تاریخ طبری
تاریخ الرسل و الملوک یا تاریخ الامم و الملوک معروف به تاریخ طبری کتابی است به زبان عربی که توسط محمد بن جریر طبری تاریخنگار و پژوهشگرِ ایرانی مسلمان در اواخر سده سوم پس از هجرت به رشته تحریر درآمدهاست و یکی از بزرگترین و معتبرترین منابع دوره اسلامی است. طبری نویسندهٔ مشهورترین، مهمترین و ارزشمندترین مجموعههای مفصل تاریخ عمومی اسلام و جهان بهشمار میآید. این کتاب، تاریخ را از زمان خلقت شروع کرده و سپس به نقل داستان پیامبران و پادشاهان قدیمی میپردازد. در بخش بعدی کتاب طبری به نقل تاریخ پادشاهان ساسانی میپردازد، و از آنجا به نقل زندگی پیامبر اسلام، محمد میپردازد. در این کتاب وقایع پس از شروع تاریخ اسلامی (مقارن با هجرت به مدینه) به ترتیب سال تنظیم شده و تا سال ۲۹۳ هجری شمسی را در بر میگیرد.[۱]
تاریخ طبری شامل دو بخش کلی است:
- تاریخ پیش از اسلام: بخش پیش از اسلام مشهورترین، مهمترین قسمت آن است و نویسنده این بخش از کتاب را پس از پایان تفسیر طبری (تفسیر قرآنش) تألیف نمود.
- پس از اسلام: در تاریخ پس از اسلام این کتاب، نویسنده وقایع را به صورت وقایع نگاری نقل میکند. این بخش (پس از اسلام) خود مشتمل بر سه بخش جداگانه دیگر است.
نکته در خور توجه این است که طبری از چه سالی شروع به نوشتن کتابهای خود کردهاست ؟! برخی میگویند که او در سال ۲۱۰ ه.ق شروع به تحریر کتاب خود کردهاست و برخی روایتها حاکی از آن است که طبری بخش تاریخ عباسیان را در کتاب جداگانهای به نام القطعین تألیف کردهاست و این خود نشان دهنده این است که طبری تاریخ خود را فقط تا پایان دوره عباسیان نوشتهاست.
از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
تاريخ_طبري-_جلد1_(www.TarikhBook.ir)[1]
تاريخ_طبري-_جلد2_(www.TarikhBook.ir)[1]
تاريخ_طبري-_جلد3_(www.TarikhBook.ir)[1]
تاريخ_طبري-_جلد4_(www.TarikhBook.ir)[1]
تاريخ_طبري_-_جلد5_(www.TarikhBook.ir)[1]
تاريخ_طبري_-_جلد6_(www.TarikhBook.ir)[1]
تاريخ_طبري_-_جلد7_(www.TarikhBook.ir)[1]
تاريخ_طبري_-_جلد8_(www.TarikhBook.ir)[1]
تاريخ_طبري_-_جلد9_(www.TarikhBook.ir)[1]
تاريخ_طبري_-_جلد10_(www.TarikhBook.ir)[1]
تاريخ_طبري_-_جلد11_(www.TarikhBook.ir)[1]
تاريخ_طبري_-_جلد12_(www.TarikhBook.ir)[1]
تاريخ_طبري_-_جلد13_(www.TarikhBook.ir)[1]
تاريخ_طبري_-_جلد14_(www.TarikhBook.ir)[1]
تاريخ_طبري_-_جلد15_(www.TarikhBook.ir)[1]
تاريخ_طبري_-_جلد16_(www.TarikhBook.ir)[1]