روز های دشوار: … و روز های آخر شاه جهان ( دکتور نجیب الله ) به سختی گذشت: نویسنده : رفیق محمد نبی عظیمی
درآستانه سقوط :
… نتیجه خشم و عصبانیت رییس جمهور و زورگویی های بی موقع وبالاتر از توان وی و دستگاه رهبری سیاسی که از اثرچند دسته گی ها به پایین ترین سطح ممکن رسیده بود، در درازنای دو سه روز وشب آینده روشن و روشن ترمی شود. شمال با پیوستن به اپوزسیون هرگونه ارتباطش را با مرکز قطع کرده و فرمان ناپذیر می شود: نماینده گان اتحاد سه گانه شمال ( دوستم، مومن و حسام الدین ) با نماینده گان مجاهدین در صفحات شمال ارتباط پیدا می کنند و جبهه مشترکی برای ختم حاکمیت دولت نجیب الله درشمال شکل می گیرد. در مرکز وسایر ولایات نیز مجاهدین مسلح به تکاپو می افتند . از آن جمله درگزارشی که از طریق کشف رادیویی گارنیزیون کابل به دست آمده است گلبدین حکمتیار به اعضای حزبش در ولایات لوگر و غزنی چنین هشدار و هوشیار باش می دهد: « شرایط کابل از هر لحاظ آمادهء عملیات مجاهدین است. مؤفقیت ما حتمی است، لهذا قبل از آن که آمریکا وملل متحد مداخله نمایند، باید هرچه زودتر پلان های عملیاتی خویش را تنظیم و راپور دهید. من خودم مستقیماْ عملیات را تحت کنترول خویش قرار می دهم
. »
اما هنوز هفته دوم ماه حوت است و دولت مرکزی آخرین رمق های حیاتش را تنفس می کند که گلبدین حکمتیار به عمال خویش در اردو دستور می دهد تا ازهمین حالا امکانات خویش را برای تسلیح و تجهیز نیرو های حزب اسلامی به داخل کابل سنجیده و درزمان موعود داخل عمل شوند. یکی ازاین عمال که هم از جمله هواداران سینه چاک داکتر نجیب الله فقید است و هم نماینده ریاست اسلحه وتخنیک وزارت دفاع درگروپ اوپراتیفی منوکی منگل درشمال و هم عضویت حزب اسلامی حکمتیار را دارد، تورنجنرال مرجان است : رییس ارکان معاونیت تخنیکی وزارت دفاع . درمورد بازی دو طرفه مرجان یکی از آمرینش که نمی خواهد اسمی ازوی برده شود ، چندی پیش درنامه یی برایم چنین می نویسذ:
« مرجان به روز پنج ثور ۱۳۷۱ همراه با ابوجان ( وسله وال ) يك تعداد زياد اسلحه را از ديپوهاي شهر آرأ به افراد گلبدين توزيع كرده و خودش در سيد نور محمد شاه مينه در خانهء متعلق به گلبدينی ها موضع گرفته بود. در آغاز جنگ ها عليه گلبدين دو سه بار با من تيلفوني تماس گرفت تا وضع را براي خود معلوم كند و گريه كنان ميناليد كه در خانهء يك وطندار خود گويا محصور مانده است در حالی كه گلبدين وي را پذيرفته و مورد تشويق وي قرار گرفته بود. بعد ها معلوم گرديد كه يكتعداد ترميم كاران سلاح توپچي و راكت را به مواضع گلبدين در شيوه كي و سهاك اعزام نموده بود و برايشان شخص مرجان پول توزيع كرده بود. »
سایر احزاب و تنظیم های جهادی نیز چنین پلان هایی دارند، هرتنظیم کوشش می کند تا درداخل پوسته ها ، گارنیزیون ها ومؤسسات نظامی نفوذ کرده ، افسران و سربازان را به وسیله پول و وعده حفظ حیات و مقام و چوکی بلند تر جذب نموده و برای روز های آینده قوت الظهر پنهانی یی در قوای مسلح داشته باشند. مانند جنرال مرجان ده ها و صد ها افسر دیگر هم شکار این تنظیم ها می شوند؛ زیرا هیچ کسی به آینده اطمینان ندارد. همه می ترسند که اگر روزی دولت سقوط کند، سرنوشت آنان و خانواده های شان چه خواهد شد؟
آری، ترس سراپای رژیم را فراگرفته واز در ودیوار می بارد. روز های دشواری را سپری می کنیم . روز های با بیم وامید و مرا به یاد روز های آخر حکومت شاه جهان می اندازد که چه به سختی گذشت؟
***
پرسش این است که آیا شباهت هایی بین آن روز ها و امروز با خواندن این خاطره ها می یابید ؟
….درهمین روز های تیره شبی من وجنرال اصف دلاور مهمان زنده یاد فاروق یعقوبی می شویم. یعقوبی را هردوی ما دوست داریم و به نظر می رسد که اونیزبه شخصیت ورفتار و کردارمان نظر نیکی داشته باشد. راستش پیش از این که درقرارگاه قوماندانی اعلی همکار و با هم انیس و جلیس شویم ، مدت ها پیش از این هم که معاون وزیر امنیت بود، در روزهای خاص ومهمی که تدابیر مشترک امنیتی از سوی هرسه ارگان ګرفته می شد، در قرارگاه گارنیزیون کابل همکاری داشتیم و شب ها را جهت تأمین امنیت شهر باهم به صبح رسانیده بودیم.
یعقوبی در دفترش است. درهمان دفتری که داکتر نجیب روزی روزگاری دربارمی کرد و پشه را یارای آن نبود که ازراز و رمزی که درآن آتاق و جود داشت، سر درآورد. یعقوبی با چهره خندان و آغوش گشاده از ما استقبال می کند. غذای شب را که چلو اعلی است صرف می کنیم. سفره غذا را که بر می دارند، سفره دل را می گشاییم وازوی درباره اعصاب خرابی های اخیر رییس جمهور و انکشافات تازه یی که ممکن درشمال رخ داده باشد، می پرسیم. یعقوبی زهر خندی می زند و می گوید : تمام این بدبختی ها زیرپای همین منوکی و چند تا قوم گرای دیگر است. آن ها با گزارش های بی اساس شان به رییس جمهور وضع را متشنج ساخته اند. آنان رییس جمهور را عصبانی ساختند و او دریک حالت هیجانی آن ناسزا ها را به آدرس سید منصور نادری وجنرال دوستم بر زبان آورد. یعقوبی می گوید، قسم می خورم که اگر مشکل شمال حل شود من اولین کسی خواهم بود که با ارایه اسناد وشواهد انکار ناپذیر درمورد رول و نقش خاینانه منوکی به شورای عالی دفاع وطن گزارش بدهم. وقسم می خورم که درآن صورت یا او خواهد ماند ویامن در زیر این آسمان کبود . یعقوبی می گوید ، داکتر صاحب را همین تبارگرایان منزوی ساخته اند. او درحال حاضر هیچ کس را ندارد وبه همین سبب بالای کسی هم اعتماد نمی کنډ. می گوید حالا وظیفه ما وشما است که وی را تنها نگذاریم. من می دانم که شما نظامی ها با جنرال دوستم می توانید زبان مشترک بیابید و وسیله شوید تا وی با رییس جمهور تماس بگیرد.
