخبارات پاکستان بکمک گروهکهای اپوزیسیون افغانی تلاش مینماید، پروپاگند ضد شوروی- اسلامی را در خاک اتحاد شوروی براه اندازد. چنانچه حتی اندیشه بازسازی دولت اسلامی با پایتخت بخارا پیش کشیده میشود. امکان خرابی اوضاع بخاطر آن وجود دارد، که ایران بهر حال در آینده نزدیک بمثابه دولت اسلامی بنیادگرا باقی خواهد ماند. تفکرات بنیادگرایانه در پاکستان نیز خیلی قوی اند و نیرومندی نسبی آن در ترکیه نیز وجود دارد.

در گفتگوهایی که ما در تاشکند در راه کابل و دوباره با رفيق کریموف اس. آ. و دیگر رهبران ازبکستان داشتیم، آنها نگرانی مستقیم شان را از پیروزی بنیادگراهای اسلامی در افغانستان که به اوضاع ازبکستان وغيره جمهوریهای آسیای میانه تأثير خواهند کرد، بیان نمودند. آنها گفتند که عناصر بنیادگرا در ازبکستان با دقت ناظر اوضاع این کشور همسایه اند. بگفته رفقای ازبک از تغيير اینچنین اوضاع در افغانستان باید جلوگیری شود .

  1. یک چالش جدی دیگر نیز وجود دارد که ظاهراً در صورت پیروزی بنیادگراها بمیان خواهد آمد. با بقدرت رسیدن شان آنها دست به ادعاهایی پیرامون “وحشیگریهای” ما در سطح دولتی خواهند زد. اولین نشانه هایی از این نوع در ناحیه گردیز جایی که اپوزیسیون بقایای تقریبا ۴۰۰ جسد را یافته که در زمان امين کشته شده اند و میخواهند مسئولیت آنرا بگردن شورویها بیاندازند، بروز میکنند
  2. با درنظر داشت همه عوامل درازمدت نتیجه گیري ما پیرامون اوضاع افغانستان ظاهرا چنین می تواند باشد: به نفع دولت ما خواهد بود اگر ما به حفظ رژیم کنونی بهر نوعى حتى بشكل گذرای آن بکوشیم. مگر دستیابی به این کار آسان نخواهد بود. تلاشهای خیلی جدی نه تنها از خود افغانها بلکه از سوی ما نیز لازمی ست. مگر همین اکنون میتوان گفت که چنین امری ممکن است. مشی پویایی شدن رژیم کنونی پشتیبانی بعدی گسترده و همه جانبه رژیم منجمله کمک مادی را لازم دارند. درعين حال بدون تردید باید در نظر داشت که کمک ما، که زمینه پایداری رژیم را مهیا ساخته، و همزمان امکانات دستیابی به حل سیاسی را ممکن میسازد. چونکه جنگ دوامدار در افغانستان پاسخگوی منافع ما نیست.
  3. موجودیت سیستم راکتهای گوناگون، نیروی هوایی و توپخانه ضربتی نزد رهبری افغانستان آنان را قادر میسازد تا در برابر تلاشهای مبنی بر تسخير بزور کابل و شهرهای کلیدی دیگر بموقع و مؤثر عمل نماید. نیروهای زمینی را در این شرایط میتوان برای نگهداری پایدار مواضع بدست آمده و پیشبرد عملیات فعال جنگی تقویت نمود.

همکاری مشخص ما باید در راستای کسب توانمندی حربی واحدهای ممتاز و مدرن قوای مسلح ج.ا. چون قطعات راکتی و هوایی باشد. باید نیروی راکتی را همچون مشت نیرومند در خود کابل با افزودن راکتهای های ار-۱۷ ای، “اوراگان” و راکتهای دور برد تا ۷۰ کیلومتر ایجاد کرد. همزمان لازم است تا نیروی هوایی جمهوری با گسیل بیشتر طیاره و هلی کوپتر برعلاوه آنچه که قبلاً فيصله شده، تقویت شود. همچنان باید به آموزش انواع نوین تخنیک به عمله هواپیماهای قوای هوایی افغانستان آغاز نمود. باید با ختم آموزش آنان و با ایجاد شرایط برای جابجایی این تخنیک به تحویلدهی آن به جمهوری افغانستان آغاز کرد. وظیفه فوق العاده مهم گسیل مهمات هوایی و توپخانه، وسایل لازمی کشف و موترهای باربری بزرگ میباشد.

بعضی از درخواستهای مربوط به تحویلدهی وسایل حربی را رفيق نجيب الله بتاريخ ۶ اگست ۱۹۸۹ به رهبری اتحاد شوروی پیشکش نموده ( ضمیمه است).

  1. همچنان به رفقای افغانی با خوراک و بویژه گندم جهت رفع مایحتاج قوای مسلح و اهالی کابل کمک شود. در عین حال از آنجایی که ذخیره گندم در حیرتان ته کشیده است، طور عاجل ۱۵ هزار تن از حساب کمکهای ما به افغانستان گسيل شود. مهمترین کانال باید روابط مستقیم جمهوریها، ولایات و شهرهای شوروی با افغانستان شود. شرایط برای احيا فعاليت يكعده مؤسسات با ارزش همکاری اقتصادی در نواحی شمالی ج. ا. ایجاد میشود.
  2. ضرور است مشی مبنی بر ایجاد حکومت توانمند ائتلافی را در افغانستان با پایه های هرچه گسترده ادامه داده و در اخذ تصاميم مناسب برای تأمین همکاری همه نیروهای ملی- میهن پرست، مترقی و دموکراتیک با ح. د. خ.1. تلاش کرد. در عمل ظاهرة باید از این موضع برخورد شود که صرف نظر از مخالفت شدید ایالات متحده، پاکستان و حلقات “آشتی ناپذیر” در میان پشاوریها، در حال کنونی ایجاد ائتلافهای منطقوی در محلات با اشکال نیمه خودمختار و نیمه مستقل که پسانتر به سیستم مناسبات متعهد با مرکز (حکومت نجيب الله در کابل ارتقا یابد، (طوریکه اکنون با گروههای اسلامی و هزارهها در مناطق مرکزی کشور بمشاهده میرسد و با حکومت کابل تنظیم می گردد و با روابطی که با “رهبر پنجشیر احمد شاه مسعود” وجود دارد)، از اهمیت جدی برخوردار اند.
  3. در عرصه دیپلماتیک در آینده نیز با ایران، پاکستان و همچنان ایالات متحده و عربستان سعودی باید کار در جهت قطع جنگ در افغانستان و دیالوگ میان افغانی پیش برده شود. با روابط دوجانبه با کشورهای گوناگون و در گردهمایی های بین المللی باید مسئله قطع تحویلدهی اسلحه را که البته همزمان با اعلام آتش بس و کنترول شدید بین المللی همراه باشد، پیش کشید.

برای تأثیرگذاری به سعودیها که نقش شان در امر کمک به اپوزیسیون افغان کم نمیشود، باید هم از تماسهای مستقیم از راه سفارت سعودی در واشنگتن و همچنان از طریق کشورهای عربی دیگر کار گرفت.

مهم است تا در آینده نیز مشی حل مسئله افغانستان از طریق سازمان ملل را ادامه داد. نباید در امر افشای تبلیغاتی تخلفات از توافقات ژنيو از سوی پاکستان کاهل شد. باید به کار هدفمند با ایران ادامه داد. در تبلیغات ما به شکل مناسب و منجمله از راه کانالهای مخفی ما باید پندار مبنی بر این را که مركز حل مسئله افغانستان با گذشت زمان به تهران متمرکز می شود، برای جهتگیری سالمتر رهبری جدید ایران تبلیغ نماییم.

  1. در رسانه های گروهی ما باید به جامعه شوروی ارزش حفظ افغانستان در موقف دوستانه برای ما که مطابق منافع ملی ما ست و برعكس گذشته ما برای دستیابی و حفظ این منافع مهم در امور داخلی افغانستان مداخله مستقيم نه کرده بلکه شيوه کمک مؤثر به دوستان ما در کشور همسایه، برای دفاع و تأمین ثبات رژیم دوستی ما با نیروهای خود افغانها را پیشه کرده ایم، تفهيم گردد. باید توضیح داد که نیروهای ارتجاعی به خاک افغانستان برای پیشبرد اعمال خرابکارانه جهت بی ثباتی اوضاع در مناطق مرزی اتحاد شوروی ضرورت دارند.

ا. شواردنادزه                        و. کریوچكوف

 

11 اگست ۱۹۸۹

شماره ۰۷۰۳ / او. س.

بازپخش اسناد اشد محرم کمیته مرکزی حزب کمونست اتحاد شوروی

در دوره پس از خروج نیروهای شوروی

(بخش ششم)

(1989 ـ 1991)

نقل ها: از  جلسات بیروی سیاسی ک.م.ح.ک.ا.ش.

ترجمه: داکتر خلیل وداد

تدوین و بازپخش: قاسم آسمایی

 

کارگران جهان متحد شوید!

در جریان ۷ روز قابل برگشت به ک.م.ح. ک.ا. ش.

(شعبه اسناد و ارتباط سكتور یکم ) میباشد.

کمیته مرکزی حزب کمونیست اتحاد شوروی

 

اشد محرم

پرونده ویژه

 

شماره پ ۱۶۶/ ۱۷

به رفقا،

گرباچف، ریژکوف، کریوچكوف، شواردنادزه، یاکوولف، يازوف،

کاپیتسا، کاتوشف، پاولوف. آ.، فالين و شکاباردینا.

نقل از پروتوکول شماره ۱۶۶ جلسه بیروی سیاسی کمیته مرکزی ح. ک.ا.ش. مؤرخ ۲۶ سپتامبر سال ۱۹۸۹

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

پیرامون گسیل در امر داوطلبان بین المللی تحت نظارت ملل متحد جهت همکاری بازسازی افغانستان

  1. با پندارهای ارائه شده در یادداشت مؤرخ ۱۸ سپتامبر ۱۹۸۹ رفقا شواردنادزه ای. آ. و یاکووليف آ.ان. موافقت می شود. ( ضمیمه است).
  2. وزارت روابط اقتصادی خارجی اتحاد شوروی، وزارت امور خارجه اتحاد شوروی و کمیته شوروی همبستگی کشورهای آسیا و آفریقا باید با رهبری برنامه سازمان ملل برای عقد توافقات پیرامون شرایط، نحوه انتخاب و گسیل متخصصان داوطلبان شوروی از طریق این برنامه به کشورهای رو به انکشاف منجمله افغانستان، مذاکراتی را انجام داده و از نتایج آن مطابق مقررات گذارش دهد.

منشی کمیته مرکزی

۲۰- يو. ک.

ت. ک.

 

مربوط بند ۱۱۷ پروتوکول شماره ۱۶۶ پ محرم

ک. م. ح. ک. ا. ش.

پیرامون گسیل داوطلبان بين المللی تحت قیمومیت سازمان ملل متحد برای کمک به

بازسازی افغانستان

 

مطابق مصوبه ک.م. ح. ک.ا. ش. مؤرخ ۲۵ فبروری ۱۹۸۹ (پ۱۴۸ / ۲۴ ) پیرامون مذاکرات تدویر شده با سرمنشی سازمان ملل متحد پریزدکویلار، هماهنگ کننده کمکهای بشری و اقتصادی به افغانستان ص. آغا خان و مدیر برنامه انکشافی ملل متحد (یو. ان. دی. پ.) (UNDP )، و. داپر (W. Draper) در خصوص تحقق ابتکار رفيق گرباچف م.س. مبنی بر ایجاد سپاه بین المللی صلح تحت ادارۀ ملل متحد برای کمک به بازسازی افغانستان گذارش میدهیم.

  1. سرمنشی و نمایندگان دیگر ملل متحد پشتیبانی شان را از این اندیشه ابراز نمودند. توافق شد که سازمان ملل متحد در این راستا به اقدامات معین دست يازد.

نمایندگان ملل متحد پیشنهاد کردند، ابتکار ما را از طریق گسیل “داوطلبان بين المللی” (بدون ایجاد انستیتوت نو در جنب ملل متحد) بشکل “سپاه” در چوکات برنامه سازمان ملل پیرامون کمکهای بشری و اقتصادی به این کشور (یو. نو. کا.) مشهور به “عملیات صلح” عملی گردد. پیشبینی میشود که برای این مقاصد میکانیزم موجود برنامه داوطلبان (UNVC ) که شامل سیستم يو.ان. د. پ. (UNDP) است، استفاده شود که به نظر آنان برای تمویل این پروژه نه تنها از امکانات  دول کمک کننده (دونر)، بلکه از فوند يو. آن. د. پ. استفاده شده و سیستم انعطاف پذیر گسیل داوطلبان به افغانستان، با درنظر داشت انکشاف اوضاع در کشور و دوری از اجراآت موازی با ارگانهای فعال برنامه های سازمان ملل بکار گرفته شود.

نمایندگی افغانستان، که برایش از محتوای مذاکرات تدویر یافته خبر داده شد، از پیشبرد چنین کاری در چوکات يونوکا ( UNOCA ) پشتیبانی می کند.

  1. با موافقت کویلار رهبری یو.ان.د.پ. و يونوکا در خصوص گسیل تا ۱۰۰ “داوطلب صلح” بین المللی موافقت کردند. در پروژه حاضر با ارزش ۵ میلیون دالر و بمدت دونیم سال (با امکان تمدید آن) بعضی مؤسسات ویژه و ارگانهای سازمان ملل شرکت خواهند داشت. تمویل آن از حساب اعانه جاپان به يونوکا (به ارزش 4،44 میلیون دالر) و امکانات يو. ان. د. پ. ( 0،۵۵ میلیون دالر) صورت خواهد گرفت. داوطلبان از پزشکان، پرسونل میانه طبی، کارمندان کشاورزی، وترنران، متخصصان آبیاری، کارمندان ساختمانی و سازماندهندگان صنایع دستی متشکل خواهند بود. یکی از کارهای درجه اول این داوطلبان باید کمک به جابجایی و سهیم سازی مهاجران عودت کننده افغان به کار صلح آمیز در وطن شان باشد.

در حال کنونی وظایف بیش از ۵۰ پست “داوطلبان صلح” مشخص شده و پروسه انتخاب کاندیدها (چند نفر بهر پست برای دوره بعدی) آغاز شده است. پیشبینی میشود که کاندیدها هم به مناطق زیر کنترول دولت افغانستان و هم در محلات جایی که اپوزیسیون فعال اند، گسیل شوند.

  1. . نظر به گذارش اداره یو.ان. د.پ.، درنظر است نخست داوطلبان از میان شهروندان برما، فلیپین، سریلانکا، نیپال، الجزایر، مصر و با احتمال زیاد از يكعده کشورهای (عمدتاً اسلامی) بغیر از پاکستان و عربستان سعودی انتخاب شوند. نمایندگان سازمان ملل آمادگی شانرا برای بررسی مثبت داوطلبان شوروی درصورتی که اتحاد شوروی آنرا معقول پندارد، نشان دادند. در چنین حالتی جانب شوروی باید توافقاتی را در مورد گزینش و گسیل داوطلبان- کارشناسان به کشورهای روبه انکشاف آسيا ـ افریقا منجمله به افغانستان با رهبری یو. ان.د. پ. و يونوفپ (UNOFP) عقد نماید.
  2. پروژۀ “داوطلبان صلح” از جانب رهبری یو. ان.د. پ. و يو. نو. کا. بدون تصویب در سطح بین المللی (اسامبله عمومی ملل متحد، ايكوسوس (ECOSOS) و شورای رهبری يو. ان.د. پ.) پذیرفته شده تا باعث مخالفت ایالات متحده امریکا و کشورهای دیگر غربی، که در حال کنونی “بیطرفی خاموشانه” را انتخاب کرده اند، نشود. در این رابطه در ملل متحد حد اقل در مرحله کنونی پیشبینی میکنند، کار عملی را برای اجرای پروژه بدون جلب توجه رسانه ها پیش ببرند.
  3. با درنظر داشت اینکه رهبری دارالانشأ ملل متحد به اجرای اقدامات مربوط به ابتکار رفيق گرباچف م. س. آغاز نموده، معقول است تا در تماس با سرمنشی ملل متحد، ناظم يونوکا و مدير يو. ان.د. پ. اهمیت این کار در امر تحكيم صلح، امنیت و بازسازی افغانستان که با جلب مساعی مشترک بین المللی و تحت رهبری سازمان ملل صورت میگیرد، برجسته شود.

لازم میبینیم که وزارت روابط اقتصادی خارجی اتحاد شوروی، وزارت خارجه و کمیته همبستگی شوروی با کشورهای آسیا و افریقا با رهبری برنامه داوطلبان سازمان ملل مذاکراتی را در جهت عقد توافقنامه در برگیرنده مقررات و شرایط گزینش کارشناسان ـ داوطلبان شوروی از طریق این برنامه برای افغانستان و برای کشورهای دیگر روبه انکشاف برمبنای پروژه ستاندرد یونوفپ و کشورهای شرکت کننده برنامه، تدویر نماید. از جریان تماسهای مقدماتی با نمایندگان یونوفپ بر می آید که آنها به امر تمویل گسیل تعداد محدود داوطلبان شوروی به کشورهای معین در جریان سالهای نزدیک موافقت می کنند. در نظر است که از جانب شوروی موافقتنامه را با یونوفپ وزارت روابط اقتصادی خارجی اتحاد شوروی و کمیته همبستگی شوروی با کشورهای آسیا و افریقا امضا نمایند.

معقول خواهد بود براساس چنین توافقی وزارت خارجه شوروی، وزارت روابط اقتصادی خارجی شوروی و کمیته همبستگی شوروی با کشورهای آسیا و افریقا با موافقه ک. گ. ب. اتحاد شوروی، وزارت دفاع شوروی و شعبه روابط بین المللی ح. ک.ا.ش. طبق مقرارت معین پیشنهاداتی را در مورد گسیل داوطلبان شوروی به افغانستان برای زمانیکه اوضاع این کشور کار امن افراد ما را ممکن نماید، طرح نمایند.

