کشورعزيز ما افغانستان که در اثر جنگهای متعدد صدمه دیده و تأسیسات اقتصادی، اجتماعی و حتی معنوی آن شدیداً متأثر شده است؛ نسبت مهاجرتهای اجباری عدهء از کادرهای مسلکی و با تجربه از بخشهای مختلف بخارج کشور، نبود و یا کمبود امکانات برای دسترسی به کتابهای علمی آموزشی و نشرات دیجیتال از طریق شبکه جهانی انترنت برای نسل جوان کشور که همین اکنون بیش از نیمی از نفوس شهروندان کشور را تشکیل میدهند. بمنظور آماده شدن نسل جوان جهت خدمتگذاری با کیفیت و بهتر در عرصههای مختلف برای شهروندان کشور عزیز ما، شرایط و زمینههای یادگیری ضرورت است. از آنجایی که ضرورت مادر ایجاد است؛ وظیفهء خود میدانم تا من هم بنوبه خود رسالتم را برای قشر جوان و مردم کشورم ادا نمایم؛ تا حد اقل در یکی از زمینهها مواد جدید آموزشی بدسترس شان قرار داده شود.
بنده فرصت را مغتنم شمرده ضرورتی را که در جریان کارهای مسلکی ام در داخل کشور احساس مینمودم؛ خواستم به نوشتن کتاب امراض اورتوپیدی که متمم کتاب اساسات اورتوپیدی است و بخش اساسی مسلک اورتوپیدی را تشکیل میدهد اقدام نمایم.
درین کتاب از منابع مختلف، منجمله از کتابهای معتبر جهانی، شفاخانهها و مراکز تحصیلی مختلف داخل و خارج کشور که در آنجاها مصروفیت مسلکی تدریسی و معالجوی داشتم؛ از سایتهای مختلف انترنتی و ضمناً از تجارب مسلکی خویش در این عرصه استفاده نموده و این کتاب را نوشتم؛ تا باشد خدمتی برای آموزش، ازدیاد تجارب و غنای علمی دوکتوران محترم جوان نموده باشم و از این طریق برای مریضان گرانقدر و نیازمند کشورم انجام دادن خدمت بهتر را میسر گردانم.
برای دوکتورانی که برای اخذ تخصص در بخش اورتوپیدی مصروف اند؛ کتاب اساسات اورتوپیدی جهت دستیابی به تشخیص دقیق، استجواب از مریض یا دانستن از تاریخچه صحی آن و معاینات فزیکی یا کلینیکی نهایت مهم و با ارزش است. اجرای معاینات تدقیقی، تشخیصی و تحقیقی و یا به عبارت دیگر معاینات پاراکلینیکی برای رسیدن به تشخیص دقیق مارا یاری میرساند تا برای تصمیم گیری نهایی بمنظور تداوی بهتر و مؤثرتر مطمئن گردیم؛ در کتاب اساسات اورتوپیدی که یکی از بخشهای مهم اورتوپیدی است توضیح گردیده و قبلاً در اختیار علاقمندان گرامی قرار گرفته است.
در این کتاب پنج فصلی، بخشهای مهم امراض اورتوپیدی شامل امراض التهابات مفصلی عظمی، امراض عصبی سیستم حرکی – اتکایی، امراض کولاجن، اوستیوکاندروپاتیها و قدکوتاهی با دلایل آن توضیح شده است.
کوشش نموده ام تا مطالب را در جملات ساده و مختصر توضیح و با تصاویر مربوط به همان مورد، وضاحت دهم. خواننده میتواند با این شیوه موضوع را بهتر به حافظه بسپارد.
در جریان مطالعهء این کتاب، بخاطر پرمحتوا و علمیتر شدن این رساله، هرگاه تجارب و اندوختههای جدیدتری داشته باشید، لطف نموده به آدرس من که در اخیر همین نوشته درج است؛ ارسال نموده منت گذارید، تا در صورت یاری نمودن عمر ،در چاپ بعدی آن افزود شود.
سپاس بیکران از مادر و پدر بزرگوارم که تحت نظر و حمایتء ایشان آموختم و اکنون قادرم که در عرصهء مسلکی حد اقل ابراز نظر نمایم.
سپاس جداگانه از رفیق قاسم آسمایی برای ویرایش و تدوین این کتاب و نشرات راه پرچم که زمینهء پخش دیجیتال آن را فراهم کرده اند.
دوکتور نثاراحمد صدیقی
در گذشته های دور بخاطر دیدن و اجرای عملیات های جراحی در مفاصل بزرگ، مداخلات بطریقه باز انجام میشد که در بسیاری از موارد سبب رسیدن آسیب به سطوح مفصل و محدودیت حرکی مفصل پس از عملیات جراحی میشد. استفاده از آندوسکوپی تحول بزرگی را در جراحی مفاصل مختلف بدن بوجود آورد.
آرتروسکوپ به عنوان وسیلهای جهت تشخیص و معالجه اختلالات داخل مفصلی، باعث بهبود فعالیت مفصل پس از جراحی آرتروسکوپیک آن میشود و صدمات وارده به مفصل را که در جراحی باز ایجاد میشود؛ کاهش میدهد.
آرتروسکوپ یک وسیله تشخیصی و معالجوی است که توسط متخصصین اورتوپیدی در موارد مختلفی از آن استفاده میشود. با دیدن داخل مفصل میتوان مشکلات آنرا تشخیص داده و اقدام به معالجه جراحی بعضی از مفاصل از طریق آرتروسکوپ نمود. همه ساله در حدود چهار میلیون انسان در سراسر دنیا تحت جراحی آرتروسکوپی زانو قرار میگیرند.
داشتن معلومات در مورد آرتروسکوپ و اجرای عملیه آرتروسکوپی برای دوکتوران جوان ضرور است؛ زیرا با پیشرفت تکنالوژی در عرصه خدمات طبی، اجرای آرتروسکوپی از جمله مداخلات روزمره و روتین بشمار میآید. به همین منظور وظیفه و رسالت خود میدانم تا در این زمینه کمکی برای هممسلکان جوان نموده و مواد جدید آموزشی را بدسترس شان قرار دهم. در همین راستا، رساله حاضر با استفاده از معلومات مدرن طبی در دو فصل برای هم مسلکان عزیز تقدیم میگردد.
از محترم قاسم آسمایی و انتشارات راه پرچم که در تدوین و انتشار این اثر لطف رفیقانه نموده اند؛ تشکر مینمایم.
امراض-اورتوپیدی-دوکتور-نثاراحمد-صدیقی