ما تا پاسی از شب سخن می زنیم و من قول می دهم به هرشکلی که شود ارتباط جنرال را با رییس جمهور تأمین کنم. روز دیگر از طریق مرحوم دگروال عمر آغا به جنرال دوستم پیغام می فرستم که به خاطر یک امر بسیار مهم فردا ساعت یک روز با من از طریق زاس ( تیلفون محرم ) تماس بگیرد. من موضوع را به داکتر نجیب می گویم و داکتر نجیب از طریق تیلفون دیگری که با دستگاه زاس وصل است ، همزمان صدای هردوی ما را می شنود و هم می تواند با هردوی ما حرف بزند. لختی بعد صدای جنرال را می شنوم که پس از سلام علیکی می پرسد چه کار داشتید؟ من هم از صحتمندی اش می پرسم و هم این که چرا مطابق وعده یی که با جنرال رفیع نموده بودید به کابل نیامده و مومن را با خود نیاوردید؟ جنرال دوستم می گوید :
منوکی منګل ، جمعه اڅک ، رسول بی خدا و تاج محمد ( رییس امنیت بلخ ) و گروپی که با خود از کابل آورده اند، تحریکات و پروپاگند های بسیار منفی یی را بر ضد ما شروع کرده اند. این ها جنگ را دامن می زنند. دیروز بالای پوسته های فرقه ۵۳ طیاره ها بم ریختند. طیاره ها هر روز مانور می کنند. آن ها ما را باغی و یاغی وتجزیه طلب خطاب می کنند. ولی ما باغی نیستیم، تجزیه طلب هم نیستیم. ما هزاران شهید داده ایم. زیر هرسنگ خوست و هربتهء قندهار وارزگان ولوگر و وردک یک شهید ازبیک خفته و یا خونش ریخته شده است. پس آن وقت ما تجزیه طلب نبودیم؛ حالا شدیم؟ داکتر صاحب اژ پشت مکروفون ها به ما دشنام می دهد. به سید منصورآغا دشنام می دهد، هرچه از دهنش می برآید می گوید.دیگر حوصله ما به سر آمده، نشود که کار از کار بگذرد . از شما خواهش می کنم تا به داکتر صاحب بگویید که این چهارنفر را به کابل بخواهد و کسانی را بفرستد که دراین جا قابل احترام همه باشد. به داکتر صاحب بگویید که راه شبرغان – مزار از طرف حزب اسلامی ( گلخان ) به دستور همین چهار نفر بسته شده است.
رییس جمهور به من گفت برای دوستم بگویید که فردا درهمین ساعت تماس بگیرد و پاسخ هایش را دریافت کند :
۱۷ حوت : دوستم تماس گرفت. داکتر نجیب حرف می زد و من حرف هایش را به دوستم بازگو می کردم.
نجیب الله : سلام دوستم، چطور هستی ؟ چرا حاضر نیستی که با من گپ بزنی ؟
دوستم : سلام داکتر صاحب ! بفرمایید می شنوم .
نجیب : وعده کرده بودی که همین که رفقا را به مرکز بخواهم بدون قید و شرط با جنرال مومن به کابل می آیی. اما درعوض مصطفی را باطرح ها و پیام هایی که ازتو نیستند وازمومن اند به نزد من فرستادی. طرح شما درمورد به رسمیت شناختن اتحادیه شمال چه معنی دارد؟ کدر ها را ما تعیین می کنیم این یعنی اعلان پادشاهی . آیا این حرف ها واقعاْ ازخودت است ؟
دوستنم : می شنوم ، ادامه بدهید.
نجیب : قونسل شوروی میخاییلوف درحیرتان، به مومن گفته بود ګه ازاین حرف ها بگذر، ما درشوروی برایت اپارتمان می دهیم و مصارف زنده گی ات را تأمین می کنیم. وطنت را خراب نکن. اما مومن درجواب وی گفته بود که سوال، سوال مومن نیست. قیام ماعلیه فاشیزم پشتو ن هاست. این حرف ها ازگفتن است؟ می شنوی ؟
دوستم : بلی می شنوم ، ادامه بدهید.
داکتر نجیب : تو می گفتی من عسکر داکتر نجیب هستم. تو چه قسم عسکر نجیب هستی؟ تو در دست سیاست باز ها افتاده ای. برای آخرین باربرایت می گویم که همان جایگاه قبلی را به نزد من خواهی داشت اگر به خود بیایی. مومن امروز صبح با میخاییلوف قونسل صحبت کرده و گفته است من بعضی تعهدات درقبال خود دارم ونمی توانم به ساده گی به شوروی بروم. با چه کسی تعهدات دارد؟ به هرحال حالا موقع آن است که تو یک تصمیم قاطع سیاسی بگیری. آن چه مربوط به خواستن رفقا بود، یک مراتبه آن را انجام دادم. اکنون تو به وعده ات وفا کن!
دوستم : در مورد این که گفته باشم ، اتحادبه شمال را به رسمیت بشناسید ویا کادر های ملکی را برای مزارشریف رفقای بیوروی سیاسی ( بیوروی اجراییه ) ازکابل تعیین کنند، من هیچ اطلاعی ندارم. هرکس این پیغام را برای شما آورده است ، ان را ازخود ساخته است. درباره سایر مسایل بعداْ با شما تماس می ګیرم.