ای. شواردنادزه                                           آ پاکووليف

۱۸ سپتامبر ۱۹۸۹

شماره ۷۹۷/او س.

 

 

۲۴-ان.و.

ث. ال.

 

 

کارگران جهان متحد شوید

در جریان ۳ روز قابل برگشت به کمیته مرکزی

ح. ک.ا. ش. (شعبه اسناد و ارتباط سکتور ۱) است.

کمیته مرکزی حزب کمونیست اتحاد شوروی

اشد محرم

پرونده ویژه                                                                                                  شماره پ.  ۱۶۹  / ۱۷

 

 

به رفقا، گرباچوف، ریتکوف، زایکوف، شواردنادزه، یا کوولیف، پازوف، باکلانوف، بيله

اوسوف ای، کاتوشیف، سیستسوف، سوخين، بيلياکوف، فالین و شکاباردین

 

نقل از پروتوکول شماره ۱۶۹ جلسه بیروی سیاسی کمیته مرکزی

مؤرخ ۲۳ اکتوبر سال ۱۹۸۹

 

پرسش وزارت دفاع اتحاد شوروی و وزارت های صنایع هوایی و روابط اقتصادی خارجی اتحاد شوروی.

  1. با پیشنهادهای ارائه شده در یادداشت رفقا مويسييف، م.أ.، گرانكو آ. آن.، سوخین یو. اس. و کاتوشیف ک. ف. مؤرخ ۵ اکتوبر سال ۱۹۸۹ در این مورد موافقه می شود. (ضمیمه است).
  2. مسائل مربوط به تحویلدهی بیشتر هواپیماهای ترانسپورتی ان. ۳۲، هلیکوپترهای می-۱۷ و می-۸ ت. در سال ۱۹۸۹ و همچنان در نیمه يكم سال ۱۹۹۰ گسیل هلیکوپترهای رزمی می-۳۵ به جمهوری افغانستان جهت بررسی به شورای وزیران اتحاد شوروی پیشکش شود.

منشی کمیته مرکزی  (مترجم: بشکل ریز و ناخوان چاپ شده)

تذکر:

رفقا، سن حاضر ا شد محرم کمیته مرکزی ح. ک. اش نباید بدون اجازه خاص کمیته مرکزی به کسان دیگر داده شود. کاپی برداری از اینچنین اسناد و بازنویسی آن بطور قطعی ممنوع است. رفقایی که برایشان سند ارسال گردیده باید آنرا پس از مطالعه با درج تاریخ امضأ نمایند.

۲۱- د. ام. ن. ب.

 

مربوط بند ۱۷ پروتوکول شماره ۱۶۹

محرم

ک. م. ح. ک. ا. ش. پیرامون بررسی درخواستهای رئیس جمهور افغانستان

مطابق به سپارش داده شده درخواستهای مؤرخ ۳۰ سپتامبر ۱۹۸۹ رئیس جمهور افغانستان نجيب الله در مورد ارسال لاریهای تانکر ثقیل، موترهای باربری که از حساب پیشبینی شده باید تحویل داده شوند و تسریع تحویلدهی هواپیماهای ترانسپورتی ان. ۳۲ و ۱۲ فروند هلیکوپتر جنگی می۳۵ بررسی شد.

برای انجام انتقال مواد سوخت از حیرتان به کابل مطابق مصوبه ک.م. ح. ک.ا.ش. مؤرخ ۵ اگست ۱۹۸۹ (پ. ۳۷ / ۱۶۴ ) وزارت دفاع اتحاد شوروی از حساب ذخایر خویش برای تحویلدهی به افغانستان در سال ۱۹۸۹، 800 عراده کاماز و ۲۰۰ تانکر نفت نوع آ. ث. ۵، ۵- ۳۷۵ (با گنجایش ۵ تن بالای شاسی موترهای اورال۳۷۵) اختصاص داده است. از آن جمله تا حال ۳۷۲ عراده کاماز و ۴۰ موتر عراده تانکر تحویل داده شده است. نظر به درخواست جانب افغانی بالای ۱۶۰ عراده کاماز نصب تانکر های فولادی ار-۴ با گنجایش ۴ متر مکعب ( در هر موتر ۲ تانکر) آغاز شده است. تحویلدهی موترهای نامبرده تا اکتوبر ۱۹۸۹ به پایان میرسد.

ارسال تانکی های موتر با حجم ۸ تن (ش.ث. – ۱۰- ۲۶۰) از حساب ذخایر موجود به علت موجودیت ناچیز آن در قوای مسلح اتحاد شوروی (کمتر از 1 درصد ضرورت) ممکن نیست.

نظر به دستور شماره ۱۶۵۰ مورخ ۲۰ سپتامبر ۱۹۸۹ شورای وزیران اتحاد شوروی به وزارت ترانسپورت موتری و صنایع کشاورزی اتحاد شوروی سپارش شده تا در سال ۱۹۸۹ به افغانستان ۶۹۶ کاماز، با ۶۹۶ تانکر – ار.- ۴ از حساب وزارت دفاع اتحاد شوروی (که به کمک آن وزارت مونتاژ شده اند)، را گسیل نماید. برعلاوه وزارت دفاع اتحاد شوروی از حساب ذخایر موجودش ۸۰۰ تانکر ار- ۴ (در هر موتر نظر به مودل آن) ۲ تا ۳ تانکر برای نصب به موترهای فوق را تخصیص داده است.

امکان آن است تا برای تحویلدهی به افغانستان در سال ۱۹۸۹ از طریق وزارت صنایع هوایی اتحاد شوروی ۱۰ فروند هواپیمای آن. – ۳۲، ۱۲ فروند هلیکوپتر می۱۷ و ۲۵ فروند هلیکوپتر می- ۸ت. را ( پس از ترمیم اساسی) پیشنهاد کرد.

در مورد تحویلدهی ۸۰۰ عراده موتر کاماز، هواپیماهای آن. – ۳۲ و هلیکوپتر های می- ۱۷ به رئيس جمهور نجيب الله از طریق سفارت شوروی اطلاع داده شده است.

آنچه مربوط به تحویلدهی هلیکوپترهای رزمی می- ۳۵ میشود، میتوان گفت که مسئولیت جانب شوروی براساس تصامیم اتخاذ شده بکلی اجرا شده (۴۵ هلیکوپتر و منجمله در سال ۱۹۸۹ – ۱۳ فروند تحویل داده شده اند).

برای انجام درخواست رئیس جمهور نجيب الله امکانات گسیل ۱۲ فروند هليكوپتر می-۳۵ در ربع اول سال ۱۹۹۰ جستجو شده است. وزارت های روابط خارجی، صنایع هوایی و دفاع اتحاد شوروی باید در ظرف ۱۰ روز پیشنهاد مربوط به این مسئله را ارائه کنند.

م. مويسييف ، آ. گراشنکو، ی. سوخين، ک. کاتوشيف

 

۵ اکتوبر ۱۹۸۹

شماره ۳۱۸ / ۲ / ۰۱۴۷۸

۲۲-ای..

 

کارگران جهان متحد شوید!

در جریان ۳ روز قابل برگشت به کمیته مرکزی

ح. ک.ا. ش. (شعبه اسناد و ارتباط سكتور ۱) است.

 

کمیته مرکزی حزب کمونیست اتحاد شوروی

اشد محرم

پرونده ویژه

شماره پ. ۱۷۱ /  ۴۱

 

به رفقا، گرباچوف، ریزكوف، کریوچكوف، شواردنادزه، یاکووليف، يازوف، پاولوف، آ. فالین و شکاباردین.

نقل از پروتوکول شماره ۱۷۱ جلسه بیروی سیاسی کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش

مورخ ۱۶ نوامبر سال ۱۹۸۹

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

پیرامون تصویب اسناد مربوط به تدقیق مرزهای دولتی میان اتحاد جماهیر شوروی

سوسیالیستی و افغانستان

پیشنهاد وزارت امور خارجه اتحاد شوروی، کمیته امنیت دولتی اتحاد شوروی و وزارت دفاع اتحاد شوروی در مورد تدقيق مرزهای دولتی میان اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی و جمهوری افغانستان طور مثبت ارزیابی شده و این مسئله جهت بررسی به شورای وزیران اتحاد شوروی پیشکش می شود.

منشی کمیته مرکزی

18 – چ.و.

گ. د.

 

کارگران جهان متحد شوید!

در جریان ۷ روز قابل برگشت به کمیته مرکزی

ح. ک.ا. ش. (شعبه اسناد و ارتباط سکتور ۱) است.

کمیته مرکزی حزب کمونیست اتحاد شوروی

اشد محرم

شماره پ۱۷۶   / ۲۸

 

به رفقا، گرباچوف، ریژکوف، کریوچكوف، شواردنادزه،

یاکووليف و فالين.

 

نقل از پروتوکول شماره ۱۷۶ جلسه بیروی سیاسی کمیته مرکزی ح.ک.ا.ش

مؤرخ ۱۰ جنوری سال ۱۹۹۰

پیرامون پاسخ رفيق گرباچوف به نامه رئیس جمهور پیشین ایالات متحده امریکا ج. کارتر

متن سپارش ها به سفير شوروی در واشنگتن (ضمیمه) تایید است.

منشی کمیته مرکزی

۱۴- ت. و.

آ. ای.

مربوط بند ۲۸ پروتوکول شماره ۱۷۶

محرم

واشنگتن

به سفير شوروی

کاپی ها به: سفير شوروی در اديس ابابا

 

در رابطه به نامه رئيس جمهور پیشین ایالات متحده امریکا ج. کارتر از نام رفيق م. س. گرباچوف مراتب آتی را شفاهاً برسانید.

«در مسکو با رضایت خاطر نشان میسازند که میانجیگری فعال شما تا حد زیادی زمینه سازماندهی، تدویر و انجام نتیجه دار مذاکرات میان نمایندگان حکومت ایتوپیا و رهبری ان. اف. او. ای. را مساعد ساخت. ما میدانیم، تا چه حدی مشکل بود تا جوانب متقابل را دور یک میز نشانده و توافق شان را برای بحث روی چالشهای پروسه یی بدست آورد. اکنون این دشواریهای نخستین سپری شده اند و امکان آن وجود دارد تا ماهیتاً به مسئله اريتريا با هدف پایان بخشیدن به جنگ درازمدت خونین پرداخت. در این شرایط ادامه شرکت شما در پروسه مذاکرات بحيث رئيس مشترک از نظر ما برای دستیابی به یک حل قابل پذیرش برای جوانب با اهمیت میباشد. ما از سوی خویش نیز در راستای استقرار صلح در شمال ایتوپیا از طریق مذاکرات فعالیت میکنیم.

ما همچنان به گفته های شما پیرامون استقرار صلح در کامپوچیا و افغانستان ارزش قایليم. ما خاطر نشان میسازیم که با توافق هانوی و پنوم پن  تلاش خواهیم کرد، تا زودتر حل مسئله کامپوچیا که در این اواخر نشانه های امیدوار کننده آن پدید آمده، بدست آید. آنچه مربوط به افغانستان است، باید به واقعیات افغانستان نگریسته و دانست که حل جنگی مسئله ناممکن بوده و دیالوگ صلح آمیز با اشتراک همه نیروهای سیاسی و گروهها ضرور است. »

از اجراآت خویش گذارش دهید.

۲۰-ای. آ. ز.پ

 

پرونده ویژه

محرم

نسخه ۱

ک.م. ح. ک.ا.ش. ۲۱ مارچ ۱۹۹۰

۰۲۶۹ او پ. قابل برگشت به شعبه اسناد و ارتباط ک.م. ح. ک… ش

 

معاون اول وزیر دفاع اتحاد شوروی

۲۱ مارچ ۱۹۹۰

شماره۳۱۸ /  /۲  ۰۳۵۴

به منشی ک.م. ح. ک.ا.ش زایکوف (امضأ)

به رفیق زایکوف ل. ن.

محترم لف نیکولایویچ!

مطابق سپارش مؤرخ ۱۵ مارچ سال روان شما در وزارت دفاع اتحاد شوروی درخواستهای رئیس جمهور افغانستان نجيب الله شماره ویژه ۳۴۶/ در مورد کمک به امر ارتقای قابلیت رزمی تخنیک هوایی و تحویلدهی بعضی وسایل مخابراتی بررسی شد. در پیشنهادات ارائه شده به ک.م. ح. ک.ا. ش. مؤرخ ۱۷ مارچ سال روان پیشبینی میشود تا در سال ۱۹۹۰، کالاهای ویژه به ارزش کلی تقریبا  ۸ ، 1 میلیارد روبل منجمله: ۲۳ فروند جت میگ -۲۱ ب.ای. س.، ۲ فروند میگ ۲۱ او. ام.، ۲۴ فروند سو ۲۲ ام.، ۵ فروند آن. ۱۲ ب. پ. – از ذخایر موجود وزارت دفاع اتحاد شوروی و ۶ بال هليكوپتر می- ۳۵ از ذخایر صنایع از حساب فوندهای وزارت روابط اقتصادی خارجی اتحاد شوروی به افغانستان تحویل داده شود.

برعلاوه امکانات تحویلدهی ۸ موتور ار-۳۵-۳۰۰ برای هواپیماهای میگ-۲۱ ب. ای. س. و همچنان مواد و وسایل لازمی دیگر برای حفظ و بهره برداری هواپیماها و منجمله پرزه جات مخابراتی و…. به ارزش کلی تقریبا ۲ میلیون روبل بررسی گردیده و آنها در ماههای مارچ اپریل به کابل انتقال داده خواهند شد.

برای کمک به امر احيا طیارات پرچو، ۶ کارشناس مجرب به افغانستان گسیل شده اند. در مدت زمان تا ۱۰ مارچ سال جاری ۱۲ فروند طيارات میگ-۲۱ ب.ای.س، سو- ۲۲ ام. و آن-۱۲ ترمیم و فعال شده اند.

برای کنترول

– جملات اینجا که شامل وسایل و پرزه جات تخنیکي و مسلکی به دلیل طولانی بودن شان کوتاه ترجمه شد. (مترجم)

 

به آرشیف سپرده شد. امضأ (ناخوانا)

علاوه براین به اقداماتی در جهت تسریع پروسه تهیه ترمیم و انتقال هواپیماهای آتی دست یازیده شده: در ماه اپریل جمعا ۱۰ هواپیما از جمله ۸ فروند میگ-۲۱ ب.ای. س. ۲ فروند آن. ۱۲ ب.پ. / در ماه می ۱۸ هواپیما ازجمله ۴ میگ۲۱ ب.ای. س.، ۱۲ سو-۲۲-ام.، ۲ آن. ۱۲ ب.پ./ و در ماه جون سال روان – ۲۴ فروند هواپیما از جمله ۱۱ میگ-۲۱ ب.ای. س. ۱۲ سو-۲۲-ام. و1 أن. ۱۲ ب.پ /

با درنظر داشت اینکه با کاهش تخصيصات به امور دفاعی در سال ۱۹۹۰ وزارت دفاع اتحاد شوروی نمیتواند بدون خساره به امر ارتقای قابلیت دفاعی کشور تخنیک هوایی و جنگی دیگر از ذخایر خویش بدون پشتوانه (جبران) لازم تخصیص دهد، / در سال ۱۹۸۹ در امر کمک به ج.ا. تقریبا۵ ،۲  میلیارد روبل از ذخایر وزارت دفاع مصرف شده که از جمله ۲ میلیارد آن بدون جبران (از منابع بیرونی) بود؛ در سال ۱۹۹۰ـ  1،4 میلیارد روبل منجمله 0،5 میلیارد روبل بدون جبران خواهد بود، پیشنهاد می گردد، برای اعطای کمک اضافی به افغانستان / جبران خسارات در سال ۱۹۹۰، چنانکه رفيق نجيب الله میخواهد، ۱۷ فروند هواپیما/ ۹ میگ-۲۱ ب.ای. س. و ۸ سو-۲۲-ام/، پسانتر پس از تحویلدهی تخنیک هوایی مطابق پیشنهادات ارائه شده در کمیته مرکزی ح. ک.. ش. جهت در یافت منابع تمویلی کمک به ج.ا. در سال ۱۹۹۰ بحث شود.

به امید بررسی تان.

 

ستر جنرال ام. مويسييف (امضأ) امضأ

آرشيف عمومی امضأ (مايسييف)

۲۷٫۰۳،۱۹۹۰

 

به شماره ۰۵۳۵۷

رفقا لوكيانوف ا. ای، دزاسوخوف ، آ.اس.، پریماکوف، ای. ام. بيسميرتنیخ ای.ا. و آ… بولدين و.ای. آشنا شوند.

امضای لوكيانوف آ.

 

ک.م. ح. ک.ا.ش.

9 جولای۹۱

.۵۳۵۷ 0

قابل برگشت به شعبه اسناد و ارتباط ک.م. ح. ک.ا.ش.

|

ک.م. ح. ک.ا.ش.

در باره افغانستان

شعبه روابط بین المللی ک.م. ح. ک.ا.ش. يكجا با انستیتوت پرابلمهای اجتماعی معاصر وابسته به ک.م. ح. ک.ا.ش. پژوهش وضعیتی «افغانستان: راههای بیرون رفت از اوضاع بميان آمده» را انجام دادند. در اجلاس مربوطه کارشناسان و متخصصان وزارت امور خارجه اتحاد شوروی، کمیته امنیت دولتی اتحاد شوروی (کا.گ.ب.)، وزارت دفاع اتحاد شوروی، وزارتها و مؤسسات دیگر، انستیتوتها، اکادمی علوم اتحاد شوروی، انستیتوت سیاستهای معاصر (ای. اس. او. پ.) ک.م. ح. ک.ا.ش.، اکادمی علوم اجتماعی ( آ. او. ان.) وابسته به ک.م. ح. ک.ا. ش. شعبه روابط بین المللی و شعبه سیاست ملی ک.م. ح. ک.ا.ش. شرکت نموده بودند.

