پیام رفیق مصطفی روزبه مدیر مسؤل ماهنامه مشعل بمناسبت تکمیل بازپخش دیجیتال این مجموعه
اکنون که پس از تلاش و زحمات فراوان رفیق ورجاوند آسمایی گرانمایه هشتمین مجموعه ماهنامه مشعل در اینترنت پخش گردید جا دارد تا از نام همه دوستداران مشعل از ایشان سپاس و قدردانی نمایم. امید بازپخش دیجیتال ماهنامه چاپی مشعل برای خوانندهگان گرامی خالی از دلچسپی نبوده باشد.
با مرور دوبارۀ آن همه مطالب ارزنده که از قلم شخصیتهای مطرح سیاسی، اجتماعی و فرهنگی کشور و جهان در این مجموعه بازتاب یافته است به خوبی میتوان دریافت که «مشعل» همانگونه که در سرلوحه آن نگارش یافته است پلی از شعر و شعور، ترانه و تصویر، عاطفه و اندیشه، تجربه و تئوری میان دیروز و فردا می کشد!
با آنکه در یادداشت گونهیی به مناسبت شروع بازنشر مشعل از سوی این کمترین آمده بود که انگیزه نشرات مشعل ایجاد فضای پسا طالبانی در میهن ما بود، اما با درد و دریغ که با پایان پخش دیجیتال مجموعه هشت سال ماهنامه مشعل بایست بنویسم که تاریخ دوباره به عقب بازگشت و طالبان با همان سیاستهای تاریک، زن ستیزانه و قرون وسطایی شان دوباره بر اریکه قدرت تکیه زده و سایه شوم شانرا بر میهن ما چیره ساختند.
وضعیت ناهنجار سیاسی، اقتصادی، امنیتی، اجتماعی و فرهنگی کنونی یکبار دیگر از همه روشنفکران، دگراندیشان و ترقی خواهان کشورما میطلبد تا صرف نظر از تعلقات زبانی، تباری، سمتی و مذهبی دست بدست هم داده و در راه ایجاد یک جبهه فراگیر ملی به خاطر نجات میهن از تحجر و عقب گرایی از هیچ نوع تلاش دریغ نورزند.
در فرجام یکبار دیگر از همیاری، همکاری و تلاش خسته گی ناپذیر رفیق قاسم آسمایی گران ارج و گردانندگان تارنمای وزین راه پرچم بابت این کار سترگ شان سپاس و امتنان نموده برای ایشان بهروزی در همه پهنههای زندهگی را آرزو می برم.
با درود های رفیقانه،
ارادتمند روزبه
دربارۀ ماهنامهء مشعل و نقش تاریخی آن
سقوط جمهوری دموکراتیک افغانستان در سال 1992 دومین شکست بزرگ میهنپرستان افغان در قرن بیستم است. اگر عامل سقوط اول، استعمار انگریز و ایادی وطنی بیسواد آن بود، سقوط دوم بازهم بر طبق همان سناریو قبلی انگریزی، توسط میراثخوار آن (امپریالیسم جهانی) و عمال وطنی آنها با پیشوندهای “پروفیسور، استاد، انجنیر ،رهبر، امیر و آمر و …” عملی گردید.
پیامد این سقوط برعلاوۀ چور و چپاول همۀ سیستم دولتی و دارایی عامه، قتل و کشتار هزاران هزار و آوارهگی دهها هزار هموطن دیگر را در قبال داشت.
برای غلبه بر این پراگندگیهای اجباری روشنفکران، تلاشهای خستگیناپذیر صورت گرفت و هستهها، انجمنها و تشکلهای خورد و بزرگی از هموطنان در کشورهای گوناگون ایجاد گردید. نقش زندهیاد رفیق بریالی در ایجاد و استقامت دادن این حلقات و محافل تأثیرگذار و برازنده بود.
برای وصل شدن این حلقات و همسوساختن تلاشهای وطنپرستانهء آنان، ضرورت به ایجاد نشریهء در خط میهنی بود که در سال 2003 اولین شماره ماهنامهء مشعل به مدیریت مسئول رفیق مصطفی روزبه و همکاری شماری دیگر از رفقا اقبال نشر یافت و طی هشت سال نقش برازندهء را در همین راستا ایفا کرد.
با مرور بر (96) شمارهء ماهنامه مشعل میتوان سیر به همپیوستن این حلقات گوناگون وطنپرستان و همصدایی آنان را برای تشکل واحد و یگانه بخوبی مشاهد کرد که پیامد آن ایجاد «نهضت فراگیر دموکراسی و ترقی افغانستان» و وصل شدن آن با سازمانهای داخل کشور بود.
برای این که این مجموعه از یک طرف حفظ و از طرف دیگر قابل دسترسی همگانی برای پژوهندگان تاریخ مبارزات وطن باشد موضوع تدوین دیجیتال آنرا با رفیق شفیقم روزبه مطرح نمودم که با لطف رفیقانه آن را اجابت و همه شمارههای ماهنامه مشعل را برایم فرستادند که اینک حاصل آن پیشکش شما میگردد؛ ممنون لطف بی پایان او.
در فرصت، داشتههای سودمند این گنجینه بصورت جداگانه نیز از طریق سایت راه پرچم همگانی خواهد شد.
با حرمت
قاسم آسمایی
مجموعه سال هفتم ماهنامه مشعل (2009)
مجموعه سال پنجم ماهنامه مشعل (2007)
8.-ماهنامه-مشعل-تدوین-شده-ـ-2010