فردا و پس فردا من وآصف دلاور هرچه می کوشیم نمی توانیم با دوستم ارتباط بگیریم. سکوت دوستم به معنای عدم تمایل وی برای باز ماندن پنجره تماس با دوکتور نجیب الله تلقی می گردد وپیگیری نکردن نجیب برای بازگشایی این پنجره به معنای آن است که مومن آب سردی روی دست های میخاییلوف ریخته و همه پل ها را شکسته است
پس ازآن کدورت هابیشتر وبیشتر می شوند وتیم منوکی منگل در شعله ور تر ساختن هرچه بیشتر این آتش نقش بارزی بازی می کنند. حالا دیگرآدم وعالم می فهمند که هژمونیزمی که حواریون رییس جمهور را در گنداب خویش فرو برده است، به زودی یکی از عوامل اساسی سقوط را تشکیل خواهد داد. جنرال لیاخوفسکی دستیار سترجنرال ورونیکوف معاون اول ستردرستیزشوروی وقت دیدگاه هایش را درمورد این عظمت طلبی مسلط درکادر رهبری افغانستان چنین بیان می کند :
«”علت اصلی این مناقشه هژمونیسم پشتونی بود که سراپای حزب را فرا گرفته بود. هرگاه در دوره نور محمد تره کی و به ویژه در دوره امین مشی پشتونیزاسیون را فراکسیون “خلق” پیش گرفته بود، حالا دیگر با به قدرت رسیدن نجیب الله گرایش به سوی پشتونیزاسیون رهبری دولت و ارتش، فراکسیون پرچم را فرا گرفته بود. به گونه مثال اکثریت چشمگیر اعضای اصلی و اعضای وابسته دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب، گردانندگان شورای وزیران، افسران ارشد و ژنرالها پشتون بودند. این کار پرخاش و واکنش نمایندگان اقلیتهای تباری را بر انگیخت که “اکثریت” را در رده های پایینی و میانی نیروهای مسلح تشکیل می دادند. نبرد بر سر رهبری و میان گروه های قومی در حزب همگام با مبارزه فراکسیونی تشدید می یافت. . . . . . این مبارزه کار را به فروپاشی تمام عیار حزب و نیروهای مسلح می کشانید.».
وحالا همین جنرال درمورد شورای شمال ( اتحادیه شمال ) چنین می نویسد :« رهبران اقلیت های تباری شمال تشکیل شورای شمال را اعلام واز دولت مرکزی خواستند تا آن را به رسمیت بشناسد. مگر نجیب الله پاسخ منفی داد و اعلام داشت ، اماده است از طریق نظامی جنبش به را افتاده شمالیان به خاطر حقوق شان را سرکوب نماید ودستور تشکیل دسته مرزبانی پشتون ها را صادر کرد. »
واما درسازمان های حزبی شهر کابل دراین شب وروز چه می گذرد؟
رفیق سالم علیزاده در زمینه چنین می نویسد :
درود به رفقای عزیز! سترجنرال عظیمی گران ارج شما با جمع ازرفقاو دوستان مسایل نظامی و اوضاع نابه سامان سقوط را تاریخ وار می نویسید که برگ های تاریخ را تشکیل میدهد .
***
اما در سازمان های اولیه در ان زمان وقبل از ان چه میگذشت؟ در حدود هفت یا هشت ماه قبل از سقوط نه جلسات دایر می شد و نه حق العضویت جمع آوری می شد . برای اعضای حزب نه کدام دستوروهدایت می رسید ونه کسی آن ها را از ملاقات با مخالفین یا بینن سیوان و نتیجه آن در جریان می گذاشت . حتا برای بلند بردن روحیه رفقاوسرنوشت آن ها دراینده مصالحه با حکومت بعدی که چه باید بکنند آیا مخفی باشند یا علنی ؟ یا کدام تضمین هایی برای زنده ماندن رفقا و خانواده های شان بدست امده ! که همه اینها برای روحیه رفقا ومتحد بودن شان در امر مبارزه بعدی دران مقطع زمانی حیاتی بود و زنده بودن حزب ضرور بود ؛ اما با تاسف که هیچ کار دراین مورد صورت نمی گرفت و اگر رفقا شناخت شخصی وکاری نمی داشتند درحقیقت حزب درهمان زمان قدرت سیاسی خود پاشیده بود .مهر آخری ازهم پاشیده گی را حزب ما زمانی خورد که منشی عمومی آن بدون تعیین منشی عمومی بعدی ترک وطن می نمودند که نشد وبعد پناهنده به مقر ملل متحد شدند .
این مطالب عمده بود که باید حزب ودر راس آن داکتر صاحب نجیب الله ودیگر مقامات حربی آن را حل می کردندواز طریق سازمان های اولیه به رفقا ابلاغ می شد . که با تاسف هیج یک از این مطالب که بطور نمونه یاد اور شدم نه تنها کاری درمورد صورت نگرفت بلکه امر حیاتی وزنده ماندن حزب را به فراموشی سپردند . یگانه اطلاع ما از اوضاع و احوال خبر های رادیو وتلویزیون بود.قبل ازآن هم از طریق تلویزیون شنیده بودیم که مردم به شمول ریش سفیدان و حتا اعضای حزب دیدوباز دید ها را با برادران آزرده خاطر وسعت می دهند . اعضای حزب در یک سردرگمی وخالی ذهنی از اطلاعات و عمق مسایل واوضاع به سر می بردند وبعضاْ به خبر های تلویزون و تبلیغات که گویا همه مطالب بخوبی پیش میرود دل خوش می کردند. مگر مردم عادی که اقارب شان درخارج به سرمیبردند یا اگاهی از اوضاع داشتند ازمااعضای حزب (که خوش باور بودیم ) کرده اوضاع را خوبتر درک میکردند هموطنانی که در این مدت 13 – 14 سال با تمام مشکلات ، بی برقی ، قیمتی ، راکت های مجاهدین و غیره را تحمل و قصد فرار از کشوررا نداشتند، حالا دیده میشد که ترک وطن می کنند بطور مثال هنرمندان خوب ما محترم وحید قاسمی ، استاد مهوش ، مرحوم ظاهر هویدا ،مرحوم رحیم مهریار محترمه پرستو ….. در همان ماه های سقوط قبل از اوضاع شمال وتعداد از رفقا هم که از اوضاع اگاهی داشتندودیدند که مخالفین با تحریک غرب مصالحه رارد نموده ونه پذیرفتند و حرف های ملل متحد هم یک وقت تیرکردن است و درمدت چند سال هیچ دستاورد ندارد، دولت در آستانه سقوط است لذا با وسیله وواسطه اخذ پاسپورت نموده به نام مریضی ویا علل دیگر راهی کشور های شمال میشدند. به هرحال سوال عمده که تا حال نزدمن حل نشده است اینست !