نتیجه گیری اصلی شرکت کنندگان اجلاس عبارت است از: در افغانستان حالت ویژه عجیبی بمیان آمده، که هیچیک از جوانب درگیر قادر به تثبیت برتری خویش نمیباشند. رژیم حاکم میتواند، دفاع شهر های عمده، میدانهای هوایی و امور اتصالاتی استراتیژیک را فقط بکمک نظامی، مادی و تخنیکی اتحاد شوروی که تحقق آن روز تا روز برای ما مشکل میشود، انجام دهد. حتی در این حالت نیز حکومت افغانستان نمی تواند، ساحه کنترول و شالوده اجتماعی اش را بگسترد.

همزمان جانب مقابل باوجودی کمکهای دوامدار ایالات متحده، پاکستان و عربستان سعودی نیز قادر به سرنگونی رژیم نجيب الله نیست. همچنان اپوزیسیون نتوانسته همانند نیروی متشکل نظامی- سیاسی با یک حکومت و فرماندهی واحد عمل نموده و

شناسایی بین المللی گسترده را کمایی کند، «گروه پشاور» فقط از سوی ماليزيا، سودان و بحرین برسمیت شناخته شده است).

برخی کارشناسان ابراز میدارند که اوضاع افغانستان را نباید دراماتیزه نمود، چون وضعیت رژیم حاکم در آنجا قطعا ناامید کننده نیست و (رژیم) توانایی ماندن در قدرت را دارد. گفته شده که در آینده نیز باید به نجيب الله و حزب وطن اتكأ شده و کمک همه جانبه به آن منجمله کمک نظامی ادامه یابد.

همزمان اکثریت کارشناسان به بیهودگی اتكأ یگانه به رژیم کنونی که از پشتیبانی اکثریت باشندگان افغانستان برخوردار نیست، تأکید کردند. برعلاوه خاطر نشان شد که حرف روی خودداری از حمایت «دوستان قدیمی» و یا عدم ارتباط ما به امور افغانستان نیست. باید از نقطه نظر علاقمندی ما به موجودیت حکومت دوست در افغانستان، که اتحاد شوروی با آن بتواند روابط متقابلاً همسایگی دوستانه را برقرار نماید، عمل کرد.

گفته شد که پس از خروج قطعات شوروی، در رابطه به افغانستان ما فاقد طرح دورنمای سیاسی بوده و در مسایل افغانستان هنوز هم شاهد تضاد برخوردهای اداری هستیم.

کارشناسان همچنان خاطر نشان ساختند که کمک بطور مؤثر صورت نگرفته و بطور مناسب توسط جانب افغانی استفاده نمی گردد. عرصه های نظامی عمده ترین بخش در ساختارهای کمکی میباشد که مستقیماً جامعه بین المللی را به ادامه جنگ و خونریزی در افغانستان میکشاند.

در بیانات تأکید شد که سیاستمداران افغانی ما واکنش قوی ما را که تکافوی خروج قوای شوروی را بکند، خواهان اند.. در این مورد اندیشه های آتی بیان شد.

– لازم است که سیاست ما مطابق حقوق بین الملل و همسایگی نیک عنعنوی در قبال افغانستان تا حد اعظم غیر ایدیولوژیکی (د ایدئولوژیکی) شود.

– با ادامه پشتیبانی اخلاقی- سیاسی و مادی به حکومت نجيب الله، لازم است. تدریجاً در زودترین زمان نزدیک به کاهش کمک نظامی- تخنیکي و همزمان تزئید کمکهای بشر دوستانه در صورت عمل مشابه از جانب ایالات متحده دست یازید. با این مرام معقول است تلاشهای مشترک در راستای طرح برخوردهای نوین برای حل معضل افغانستان را بر برنامه های اساسا جدید که عموما پاسخگوی منافع اپوزیسیون افغانی باشد، تشدید کرد.

– اکثریت کارشناسان تأکید ورزیدند که حکومت نجيب الله بصورت كل اوضاع افغانستان را در کنترول نداشته و در واقعیت (حکومت) گذرا ست. وظيفۀ ما اینست که در امر ایجاد دولت آشتی ملی در افغانستان، با استفاده از میکانیزم های عنعنوی قابل پذیرش برای جوانب گونه گون جهت اتخاذ تصاميم و مصالحه در این کشور تشریک مساعی نماییم. سیاست آشتی ملی در صورتی مؤثر خواهد بود، که عملاً تناسب نیروهای سیاسی در افغانستان را مدنظر داشته باشد.

– در این رابطه اشتراک کنندگان اجلاس بیان داشتند که زمان آن فرا رسیده، تا به برخورد ما در برابر اپوزیسیون آشتی ناپذیر «اتحاد پشاور» با برسمیت شناختن آنها به مثابه نیروی واقعی سیاسی تجدید نظر کنیم. البته حرف روی برسمیت شناختن دیپلوماتیک نه بلکه شناخت سیاسی آنها بدون در نظر داشت این واقعیت که اپوزیسیون دارای پایه های گسترده بوده و شيوه خودی سربازگیری، تأمينات، اکمال اسلحه، مهمات، آذوقه و غیره اش را دارا ست. با آنها سطح متناسب روابط لازم است. اینجا ست که لزوم طرح نو مسئله تا حد ایجاد «نمایندگی شوروی برای ارتباط» در پشاور مطرح می شود.

– برخی کارشناسان میپندارند که ح. ک.ا. ش. باید نقش فعالتری را در امر حل قضيۀ افغانستان بازی کند. در پهلوی روابط عنعنوی با حزب وطن، ح. ک.ا. ش. میتواند در کار با سازمانهای اپوزیسیون افغانی در پاکستان، ایران و کشورهای غربی سهم بگیرد.

– تأكيد گردید که در سیاست ما در افغانستان باید پروسه هایی را که در جمهوریهای آسیای میانه (منجمله احیای بنیادگرایی اسلامی) بوقوع می پیوندند و همچنان منافع روسیه را در نظر بگیریم.

– در اجلاس اندیشه لزوم محو موانع اداری در طرح و تحقق سیاست افغانی طنین انداخت. پیشنهاد شد، تا ارگان هماهنگ کننده بين الاداري در مورد افغانستان در جنب ریاست جمهوری اتحاد شوروی ایجاد شود تا طرح مکمل سیاست ما در این راستا را تنظیم و ترتیب کند.

همچون گذارش معلوماتی ارائه شد. معاون شعبه روابط بین المللی ک.م. ح. ک.ا.ش.

(موساتوف) امضأ

« 9» جولای ۱۹۹۱

شماره ۰۶ – ث – ۶۵۹

به آرشیف

امضا

۲۶،۱۷،۱۹۹۱

از. ال. اف.

 

کارگران جهان متحد شوید!

مصوبه

دارالانشاء ک.م. حزب کمونیست اتحاد شوروی

محرم

شمارۀ س.ت. ۳۴/ ۱۷ گ

مؤرخ 12.07.1991

پیرامون نتایج سفر هیأت ح. ک.ا.ش. به جمهوری افغانستان

هيأت ح. ک.ا.ش. در ماه می سال ۱۹۹۱ در جمهوری افغانستان بود. در هنگام ملاقاتها رهبری حزب وطن برخی از درخواستها را مطرح کرد. رفقای افغانی در شرایط فوق العاده دشوار کار می کنند. بدلایل آتی باید به آنها بلادرنگ کمک شود:

  1. شعبه اداره امور یکجا با شعبه تشکیلات ک.م. ح. ک.ا.ش. باید مطابق درخواست حزب وطن در امر تهیه اسناد نو عضویت حزب، گسیل آن به افغانستان و تحویلدهی تجهیزات لازمی برای این کار همکاری نمایند.

٢. از کابینه شورای وزیران اتحاد شوروی تقاضا می گردد که مسئله تحویلدهی ۵۰۰ تن کاغذ نشراتی را به شورای مرکزی حزب وطن در ربع چهارم سال ۱۹۹۱ با شرایط متقابلاً مفید بررسی نماید.

٣. اداره امور و شعبه امور بین المللی ک.م. ح. ک.ا.ش. باید یکجا با اداره امور شورای مرکزی حزب وطن مسئله ایجاد اداره مشترک بازرگانی را بررسی نمایند. ۴

  1. به احزاب کمونیست ازبکستان، تاجیکستان، ترکمنستان و آذربایجان است که مسئله اجرای اسناد منعقد شده با حزب وطن در عرصه فعالیتهای اقتصادی و تحكيم روابط مستقیم در این موارد را با آن حزب بررسی نمایند.

۵. شعبه روابط بین المللی ک.م. ح. ک.ا.ش. باید تا پایان سال ۱۹۹۱ طرح پلان روابط بين الحزبي با حزب وطن برای سالهای ۱۹۹۱–۱۹۹۳ را آماده کرده، توافق جانب افغانی را حاصل نموده و جهت بررسی به دارالانشاء ک.م. ح. ک.ا.ش. پیشکش نماید.

۶. شعبه روابط بین المللی (یکجا با کمونیستهای وزارت امور خارجه اتحاد شوروی) باید پیشنهاد تدویر مذاکرات ح. ک.ا.ش. را با نمایندگان اپوزیسیون افغانی در خاک پاکستان، ایران، اروپای غربی و ایالات متحده امریکا در مورد حل مسئله افغانستان آماده سازد.

معاون منشی عمومی کمیته مرکزی ح. ک.ا. ش.

گسیل شد به:

قابل برگشت به سکتور پروتوكول اسناد و ارتباط ک.م. ح. ک… پس از سه ماه است.

۱۳ نسخه

نسخه شماره ۲

 

ک.م. ح. کا. ش.

کنترول ۰۵۱۳۷ قابل برگشت به شعبه اسناد و

ارتباط ک.م. ح. ک.ا.ش.

درخواستهای جانب افغانی، یادداشت شده در جریان سفر

هيأت ک.م. ح. ک.ا.ش. در رأس يو. آ. ماننكوف به ج.ا.

 

الف. در هنگام ملاقات هيأت ح. ک.ا.ش. در رأس يو. آ. مانينكوف با رفيق نجيب الله درخواستهای آتی رهبری حزب وطن ارائه گردیدند:

  1. موضوع چاپ اسناد نو عضویت حزب وطن و تحویلدهی وسایل لازم به آن بررسی گردد.
  2. در راستاهای آتی کمک به حزب وطن از جانب ح. ک… ادامه یابد:

– پذیرش دانشجویان در موسسات تحصیلات عالی اتحاد شوروی؛

– ادامه پذیرش کارمندان کادری و فعالان حزبی در مؤسسات آموزشی ح. ک.ا.ش.؛

– ایجاد امکانات برای تداوی يكعده کادرهای حزبی در مؤسسات درمانی اتحاد شوروی؛

– تبادله تجارب میان کارمندان حزبی احزاب (ما) در مورد فعالیت آنها در عرصه های مختلف؛

  1. عقد قرارداد پروژههای بازرگانی – اقتصادی و گسترش روابط متقابلاً مفید در این عرصه؛
  2. ارسال كاغذچاپی (روزنامه یی) به بهای پایین؛..
  3. ایجاد شرایط برای ایجاد روابط مستقیم با احزاب کمونیستی جمهوریهای آسیای میانه؛

ب.  هنگام ملاقات هيأت حزب کمونیست اتحاد شوروی با رهبری اتاق تجارت و صنایع افغانستان بتاريخ ۱۵ می سال روان با جانب افغانی منجمله مسایل آتی مطرح گردیدند:

بهتر خواهد بود اگر سازمانهای شوروی که قبلا با بازرگانان افغان قردادهایی را بر مبنای بارتری با پرداخت دالر کلیرنگ عقد نموده اند، تعهدات شان را عملی نمایند.

مسئله گذار پرداختها به اسعار آزاد میتواند در صورت عقد قراردادهای بعدی عملی شود.

بسیاری از خرده سوداگران افغان به اتحاد شوروی رفته و در آنجا کالاها و اجناس شان را که زیاد هم نمیباشند، به کوپراتیفهای شوروی، افراد جداگانه و شرکتها میفروشند. عاید این معاملات به روبل را در عمل آنها استفاده نمی توانند، چون آنها حق گشایش شمارۀ بانکی و تبدیل اسعار در اتحاد شوروی را ندارند. آنها همچنان نمی توانند اجناس و کالاهای شوروی را بخرند، چون به آنها حق صدور کالاها از خاک اتحاد شوروی داده نمی شود. بنا رهبری اتاقهای تجارت و بازرگانی تقاضا مینمایند امکانات ذیل بررسی شود:

  1. . به این کتگوری سوداگران افغان اجازه داده شود، تا روبل شوروی را به اسعار آزاد در مؤسسات مالی شوروی تبدیل نمایند.
  2. به آنها اجازه داده شود تا در بانکهای شوروی حساب بانکی خویش را بگشایند.
  3. به آنها اجازه داده شود تا مبالغ داده شده را به شرکتهای بزرگ و یا سوداگران افغانی که در بانکهای شوروی حساب بانکی دارند و بتوانند بنوبه خود کالاهای لازمی این سوداگران را بخرند، به روبل شوروی بپردازند.
  4. به سوداگران خصوصی و متشبثان افغان اجازه داده شود، تا پول اقامت شان را در مهمانخانه های شوروی به روبل بپردازند.

پ. در هنگام ملاقات با هیأت رهبری اتحادیه پیشه وران ج.ا. از جانب افغانی درخواست گسترش همکاری اتحاد شوروی با این اتحادیه مطرح گردید.

  1. اتحادیه پیشه وران منجمله به دریافت، در صورت ممکن رایگاني نخهای پشمی، رنگهای فرشها، بعضی سامانها، دستگاهها و تجهیزات برای صنایع دستی علاقمندی ابراز نمود.
  2. اتحادیه منجمله به گشایش دفاتر – مغازه های خویش در پایتختهای جمهوریهای آسیای میانه و مسکو برای فروش کالاهایی مانند فرشهای دستباف، اجناس منقوش سنگی و چوبی، کالاهای چرمی، محصولات نقرایی و اجناس مصنوعی و ساخته شده از احجار منجمله از سنگهای قیمتی، علاقمندی نشان داد.
  3. برای دریافت همکاران و مشتریان، پیشبرد مذاکرات، عقد قراردادهای مربوطه و همچنان تبادله تجارب اتحادیه پیشه وران ج… آرزومند است تا هیأت نماینده رهبری اتحادیه را به اتحاد شوروی بفرستد.

ج.  در هنگام ملاقات با رهبری اتحادیه کوپراتیفهای دهقانان ابراز آرزومندی شد تا روابط با سنتروسایوز دوباره احیا گردد. با این سازمان سند همکاری امضا شده، که بکلی نا انجام مانده است. به پیشنهاد جانب افغانی مبنی بر ادامه همکاری بر اساس قراردادهای گذشته و عقد توافقات نو مطابق دگرگونیهای موجود در اتحاد شوروی و افغانستان سنتروسایوز تا کنون پاسخی ارائه نکرده است. در این رابطه رهبری کوپراتیفهای دهقانان پیشنهاد می کند:

  1. هیأتهای اتحادیه کوپراتیفهای دهقانان ج.ا. و سنتروسایوز برای امور همکاری متقابل و عقد قراردادها تبادله شود.
  2. به اتحادیه کوپراتیفهای دهقانان در امر ایجاد روابط مستقیم با جمهوریت های آسیای میانه و جماهيرمتحده دیگر که علاقمند همکاری با افغانستان باشند، کمک صورت گیرد.

امضا (ناخوانا)

۲۸۱۲ /۱۰.۹۳

|۱۹۹۱،۰۷،۲۲

 

معاون صدر اعظم اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی

به رئیس بخش شوروی کمیسیون دایمی مشترک

همکاریهای اقتصادی افغان-شوروی

رفیق ماسليوكوف يو. د.

 

پیرامون برخی مسایل عاجل همکاری

بازرگانی – اقتصادی با جمهوری افغانستان

(پ.پ. ۱۸۰۹۵ مورخ 07.06.91

پ. پ. ۱۹۳۸ مورخ 17.06.91

مطابق به سپارش وزارت روابط خارجی اقتصادی اتحاد شوروی وضعیت موجود امور و دورنمای همکاریهای بازرگانی – اقتصادی با افغانستان ارزیابی شد.

در توافقات میان دولتی عقد شده با افغانستان بر اساس پلان سال ۱۹۹۱ در عرصه های اجرا شونده توسط اتحاد شوروی صادرات کالاهای شوروی (ارسال مجانی) به ارزش ۳۳۴ میلیون روبل و واردات کالاهای افغانی با درنظر داشت صدور دوباره گاز طبیعی افغانستان به ارزش ۲۰۶ میلیون روبل پیشبینی شده اند.

براساس ارقام اوپراتیفی در مدت پنج ماه سال روان گسیل کالاها به افغانستان به ۱۳۰ میلیون روبل (۳۹٪ مسئولیت) و از افغانستان به اتحاد شوروی ۱۳۷۴ میلیون روبل (11٪ مسئولیت) بر اساس پروتوكول گردش کالاها بود.

بصورت عموم مسئولیتهای قبول کرده در امر تحویل ماشینها و تجهیزات عملی میگردد. مؤسسات مربوط به وزارتهای صنایع هوایی و ماشینهای زراعتی اتحاد شوروی محصولات شان به ارزش کلی ۸۰ میلیون روبل را که تقریبا ۵۰٪ مسئولیتهای قبول کرده سالانه است، صادر کرده اند. در حال کنونی به صدراعظم اتحاد شوروی رفیق پاولوف و.س. پیشنهاد شده تا تحویلدهی تخنیک هوایی به افغانستان را تا پایان سال ۱۹۹۱ به ۱۵۰ میلیون روبل که در عمل ازدیاد صادرات ماشینها و تجهیزات نظر به مسئولیتهای قبول کرده و وظایف پلان شده را به دو برابر ممکن میسازد، برساند.

تحویلدهی محصولات نفتی با شدت و در حد لازم نازل که ۴۱٪ سطح سالانه را تشکیل میدهد، اجرا می شود.

مسئولیتهای مربوط به صدور موادی خوراکی، کالاهای مورد ضرورت عامه و محصولات چوبی غير قناعت بخش اند. تحویلدهی شکر، برنج، روغن نباتی، کود کیمیاوی (اموفوس و کاربیماید)، كاغذ و محصولات چوبی آغاز نشده اند. صدور روغن نباتی، پارچه های نخی و مصنوعی و غیره عملی نشده است. ارسال روغن طباخی و گندم بترتیب ٪۲۰ و ۳۱ میباشد.

