رئاليسم و ضد رئاليسم در ادبيات
نویسنده: میترا (دکتر سیروس پرهام)
دربارۀ این کتاب نوشته اند:
«این کتاب چند نسل پی در پی را با ادبیات ریالیستی و ضد ریالیستی در ایران و افغانستان آشنا کرد و در برابر نویسندگان و شاعران رسالت بزرگ آگاهیدهی برای اجتماع به ستم رفته و به ظلمت خوابیده را گذاشت و در دامنش جوانان زیادی را با روحیه ستمستیزانه تربیت نمود. از این لحاظ، خواندن این کتاب دارای اهمیت فوقالعاده بوده و یکی از مراجع ادبی عصر ما محسوب میشود.
واژة «رئاليسم»، به معناي «واقعگرايي»، از لغت «real» مأخوذ است كه آن واژه از «res» لاتين مشتق است كه به معناي «شيء» است، و «reality» از همين كلمه مشتق شده است كه به معناي اشياي واقعي يا واقعيت است.
«رئاليسم» معاني اصطلاحي گوناگون دارد. رئاليسم در هنر و ادبيات با رئاليسم در اخلاق، حقوق و سياست فرق دارد. و رئاليسم در فلسفه با رئاليسم هنري، حقوقي، اخلاقي و سياسي متفاوت است.
هم چنين رئاليسم در فلسفه و معرفتشناسي گونههاي چندي دارد كه در اين كتاب به برخي از آنها اشاره خواهد شد…
رئاليسم در هنر به معناي التزام به انعكاس واقعيت بيروني در صحنه تصوير و نمايشي هنري است، خواه واقعيت نمايش داده شده زشت باشد يا زيبا، خوب باشد يا بد. بنابراين رئاليسم در هنر به معناي تخيلي نبودن در هنر و عمل هنري است. هنرمند رئاليست كسي است كه واقعيت را در هنر به تصوير ميكشد، و در پي تغيير واقعيت بيروني در آينة هنري نيست. رئاليسم هنري در مقابل ايدئاليسم هنري قرار دارد. هنرمند ايدئاليست در پي آرمانها، اهداف، و احياناً احساسات و تخيلات در هنر است.»
***
…رئاليسم-و-ضد-رئاليسم-در-ادبيات