چرا داکتر صاحب نجیب الله واطرافیان شان ازجمله منوکی منگل وسلیمان لایق …. درحالیکه یکی دو ماه بعد تمام حکومت را به 15 نفر تکنوکرات مقیم غرب تسلیم میکردند و خود داکتر صاحب نجیب الله هم از پروسه خارج ساخته شده بود چرا در چنین احوال و اوضاع ،چه کار داشتند که مدافعین 12 ساله حزب ودولت را یعنی جنرال مومن ویا جنرال دوستم راکه تمام قوت های انها در کمربند ها در لوگر ، گردیز میدان شهروغیره جا ها در دفاع از حاکمیت بودند باید تبدیل میکردند درآن مقطع زمانی چه ضروت به این کار ها بود ،کدام دست ها در پشت این تبدیل نمودن هاوخراب کردن اوضاع که هیچ ضرورتش درآن زمان محسوس نبود، دستور میداد؟
***
دیـــــــدگـــــــــاه هـــــــا
دسته: رفیق نبی عظیمی
کتاب من و آن مرد مؤقر نویسنده : روانشاد سترجنرال نبی عظیمی تدوین و صفحه آرا : دیپلوم انجینر عمر فیض پخش دیجیتال: نشرات راه پرچم
بازگويي و بازنويسي خاطرات يک دوره اندوهبار تاريخ کشور که به گفته در آن دوره “سگها رها و سنگ ها بسته بودند” به خامه زيباي محترم نبي عظيمي سرمشق شد، تا قلم هاي زيادي از صفوف حزب بر روي کاغذ بلغزند، و براي ياد آوري آن شب ها و روزها و لحظات دشوار حافظه اطلاعت بیشتر دربارهکتاب من و آن مرد مؤقر نویسنده : روانشاد سترجنرال نبی عظیمی تدوین و صفحه آرا : دیپلوم انجینر عمر فیض پخش دیجیتال: نشرات راه پرچم[…]
نقدي بر کتاب : مثلث بي عيب یا کنزالمهملات والاکاذيب نویسنده : روانشاد سترجنرال نبی عظیمی بازتایپ و تدوین دیجیتال : رفیق قاسم آسمایی
بزرگترین یادبود و بزرگداشت از نویسنده،پخش آثار و خواندن آن است! اي فسانه ! خسانند آنان که فرو بسته ره به گلزار خس ، به صد سال طوفان ننالد گل، به يک تند باد است بيمار تو مپوشان سخنها که داري اطلاعت بیشتر دربارهنقدي بر کتاب : مثلث بي عيب یا کنزالمهملات والاکاذيب نویسنده : روانشاد سترجنرال نبی عظیمی بازتایپ و تدوین دیجیتال : رفیق قاسم آسمایی[…]
فصل های از کتاب اردو و سیاست نویسنده : رفیق سترجنرال نبی عظیمی بازتایپ و تدوین دیجیتال : رفیق قاسم آسمایی
دربارهء بازپخش چند فصلی از کتاب «اردو و سیاست در سه دههء اخیر» کتاب «اردو و سیاست» کتاب نسبتاً حجیم است که بار نخست در سال 1377 و بار سوم سال بعد از آن تجدید چاپ شد و مجموعاً تیراژ رسمی آن به بیش از 12000 جلد رسیده است که بیانگر علاقمندی هموطنان به محتویات اطلاعت بیشتر دربارهفصل های از کتاب اردو و سیاست نویسنده : رفیق سترجنرال نبی عظیمی بازتایپ و تدوین دیجیتال : رفیق قاسم آسمایی[…]
مجموعهء پیامها و یادواره ها بمناسبت «چهلمین روز» درگذشت سترجنرال نبی عظیمی تهيه و و یرایش: رفیق دستگیر صادقی و رفیق داکتر حیدر عدل تدوین دیجیتال : رفیق قاسم آسمایی
رفیق داکتر حیدرعدل رفیق دستگیر صادقی رفیق قاسم آسمایی پیشگفتار: عظیمی نامیست بزرگ، ماندگار و جاودان در تاریخ افغانستان. این نام چه در بخش نظامی، چه در بخش مبارزه آزادیبخش در راه تأمین حقوق زحمتکشان و تأمین عدالت اجتماعی و همچنان در بخش فرهنگی از درخشش ویژهیی برخوردار بوده و همواره پرتو افگنی نموده است. اطلاعت بیشتر دربارهمجموعهء پیامها و یادواره ها بمناسبت «چهلمین روز» درگذشت سترجنرال نبی عظیمی تهيه و و یرایش: رفیق دستگیر صادقی و رفیق داکتر حیدر عدل تدوین دیجیتال : رفیق قاسم آسمایی[…]
نامه های دو دوست رفقا تورن جنرال آصف الم و سترجنرال نبی عظیمی
بمناسبت «چهلمین» روز درگذشت رفیق نبی عظیمی نامههای دو دوست رفقا تورنجنرال آصف الم و سترجنرال نبی عظیمی دو یار دیرینه و رفقای شفیق و یاران گرمابه و گلستان بوده که اولی بیش از چهار دهه از موضع حقوق و قانون در تأمین حق و عدالت، قلم زده و دیگری در همان برهه در جبههء اطلاعت بیشتر دربارهنامه های دو دوست رفقا تورن جنرال آصف الم و سترجنرال نبی عظیمی[…]
طرح تازهء دیجیتال کتاب «اردو و سیاست در سه دههء اخیر افغانستان» بازتایپ و تدوین دیجیتال : رفیق قاسم آسمایی
دربارهء طرح تازهء دیجیتال کتاب «اردو و سیاست در سه دههء اخیر افغانستان» کتاب «اردود و سیاست» بار نخست در سال 1377 و بار سوم سال بعد از آن تجدید چاپ شد و مجموعاً تیراژ رسمی آن به بیش از 12000 جلد رسید که بیانگر علاقمندی هموطنان به محتویات کتاب است. این کتاب طی دو اطلاعت بیشتر دربارهطرح تازهء دیجیتال کتاب «اردو و سیاست در سه دههء اخیر افغانستان» بازتایپ و تدوین دیجیتال : رفیق قاسم آسمایی[…]
خاطرات روز های دشوار: … و روز های آخر شاه جهان ( دکتور نجیب الله ) به سختی گذشت: نویسنده : رفیق محمد نبی عظیمی
درآستانه سقوط : … نتیجه خشم و عصبانیت رییس جمهور و زورگویی های بی موقع وبالاتر از توان وی و دستگاه رهبری سیاسی که از اثرچند دسته گی ها به پایین ترین سطح ممکن رسیده بود، در درازنای دو سه روز وشب آینده روشن و روشن ترمی شود. شمال با پیوستن به اپوزسیون هرگونه اطلاعت بیشتر دربارهخاطرات روز های دشوار: … و روز های آخر شاه جهان ( دکتور نجیب الله ) به سختی گذشت: نویسنده : رفیق محمد نبی عظیمی[…]