دلیل اصلی عدم اجرای مسئولیتهای مربوط به صادرات کالاهای شوروی خودداری یکعده از جمهوریتهای متحده (منجمله جمهوری اوکراين شوروی- از تحویلدهی شکر، فدراسیون روسیه – از تحویلدهی گندم، ادارات و مؤسسات (از جمله اتحادیه “اگروخیم” در رابطه به کود کیمیاوی، وزارت صنایع جنگلی اتحاد شوروی در مورد گسیل محصولات چوبی و غیره)، نبود مواد و یا هم عدم علاقمندی مؤسسات برای تخصیص کالاها به صادرات رایگان (بلاعوض) و پرداخت کلیرنگی که گسیل اکثر کالاهای شوروی بر آن اساس به افغانستان صورت میگیرند، میباشد.

مصوبه شماره ۱۴۸ مورخ ۸ اپریل ۱۹۹۱ شورای وزیران به صادرکنندگان امتیازاتی را مانند آزادی از ماليه صادرات، تخفیف ماليه مفاد، تأمین اموال صادراتی از جانب وزارت بازرگانی اتحاد شوروی به مؤسسات صادرکننده کالاهای عام المنفعه و خوراک از حساب ذخایر دالر کلیرنگ شان وغيره…) قایل شده مگر وضع طور جدی دگرگون نشده است، چون صادرکنندگان مبالغ اسعاری را دریافت نمی کنند. برعلاوه نرخ (کورس) تجاری روبل در برابر دالر کلیرنگ در معاملات با افغانستان ۳ بار افزایش یافته، که باعث کاهش سه برابری عواید روبلی صادرکنندگان در مقایسه با صادرات کلیرنگی میباشد.

عامل اخیرالذكر تأثیر بمراتب منفی در بودجه صادر کنندگان و امتیازات داده شده در امر مالیه و یا تخفیف آنها دارد.

بخاطر ایجاد شرایط لازمی برای عملی نمودن توافقات اتخاذ شده بين الحكومتی و پروتوکول های عقد شده با برخی کشورها منجمله افغانستان در سال ۱۹۹۱، در شورای وزیران اتحاد شوروی در ماه می ۱۹۹۱ پیشنهادات لازمی ارائه شده اند. این پیشنهادها از جمله آزادی صادرکنندگان را از ماليه صدور، تخفيف تا ۵۰٪ از وام های بانکی صادارتی وغیره را پیشبینی مینمایند.

با درنظرداشت مشکلات انجام مسئولیتهای مربوط به صدور کالاها به افغانستان و همچنان نقش ویژه مناسبات بازرگانی مالی افغانستان – شوروی در امر تحكيم دوستی پایدار میان دو کشور معقول میدانیم تا بشكل استثنایی در امر پرداخت ها به کشورهای کلیرنگی به بانک دولتی اتحاد شوروی پیشنهاد گردد، تا نرخ تجارتی دالر کلیرنگ را به اندازه نرخ دالر آزاد در معاملات با افغانستان اجرا نماید. به علت نبود وجوه اضافی در لحظه کنونی ایجاد فوند اسعار آزاد بخاطر پرداختهای اسعاری به صادرکنندگان کالاها و اموال به ج.ا. نا ممکن است. همزمان باید گفت که وجود چنین فوند تا حد زیادی باعث اجرای تعهدات ما در سال روان میشد.

برای ایجاد شرایط بهتر تجارتی در سال ۱۹۹۲ و سالهای آینده برنامه شده تا به ادامه توافقات پیشین در ربع ۳ سال ۱۹۹۱ مذاکراتی بخاطر گذار به پرداخت اسعار آزاد میان کشورها دایر شود. تا آنزمان سفر هیأت شوروی برای تدویر مذاکرات بخاطر تدقيق فهرست اموال، موعد و شرایط اجرای قراردادهای همکاری و ساختمان پروژههای صنعتی و غیره و منجمله استخراج نفت برای دراز مدت در نظر گرفته شده است.

همزمان با ازدیاد صادرات شوروی به افغانستان، مسئله گسترش سریع واردات کالاهای افغانستان به اتحاد شوروی نیز بخاطر ضروریات اقتصادی اتحاد شوروی به مواد خام مطرح می گردد. در

برای سال ۱۹۹۱ تمام قراردادهای مربوط به صدور کالاها از افغانستان به اتحاد شوروی بصورت عموم (به استثنای بعضی کالاهای موسمی) در پروتوکول تجارتی گنجانیده شده و همچنان توسط جانب افغانی طور اضافی پیشنهاد گردیده اند. همزمان با درنظرداشت محدودیت توان صادراتی افغانستان در امر اجرای این مأمول نقش عمده به گاز طبیعی افغانستان داده میشود. در اخير جولای سال ۱۹۹۱ هیات کنسرن دولتی گاز پروم » برای حل مسایل تخنیکي و بازرگانی به (افغانستان پرواز مینماید.

با در نظرداشت پیشنهاد سفير شوروی بخاطر گسترش روابط تجارتی – اقتصادی معقول خواهد بود، تا دستور مربوط به تجارت مرزی به ایالت آلتای و ولايات تيومن، تومسک و آلماآتا نیز نافذ گردند.

در مورد معاملات بارتری باید گفت که در این خصوص مصوبه شماره ۳۹۳ شورای وزیران اتحاد شوروی به تاریخ ۲۳ جون سال ۱۹۹۱ تصویب شده است. همچنان با وزارت اقتصاد شوروی (رفيق ويد ل. ب.) در مورد آن توافق شده است.

به نظر وزارت مالیه اتحاد شوروی (رفيق سالنيكوف و. آ.) پیشنهاد مبنی بر نرخ تجارتی روبل در پرداخت ها باعث مخارج اضافی در بودجه به اندازه بیشتر از ۷،. مليارد روبل میشود.

به امید بررسی تان.

وزیر                  ک. ف. کاتوشيف

به آرشیف

درست است                                            امضا

 

ک. م. ح. ک.ا.ش.

در مورد خواسته های جانب افغانی

مطابق به سپارش شعبه سیاست اجتماعی – اقتصادی ک.م. ح. ک. اتحاد شوروی یکجا با وزارت روابط خارجی اقتصادی اتحاد شوروی مسائل مطرح شده در جریان سفر به جمهوری افغانستان بررسی شدند.

نظر به دستور حکومت اتحاد شوروی وزارت روابط خارجی اقتصادی اتحاد شوروی سندی را پیرامون مسایل عاجل همکاری تجارتی – بازرگانی اتحاد شوروی و جمهوری افغانستان که بتاریخ ۲۲ جولای ۱۹۹۱ توسط وزیر کاتوشیف ک. ف. به معاون صدراعظم اتحاد شوروی و رئیس بخش شوروی کمیسیون دایمی میان حکومتی افغان شوروی برای همکاریهای اقتصادی رفیق ماسليوكوف ی. د. ( ضميمه است) گسیل نموده است. در این سند وضعیت بازرگانی اقتصادی تحلیل گردیده و راههای بهبود آن در آینده نزدیک منجمله مسائل مطروحه از سوی افغانها مشخص شده اند. معاون شعبه سیاست اجتماعی- اقتصادی ک.م. ح. ک. اتحاد شوروی

( ستاشنكوف) امضأ

«31» جولای ۱۹۹۱

به شماره ۰۵۱۳۷

.۳- ۳۳/۴۷۴

امضا

به آرشيف

۸،۸،۱۹۹۱.

پایان

 

 

 

 

 

 

ادامه دارد

 

 

 

 

 

 


مطالب به همین رابطه 

رفیق عارف عرفان

ببرک کارمل وطرح خروج ارتش سُرخ ازافغانستان

محتویات نوارهای مستند که پس از انهدام کامل وقسمی زیر بناها های اقتصادی افغانستان وبزرگرترین جنایات بشری در افغانستان از آرشیف های یخ زده غرب بیرون میتراود بر حقایق سیاستهای ملی ووطنپرستانه فقید ببرک کارمل وطرح دفاع مستقلانه جمهوری دموکراتیک افغانستان در پرتو نور خورشید حقیقت صحه میگذارد.این ویدو کلیپ توسط بزرگرترین آژانس رسانه یی جهانیعنی « سی ان ان » ایالات متحده امریکا تهیه شده وبرحقایق جریان طرح خروج ارتش شوروی ازافغانستان روشنی عمیقی بخشیده وبرخلاف هذیان گوی های یاوه سرایان متعصب ونابینایان مسخ شده سیاسی, بیان میدارد که :برای بارنخست طرح خروج نیروهای شوروی ازافغانستان در زمان حاکمیت فقید ببرک کارمل آغازشد .مرحوم کارمل درست پس ازاحرازمسئولیت حزبی ودولتی سعی نمود تا درچهارچوب یک میکانیزم بااعتبار وتضمین معتبربین المللی برای عدم مداخله درامورافغانستان ،طرح مرحله یی خروج سربازان ارتش سرخ ازافغانستان را به کرسی نشاند.چنانچه بطورمستند دراین ویدیومی بینیم که بنا برابتکارجانب دولت افغانستان واتحادشوروی تحت سرپرستی ملل متحد , مذاکرات سیاسی حول خروج نیروهای ارتش شوروی ازافغانستان آغازشد, وجانب جمهوری دموکراتیک افغانستان به تاریخ 4 می “1980”ایعنی حدودچهارماه بعد ازورود ارتش شوروی درکشور،اعلامیۀ رسمی راکه حاوی قطع مداخلات از خارج وخروج نیروهای شوروی ازافغانستان بود به نشررسانید .هکذاکورت والدهایم سرمنشی سازمان ملل متحد , جناب خاویرپریزدوکویارمعاون سرمنشی ملل متحد رامامورساخت تاگفتمان مربوط را باجوانب زیربط آغازنماید ،وی دوباردرآغاز “1981”ودرماه اگست همان سال درکابل , اسلام آباد وتهران سفرنمود وحین سفرخویش درکابل، تلاش نمود تاضمن ملاقات با فقید ببرک کارمل , به آرزوی قطع مداخلات خارجی, برگشت ارتش شوروی ازافغانستان را که به ابتکارجانب افغانستان راه اندازی شده بود،موردبحث قراردهد.
در راستای تحرکات ،جانب دولت افغانستان برای حصول توافق بین المللی برای عدم مداخله وبرگشت ارتش سرخ به کشورشان , بعد ازدرگذشت لئیونید بریژنیف رهبراتحاد شوروری درنوامبر 1982, اندروپوف رهبرجدید حزب کمونست اتحاد شوروی درحاشیۀ مراسم تودیعی رهبرپیشین حزب ,پیرامون ابتکارجانب افغانستان , با وزیرخا رجۀ پاکستان ملاقات نموده وآمادگی ماسکو را برای پذیرش طرح ملل متحد و خروج سر بازان شوروی از افغانستان مطرح نمود.اما سوگوارانه جانب آمریکا وپاکستان مبنی برمقاصد استراتیژیک وانتقام جویانه خویش با این طرح گویا به حیث یک ” نمایش سیاسی ” نگاه کرده وبه آن مخالفت نمود.چنا نچه” Cogan Charles”مدیرسابق و بلندپا یه” سیا “میگوید: ما هرگز “آمادگی شوروی” را در این خصوص مورد برسی قرارندادیم وبه آن اعتماد ننمودیم , در مقا بل ما ،جانب پاکستان را تحت فشار قرارداده تاپیوسته برفشارهای خویش برجانب افغانستان ادامه دهد.
آری! این فشارها ادامه یافت لاجرم نیروهای اتحادشوروی تحت توافق نامۀیکجانبه معامله گرانه ,تسلیم طالبانه وخاینانۀ گرباچف درعهدحاکمیت شهید داکترنجیب الله بدون هیچ پیش شرط تضمین کننده بین المللی، افغانستان راترک نمود,متعاقبأ مجموعه کمک های نظامی واقتصادی اتحادشوروی حتی صدورگندم ونفت در برابرپرداخت دالر به جانب افغانستان قطع گردید وکمک های سیل آسا ومداخلات گسترده غرب , دول مرتجع عرب ودولت خونتای پاکستان وایران برای اپوزیسیون دولت افغانستان ادامه یافت ودر پی ان پس از سقوط جمهوری دموکراتیک افغانستان ، نظامهای خونتا ،چپاولگر وفاسد تحت سناریوی استراتیژیک غرب وشرکا در افغانستان استقرار یافت وجنایات بس بزرگ وجبران ناپذیر درین بلاد انجام یافته وتا سالها وتحقق اهداف راهبردی غرب وپاکستان ادامه .خواهدیافت
کرارآ باید خاطر نشان ساخت که برخی نابینایان سیاسی ،عناصر گمراه ووابسته به بلاک دشمنان افغانستان حضور ارتش سرخ در افغانستان را عامل اصلی بحران پنداشته وبه سادگی برای کاربرد شستشوی مغزی نسل جوان از شعله های آتش جنگ که در دوصد جبهه منظم در سراسر کشور در برابر دولت وقت یعنی حفیط الله امین زبانه میکشید وتا دامنه های کابل وچندول وبالاحصار رسیده بود انکار میجویند.حتی این قماش مردمان پر رو گفته مشهور وتاریخی بریژنسکی مشاور امنیت قصر سفید را که گفته بود ” امریکا شش ماه قبل از دخالت ارتش شوروی در افغانستان حضور گذاشت” به فراموشی می سپارند .امید سند حاضر بتواند پاسخ مناسب برای گوشه های تاریک تاریخ جمهوری دموکراتیک افغانستان باشد.

 

 

 

 

 

رفیق دستگیر « صادقی »

