کتاب : اربابان جدید جهان نویسنده: جان پیلچر روزنامه نگار، فیلم ساز مستند، استاد دانشگاه Corneel (نیویارک)

 

کتاب : اربابان جدید جهان

نویسنده: جان پیلچر روزنامه نگار، فیلم ساز مستند، استاد دانشگاه Corneel   (نیویارک)

مترجمین: مهرناز شهابی ـ مهرداد (خلیل) شهابی

در مقدمه ای که بر این کتاب توسط مترجمین آن نگاشته شده است؛ توضیحاتی کوتاه اما قابل دقت است که سبب میگردد تا علاقه بیشتر به خواندن کتاب بوجود آید. در این مقدمه می خوانیم:

«اربابان جدید جهان» مجموعه‏اى است از مقدمه‏اى استادانه و نفس‏گیر در جمع‏بندى جهان سیاسى – اقتصادى‏ معاصر، و چهار جستار درباره‏ى:

– ا ندونزى [جستار اول – «شاگرد نمونه»: اهداف نهفته در پس کودتاى خونین سال 1965 به پشت‏گرمى جان. اف.کندى، رئیس جمهور «دموکرات» ایالات متحده آمریکا، و کشتار بیش از یک میلیون انسان که، در راه پیاده کردن طرح ‏حساب‏شده‏ى غرب براى تحمیل «اقتصاد جهانى» بر آسیا و به‏میمنتِ افتتاح بزرگراه «جهانى‏سازى»، چون گوسفندان‏ قربانى، ذبح شدند.]

–  عراق [جستار دوم – «پرداخت بها»: شرح درد و رنج‏هاى دهشتبار مردم عراق در اثر تحریم‏هاى 12 ساله‏ى غرب؛ دست یازیدن رهبران ایالات متحده به حربه‏ى روان‏شناختىِ «هراس‏آفرینى» و تهدید جلوه دادن عراق در افکار عمومى آمریکا براى توجیه «جنگ تمام عیار» – به عنوان جایگزین «جنگ سرد» – با هدف تأمین منافع ابرشرکت‏ها]؛ 

 ـ فتوحات امپریالیستى و اقتصادى غرب (جستار سوم – «بازى بزرگ»: شرح به کارگیرى قدرت دولت و ماشین‏ نظامى‏اش در حمایت از بازارهاى جهان غرب و بازگویىِ این نکته که قدرت ابرشرکت‏ها متکى به قدرت دولت ‏است)

  –  سیاست‏هاى نهفته در پس نحوه‏ى رفتار استرالیا با بومیان آن کشور (جستار چهارم – «برگزیدگان»).

با وجود این، محدود کردن توصیف «اربابان جدید جهان» به موارد فوق بسیار گمراه‏ کننده است زیرا که مطالب ‏مطروحه در این کتاب به طیف کاملى از زندگى انسان‏ها مى‏پردازد 

آنچه مطالب متنوع و گسترده‏ى جستارهاى مختلف کتاب را به یکدیگر پیوند مى‏دهد عبارتست از:

(الف) پرداختن‏به مقوله‏ى «قدرت»؛ ماهیت امپریالیسم؛ اهداف «نظم جهانىِ» مورد نظر امپریالیسم؛ و رسوا کردن منطقِ نظام‏مند، بى‏رحم و هولناکى که در پسِ فعالیت‏هاى نخبگان ابرقدرتمندِ اقتصادى و سیاسى نهفته است؛

 (ب) افشاى سکوت‏ مرگبار رسانه‏هاى طیف غالب و مجامع علمى غرب (به جز انگشت‏شمارى انسان‏هاى شریف، پرشهامت واستثنایى)؛

(ج) ژرفاى نگرش نویسنده در بررسى موضوعات و کشورها در حیطه‏هاى سیاسى- تاریخىِ مورد نظر واتکاى او به مطالب کاملاً مستند و دقیق و انجام تحقیقات طولانى و کامل؛ (د) خشم پرشور نویسنده نسبت به مرگ‏ها وآلام ناشى از استثمار انسان توسط انسان.

ددمنشى‏هایى که جان پیلجر در این کتاب افشا مى‏کند هولناک و عمیقاً متأثر کننده است. 

باید شکرگزار بود که هنوز روزنامه‏نگاران و مستندسازانى در حد و اندازه‏ى جان پیلجر وجود دارند که، با افشاگرى‏هاى خود، جعلیات و افسانه‏ها را از اعتبار مى‏اندازند، مفتضح مى‏کنند و سکوتى را که حاصلش ادبار و مرگ‏ میلیون‏ها انسان است مى‏شکنند.

خشونت امپریالیسم ایالات متحده آمریکا و بریتانیا فقط تا هنگامى مى‏تواند ادامه یابد که شهروندان این دو کشور نسبت به هم‏نوعانشان در کشورهاى قربانى بى‏تفاوت باقى بمانند و نسبت به آنان احساس بیگانگى کنند. کتاب‏ها، مقالات و فیلم‏هاى مستند جان پیلجر این خودپسندى‏ها، بى‏خیالى‏ها و ناآگاهى‏ها را هدف گرفته است. 

اما، در شرایطى که حکمرانان و اربابان جدید جهان که از قدرتى فوق‏العاده برخوردارند و آنچه را جان پیلجر توصیف مى‏کند اصلاً نمى‏خواهند ببینند و، بالاتر از همه، نمى‏خواهند مردم نیز ببینند، آیا واقعاً کارى از مردم عادى ‏ساخته است؟با توجه به همین موضوع است که جان پیلجر مقدمه‏اش را چنین خوشبینانه به پایان مى‏رساند.

«برخلاف افسانه‏هاى رایج، مردم به‏ندرت فرمانبردار و مطیع‏اند. مؤسسه گالوپ در یک نظرسنجى که در 30 کشور انجام داد، دریافت که اکثر مردم با بمباران افغانستان و خشونت نظامى به‏عنوان وسیله‏اى براى اجراى عدالت درباره‏ى‏ تروریست‏ها مخالفند. به‏رغم همه تبلیغاتى که در “اخبار” کذایى نهفته است، و تمام تلاش‏هایى که براى پوشاندن لباسِ‏بازىِ اخلاقى بر اندام کشتارهاى دولتى صورت مى‏گیرد، مى‏توان گفت که مردم، دست‏کم، بدبین‏اند. یک هشیارى‏ عمومىِ انتقادى بین مردم حاکم است که خوبست روزنامه‏نگاران حرمت آن را حفظ کنند.»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

***

اربابان-جدید-جهان…