فهرست کتاب ها در کتابخانه راه پرچم (کلکسیون های جراید و کتا ب های سیاسی،تاریخی، پژوهشی ،ادبی و … ) هر روز با کتاب جدید
ببرک کارمل « تحکیم حزب و پیوند آن با خلق » جزوه بیانیه رفیق ببرک کارمل در محفل برافراشتن بیرق گزارش های رفیق ببرک کارمل به پلینوم های حزب دموکراتیک خلق افغانستان ببرک کارمل دولت حزب و مردم ببرک کارمل «به سوی جامعۀ نوین» یا سوسیالیسم یا توحش؛ تاریخنگاری به مدد نشریات چپ افغانستان اطلاعت بیشتر دربارهفهرست کتاب ها در کتابخانه راه پرچم (کلکسیون های جراید و کتا ب های سیاسی،تاریخی، پژوهشی ،ادبی و … ) هر روز با کتاب جدید[…]
کتاب سایه های هول نویسنده : رفیق محمد نبی عظیمی تدوین دیجیتال: رفیق قاسم آسمایی
در کتاب «سایه های هول» زندگی پر از فراز و فرود مهاجران افغان در اروپا به تصویر کشیده شده و از زبان رحمت که خودرا “پیرمرد” مینامد حوادث و رویدادهای یک برهه از وطن حکایت میگردد. او میگوید: … او یک آواره بود، یک پناهند بود، یک مهاجر بود، در سرزمین بیگانه. آدمی که نه اطلاعت بیشتر دربارهکتاب سایه های هول نویسنده : رفیق محمد نبی عظیمی تدوین دیجیتال: رفیق قاسم آسمایی[…]
یاد مانده های برخی از رفقا به ارتباط اختناق دوران تره کی – امین(یادبود از جاوید نام رفیق محمدمحفوظ افندی پوپل و جاویدنام رفیق صبورخوژمن) نویسنده: رفیق نبی عظیمی
یادبود از دورفیق از جمع صدها ، یادبود از دو انسان از جمع هزارها قربانی امین خون آشام وباند جنایتکار اش! جاوید نام رفیق محمدمحفوظ افندی پوپل و جاویدنام رفیق صبورخوژمن آری، آنان قهرمانان حزب مان بودند. هرکدام چون کوهی ، هریک همچون فولادی و همچون خسرو روزبهی . سرود حزب برلب وجان برکف. اطلاعت بیشتر دربارهیاد مانده های برخی از رفقا به ارتباط اختناق دوران تره کی – امین(یادبود از جاوید نام رفیق محمدمحفوظ افندی پوپل و جاویدنام رفیق صبورخوژمن) نویسنده: رفیق نبی عظیمی[…]
من ســردار داوود را نکشـته ام نویسنده و تهیه کننده : داکتر صبورالله سياه سنگ (منع تارنمای وزین کابل نتهـ) و درباره انقلاب ۷ ثور بازتایپ و تدوین: رفیق قاسم آسمایی
دســتگير پنجشـيري (بنيادگـذار و عضــو بيوروي سـياسـي حـزب دمـوکراتيک خلق افغانسـتان/ وزيـر آمــوزش و پـرورش، ســرودپـرداز، نويســنده و پژوهشــگــر) در پيرامــون گفته هاي بالا ســخنان دگرگونه يي دارد: در شـب گـرفتاري رهــبري جمعيت دمـوکراتيک خلـق افغانسـتان، سـليمان لايـق، بـارق شـفيعي، نـور احمــد نور و کــريم ميثاق مصـروف ثبت و تکثير کســت مـراســم تشــييع و اطلاعت بیشتر دربارهمن ســردار داوود را نکشـته ام نویسنده و تهیه کننده : داکتر صبورالله سياه سنگ (منع تارنمای وزین کابل نتهـ) و درباره انقلاب ۷ ثور بازتایپ و تدوین: رفیق قاسم آسمایی[…]
کتاب اردو و سیاست نویسنده : رفیق سترجنرال نبی عظیمی
کتاب « اردو و سیاست » در باره حوادث و وقایع نیم سدۀ اخیر کشور کتاب های زیادی توسط نویسندگان و تحلیلگران داخلی و خارجی نگاشته شده و از زوایای گوناگون رویدادهای این برهۀ تاریخ کشور تحلیل و ارزیابی گردیده است؛ کتاب اردو و سیاست از جمله کتاب های در همین عرصه است که توسط اطلاعت بیشتر دربارهکتاب اردو و سیاست نویسنده : رفیق سترجنرال نبی عظیمی[…]
کتاب فرار و دیدگاه های مستندشاهدین عینی حوادث و… در شبکه ی اجتماعی فیسبوک در رابطه به فرار نافرجام دکتور نجیب الله
کتاب فرار و دیدگاه ها نویسنده: رفیق نبی عظیمی نخست هزاران سال است در زیر آسمان لاژوردی کشور ما که نبرد دایم وعظیم و پراز رنج ودرد بین ستمگران و عدالت جویان ، خرافه پروران وحقیقت پرستان ، زاهدان مرگ اندیش ورندان جهان پرست ، اسارتگران و آزادی طلبان ، ٍثروتمندان وتهی دستان، بیگانه گان اطلاعت بیشتر دربارهکتاب فرار و دیدگاه های مستندشاهدین عینی حوادث و… در شبکه ی اجتماعی فیسبوک در رابطه به فرار نافرجام دکتور نجیب الله[…]
رزمنده گان راه پرچم سرود سپاهیان انقلاب
سرود ماندگار سپاهیان انقلاب اهدا به آنهایی که پرچم مبارزه را به زمین نگذاشته اند. درود آتشین به راهیان انقلاب ! درود برشما ! سپاهیان انقلاب ! شما که با درفش سرخ حزب تان به جنگ بی امان می روید…. درود بر شما فدائیان انقلاب شما زگرمی فضای دوستان زناز شوخ دختران شهر تان بریده اطلاعت بیشتر دربارهرزمنده گان راه پرچم سرود سپاهیان انقلاب[…]
کتاب افغانستان، اسلام ونوگرایی سیاسی،نویسنده : اولیویه روآ تهیه و ترتیب : رفیق قاسم آسمایی
رفیق نبی «عظیمی» نگاهی به کتاب : افغانستان، اسلام ونوگرایی سیاسی، نوشته اولیویه روآ این کتاب مستطاب وارزنده را دوست ورفیق فرهیخته ام جناب ًقاسم آسمایی که یکی از دوستداران و عاشقان کتاب هستند از طریق انترنت برایم فرستادند که قلبا از ایشان ممنون وسپاسگزارم . من با نام اطلاعت بیشتر دربارهکتاب افغانستان، اسلام ونوگرایی سیاسی،نویسنده : اولیویه روآ تهیه و ترتیب : رفیق قاسم آسمایی[…]
ببرک کارمل Babrak Karmal