انگيزه های ورود نيروهای شوروی به افغانستان

در ارتباط به علل و انگيزه های ورود نيروهای شوروی به افغانستان، وريانت های متعددی ارائه و به بررسي گرفته شده است. از انتقام جويي شخصي بريژنف در برابر قتل نور محمد تره کي و آنهم به خاطری که چندی قبل موصوف مهمان وی بود، چرخش يکصدوهشتاد درجه يي امين در برابر شوروی ها و سادات شدن وی، اشغال افغانستان عملا توسط امريکايي ها و جبران مواضع از دست رفته در ايران، تا همان رويا های دوران استعمار يعني رسيدن روسها به آبهای گرم و غيره. اگر هرکدام از اين وريانتها با دقت و وسواس به بررسي گرفته شود، بي پايه بودن آنها به سرعت برملا ميگردد. چسپيدن به همچو تحليل ها بيشتر جنبه ژورنالستيک دارد و مورد علاقه ذهن های آسانگير است و به درد سوژه های سرگرم کننده اخباری ميخورد تا يک بررسي علمي. معمولا تحليلگران افغاني، اين مساله خيلي ها با اهميت را صرفا در محدوده افغانستان به محاسبه ميگيرند. فراموش ميگردد که اين مساله عمدتا به دو ابرقدرت جهان همان روز يعني اتحاد شوروی و ايالات متحده امريکا با متحدان شان ارتباط ميگرفت و در شطرنج بازی های بزرگ سياسي، افغانستان صرفا يک مهره بود.
در آن دوران سياست ديتانت و تشنج زدايي ميان شرق و غرب بنابر يک سلسله تغييرات دروني و فشار حلقات معين در غرب و بخصوص امريکا که به اين روند باور نداشتند و آن را به نفع اتحاد شوروی ميدانستند و طرفدار اقدامات تهاجمي در برابر شوروی بودند، در حالت ضعف و کاهش قرار گرفته بود. طيف وسيعي از عوامل منطقه يي و جهاني بر تصميم مداخله تاًثير گذاشتند. از آنجمله، کنگره امريکا توافق سالت 2 را تصويب نکرد. طرح های امريکا برای بکارگيری موشکهای ميان برد در اروپا و موافقت صدراعظم آلمان برای گسترش موشکها و کسب حمايت حزت سوسيال دموکرات در اين مورد، اعلاميه شورای ناتو در12 دسمبر که ايالات متحده امريکا به تعداد 464 موشک کروز ” تام هاواک ” و 108 موشک انداز “پرشنک 2″ را برای استقرار آماده ميکند، شوروی را در وضعيت خيلي بد و مواجه شدن با اقدامات استراتژیک قرار داد. با اين اعلام دفتر سیاسی (پوليت بيروی) حزب کمونيست اتحاد شوروی در همان روز تشکيل جلسه داد و مساله مداخله در افغانستان در همين جلسه به حل و فصل رسيد. تمام بحث های سابق در باره اثرات منفي مداخله شوروی در غرب که ناشی از اصرار و تقاضا های مکرر دولت افغانستان به اعزام نیروی های شوروی به افغانستان و به وِیژه سقوط هرات می شد و با مخالف قاطع رهبری شوروی به آن مواجه گردیده بود، ناگهان به فراموشي سپرده شد.
در آن برهه تاریخی، امريکا قوی ترين هم پيمان در منطقه يعني ايران را نيز از دست داده بود و آنهم به نحوی که در ابتدا با اين تغيير موافق بود و در آن به گونه يي سهم داشت؛ ولي عواقت اين چرخش عظيم را درست محاسبه نکرده بود. فکر ميشد که جای رژيم بي اعتبار شده شاه در ايران را يک رژيم بالنسبه ملي و مذهبي مي گيرد و با برخي از گردانندگان اصلي انقلاب نیز روابط معيني وجود داشت. برعکس و خلاف انتظار، رژيم به میان آمده پس از انقلات از کنترول امریکا خارج گرديد و این رژیم در سیاستهای خویش عملا به يک موضيع کاملا ضد امريکايي مبدل گرديد که در آن نيروهای چپ و بخصوص حزب توده ايران نقش عمده را به خصوص در عرصه نشراتي و نظامي بدست گرفته بودند. ايران به يک کانون عمده نگراني های جدی امريکا که تا امروز همچنان ادامه دارد، مبدل گرديد. در آن دوران ديپلوماتهای امريکايي در ايران به اسارت گرفته شده بودند و رسانه های ايران به بدترين شکل و بسیار گسترده از اين واقعه سوً استفاده ميکردند و در تهيج مردم بر عليه امريکا وسيعا اثر ميگذاشتند. محافل خاصي درامريکا به وِیژه در قوای مسلح آن کشور در صدد جبران موقعيتي بودند که پس از سقوط رژيم شاه از دست داده بودند. به بهانه آزاد سازی گروگانها، مساله حمله بالای ايران در دستور روز قرار گرفته بود. قوای واکنش سريع امريکا با امکانات بسيار بلند تسلیحاتی و تخنیکی در خليج فارس جابجا گرديده بود.
نگارنده به اين باور است که برعلاوه تحولاتي که در اروپا رخ داده بود، شوروی ها از امکان مداخله صریح، مستقيم و نظامي امريکا بالای ايران سخت در تشويش بودند. زماني که از طريق شبکه های استخباراتی و چينل های مربوط اطمينان حاصل کردند که امريکا در صدد حمله بالای ايران است، آنها موضوع هجوم بالای افغانستان را سرعت بخشيدند و به عنوان پيشگيری و مقابله با اقدام امريکا، مساله اقدام نظامي در افغانستان را که قبلا در تمام سطوح با آن مخالفت داشتند و آن را رد ميکردند، بمثابه یک وظيفه تاًخير ناپذير روی دست گرفتند. عمليات نظامي امريکا برای نجات گروگان گيرها محدود و نا تمام گذاشته شد و از عمليات بزرگ هم خبری نشد و شوروی فريب اين مانور را خورد و عملا داخل افغانستان گرديده بود. اگر امريکا برای بدست آوردن مجدد امتياز از دست رفته و خيلي بزرگ استراتيژک در ايران، يک حمله وسيع و همه جانبه را عليه آنکشور انجام ميداد، انگاه احتمال اين که شوروی داخل یک بخشی از خاک پاکستان گردد و از آن طريق به بحر هند برسد، خيلي افزايش مي يافت. بايد در نظر داشت که در آن زمان کدام تحرکات بزرگ نطامي در آن طرف سرحد در خاک پاکستان به کمک امريکا که می بایست در مقابله با آن اقدام نظامی صورت مي گرفت و امنيت افغانستان را تهديد مي کرد وجود نداشت.
بنابر همين دلايل است که اردوی چهل در افغانستان ـ در مرحله اول ـ وظيفه مشخص محاربوی نداشت و چنين تصور مي شد که آنها صرف در پادگانهای نظامي برای اجرای وظايف بعدی و بزرگتر آماده مي گردند و در جنگهای داخلي افغانستان سهم نمي گيرند. تشکيل و ساختار اردوی چهلم با سلاح های بسيار سنگين و راکتهای دور برد و ميان برد نيز احتمالا به همين منظور بوده باشد.
برای قدرتهای بزرگ يا بهتر است بگويم ” امپراتوری ها ” همواره اهداف و سياستهای بزرگ مطرح است و هيچگاه سرنوشت يک شخص و يا گروه و ساير مسايل کوچک آنها را به حرکت در نمي آورد و وادار نمي سازد تا به عمليات بزرگ نظامي دست زنند و آنهم در شرايطي که توازن قوا در سطح بين المللي بوجود آمده باشد. برای قدرت های بزرگ در طول دورانها ی تاريخي همواره حفظ امپراتوری، تقويه و تحکيم آن مطرح بوده است و هر از گاهي که اين مولفه به خطر مواجه گرديده، آنها بي رحمانه از موجوديت و حاکميت خود دفاع کرده اند و در این میان ملتهای زيادی قرباني داده اند.
اسناد و آثار فراواني که به نشر رسيده گواه بر اين است که اين امريکايي ها بودند که با تطبيق سياستها و مانورهای خيلي ماهرانه و دقيق، پای اتحاد شوروی را به افغانستان کشانيدند و دريک جنگ فرسايشي و طولاني افغانستان را به باتلاق اين کشور مبدل گردانيدند. افغانستان برای شوروی ” پاشنه آشيل ” نبود؛ ولي به اين پاشنه مبدل گرديد. سرانجام اتحاد شوروی در اين بازی های بسيار پيچيده و ظريف سیاسی ـ نظامی بازنده شد. افغانستان و مردم ستمديده اين کشور در نتيجه اين بازی، گوشت دهن توپ منافع قدرتهای بزرگ گرديد و در ختم اين بازی فراموش شد و به دست اربابان کوچک منطقه يي و وابستگان داخلي شان به خاک سياه نشست.

رفیق هدایت «حبیب»

٢٦ دلو بازخوانى کدام حماسه تاريخ بشريت!

خواننده گرانمايه! برخی آیینه را برعکس گرفته صورت شان را نمی بینند، فکر می کنند که گناه از آیینه است. شماری از رهبران و افراد تنظيم ها درصحبتها و قلمفرسایی خويش آدعا می کنند که گويا آنها بودند که اين سربازان شوروی را شکست داده بزور از افغانستان کشيدند.
درنتیجه ای جهاد مجاهدین بود که قشون شوروی درکشور درهم شکست. پس از پیروزی مجاهدین به آنان هیچ فرصت داده نشد تا آرمان های مردم را عملی سازند. اين را می گويند دروغ شاخدار؛ تبليغات گمراه کننده بخاطر پنهان کردن پَل پای قاتلان ۷۰ هزار مردم شهرکابل و کتمان جنايات مشهودی که در قتل عام افشار سيلو بر مرد و زن؛ پير و جوان مردم زحمتکش هزاره صورت گرفت و عاملان و جنايتکاران آن از طرف ديدبان حقوق بشر در مطبوعات منتشر و افشاء گرديد، می باشد.
دولت جمهوری افغانستان، مانند شکست امريکا در ويتنام سقوط نکرد؛ بلکه بیشتر از سه سال ديگر نيز وظايف خود را بصورت مستقلانه به مثابۀ دولت انجام داد و درجنگ تاريخی “جلال آباد” به تهاجم اردوی پاکستان که درلباس مليشه با تنظيمهای جنگ افروز، داخل نبرد شده بودند، چنان جواب دندان شکن تاريخی داد که عده ای مانند داکتر براييدن انگليسی، به گونۀ نيم جان، خود را تا پشاور رسانيدند.
جنگ جلال آباد يکبار ديگر درتاريخ افغانستان حماسه آفريد و دولت پاکستان و تنظيم های جهادی(!) شان را آن گونه که جهانيان مشاهده کردند شکست داد؛ وليک بعد از تسليمی قدرت دولتی به تنظيم های جهادی، آن گونه که رهبران ح. د. خ. ا پيشبينی کرده بودند و پيوسته به مردم می گفتند که تنظيمهای جهادی دراصل و متن برنامۀ غرب برای حکومت کردن ساخته نشده اند. بلکه آنها به مثابۀ چوب سوخت برای گرم کردن تنور جنگ و تحقق اهداف درازمدت کشورهای غارتگر بين المللی و دولت های نوکرصفت منطقه يی آنان خلق شده و استفاده می گردند.
طوری که درعمل ديده شد، پيشگويی های رهبران حزب دموکراتیک خلق افغانستان درست بود؛ رهبران تنظيمهای جهادی، با تسليم گيری قدرت چنان برسرتقسيم لاشه متعفن جنگيدند؛ ولايات و شهر های افغانستان، از جمله شهرکابل و نواحی آن را به دهها و صدها پارچه تقسيم و تجزيه نمودند که غارتگران غربی و منطقه يی بخاطر رسيدن به اهدافی که چهل سال کامل روی آن سرمايه گذاری نموده بودند؛ مجبور شدند تا بمنظور خلع سلاح مجاهدين که بجز چور و چپاول دارايی های عامه و مردم بيجاره و دربند کشيدۀ افغانستان چيز ديگری در چانته نداشتند؛ طالبان را بخاطر يکدست شدن قدرت و تطبيق برنامه های سياسی ـ اقتصادی دراز مدت بعدی خويش، در فابريکات بنياد گرايی پاکستان توليد و به افغانستان گسيل نمايد.
ولی همين که ايالات متحدۀ امريکا ازاين پروژه هم آن چنان حاصلی که از آن انتظار وبه آن نياز مبرم داشت بدست آورده نتوانست، با معمای حادثۀ ۱۱ سپتمبر ۲۰۰۱، خود بدون دعوت دولتی ويا گروهی و مردمی، بحيث مهمان ناخواسته(!) بجانب افغانستان با چهار چرخ بال (هليکوبتر) و بسته های دالر و قشون نظامی لشکرکشی نمود و باريختن بمهای آخرين مودل و پرتاب راکتهای پرشنگ ۲ و بمبارد هواپيماهای B ۵۲ افغانستان را اشغال کرد.
مردم افغانستان امروز، هيچ گاه قتل عام مردم افغانستان در سراسر کشور، از جمله در شهرکابل ـ پروان ـ کاپيسا ـ هشت ولايت شمال و مناطق هزاره نشين؛ توأم با تخريب شهرها و مراکز فرهنگی و تاريخی (ازجمله قصر دارالامان ـ مجسمۀ بودا در باميان…)؛ تخريب واز ميان بردن اردوی ملی و تسليمی سلاح های اردوی افغانستان را به شرير ترين دشمن تاريخی سرزمين مان؛ دولت پاکستان، عفو نخواهد کرد.

رفیق عارف عرفان

پژوهش ودیدگاه ها

مخالفت ببرک کارمل با اعزام ارتش سرخ درافغانستان؛؛

آیینهٔ تاریخ وبازتاب حقیقت ،بازدایش ابر پاره ها وغبار های توهم انگیز, اصلی ترین تصویر پردرخشش و ماندگار تاریخی رابامخالفت فقید ببرک کارمل با اعزام نیرو های شوروی در افغانستان به نمایش میگذارد.
مجموعهٔ زندگی سیاسی،ابعادخردورزی، بنیاد گذاری نهضت ترقیخواهی ،پیکار های دادخواهانه،مبارزات پارلمانی، قابلیت عالی دولتمداری ،تاسیس نظام ملی ومردم سالار ،هدایتگری کاریزماتیک ،حس و…


ادامه مطلب
را با کلیک کردن روی تصویر پایینی همراه با دیدگاه های هموطنان شریف و رفقای گران ارج مطالعه نماید.

رفیق دستگیرصادقی
فرصت سوزی ها
بمناسب بیست و هشتمین سالروز خروج سربازان شوروی از افغانستان
از بازگشت قطعات نظامی شوروی از افغانستان به شيوه های متفاوت بزرگداشت بعمل می آید. در آنسوی دريای آمو، شمار زيادی از اشتراک کنندگان و بازماندگان جنگهای افغانستان به ياد فرزندان و ياران از دست رفته شان می گريند و در پای تنديسهای يادگاری و قبور کشته شدگان دسته های گل می گذارند؛ ولي در اين سوی آمو دريا از پيروزی ها می گویند و شادی ها می کنند و بار ديگر پانزدهم ماه فروری مطابق بيست و ششم ماه دلو را بمثابه يک روز تاريخي تعطيل عمومي اعلام می دارند.
با وجود سپری شدن مدت بیست و هشت سال از اين روز تاريخي ، ميخواهم با استفاده از يک اثر بسيار ارزنده كه بخش قابل ملاحظهٴ حقايق پشت پرده تراژدى افغانستان را برملأ ميسازد، جستار های را برای خوانش خواننده اين سطور پيشکش نمايم. اثر مورد نظر كتابى است تحت عنوان « خارج از افغانستان » كه توسط دو شخصيت شناخته شده بين المللى كه در مسايل مربوط به افغانستان ورود گسترده داشته اند، نوشته شده است. اين دو شخصيت عبارت اند از« دياگو كوردوويز» معاون سرمنشى وقت سازمان ملل متحد در امور سياسى و نماينده شخصى موصوف در مسايل افغانستان و «سليگ هريسن» تحليلگر و محقق مشهور امريكايى كه در ارتباط به مسايل افغانستان سالهاى طولانى كار کرده و یک کارشناس برجسته است. نويسندگان كتاب بر علاوه اين كه با رهبران و شخصيت هاى برجسته، با صلاحيت و مسوول در امور افغانستان درتماس بوده اند و مطالب دست اول آنان را با مسووليت به نشر رسانيده اند، به اسناد بسيار محرم مربوط به قضيه افغانستان در آرشيف هاى امنيت ملى امريكا و ساير كشور ها نيز دسترسى داشته و از آنها وسيعا استفاده نموده اند. قابل يادآوری است كه اين كتاب توسط نشرات دانشگاه مشهور اكسفورد انگلستان به نشر رسيده و در حقيقت به حيث يك سند بسيار معتبر تحقيقى معرفى شده است.
با استفاده از اين اثر، صرف در مورد يك مسأله بسيار كليدى كه به آمادگى هاى زعامت جمهورى دموكراتيك افغانستان و اتحاد شوروى به خروج قواى شوروى ازافغانستان در سال ١٩٨٣ ارتباط مي گيرد، مطالبى را بازنگرى مى نمايم. البته در اين مأمول هدف نگارنده برجسته ساختن يك سلسله مسايلى است كه بنابر اهداف خاصى ـ عمدتا مقاصد و بهره بردارى هاى معين و آزمندانه سياسى و سؤاستفادهٴ تبليغاتى ـ پنهان نگهداشته شده و يا مسخ گرديده است؛ و در آن موارد به ندرت صحبت مي گردد. در حاليكه اصولا بايد همچو موارد را پيدا كرد كه گوشه يى از واقعیت است و براى پيدا نمودن حقيقت و به اصطلاح «جان مطلب» نه تنها سطور و كلمه ها را مطالعه و بررسى كرد؛ بل اينکه در «ميان سطور» نيز رفت تا بمقصود رسيد. در كتاب مورد بحث تقريبا مسايل زيادى ـ تا جايى كه ممكن بوده ـ با وضاحت توضيح داده شده است. زيرا اهل تحقيق و بررسى، اصولا جستجوى مستمر و وسيع، پژوهش و تحليل، كنكاش و نتيجه گيرى را منحيث يكى از وظايف اساسى خويش تلقى نموده و از اين طريق به حقيقت مي رسند و آنگاه اين حقيقت را كه بعدا خيلى ساده تلقى مي گردد، مطرح و به اختيار تشنگان و علاقمندان آن مي گذراند. مطالعه دقیق اين اثر ارجمند بخصوص براى آنانى كه در « توهم » ناشى از ثقلت تبليغات يكجانبه و خود ساخته بسر مي برند، از هرلحاظ مفيد ارزيابى مي گردد.
به اصل مطلب برميگردم. دياگو كوردوويز در فصل سوم كتاب «خارج از افغانستان» تحت عنوان «ماموريت من آغاز ميشود» مطالبى مفصلى در ارتباط به كار و فعاليت خود نگاشته است كه صرف به گونه فشرده برخى از آن را كه به موضوع مورد بحث ما ارتباط مي گيرد از نظرمي گذرانيم.
” پنج ماه بعد از ورد قطعات نظامى اتحاد شوروى به افغانستان، دولت افغانستان اولين علامهٴ آمادگى خود را به مذاكرات نشان داد. كابل به تاريخ پانزدهم ماه مى يك تعداد پيشنهادها را مبنى بر مذاكرات با ايران و پاكستان به نشر سپرد. هدف از پيشنهاد هاى متذكره اين بود كه معضله افغانستان از طريق سياسى طورى حل گردد كه منتج به قطع مداخلات خارجى در افعانستان و عودت عساكر شوروى از اين كشور گردد. كابل همچنان پيشنهاد ميكرد كه بحر هند و خليج فارس به يك منطقه صلح مبدل گردد. زعامت جمهورى دموكراتيك افغانستان جدأ طرفدار مذاكرات مستقيم با پاكستان و ايران بود.
افغانستان در ماه اگست سال متذكره (١٩٨٠) يك سلسله پيشنهادهاى ديگرى را نیز به نشر سپرد. در اين پيشنهادها نرمش قابل ملاحظه يى در موقف كابل بوجود آمده بود. بدين معنى كه كابل آماده گرديده بود كه مذاكرات سه جانبه «افغانستان ـ پاكستان ـ ايران» را بپذيرد، و اين در حقيقت براى آغاز مذاكرات خيلى ضرورى پنداشته مي شد؛ زيرا قبلا پاكستان چنين پيشنهادى داشت كه مورد قبول افغانستان قرار نمي گرفت. زعامت پاكستان خلاف طرح قبلى خود اين مسئله را رد نمود. بار ديگر افغانستان موافقه نمود تا نقش و سهم ملل متحد در حل معضله افغانستان بيشتر گردد.
بعد از تعين دياگو كور دوويز بحيث نماينده شخصى سرمنشى ملل متحد ( ٢٢ فبرورى سال ١٩٨٢ ) نقش ملل متحد در حل معضله افغانستان برجسته گرديد. موصوف روى يك طرح كلى آجندا بشمول خروج عساكر، قطع مداخله، عودت مهاجرين و تضمينات بين المللى، مذاكره با جوانب مختلف را آغاز كرد. فيصله بعمل آمد تا مذاكراتى غير مستقيم در ژنيو آغاز گردد.
حكومت افغانستان مذاكرات غير مستقيم را صرف به اين شرط پذيرفت كه در كدام مرحله بعدى اين مذاكرات شكل مستقيم را بخود اختيار كند؛ و همچنان موافقه شده بود كه تمام جوانب قضيه به صورت يك كل حل گردد.
آقاى دياگو كوردوويز پيشنهاد نموده بود كه در موافقه نهائى دسته يى از وجايب متقابل شامل شود كه بر اساس آن اصول قبول شده حقوق بين الدول تنفيذ و تطبيق گردد. با در نظر داشت اينكه در گذشته هر دو كشور (افغانستان و پاكستان) يك ديگر خود را به مداخله متهم ساخته اند، بنابران بهتر است يقين حاصل شود كه در آينده هيچ طرفى در امور طرف مقابل مداخله ننمايد. تضمينات بين المللى، رعايت موافقتنامه را يقينى سازد و تدابير مربوط به عودت مهاجرين مطابق اصول قبول شده و طرزالعمل ملل متحد اتخاذ گردد. به اين ترتيب دور اول مذاكرات غير مستقيم ژنيو بين افغانستان و پاكستان به تاريخ شانزدهم ماه مى سال ١٩٨٢ آغاز گرديد.”
آقاى سليك هريسن در فصل چهارم كتاب مورد بحث، تحت عنوان « اندروپوف : فرصت از دست رفته» مطالب زيادى را در ارتباط به آماده گى هاى اتحاد شوروى و افغانستان به حل صلح آميز مسساله افغانستان طى سالهاى ١٩٨٢ و ١٩٨٣ برملأ ساخته است. موصوف مى نويسد كه همكاران نزديك اندروپوف به شواهد قانع كننده يى اشاره ميكنند كه وى آماده بود تا قواى اتحاد شوروى را تحت سرپرستى ملل متحد از افغانستان خارج سازد. اندرپوف فكر ميكرد كه رژيم كابل زمانى ميتواند محفوظ به جايش باقى بماند كه پاكستان از طريق ملل متحد تعهد نمايد كه در بدل خروج عساكر اتحاد شوروى از افغانستان به مجاهدين كمك خود را قطع نمايد. وى همچنان لازم مي پنداشت كه در مقابل چنين تعهد پاكستان، افغانستان نيز متقبل شود كه از قواى ضد حكومت پاكستان در آن كشور حمايت ننمايد.
زمانى كه مذاكرات ملل متحد در ماه اپريل سال ١٩٨٣ با اندروپوف آغاز گرديد، چنان معلوم ميشد كه پاكستان آماده است كه مفكوره اندروپوف را مبنى بر قطع كمك به مجاهدين بپذيرد. اما در جريان مذاكرات رژيم نظامى پاكستان تحت فشار حكومت ريگن از موضع خود برگشت. بعد از دور اول مذاكرات غير مستقيم ژنيو، كشمكشى در بين اعضاى حكومت پاكستان به وقوع پيوست. يعقوب خان وزير خارجه پاكستان و يك عده ديگرى كه ميخواستند در مقابل خروج عساكر شوروى از افغانستان به طرف مقابل امتياز بدهند، در يكطرف قرار داشتند، و در طرف ديگر به شمول ضياالحق، جنرالهاى واقع بودند كه جنگ را كليد به دست آوردن كمك هاى امريكا مى پنداشتند و از همين جهت علاقمند بودند كه جنگ براى مدت نامعلوم دوام نمايد.
ضياالحق در يك مصاحبه با سليك هريسن كه اندكى قبل از مرگش صورت گرفت چنين گفته بود كه هدفش از ابتداى جنگ اين بوده كه ريشه كمونيسم را از افغانستان بركند و يك رژيم دست نشاندهٴ پاكستان را در آنجا بوجود آورد، و در صف بندى هاى استراتيژيك جنوب آسيا تجديد نظر بعمل آيد.
بعد از آن كه اندروپوف در نومبر سال ١٩٨٢ منشى عمومى حزب كمونيست گرديد، اقدامات اوليش در مورد افغانستان چنين تعبير گرديد كه تغيرات عمده يى در شرف وقوع است. بعد از مراسم تدفين بريژنيف به تاريخ دوازدهم نوامبر، اندروپوف با جنرال ضيأالحق و وزير خارجه اش يعقوب خان براى چهل دقيقه بطور خصوصى ملاقات نمود. بعد از اين ملاقات جنرال ضيأ طى تبصره يى اظهار داشت كه در اتحاد شوروى يك انعطاف تازه يى بوجود آمده است.
در آستانهٴ دور اپريل مذاكرات ژنيو، كوردوويز و پريز ديكويار با اندروپوف در يك ملاقات تاريخى يك ساعته به تاريخ ٢٦ مارچ در بارهٴ مذاكرات ژنيو مشوره نمودند. اندروپوف در اين ملاقات به حل سياسى قضيه افغانستان تأكيد ورزيد، تا حدى كه سرمنشى ملل متحد بعد از ملاقات اعلام داشت كه : “من در باره امكان حل اين قضيه خوشبينى زياد دارم. مذاكرات من با رهبران اتحاد شوروى نهايت دلچسپ بود. آنان از مساعى من حمايت ميكنند.” در ظاهر امر مذاكرات در باره موافقتنامه به الفاظى كه آماده گى پاكستان و امريكا را در ارتباط به قطع كمك به مجاهدين تصريح سازد تمركز يافته بود. علاوه از آن در مذاكرات در مورد شكل حقوقى تعهد اتحاد شوروى مبنى بر اخراج عساكرش و در باره اين امر كه آيا پاكستان قبل از بدست آوردن تقسيم اوقات بازگشت قواى شوروى احكام مربوط به قطع كمك را شكل نهائى خواهد داد و يا خير، بحث و مناقشه صورت گرفت. يعقوب خان در حقيقت در دور اول مذاكرات موافقه نمود كه با احكام مربوط به قطع كمك به مجاهدين شكل نهائى داده شود، اما تطبيق آنرا منوط به تطبيق موافقتنامهٴ همه جانبه در مورد حل كلى قضيه دانست. چيز ديگر قابل اهميت انعطاف يعقوب خان بود كه در باره آينده رژيم كابل از خود نشان داد. از نظر اندروپوف آينده رژيم كابل يك موضوع نهايت مهم مذاكرات بود. وى آماده نبود كه بعوض رژيم موجود در كابل ، رژيم ديگرى را بپذيرد. برطبق قول كورنينكو و گانگوفسكى، وى تصور ميكرد كه يك شكل ترميم شده رژيم موجود در كابل كه نسبت به رژيم فعلى قاعده وسيعتر داشته باشد، بعد از بازگشت قواى شوروى به فعاليت خويش ادامه خواهد داد و در قواى مسلح و خدمات امنيتى تغيرى وارد نخواهد شد.
سكرتر خاص پريز ديكويار ، گنادى يستاتيف در سال ١٩٨٣ چندين بار به سليك هريسن گفته بود كه : ” اندروپوف آماده بود كه در دور جون مذاكرات ژنيو يك تقسيم اوقات هشت ماهه را براى خروج عساكر شوروى از افغانستان قبول نمايد.” مسئله بازگشت قواى شوروى از افغانستان و انكشافات مذاكرات ژنيو در سفر ماه اگست ببرك كارمل به مسكو با اندروپوف وسيعا مورد بررسى قرارگرفت. سفير شوروى در اسلام آباد ويتالى سميرنوف به تاريخ ١٩ ماه مى اين موضوع را علنا تائيد نمود كه : ” كابل آماده است كه براى خروج تمام قطعات عساكر شوروى تقسيم اوقاتى را ارائه نمايد.”
بر بنياد همين انكشافات بود كه دياگو كوردوويز طى بيانيه اى اضهار داشت كه نود و پنج فيصد كار تسويد موافقه نهائى تكميل شده است. يعقوب خان در نيويارك به سليك هريسن گفت : “اين بيانيه كوردوويز تمام مخالفين حل قضيه افغانستان در اسلام آباد و خارج كشور را به هيجان آوده است.”
پاكستان يك مسوده بيست و چهار صفحه يى موافقتنامهٴ راكه تحت سرپرستى ملل متحد بايد امضأ ميگرديد به ايالات متحده امريكا سپرد. يعقوب خان اين مسوده را با وزير خارجه امريكا جورج شولتز در ملاقاتى كه به تاريخ ٢۵ مى صورت گرفت يكجا مطالعه نمودند. با وجود اينكه وزير خارجه امريكا در اين جلسه اظهار داشت كه امريكا راه موافقتنامه يى را مسدود نخواهد كرد كه براى پاكستان قابل قبول باشد، ولى در همين جلسه ايگل برگر معين آنوزارت اظهار داشت كه ايالات متحده امريكا آن موافتنامه يى را كه حكم صريح در باره تعويض رژيم كابل را در بر نداشته باشد غير عملى ميداند.
با بقدرت رسيدن رونالد ريگن سياست ايالات متحده امريكا در ارتباط به اتحاد شوروى بطور جدى تغير يافت. ريس جمهور ريگن در ماه مارچ نطق مشهورش را كه در آن اتحاد شوروى را « امپراتورى شرير» خواند، ايراد نمود. بعد از آن بيانيه، وى ابتكار دفاع استراتيژيك را اعلان كرد و بدين وسيله به مسابقات تسليحاتى هر چه بيشتر دامن زد، و فضاى سياسى و ديپلوماتيك بين المللى را شديدا متشنج ساخت. فضاى بوجود آمده بعد از آن و اقدامات عملى به شمول جريان عظيم مساعدت هاى بيكران نظامى، تخنيكى ، لوژستيكى و مالى به پاكستان و مجاهدين، همه چيز به شمول مذاكرات در باره افغانستان را زهر آگين ساخت. حكومت ايالات متحده امريكا در اين فرصت سعى مي نمود تا هر چه بيشتر پاى شوروى در باطلاق افغانستان فرو رود و خون تعداد بيشترى از فرزندان آن كشور در افغانستان بريزد.
بارى، ستانفيلد تارنر ريس سى آى اى گفته بود كه: ” آيا مجاز است كه براى بر آورده ساختن منافع سياسى امريكا حيات مردم ديگر بمخاطره انداخته شود ؟” وى خيلى ناراحت بود كه پاليسى امريكا اين بود كه جنگ بايد تا آخرين افغان دوام يابد؛ ولى سرانجام نامبرده نيز از جنگ افغانها حمايت ميكرد.
در روشنى مطالب بالا به وضاحت ديده ميشود كه مردم افغانستان و منطقه يك فرصت تاريخى را براى حل بحران در اين منطقه و تأمين ثبات و آرامش، صلح و صفا، ترقى و تعالى از دست دادند. پنج سال بعد در سال ١٩٨٨ گرباچوف به چنان يك سناريوى خروج عساكر شوروى موافقه كرد كه نه تضمينى جهت دوام رژيم كابل را در برداشت و نه ضمانتهاى بين المللى براى جلوگيرى از مداخله كارآئى لازم و نه همچنان زمينه هاى مساعد و عملى براى بازگشت مهاجرين فراهم گرديد.
در نتيجه، پس ازخروج سربازان شوروی از افغانستان، جنگ همچنان با شدت بیشتر ادامه یافته و خون فرزندان افغان به عناوين متفاوت به زمين مي ريزد و مليون ها افغان آواره با حقارت و فلاکت در کشور های همسايه و دور از آن به سر مي برند و دورنمای سیاسی اين کشوربا وجود دگرگونی های بزرگ در جوی سياسي جهان و منطقه و موجوديت نيروهای بين المللي و ناتو درافغانستان روشن نيست.
تراژدى افغانستان و بقول تارنر « جنگ تا آخرين افغان » همچنان به گونه ديگر ادامه دارد.

در این روز ها که دارند رفقا نتایج شب و روز خون دل خوردن های خود را بعد سال های فراق لمس میکنند تعدادی از افراد معلول مریض و مجهول اتش دستور گرفته اند تا با گند نامه های خود از نام رهبران حزب سیاه مشق های نموده با یک تیر خود چند شکار نمایند از یک طرف روحیه ای بی اعتمادی را دامن بزنند و از طرف دیگر شخصیت های رهبران نیک نام حزب را بد نام بسازند که دریغا تعدادی از اعضای خانواده های این رهبران که از فتنه گری های این دلالان مزد بگیر اگاه نیستند غیر اگاهانه در خدمت و تایید جعلیات قرار میگیرند. این افراد تا که توانستند در رابطه به پلنوم ۱۸!؟ انتقال قدرت به “مجاهدین”!؟ جعلیات و یاوه سرایی های در رابطه به شخصیت و نقش زنده یاد رفیق ببرک کارمل به راه انداختند در اوایل تا اندازۀ بر واقعبت ها اثر گذاشته بود، ولی زمان کوتاهی نه گذشته بود که اآفتاب حقیقت جاویدان درخشید و واقعیت ها از عقب ابرهای سیاه تاریک و ضخیم جاویدانه شد که این مزد بگیران سیاه مشق های شان طوق لعنت به گردن شان شد و با سیاه رویی از صفوف رزمندۀ حزب تجرید شدند. اینها که در لباس مریدان و ثنا خوان شهید رفیق نجیب به دستور یخن پاره میکردند تا ایشان را در پیشگاه حزب مردم و جهانیان بد نام محکوم نمایند. در رابطه به پلنوم ۱۸ چنان چشم پنهان و نعره میکشند که گویا همه حزب مردم و جهان در آنزمان به سیاره مریخ به سیاحت رفته بودند (برای اینکه مستند واقعیت را دانست مراجعه شود به بیانیه های زنده یاد رفیق ببرک کارمل در جرگه عالی قبایل ۱۳۶۴، لویه جرگه ۱۳۶۴، تیزس های دهگانه، بیستمین سالگرد حزب، خطاب به مردم ولایت قندز، خطاب به منسوبین قوای مسلح، خطاب به کادر ها و فعالین حزب و گزارش ایشان در مهمترین رویداد تاریخیپلنوم ۱۷ حزب دموکراتیک خلق افغانستان و سایر اسناد حزبی ک و صدها اسناد مربوط به دولت و حزب کمونیست اتحاد شوروی و کشور های ذیدخل در افغانستان).

آنچه مربوط میشود به دخول و خروج قطعات نظامی اتحاد شوروی واقعیت آن برای همه آنهایکه خِرَد و شهامت قبول واقعیت را دارند روشن است، ولی برای آنهاییکه خود را هم “شهید” هم “غازی” و هم “سلامت” میشمارند همان قصه میخواند که “از عروس خبری نیست در خانۀ داماد؟؟؟ دهل و پای کوبی است!!!” این “جهادی”!؟؟؟ ها که چند روز میشود یتیم شده اند اگردهن شان قف میکند که ما “شوروی” و “دیوار برلین” را شکستیم که گِله نیست چون آنها تا حالی نمی دانند که کشور و ملتی شکستن ((در مقابل پول، قتل طفل زن پیر و جوان به جرم انسانیت، مسلمان مومن بودن، به جرم دانش و قرآن فرا گرفتن، به جرم امامت و آموزگاری، به جرم داکتر بودن، انجینر و کارگر بودن، تخریب و به اتش کشیدن خانه مکتب مسجد شفاخانه فابریکه پل بند برق سرک . . .)) خود روزی در همان کشور و ملت و مادری که آنها را به دنیا آورده و با شیر خود بزرگ کرده بود که امروز حرام و نبخشیده شده است. آنهایی که اگر خِرَد میداشتند چنین نمی بودند ورنه کتاب “تلک خرس” بادار شان و دهها نیشخند و ریشخند بادارِ بادار های خود را در موردِ خود میفهمیدند و اگر ذره وجدان میداشتند امروز با این لعنت و نفرینی که ملت افغان سنگ و چوب کشور و جهان بر آنها میفرستند زیر سایه سبز شدن درختِ بی غیرتی خود نمی نشستند. ولی آنهاییکه با القاب “داکتر” “پوهاند” “عضو کمیته مرکزی” . . .؟؟؟ از رفیق شهید نجیب، نطاق حزب، ماتریالیست، انترناسیونالست، و شخصی که از همه مقدم بود بر اعتقاد دوستی افغان- شوروی و شخص اول نزدیک و با اعتماد اتحاد شوروی و کمیتۀ امنیت دولتی (ک. ج. ب) آن بود که در تمام تصامیم و پلانها با اتحاد شوروی تصمیم گیرنده بود که حتی رهبری حزب ما از بسیاری موارد آگاهی نمیافتند. آن شخصیت مبارز انقلابی چپ و روشنفکر را که زمانی تصویر و. ای. لینین رهبر پرولتاریای جهان زینتبخش دفتر کارش بود آنقدر حقیر معرفی کردند با القاب مجاهد کبیر و . . . که برای بسیاری ها تعجب آور است که آیا ایشان (دکتور نجیب) رهبر حزب اسلامی بودند یا حزب دموکراتیک خلق افغانستان؟. اعلام روز نجات . . .!؟ توطئه های همان دستیاران و کارشناسانی بود که سر یکجا دست دیگر جا شور داده جیب جان خود را تضمین میکردند، همان های که رفیق نجیب رهبر حزب را از رهبری یک حزب مترقی رهبر یک تیم ساختند، همانهایی که رییس جمهور کشور را رییس یک ولسوالی ساختند، همانهایی که همان مرد با غرور و شهامت را به یک فراری نیمه شب و از خانه بزرگ اش (حزب و مردم) زندانی کوتی تبدیل کردند و بالاخره همه دست به دست هم داده پلان نامردانه شهادت اش را سر ارباب قبولاندند چون به خوبی میدانستند که فردا اگر رفیق نجیب زنده بماند اولین تصفیه را با همین مارهای دهن آستین مینماید. برای پوشاندن همین واقعیت ها است که این دزدان سر خود پر میجویند و هنوز هم دل شان سرد و جیب شان پُر نشده برای ایجاد روحیه عدم اعتماد از نام شان سوء استفاده مینمایند و از همه بدتر ایشان را از یک شخصیت سیاسی و تاریخی به یک انسان بیسواد و یک خشوی شکسته در ظلمت خود معرفی میدارند نامه های را از نام شان جعل کردند که هیچ عقل سلیمی نمیتواند قبول کند که آن “نطاق حزب” چنان از سواد انشاء سیاست حتی از درک شرایط و مسوولیت عاجز در تنفر از خود علیه خود قرار گرفته . . . از همه درد آور اینکه تایید این همه جعلیات را با خوش خدمتی های مادی و دستبوسی های شیطانی بالای خانم شان مهر صحت گذاشتند که غیر آگاهانه امروز در مقابل روح پاک شوهر در مقابل دختران شان حزب و مردم تاریخ کشور مسوولیت حقیر و توهین ایشان را نیز به دوش گرفتند (چون این نامه ها از مرز شخصی خارج شده برای اهداف سیاسی و اتهام به اشخاص نشر شده است بناً اشخاص و نهاد های مربوط حق اعتراض را برای صحت و ثبوت آن از مراجعه حقوقی در رابطه حق خود میدانند) این ثنا گویان . . . این مطلب را خوب میدانند که فردا یا پس فردایی چنین حادثه به وقوع پیوستنی است و یا هم خود همین ها سازماندهی کنند همه میدانند که اسناد بیشمار واقعی در آرشیف دولتی و نزد اشخاص به قلم و کتابت رفیق نجیب وجود دارد که (در عصر تکنالوژی کار چند لحظه است تا اصلیت تحریر آن با ثبوت DNA. رفیق نجیب به دست آید)

رفقای عزیز!