زنده یاد ببرک کارمل سی سال قبل دسایس و برنامه های امریکا و شرکا را برای ما بیان کرده بودند.امروز اینهمه را به چشم و سر میبینیم. چشم طبقات حاکم جبار پاکستانی به طرف هندوکش میباشد. راجع به هژمونیزم چین هم ما به خوبی آگاه استیم که آنهم به طرف قطعات سرزمین ما چشم دوخته اطلاعت بیشتر دربارهببرک کارمل Babrak Karmal[…]
ببرک کارمل Babrak Karmal
به نزدیکی سحر ایمان بیاور، فقط ایمان بیاور وباور کن به سحر. درآن صورت هیچ دستی راه فردای ترا مسدود نخواهد کرد. ببرک کارمل در عکس زنده یاد ببرک کارمل فقید هنگام افتتاح موزیم حربی پوهنتون دیده می شوند: عظیمی معاون اول وزارت دفاع ، نظرمحمد لوی درستیز، تورنجنرال میر طهماس رؤوف قوماندان حربی اطلاعت بیشتر دربارهببرک کارمل Babrak Karmal[…]
درباره جمع و جمع الجمع در زبان فارسی
نبی عظیمیدرباره جمع و جمع الجمع در زبان فارسیاین بحث جمع الجمع را بنا بر خواهش برخی از دوستان پیشتر از بحث پسوند های واژه ساز می گذارم :جمع : علامت جمع در زبان فارسی« آن » یا « ها » است که به آخر واژه ها افزوده می شوند. همچنان برخی واژه ها تنها اطلاعت بیشتر دربارهدرباره جمع و جمع الجمع در زبان فارسی[…]
واژه ملی وارتش :
نبی «عظیمی»واژه ملی وارتش :پس از کنفرانس بن که واژهء ” ملی ” به مثابه پسوندی به کلمهء اردو چسپانیده شد، درست ازهمان لحظه بنیاد این اردو زیر شعاع جناح بندی های سیاسی قرار گرفته وتهداب ساختار ارتش به اساس مشارکت اقوام درآن گذاشته شد. ازدیگاه آگاهان عرصه سیاسی ، دراین نشست حضور اقوام در اطلاعت بیشتر دربارهواژه ملی وارتش :[…]
درباره اهمیت نشانه گذاری در املای زبان فارسی :
محمد نبی « عظیمی »درباره اهمیت نشانه گذاری در املای زبان فارسی :اگرچه یکی دو تن با کنایه ونوشتن کومنت های طنز آلود درباره این سلسله نوشته ها دادگری کردند ؛ ولی هنگامی که خود معنای عنوانی را که برای صفحه خویش انتخاب کرده اند، نمی دانند ، بهتر است به این گفته شاعر عمل اطلاعت بیشتر دربارهدرباره اهمیت نشانه گذاری در املای زبان فارسی :[…]
کتاب من و آن مرد مؤقر !
براي دسترسی به pdf کتاب روي عکس بالایی کليک کنيد. مقدمه [بازگويي و بازنويسي خاطرات يک دوره اندوهبار تاريخ کشور که به گفته در آن دوره “سگها رها و سنگ ها بسته بودند” به خامه زيباي محترم نبي عظيمي سرمشق شد، تا قلم هاي زيادي از صفوف حزب بر روي کاغذ بلغزند، و براي ياد اطلاعت بیشتر دربارهکتاب من و آن مرد مؤقر ![…]
قتل نورمحمد تره کی
قتل نورمحمد تره کی محمد نبی عظیمی من و آن مـرد مـؤقــر!!! شام نهم اکتوبر 1979 از رادیو و بامداد دهم اکتوبر در رسانه های چاپی پایتخت گزارش بسیار کوتاه مرگ نور محمد ترکی بازتاب کمرنگ داشت. پاراگراف زیرین در گوشه پایانی پایان ستون دوم برگ چهارم Kabul Times (دهم اکتوبر 1979) به چشم میخورد: اطلاعت بیشتر دربارهقتل نورمحمد تره کی[…]
به مناسبت شش جدی روز رهایی و نجات مردم افغانستان
نبی « عظیمی » دوستان گرامی ! چند روز بعد شش جدی است. روز رهایی و نجات مردم افغانستان از زیر ساطور تیز امین و باند طراز فاشیستی وی و به دنبال آن یازده جدی یا پنجاه ویکمین سالروز تاسیس ح . د . خ . افغانسنان .بنابراین، هم از همین خامه وهم از اطلاعت بیشتر دربارهبه مناسبت شش جدی روز رهایی و نجات مردم افغانستان[…]
نگاهی به اوپراسیون تعرضی در ولسوالی مارجه ولایت هلمند
نبی عظیمینگاهی به اوپراسیون تعرضی در ولسوالی مارجه ولایت هلمندچندی پیش عملیات تعرضی وسیعی برای تصرف وبازپس گیری و لسوالی مارجه از نزد مخالفین دولت ( طالبان ) به راه افتید که سروصدا و واکنش های مثبت ومنفی فراوانی را در میان مردم ما به ویژه درمیان حلقه های آگاه درمسایل سیاسی ونظامی کشور برانگیخت اطلاعت بیشتر دربارهنگاهی به اوپراسیون تعرضی در ولسوالی مارجه ولایت هلمند[…]
“روزگار غريبي اسـت، نازنين”: نامه يي پس ازمرگ
“روزگار غريبي اسـت، نازنين“: نامه يي پس ازمرگ نويسنده: محمدنبي « عظيمي» بامداد يکي از روزهاي داغ تابستان سال گذشته بود، هفت يا هشت ماه پيش؛ که آقاي عبيدي مدير مسؤول مجله آسمايي برايم تلفون نموده وپس از تعارفات دوستانه فرمود : نامه يي از مرحوم داکترنجيب الله، انتشار يافته که در آن اطلاعت بیشتر درباره“روزگار غريبي اسـت، نازنين”: نامه يي پس ازمرگ[…]
روز های دشوار ( قسمت ۹۰ ) کودتای شهنواز تنی – ګلبدین حکمتیار
روز های دشوار ( قسمت ۹۰ ) کودتای شهنواز تنی – ګلبدین حکمتیاردید ګاه ویاد واره رفیق ګرانقدرم فرید احمد مزدک معاون پیشین حزب وطن ( ح. د. ځ. ا. ) در مورد کودتای تنی – ګلبدین: آنچه تنی انجام داد چیزی غیر از کودتا یا بیشتراز ان بود . کودتا در خفا وبا سختگیرانه اطلاعت بیشتر دربارهروز های دشوار ( قسمت ۹۰ ) کودتای شهنواز تنی – ګلبدین حکمتیار[…]
دمی بادستیاررییس جمهورپیشین جناب محمد اسحاق توخی :
نبی « عظیمی » اگر گفتنی یی باشد وهمه عالم از ریش من در آویزند که مگرنگویم ، بعد از هزار سال بدان کس رسد که من خواسته باشم.شمس تبریزیدمی بادستیاررییس جمهورپیشین جناب محمد اسحاق توخی :این نوشته به سال ها پیش ارتباط دارد. اسحاق توخی که همصنف من درلیسه حبیبیه کابل و حربی پوهنتون اطلاعت بیشتر دربارهدمی بادستیاررییس جمهورپیشین جناب محمد اسحاق توخی :[…]