یکتعداد رفقا با مطالعهء قسمتِ اول بدون بررسی نوشته را شکل تخریبی دیدند و آنهایکه ذیدخل در قضیه هستند مثل مار گزیده گی ها از خوشی میرقصند چون قسمتِ از پرو‌ژۀ شان که بدنامی شهید نجیب است دارد نتیجه خود را میدهد. آنعده رفقای عزیز که در کشور هندوستان مهاجر اند این پروژه را به رهبری شخص گلخان اکبری  سابق رییس ۱۲ خاد که زمانی وظیفه اش به صفتِ رییس قندهار و ریاست ۱۲ بصفت اجنت دو طرفه ای پاکستان استخدام شده بود که این شخص با گفتار شاهدان عینی مسوولیت انتقال ساحات عظیمی مربوط حاکمیت را در زمان فرار رفیق نجیب به گلبدین حکمتیار به دوش داشت این شخص با تمام خانواده اش از طریق آی ایس آی پاکستان به هند انتقال داده شد و در هند به صفت اجنت دو طرفه بین هند و پاکستان به نفع آنها فعالیت میکند، صاحب میلیونها دالر و تأثیر مستقیم بالای فامیل رفیق شهید نجیب دارد نوشتهء کتابی توسط خانم شان نیز کار همین شخص است. با تذکر این موضوع میآیم به مسئلهء تخریب . . .

رفقای عزیز!

در تاریخ سیاسی کشور ما یگانه حاکمیتِ دولتی و حزبی یعنی ح.د.خ.ا. این افتخار را دارد که با شهامت اشتباهات و کارکردهای خود را بصورت علنی در پیشگاه مردم به نقد و انتقاد گرفته راههای برون رفت خودرا طرح کرده و در مقابل خیانت به حزب و کشور فقط به عدالت اتکاء کرده که شما شاهد محکمه های سابقه دار ترین افراد حزب بودید. و من هم به صفت یک عضو حزب که هیچگونه دشمنی شخصی با رفیق نجیب و افراد یاد شده ندارم با روحیه ای که پرورش یافته ام در مقابل حزب خود بی تفاوت نمانده آنچه که میدانم صادقانه طرح میکنم و به این مطمین هستم که کامل نبوده خالی از اشتباه نیستم که امیدوارم رفقای اصولی در این رابطه صادقانه همکاری نمایند.

رفقای عزیز برای بررسی امروزی لازم است کمی به عقب برگردیم به سال های ۱۳۶۴ و ۱۳۶۵ شمسی. در آنزمان حاکمیت حزبی و دولتی را میخائیل سیرگییویچ گرباچوف با تیمی از افرادی که دیگر جای “انترناسیونالزم” را به “ناسیونالزم” و “دسپلین حزبی” را به “انارشیزم” تبدیل کردند و میخواستند پروسه طولانی “باز سازی” را در یک شبه انجام بدهند (که نتیجهء آنرا دیدند) در آنزمان دیگر تعهدات بین المللی شان برای شان پوچ بود در گیر و دار هیاهوهای عوام فریبانهء غرب بودند که گرباچوف را به صفت . . .!؟ میگرفتند با همین “باغ های سرخ و سبز غربی” جهانی را به شمول خود در خون نشاندند. گرباچوف و تیم آن که دیگر خود را “تبعه اتحاد شوروی” نه، بلکه یک “روس” میشناختند با همین اندیشه بر خورد خود با افغانستان را تعیین کردند. آنها در مورد رفیق کارمل به نیکویی میدانستند که سیاست مدار قوی قاطع و همیشه با برخورد مسوولانه در رابطه به کشور حزب و مردم خود تصمیم میگرفت. این محک تجربه برای گرباچوف در کنگرۀ ۲۷ حزب کمونیست اتحادشوروی برای گرباچف بالا تر از برداشت اش معلوم شد که کارمل تنها یک رهبر افغانی نه، بلکه یک شخصیت شناخته شدۀ بین المللی فراتر از مرزهای افغانستان است برخلاف پروپاگند های دستوری اشخاص فاقد فهم سیاسی و . . . با حفظ احترام و روحیهء دیپلوماتیک ملاقاتی با گرباچوف انجام دادند و در آنجا در مقابل پیشنهادها و نظریات گرباچوف رفیق کارمل تحلیل دقیق و همه جانبه در رابطه شرایط ملی و بین المللی ایجاد یک برنامهء منظم مسوولانه به شکل تدریجی با تضمین های بین المللی برای مردم افغانستان و تسریع عواقب برخورد غیر مسوولانه ارایه نمودند و ملاقات در فضای دوستانه پایان یافت. برای آنهایی که از هوا غیر مسوولانه گز میکنند و چیز های میگویند بهترین سند تاریخی برای درکِ واقعیت ها مطالعهء گذارش رفیق کارمل در پلنوم ۱۷ کمیته مرکزی ح.د.خ.ا. منتشره در سایت وزین «اصالت» است. در اینجا باید اشاره کنم به آنعده افرادی که از بلوغ سیاسی عاجز استند و غیر آگاهانه از چشم کور تعصب قومی  . . .نشخوار میکنند .

تاریخ و مردم بادرکِ ما واقعیت را به درستی میدانند و آنهایکه نمی خواهند به دستور . . . و جبر تاریخ واقعیت ها را قبول کنند خوب میدانند که روزی در قلب تاریخ ما خط زرین در رابطه به رفیق زنده یاد کارمل و سر سپرده گان ح.د.خ.ا. چنان ثبت شود که تاریخ و نسل به نسل از آن به افتخار یاد نموده و الگوی آینده ها باشد. ما میدانیم که در مقطع حیاتی و تاریخی کشور ما رفیق کارمل بصفت یک سیاستمدار که با درک همه جهات منفی مثبت و مسوولیت تاریخی بخاطر مردم حزب و کشور خود بزرگترین تصمیم را گرفت با رفقای خود به شمول رفیق نجیب به تاریخ ۶ جدی ۱۳۵۸ روز واقعی نجات مردم و کشور داخل کشور شد. در آن زمان حالتی که کشور مردم و حزب داشت و از طرف دیگر همه کادر های حزب خیلی جوان و کم تجربه بودند بطور مثال رفیق نجیب ما ۳۱ سال داشتند رفیق گلاب زوی ما ۲۸ سال داشتند و همینطور دیگران را تصور کنید ولی در کمترین زمان به رهبری خردمندانه رفیق کارمل و با احساس پاک و تعهد صادقانه فرزندان حزب در مقابل مردم و کشور به یاری مردم شریف کشور و مساعدت های دوستانه و انترناسیونالستی اتحاد شوروی و کشور های سوسیالیستی و دول دوست با گذشت هر روز شرایط امنیتی اقتصادی و سیاسی به نفع مردم افغانستان تغییر مثبت مینمود. ((در این جا باید یاد آور شد و این واقعیت را قبول کرد که در دخول و خروج قطعات نظامی اتحاد شوروی نه ح.د.خ.ا. نه رفیق کارمل و نه رفیق نجیب کدام نقشی داشتند، ولی هیچ کسی برابر رفیق نجیب مخالف خروج قطعات نظامی شوروی نبود و تا آخر کوشید که مانع حداقل آنها شود با اسناد . . .))

همانطوریکه یاد آور شدیم تحت رهبری رفیق کارمل کشور ما در تمام عرصه ها  به طرف رشد و تکامل پیش میرفت و رفیق کارمل از مناسبات دوستانه اتحاد شوروی و سایر کشور های دوست بطور علمی و پلان شده استفاده اعظمی را در رشد اقتصادی تربیه کادر های مسلکی برای تکمیل اردوی مجهز مدرن، خدمات عامه، صحت، پرورش، زراعت، شهرسازی و . . . (در رساله یاداشت های محترم کشتمند در این مورد معلومات دقیقی وجود دارد) مهمتر از همه نقش دولت در مقابل مردم بود برای مردمی که سالها دولت های فاسد و جباری را دیده بودند که آنها هرگز برای مردم نبودند و برای مردم یک وهم بود و بس. یکی از استعداد های بارز رفیق کارمل در امور تشکیلاتی بود با شناخت دقیق از افراد در نصب کادرها بسیار دقیق و جدی برخورد مینمودند این موضوع در حزب و دولت برای همه قابل درک بود. و چنان دولتی را به مردم خود تقدیم کرد که همه فرزندان شان در خدمت شان بودند چیزی بنام فساد و رشوه واژه بیگانه شده بود. و در پهلوی آن دهها شرایط مشترک مردمی و دولتی در اختیار مردم قرار داشت. و همه ملیت های ساکن کشور دیگر با هم برادر و برابر به معنی واقعی آن بودند و همه دوشادوش هم کار و پیکار مینمودند همه افغان بودند و به افغانستان خدمت میکردند و این افتخار را دارند که تا حالا کسی ایشان را پشتون کسی تاجیک میگوید. این را باید همیشه به یاد داشت با رهبری سالم همه تا پایین سالم میباشد رهبری که اعتماد به نفس داشت به اصول مبارزۀ خود اعتقاد داشت به تهعد خود برای خدمت به مردم و کشور خود صادق بود چنان حزب و فرزندانی را نیز پرورش داده با خود داشت این ثبت تاریخ است حاکمیت دولتی و حزبی که تحت رهبری رفیق کارمل بود اولین و آخرین نظام خدمتگذاران صادق وطن و مردم بودند که شاید زمانی طولانی بگذرد تا چنان خورشیدی بتابد. این یک بررسی تاریخی است که به پژوهش تاریخی ارتباط میگیرد که در این جا از بحر بیکران قطره را یاد آور شدیم. و حال برمیگردیم به حوادث بعد از سفر رفیق کارمل از کنگره ۲۷ حزب کمونیست اتحادشوروی و بعد از پلنوم ۱۷ کمیته مرکزی ح.د.خ.ا. پلنوم، دیگر صدای زنگ خطر بود برای گرباچوف، به همین خاطر در مدت کمتر از یک ماه دست به اقدام توطیه زدند که قبلا ک. گ. ب. (کمیته امنیت دولتی اتحادشوروی) در وجود رفیق نجیب ما آماده کرده بودند با آن همه باغ های سرخ سبز با اعتماد و وفاداری رفیق نجیب نسبت به آنها و تعهداتی را که نسبت به آنها قبول و عهد بسته بود به شرط دادن رهبری برایش در این قسمت مددگار داخلی شان آموزگارشان آقای سلیمان لایق بودند (همان لایقی که همه با یک صفت میشناسند و همان لایقی که اولین کسی بود با کلمات . . . نام “فراری” را به شاگردش در سطح ملی و بین المللی گذاشت)

و همچنان ک. گ. ب. (کمیته امنیت دولتی اتحادشوروی).در این رابطه رهبری جناح خلقی خصوصاً شاخهء امینی ها را با وعده ها آمادۀ پشتیبانی از نجیب ساخته بود و آنها با شناختی که داشتند که میتوانند در وجود او به اهداف خود برسند بیدرنگ قبول سینه چاک میکردند و در حین زمان قطعات “گارد خاص” و سایر جزوتام های قوای مسلح را در محاصره قرار دادند که در اولین برخورد آنها با “گارد خاص” مواجه شدند به تعقیب آن با تجمع اعتراضیه هزاران حزبی و از همه بر خورد غیر قابل قبول و باور برای رفیق نجیب ما و ک. گ. ب. (کمیته امنیت دولتی اتحادشوروی).برخورد و عدم پشتیبانی کارمندان وتعدادی از رهبری “خاد” (خدمات امنیت دولتی) بود که این کودتاه هم مثل همه کودتاه ها شب روز گرفتاری بود زندان و تبدیل کردن افراد ضد کودتاه به محلات دور از مرکز حتی افرادی را که بعد از سالها از اجرای وظایف از ولایات کمتر از یکماه شده بود که به مرکز آمده بودند فرستادند و یکتعداد از قطعات څارندوی و اردو که دست امینی ها بود بنام “جلب و احضار” اسناد افراد را پاره کرده به دورترین نقاط کشور سوق نمودند به شمول افسران و ترخیص داران و . . . بعد چند روز مارش اجباری و نمایشی از متعلمین مکاتب به دستور آقای ظهور رزمجو که خود در پیشاپیش ان قرار داشتند به پشتیبانی از کودتاه انجام دادند و . . . در اینجا باید یاد آور شد قبل از انجام پلان مشترک ک. گ. ب. (کمیته امنیت دولتی اتحادشوروی). و رفیق نجیب ما که محو فزیکی رفیق کارمل را به بهانه مریضی و . . . در نظرداشتند اعضای حزب از خود شهامت با برخورد قاطع در برابر توطیه انجام دادند که باعث خنثی پلان شان شد و در عوض برای فرو نشاندن عکس العمل حزب رفیق کارمل را بنام رییس شورای انقلابی اعلام نمودند و خود مصروف تصفیه کاری و ایجاد زد و بند ها گردیدند تا به گونه . . . رفیق کارمل را به تبعید فرستادند. به این ترتیب رفیق نجیب ما را گرباچوف به قدرت رسانید. از همین روز است که فروپاشی حاکمیت دولتی و حزب ما آغاز شد دیگر به جای بهترین فرزندان حزب باند امین که دست شان به خون مردم آغشته است جانشین شدند و صدها کادر اصولی حزب از وظایف سبکدوش در بست احتیاط خانه نشین شدند دیگر افراد آلوده در دستگاه دولتی داخل شده مسایل قومی، گروهی، رشوه، فساد به مستی شروع کرده مردم در رنج دیگر “کمیته مرکزی حزب” به “شورای مرکزی فرکسیونها” تبدیل شده هرکدام دنبال حق گرفتن و ضربه زدن حریف خود بود. رفیق نجیب ما در عذاب گیر بود یکی که دیگر اعتبار و اعتماد در بین حزب را با خود نداشت و از طرف دیگر تا اخیر خود را رهبر نه همان رییس خاد میدانستند در امور حزبی دولتی و مردم با بازی اوپراتیفی و زد و بند برخورد کردند به همین دلیل تا اخیر موفق به اعتماد مردم و حزب نه شدند.

 و حالا مختصراً چند سطری با محترم ک. کمال

آه . . .!؟ به این کمالی (ک. کمال) که نجیب دارد!

کمال جان!

وقتی که من در نوشته ام از ثنا خوان های یاد کردم از روی کدام تصادف نبود شما خود به سایت پیام وطن مربوط به رفیق خوشحال قهرمان ج. ا. مراجعه نموده مطالعه نمایید که چه حالت زاری است که شهید نجیب الله را در زنده گی یکبار و بعد مرگ هر روز میکشند. اگر آنمرد زنده میبود و چنان اوصاف را در مورد خود میخواند جلو سکته خود را به یقین که نه خودش و نه هم طبیبی گرفته میتوانست.

چنین افرادی که به یقین در زنده گی حتی یکباری هم نجیب را ندیده اند امروز یا از روی دستور و یا مرض جبر قوم زبان آنها را ثنا گوی تذکره نویس ساخته که یکی آنست که واقعاً واقعیت ها را نمی دانند و دیگری هم دستور است که خورد و خمیرش کن همانطوریکه در زنده گی اش حزب و حاکمیت دولتی را پارچه پارچه ساخت شما از مرگ اش هم همان سازید . . .!؟ حال کمی بشنوید تا بدانید رفیق نجیب ما اگر هر کاری مهمی که میداشتند کنار میگذاشتند ولی در افتتاح اطاق های دوستی افغان- شوروی حاضر بودند و باید فردا عکس شان که شامل محفل افتتاحیه بود چاپ و در صدر اطاق قرار میداشت و بودیجه خاصی را برای ایجاد این اطاق ها قرار داده بود و هرگونه غفلت جزای سنگینی درقبال خود داشت و مصرف این اطاق ها یک مجسمه زیاد تر بود (مجسمهء درژنسکی بنیانگذار ک. گ. ب.) در سطح کشور اطاق های دوستی خاد شیک ترین و لوکس ترین بود. کارمندان مدیران و رییس های که در بعضی موارد در برابر مداخلات بیجاه مشاورین با آنها برخورد میکردند از طرف شخص رفیق نجیب ما در عوض بررسی به جزا حتی اخراج از ارگان بدرقه میشدند که تعداد زیادی چنان اشخاص زنده اند. (((دفتر کاری که عکس رهبر کارگران جهان، که از جملهء دهها عکسی که خود شان انتخاب کردند، نصب است مربوط شخص رفیق نجیب بوده و مجسمهء سلف شان رهبر چکیست ها “درژنسکی” که اگر خوب دقت کنید در مقابل شان روی میز قرار دارد))) من در نوشته ام تذکر دادم و اکیداً برای شما که تا هنوز نه فهمیدید یاد آور میشوم که هیچکسی برابر رفیق نجیب ما به دوستی با شوروی ها نزدیک نبود شخص اول قابل اعتماد و متهعد شان رفیق نجیب ما بود که از اکثر تصامیم شان اصلاً رهبری حزب آگاهی نمی یافت در حالیکه مسوولیت همه را بعداً به آنها جعل کردند حد دوستی و اعتماد چنان بود که رفیق نجیب ما مشترکاً پلان نافرجام ترور رفیق کارمل را تحت پوشش “سکته قلبی” چیزی که در ک. گ. ب. معمول بود طرح ریزی کردند که خوشبختانه توسط رفقای اصولی رهبری داخل خاد افشاء شده جلوگیری به عمل آمد بالاخره جبراً رفیق کارمل را تبعید کردند سوال اینجاست که کی غلام بود کی واقعاً دوستی کرده بود؟ کسی که دوستی کرده بود معیار دوستی را هم میدانست و رفقای خود را نیز به دوستی مهمانوازی و صداقت که از جمله معیار های خاص افغانی است تشویق میکرد. وقتی که دوستان شان داشتند به معیار های دوستی در مقابل مردم افغانستان غیر مسوولانه برخورد کنند وانمود کردند که دست دوستی دادند نه گردن غلامی اکیداً برایت برادر کمال جان تأکید میکنم نا فهمیدن عیب است فهمیدن نه برای اینکه واقعیت را بدانی زحمت میشود گزارش پلنوم ۱۷ را مطالعه کن تا از عذاب وجدان راحت شوید. به این ترتیب اتحاد شوروی به رهبری گرباچوف با پلان وسیع قبلی شخص مورد اعتماد خود را که قبلا با ایشان پروتوکول های داشتند با یک کودتا در تبانی با باند امین جلاد به قدرت رسانیدند. از همینجا است که فروپاشی حزب و حاکمیت دولتی که به خون هزاران شهید با چه دشواری های ساخته شده بود آغاز شد و پلان تباهی مردم و کشور به شکل غیر مسوولانه عملی شد.

کمال جان همانطوریکه قبلاً اشاره کردم که نه فهمیدن عیب است شما تعبیر عالمانه خود را از مطالعهء اسناد تاریخی حزبی و دولتی در زمان رهبری رفیق کارمل دادید باید برای شما خاطر نشان بسازم که رفیق کارمل در حیات خود با شهامت و صداقت به خاطر مردم و کشور شان مبارزه کردند و تا رخت بستن از این دنیا با اصول قاطعانه پابند بودند و از خود مکتب و حزبی را با همان اصول به جا گذاشتند و خانم مبارز شان مثل رفیق زنده گی و مبارزه شان صادقانه و با وقار در خانهء غریبانهء خود به همان اصول زنده گی نیکی را پیش میبرند. بناً شما هرگز نامه های پس از وفات ایشان را نخواهید دید تا طبق عادت مطالعه نمایید. من میدانم که برای شما درد آور است که میبینید باوجود قومانده رفیق نجیب ما به مقیم پیکار رییس ادارۀ ۷امنیت دولتی که همه اسناد ها و . . . مربوط به زمان رهبری رفیق کارمل را از بین ببرند ولی با گذشت هر روز به همکاری فرزندان صدیق آن حزب در داخل و خارج از کشور آرشیف اسناد حزبی- دولتی و سخنرانی های رهبر زحمتکشان افغانستان زنده یاد ببرک کارمل بزرگ در سایت وزین «اصالت» یگانه سایت و تریبیون اعضای صدیق و وفادار ح.د.خ.ا. تکمیل شده میرود و آگاهان آگاه میشوند که حقیقت در کجا بود شما که در سطح بلا و برکت قرار دارید برای ما جعل و واقعیت است که حالا بدانید که با تابش آفتاب حقیقت واقعاً تاثیر برکت جعل نمیماند میفهمم این نیستی به شما مشکل تمام میشود.

کمال جان، تا جایی که من نوشتهء شما را مطالعه کردم اگر به خطا نروم حتماً از جمله ملاهای تحتِ پوشش ریاست ۷ بودید که امروز به همان قسمت بد رفیق نجیب ما شما ثنا خوان تذکره نویس و تحلیل گر سیاسی شان هستید که شمار چنان فتواهای عالمانه زیادی در آرشیف سایت های مربوط تان وجود دارد و در این نوشته شما نکات عالمانه دیگری است که کوتاه به آن مروری میکنیم از اینکه رفیق نجیب ما را گفتید در عنفوان جوانی . . . بودند که به حزب گرویدند کدام نقشی در ایجاد اش هم نداشتند پسان که . . . سرشان آمد یک مؤمن واقعی استحاله نمود “ناسیونالست . . .” دریغا که در هر دو غسل تعمید اش همان یک پیرش بود- سلیمان لایق- که روز در گوش اش آیات قرآن در شب شعر در وصف لینن کبیر و ارتش سرخ همان لایقی که روزی در خواب با “اسپ سفید” ایشان را به “زیارت سخی” فرستاد که پیر جوان باسواد بی سواد حزبی غیرحزبی انگشت حیرت به این کرامات به دهن گرفتند و روز ها این خواب دهن به دهن تعبیر . . . میشد و همان استاد او را “ناسیونالست” ساخت حق مگر “افغان” نی فقط “پښتون” که همه شاهد آن اند. ولی کمال جان اگر این آیت و حدیث خواندن ریا و قوم و زبان پرستی نزد مردم اعتبار میداشت رهبران “جهادی” برادران رفیق نجیب ما جایی نزد مردم میگرفتند که هر کدام در این راه تخصص شرق- غرب سرمایه شیطانی بالاتر از استاد شان غلام مجدد و ک. گ. ب. را در احتیار داشتند.

آنچه در بارۀ “روز نجات” به تعبیر خود هرچه بگویید قصهء گوساله گوساله گفتن ها را همه میدانند، ولی روزی اگر جرئت پیدا کردید در رابطه به به رسمیت شناختن کودتاه کمونیست ها به رهبری گینایف توسط رفیق نجیب ما چیزی بگویید چون با گفتن این میدانید که “روز نجات” یعنی چه . . . آنچه مربوط میشود به مسلک “کرمنال تخنیک” فکر میکنم که شما کافی اشتغال عالمانه دارید اگر از روی لطف این علم را ببخشید و بگذارید به کار خود ادامه بدهد گرچه “نامه های پس از شهادت” ساخت آی. ایس. آی. پاکستان را افشاء میکند گرچه میدین (ساخت) پاکستانی و پوده اند. شاید برخلاف شما را که میشود از این چال استاد آگاه نیستید غیر آگاهانه شریک جرم شدید کمک کند با فهمیدن واقعیت، ولی برای آنهایی که بهتر رفیق نجیب ما را میشناسند میدانند که از آغاز تا انجام پرنسیپی که نجیب داشت هرگز خانم خود را اجازه داخل شدن به سیاست نمیداد اگر از روی قضای بد روزی در جریان بحثی حضور میداشتند و سخنی میگفتند از طرف رفیق نجیب ما در حضور همه جا به جا سرزنش میشدند بناً این نامه ها آنهم با . . .!؟ برای خانم شان اگر رفیق نجیب ما آرزوی چیزی برای گفتن میداشتند زمانی زیادی را در اختیار داشتند رساله ای را ترتیب دهند که چنان نکردند اول اینکه تعهداتی داشتند که دیگر سیاست نمیکنند و از طرف دیگر ضمانت حیاتی داشتند که با آمدن سربازهای (طالب ها) شان آنها به منزل بعدی امید میرسند پس با آیندۀ خود ریسک نمی کردند و شما ناراحت نباشید مثل همه حقیقت ها این جعل نیز بسیار ساده افشاء میشود. آنچه ایشان در حق حزب کردند شما در اینباره هم ناراحت نباشید بالای هر حزب از طرف افرادی که به گفتهء شما در عنفوان . . . و به دستور دشمنان خارجی حزبی را پارچه پارچه ساختند گدشته است، شخصیت ها رفته اند، ولی احزاب زیسته اند. آنچه مربوط میشود به افتخار حزب مربوط اعضای حزب میشود “دفاع مستقلانه جنگ جلال آباد” دفاع از کودتاه تنی و . . . که رفیق نجیب ما به هیچکدام آن عقیده نداشت به آنچه ایشان باور داشتند زد و بند های که با ارباب ها داشتند و خارج شدن در اینجا نامهء جعلی را که همین اکنون زینت بخش سایت شما است پاکستانی ها به هیچ آماده نکردند با همکار عزیز شان اگر کمی تعمق به نوشته خود و نامهء خود نمایید. شما صداقت رفیق نجیب ما را از کودتای خودش آغاز نمایید همینطور کودتای شهنواز تنی، ترور شهید جلال رزمنده، صحبت با مردم خوست، عکس آن با مردم شمالی، طرح ترور افراد سرشناس حزبی و قوای مسلح از جمله ۲ ترور نافرجام علیه جنرال افضل لودین در جلال آباد و جنرال علومی در قندهار . . . و بالاخره از دامن زدن های مسایل قومی و زبانی تا “حوادث مزار” سوال اینجاست، همان دوستمی که برای اولین بار با افراد خود شعار ((وطن یا کفن)) را با فیته های سبز بر سر در تالار  قصر سلام خانه سر داد در شمال، جنوب، در شرق و غرب کشور در خط مقدم قرار داشت و خواب را بر دشمنان وطن حرام ساخته بود به دشمن تبدیل شد مگر میشود “حوادث قندهار” و “خوست” را پنهان کرد که توسط توپخانهء خود دولت مورد حمله از عقب قرار گرفت و با مراجعه به نزد رفیق نجیب ما چندین بار ولی برخلاف حتی بدون پذیرفتن به دفتر پذیرش به شکل توهین آمیز با ساعت ها انتظار بدون ملاقات جواب دادند و سازماندهی قصدی رییس خاد مزار جمعه اڅک، رسول بیخدا و هیئتی در رأس آن مڼوکی منگل و . . . بالاخره بدون هرنوع مسوولیت رهبری حزبی را به “فرید مزدك” رهبری دولتی را به محترم “رحیم عاطف” رها کرده سکرتر و بادیگارد را گرفته در نیمه شب فرار را بر قرار ترجیح داده حتی به استاد خود “سلیمان لایق” و مرحوم “غلام فاروق یعقوبی” هم توجه نکرد حزب و مردم که جایش معلوم بود که چه ارزشی نزد ایشان داشتند اینکه چه چیز های میگویید یک جهت قضیه است، ولی واقعیت این است که این همه پلان ها که با “حزب اسلامی” و “جمعیت اسلامی” ترتیب شده بود همه اش پلان های خاص خود رفیق نجیب ما مشترک با روس ها، امریکایی ها . . . ترتیب شده بود که اصلاً کسانیکه استعمال شدند بسیار ناوقت به این قضیه پی بردند این فلم های که شما حالا روز یکی شاهد دیدار اش میباشید توسط “غربی ها” به پلان مشخص و استفادۀ مشخص ترتیب شده که شما نتایج آنرا نیز لمس میکنید ما در این فلم ها “فرید مزدک” را میبینیم، ولی ریش رسیده و حالت پریشان شان را نی چون به ما تنها حق دیدن همین را داده اند از اینکه چند روز پیش از این در زیر زمینی توسط رفقای!؟ خود زندانی بودند حق نداریم شما میتوانید این واقعیت را از افرادیکه اکثریت شان به شمول “فرید مزدک” زنده است جویا شوید. از اینکه شما از رفیق نجیب ما به نام های “سلطان”، “امیر”، “سردار جهاد” و “سپه سالار شهیدان” یاد میکنید من به شما میگویم من هرگز طرفدار مرگ هیچ زنده جان چه رسد که انسان نیستم به قتل رسانیدن رفیق شهید ما نجیب را مثل هر جنایت دیگر تقبیح میکنم، ولی این حق را نمی دهم که به هزاران شهید پاک ما که با قامت رسا با شجاعت و با اعتقاد کامل جان شیرین و هست بود شان را در میدان مبارزه فدای آرمانهای پاک شان که رفاه و خوشبختی مردم رنجدیده و آبادی سرزمین شان بود کرده اند چنین سپه سالاری حاتم بخشی نموده روح آن شهید را ناآرام ساخته رنج را به بازمانده گان شان نصیب نمایید. رفیق نجیب ما در اثر معامله و برخورد شخصی در مقابل مردم کشور و حزب با سازمان های استخباراتی کشور های خارجی فقط به فکر نفع شخصی خود فیصله و اعتماد خام را نسبت به اعتماد مردم و حزب ترجیح داده منفعت مردم و کشور را فدای منافع شخصی خود کردند که در نتیجه همین باور و فیصله خام بود که در بازی خود خود فریب خام را خورده توسط همان طرف معامله خود به شهادت رسیده ایشان در میدان مبارزه نه، بلکه در محلی که دشمنان مردم و کشور ما برایشان جهت ختم عملیات شان تعیین کرده اند قرار داشتند و هر لحظه انتظار برآورده شدن آرزوهای خام شخصی خود را میکشیدند در حالیکه از اثر خیانت شان کشور و مردم اش در خون و آتش میسوخت ای کاش زنده میماندند تا در پیشگاه مردم محکمه میشدند تا درسی میبود به آینده ها که امروز چنان نمی بود. این است هموطن عزیز کمال جان حق و واقعیت. گفته ها زیاد است، ولی کافی است آنچه مشوره دوستانه میدهم شهامت کن واقعیت را ببین قبول کن بگذار اگر مشکل هم باشد برای فردای فرزندانت که محکومت برای نه آموختن حق و واقعیت نکنند. امروز جهان دهکده شده خرد را از فضای فرتوت قبیله و زیان نجات بده . . . دشمن دانا بهتر است از دوست نادان کمال جان!

میدانم که این نوشته عواطف و احساسات یکتعداد رفقا را جریحه دار میسازد و یکتعدادی هم که مصروف پالیسی ستراتیژی و تاکتیک هستند چنان بررسی ها را پیش از وقت میدانند با گذشت بیشتر از دو دهه و یکتعداد رفقای ما با وجودی که خود در این واقعیت ها داخل بودند و ثمرۀ آنرا با درد ها دیده اند ولی از روی عواطف کلتوری و سیاسی و . . . نمی خواهند از بحث چنین مسایل مبرم که از همین ضعف ما تا امروز دشمنان ما استفاده نموده گاهی ما را مصروف یکی گاهی مصروف دیگری میسازند. ما از خط انتهای صبرِ زمان گذشته ایم اگر از همین “اجلاس هامبورگ” و “وحدت نهضت ترقی و دموکراسی و حزب متحد ملی” استفاده مثبت نکنیم شما خواهید دید که دیگر ختم است از همین اکنون دشمنان آرام نه نشسته محفل گوشه شدن ها و تخریب ها را شروع کردند هوشیار بیدار بود.

منبع تارنمای وزین وطندار

اسناد اشد محرم مقامات حزبی و دولتی اتحاد شوروی 
در مورد مناسبات افغانستان و اتحاد شوروی
https://rahparcham1.orgمحمد-قاسم-آسمایی-بازپخش-اسناد-اشد-م…/

9- راز ها ی ناگفته توطه سقوط نظام دموکراتیک
رازهاي پشت پرده درس های زهرآلود تاریخ.

برای دسترسی و مطالعه به لینک پایینی کلیک نماید.
https://rahparcham1.orgعارف-عرفان-راز-ها-ی-ناگفته-توطه-سقوط-نظ/
************************
مطالب ومدارک نشر شده در کتاب
“از پادشاهی مطلقه الی سقوط جمهوری دموکراتیک افغانستان”
نویسنده عبدالوکیل سابق وزیرخارجه دولت جمهوری افغانستان
برای دسترسی و مطالعه به لینک پایینی کلیک نماید.

https://rahparcham1.orgمطالب-ومدارک-نشر-شده-در-کتاب-از-پادشاه/
————-
شعبده بازاني که با اين “فوتو” آفتاب را پنهان ميدارند!!
مناظري که با آن ميخواهند تاريخ را مسخ نمايند!!
برای دسترسی و مطالعه به لینک پایینی کلیک نماید.
https://rahparcham1.orgشعبده-بازاني-که-با-اين-فوتو-آفتاب-را-پن/
————————–————
کتاب
شمه ئی از دیدگاه های پژوهشگران ونویسندگان داخلی وخارجی در رابطه به کارکردهای نجیب الله ونقش کشور های خارجی

برای دسترسی و مطالعه به لینک پایینی کلیک نماید.

https://rahparcham1.orgکتاب-شمه-ئی-از-دیدگاه-های-پژوهشگران-ونو/
————————–—–
بیشتر در اینجا
به لینک پایینی کلیک نماید.
https://rahparcham1.org
****************

کارکردهای نجیب الله ونقش کشور های خارجی
https://rahparcham1.org%da%a9%d8%aa%d8%a7%d8%a8-%d8%b4%d9%…/

کتاب چگونه ما به بیماری ویروس( A)11- هجوم به افغانستان مبتلا میگردیدیم
https://rahparcham1.org%da%a9%d8%aa%d8%a7%d8%a8-%da%86%da%…/

فلم اول
https://www.facebook.com/rahparcham1/videos/1333279920144215/

فلم دوم
https://www.facebook.com/rahparcham1.org/videos/380973905784893/

فلم سوم
https://www.facebook.com/rahparcham1/videos/1333871203418420/

فلم چهارم
https://www.facebook.com/rahparcham1/videos/869848249820720/

فلم پنجم
https://www.facebook.com/s.j.afgan/videos/1000403773431833/

فلم ششم
https://www.facebook.com/s.j.afgan/videos/1000760856729458/

فلم هفتم
https://www.facebook.com/s.j.afgan/videos/1001426416662902/

فلم هشتم
https://www.facebook.com/s.j.afgan/videos/1004060523066158/

فلم نهم
https://www.facebook.com/parchamdaran/videos/1984209805155428/

فلم دهم
https://www.facebook.com/saleem.alizada/videos/10209068433060715/

فلم یازدهم
https://www.facebook.com/…/vb.1000038665…/1114546342017575/…

فلم دوازدهم
https://www.facebook.com/…/vb.1000038665…/1114568768681999/…

فلم سیزدهم
https://www.facebook.com/…/vb.10000386659…/869840143154864/…

فلم چهاردهم
https://www.facebook.com/…/vb.10000386659…/869844566487755/…

فلم پانزدهم
https://www.facebook.com/…/vb.10000386659…/869848249820720/…

فلم شانزدهم
https://www.facebook.com/…/vb.10000386659…/877879292350949/…

فلم هفدهم
https://www.facebook.com/…/vb.10000386659…/874286652710213/…
***
برای تماشا بیشتر از 200 ویدیوی تاریخی و مستند در یوتیوب به لینک پایینی کلیک کنید
https://www.youtube.com/watch…

برای تماشا بیشتر از 200 ویدیوی تاریخی و مستند در فیسبوک به لینک پایینی کلیک کنید
https://www.facebook.com/rahparcham1/media_set…