به آناني که در پشت پرده نشسته اند و از همان جا زور مي گويند :
به آناني که در پشت پرده نشسته اند و از همان جا زور مي گويند :زور گويي از نظر جامعه شناسي نظامي=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-= لطفاً برای مطالعه روی عکس بالایی کلیک نماید
مجموع نقدي بر کتاب : مثلث بي عيب
کنزالمهملات والاکاذيب نقدي بر کتاب : مثلث بي عيبصداي زنگ تلفون که برخاست ، شب شده بود. از بس تمام روز نوشته بودم ، چشمانم پت مي شدند. دلم نمي خواست مطلبي را که شروع کرده بودم ، نيمه کاره رها کنم؛ اما اين ذهن بهانه جوي من دنبال بهانه مي گرديد تا کابوس هاي اطلاعت بیشتر دربارهمجموع نقدي بر کتاب : مثلث بي عيب[…]
امر فیر را بالای محصلین در سوم عقرب چه کسی داده بود ؟
نبی «عظیمی»امر فیر را بالای محصلین در سوم عقرب چه کسی داده بود ؟به یاد بود خیزش بزرګ وتاریخی ۳ عقرب ، واقعه نګاران و تاریخ نویسان حقایق زیادی را نوشته اند. اما من یاد مانده خود را از آن روز خونین خدمت خواننده گان عزیز تقدیم می کنم. گفتنی است که چون من تا اطلاعت بیشتر دربارهامر فیر را بالای محصلین در سوم عقرب چه کسی داده بود ؟[…]
یادداشت استاد لطیف ناظمی به ارتباط : برخی نادرستی های مشهور املایی …
یادداشت استاد لطیف ناظمی به ارتباط : برخی نادرستی های مشهور املایی … آقای عظیمی ،نوشته های تان را آقای رشاد به من فرستاد. نشر و پخش چنین مطالبِ راهگشا، برای دور افتادگان از میهن ، ضروری والزامی است. درباب درست نویسی در زبان فارسی دری بایسته است تا کارهای بنیادی صورت پذیرد و برپایهء دانش اطلاعت بیشتر دربارهیادداشت استاد لطیف ناظمی به ارتباط : برخی نادرستی های مشهور املایی …[…]
من اورا دیده بودم : واصف باختری
نبی « عظیمی »من اورا دیده بودم : واصف باختریمن اورا دیده بودمنگاهی مهربان داشتغمی دردیده گانش موج می زدکه ازبخت پریشانش نشان داشت” نادر نادر پور”من اورا دیده بودم آری ، من اورا دیده بودم : واصف باختری را می گویم که در آن سالهای حلال ، یعنی چهل سال پیش از امروزمحمد شاه اطلاعت بیشتر دربارهمن اورا دیده بودم : واصف باختری[…]
درباره برگشت به سیستم سنتی جلب و احضار به خاطر توانایی بیشتر ارتش وارتشیان :
نبی « عظیمی » درباره برگشت به سیستم سنتی جلب و احضار به خاطر توانایی بیشتر ارتش وارتشیان : پس از فاجعه دردناک و استخوان سوز قندوز و دست به دست شدن این شهر معمور و درخاک و آتش و خون خفتن قندوزیان نگونبخت مان ، دیګر همه می دانند که عواملی مانند حکومت ناتوان اطلاعت بیشتر دربارهدرباره برگشت به سیستم سنتی جلب و احضار به خاطر توانایی بیشتر ارتش وارتشیان :[…]
برخی از نادرستی های مشهورو رايج در املای زبان فارسی
نبی « عظیمی » برخی از نادرستی های مشهورو رايج در املای زبان فارسی ( چهار بخش )برای آموختن یک زبان تا حدی که بتوان به آن زبان گفت و خواند ونوشـت، تلاش بسـیار ضرورت اسـت، از گهواره تا گور. به ویـژه برای جوانانی که ازبد حادثه از وطن مألوف شـان دور اطلاعت بیشتر دربارهبرخی از نادرستی های مشهورو رايج در املای زبان فارسی[…]
واندر باب بی برنامه گی وابهام ساختاری جنگ کنونی :
نبی «عظیمی»واندر باب بی برنامه گی وابهام ساختاری جنگ کنونی :با جرأت می توان ګفت که جنگ افغانستان دارای ابعاد وابهام فراونی است. ازجمله ابهام ساختاری جنگ یعنی ناشناس ماندن ریشه های اساسی آن ؛ زیرا تا همین اکنون نیز تعریف وتحلیل دقیقی از سوی دولت دست نشانده و جامعه جهانی درمورد چگونه گی ، اطلاعت بیشتر دربارهواندر باب بی برنامه گی وابهام ساختاری جنگ کنونی :[…]
کتاب یادمانده هایی از جنگ جلال آباد
کتاب یادمانده هایی از جنگ جلال آباد سترجنرال رفیق نبی عظیمی به جای مقدمه : روزگاری جنگی درگرفت ” روزگاری جنگی درگرفت ” کتابی است حاوی گزارش های جنگ دوم جهانی از جان اشتاین بک که از خطوط مقدم جبهه برای روزنامه های پرتیراژ ” دیلی اکسپرس ” ، ” نیویارک تریبون ” ودیگر اطلاعت بیشتر دربارهکتاب یادمانده هایی از جنگ جلال آباد[…]
جنگ جلال آباد باغ شاهی جلال آباد
محمدنبی عظیمیجنگ جلال آباد باغ شاهی جلال آباد یادمانده هایی از یک سفر: نمی دانم آخرین باری که پیش از این به جلال آباد رفته بودم چه وقت بود؟ یادم رفته است، آخردراین زمان وزمنی که تمام تأسیسات انسانی نه تنها دروطن ما؛ بل درتمام جهان نابود شده اند و روز وروزگار مان درکینه ورزی و اطلاعت بیشتر دربارهجنگ جلال آباد باغ شاهی جلال آباد[…]
کاش ” کوچهء ما” را نمی خواندم , تکرارهای دلآزار در ” کوچه ما ” : بخش ششم
محمدنبی عظیمی بخش ششم تکرارهای دلآزار در ” کوچه ما ” : اگر چه زبان ” کوچه ما ” سخت فخیم وشیرین است و نویسنده برای بیان مطالبش با مهارت زیاد و درخور تحسین خامه زنی کرده و توسط شعر وامثال وحکم وگهگاهی سخنان طنز گونه آن را ویرایش وپیرایش کرده است ؛ ولی اطلاعت بیشتر دربارهکاش ” کوچهء ما” را نمی خواندم , تکرارهای دلآزار در ” کوچه ما ” : بخش ششم[…]
کاش ” کوچهء ما” را نمی خواندم , بخش پنجم:
محمدنبی عظیمی کاش ” کوچهء ما” را نمی خواندم بخش پنجم: بخش پنجم: حالا اگربه تاریخ نشر این مقاله نگاه کنیم متوجه می شویم که آقای وحید مژده سه سال واندی پیش پرده از رازاین قتل برداشته است و کتاب رمان گونهء آقای عثمان مدت ها پس از آن اقبال چاپ یافته است. بنابراین می بینیم اطلاعت بیشتر دربارهکاش ” کوچهء ما” را نمی خواندم , بخش پنجم:[…]
رجال سیاسی در” کوچهء ما ” : بخش چهارم
محمدنبی عظیمی بخش چهارم رجال سیاسی در” کوچهء ما ” : جناب حسین فخری ، نویسنده و منتقد ادبیات داستانی درکشور، دررابطه با شخصیت های سیاسی و حادثه های تاریخی در کتاب ” کوچهء ما ” چنین می نویسد: ” .. نویسنده از بخش های 100 تا 158 و .. کوشیده که نظرمساعد یا اطلاعت بیشتر دربارهرجال سیاسی در” کوچهء ما ” : بخش چهارم[…]
شخصیت ها وپرسناژ های عمده : بخش سوم
محمدنبی عظیمی شخصیت ها وپرسناژ های عمده : امین ازجملهء شخصیت های کلیدی داستان به شمار می رود ، به طوری که حضور ملموس وی را دربسی اتفاق ها و حادثه هایی که درکوچه ما رخ می دهند ، حس می کنیم. اما این امین هرکسی که باشد مخلوق نویسنده ء داستان است . اطلاعت بیشتر دربارهشخصیت ها وپرسناژ های عمده : بخش سوم[…]
کاش ” کوچهء ما” را نمی خواندم بخش دوم
محمدنبی عظیمی درنگی بر رمان ” کوچهء ما ” : کاش ” کوچهء ما” را نمی خواندم بخش دوم سوژه و مضمون داستان: به نظر می رسد که کاندید اکادمیسین اکرم عثمان داستان ” کوچهء ما ” را از خاطرات دوران کودکی و نوجوانی خویش آغاز کرده باشد. زیرا کسانی که اورا ازنزدیک اطلاعت بیشتر دربارهکاش ” کوچهء ما” را نمی خواندم بخش دوم[…]
کاش ” کوچهء ما” را نمی خواندم
محمدنبی عظیمی درنگی بر رمان ” کوچهء ما ” : کاش ” کوچهء ما” را نمی خواندم هروقت که گذرم به بلخ بامی ، زادگاه مولانای بزرگ می افتد ، یکی از نخستین فرایضم هم سرزدن به کتابفروشی ” بیهقی” است که درست در قلب شهر و در مقابل روضهء مبارک حضرت علی کرم الله اطلاعت بیشتر دربارهکاش ” کوچهء ما” را نمی خواندم[…]
امروزه دیگر مانند آفتاب درخشان این حقیقت درخشش دارد
امروزه دیگر مانند آفتاب درخشان این حقیقت درخشش دارد که اعضای حزب د.خ.ا. پاکترین ، باتقوی ترین و مؤمن ترین افراد جامعه را تشکیل می دادند ومی دهند. اتهامات دیگر براعضای حزب د.خ.ا در”کوچهء ما” : امروزه دیگر مانند آفتاب درخشان این حقیقت درخشش دارد که اعضای حزب د.خ.ا. پاکترین ، باتقوی ترین و مؤمن اطلاعت بیشتر دربارهامروزه دیگر مانند آفتاب درخشان این حقیقت درخشش دارد[…]
نا همگونی های املایی وسردرگمی های چند در نوشتن واژه های زبان فارسی
نا همگونی های املایی وسردرگمی های چند در نوشتن واژه های زبان فارسی محمدنبي عظيميبه یاد آموزگار زبان فارسی دختر دخترم ازهنگامی که رسالهءارزشمند” روش املای زبان دری ” پذيرفته انجمن نويسنده گان افغانستان به کوشش جناب پويا فاريابی به نشر رسيد، درست بيست سال می گذرد. بيست سالی که بسياری از درس اطلاعت بیشتر دربارهنا همگونی های املایی وسردرگمی های چند در نوشتن واژه های زبان فارسی[…]
روز هاي دشوار(سقوط مزار شريف )
احسان « واصل » نبی «عظیمی » روز هاي دشوار- سقوط مزار شريف درود هاي صميمانه ام نثار دوستان ! امشب ياد وارهء رفيق احسان واصل منشي پيشين کميته ولايتي بغلان حزب وطن ( ح د خ ا ) را به نشر مي رسانم. نياز به ګفتن نيست که رفيق احسان واصل يکي ازکادرهاي اطلاعت بیشتر دربارهروز هاي دشوار(سقوط مزار شريف )[…]
در اين آشفته بازار ادبيات سياسي
داکتر واسع عظیمی در اين آشفته بازار ادبيات سياسي درنگي بر بخشي از كتاب تاريخ مسخ نمي شود «كنش و واكنش در ادبيات سياسي شرق گذار به مدرنيته احتساب مي گردد. مگر آيا ميتوان، در اين نوسانات ذهني و درك التقاطي، به واسطه واقعي دست يافت، آيا ميتوان به اين آشفته بازار سياسي، به تشابه اطلاعت بیشتر دربارهدر اين آشفته بازار ادبيات سياسي[…]
شادروان مختارگل ځدران قهرمان قومندان غند شكارى ٣٢٢ بگرام قهرمان جان باخته در راه دفاع از وطن و مردم
خپل ریښتیني اتلان وپیژنئ(قهرمانان واقعی خودرا بشناسید) ! شادروان مختارگل ځدران قهرمان قومندان غند شكارى ٣٢٢ بگرام قهرمان جان باخته در راه دفاع از وطن و مردم در تباط جنگ تحميلى جلال آباد كه با سازمان دادن مستقيم أداره آى اس آى پاكستان عليه حاكميت دولتى صورت گرفته بود واقعأ نيروهـاى قواى مسلح اطلاعت بیشتر دربارهشادروان مختارگل ځدران قهرمان قومندان غند شكارى ٣٢٢ بگرام قهرمان جان باخته در راه دفاع از وطن و مردم[…]
دو نامه از پسر وعروس زنده یاد احمد الدین شهید
“حقیقت انقلاب ثور” – ارگان کمیته مرکزی حزب دموکراتیک خلق افغانستان (شماره ۲۵۳ سال پنجم، شنبه ۸ سرطان ۱۳۶۴/ بیستونهم جون 1985) میخوانیم: «شهادت قهرمانانه: رفیق بریدجنرال احمدالدین رییس ارکان قول اردوی نمبر یک اردوی جمهوری دموکراتیک افغانستان در جریان یک نبرد قهرمانانه و رویارویی با ضد انقلاب مسلح صادر شده از پاکستان که به اطلاعت بیشتر دربارهدو نامه از پسر وعروس زنده یاد احمد الدین شهید[…]